BMW M3 Forum (E90 E92)

BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read


Go Back   M3Post - BMW M3 Forum > M3 (E90 / E92 / E93) > General M3 Forum (E90 + E92 + E93)
 
European Auto Source (EAS)
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      10-18-2019, 03:29 PM   #1
Lowflight
Captain
Lowflight's Avatar
United_States
320
Rep
733
Posts

Drives: 2012 E93 M3
Join Date: Mar 2011
Location: Memphis TN

iTrader: (2)

Help:I Have a Code and Search Came Up Blank

I did a search of the entire website and internet. Nothing.

I replaced my Idle Control Valve Unit this week and after the replacement, I get this code. Any idea what it is and how to fix?


Appreciate 0
      10-18-2019, 04:39 PM   #2
Ajolives
Private
20
Rep
69
Posts

Drives: E90 M3
Join Date: Mar 2019
Location: Tampa

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Lowflight View Post
I did a search of the entire website and internet. Nothing.

I replaced my Idle Control Valve Unit this week and after the replacement, I get this code. Any idea what it is and how to fix?


I would backtrack and check all the sensors you had to unplug to get to the ICV.
Appreciate 0
      10-18-2019, 09:48 PM   #3
Ajolives
Private
20
Rep
69
Posts

Drives: E90 M3
Join Date: Mar 2019
Location: Tampa

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Ajolives View Post
Quote:
Originally Posted by Lowflight View Post
I did a search of the entire website and internet. Nothing.

I replaced my Idle Control Valve Unit this week and after the replacement, I get this code. Any idea what it is and how to fix?


I would backtrack and check all the sensors you had to unplug to get to the ICV.
Correction. Clear the codes, and if they come back, check the sensors
Appreciate 0
      10-19-2019, 07:58 AM   #4
Lowflight
Captain
Lowflight's Avatar
United_States
320
Rep
733
Posts

Drives: 2012 E93 M3
Join Date: Mar 2011
Location: Memphis TN

iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by Ajolives View Post
Correction. Clear the codes, and if they come back, check the sensors
I cleared it twice. Comes back after a few miles of driving.
Appreciate 0
      10-19-2019, 08:27 AM   #5
Lowflight
Captain
Lowflight's Avatar
United_States
320
Rep
733
Posts

Drives: 2012 E93 M3
Join Date: Mar 2011
Location: Memphis TN

iTrader: (2)

Is this a sensor issue then? Does it impact drive ability at all?
Appreciate 0
      10-19-2019, 10:31 AM   #6
Ajolives
Private
20
Rep
69
Posts

Drives: E90 M3
Join Date: Mar 2019
Location: Tampa

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Lowflight View Post
Is this a sensor issue then? Does it impact drive ability at all?
I would imagine it could affect drivability - the sensor monitors the timing of the camshaft, and relays that to the ecu which directs the vanos system - I think.

Regardless, if this happened to me the first thing I would do is make sure I put everything back together correctly. If it started after you were digging around in your engine I would think it got bumped or possibly the wire plug didn't seat properly.

Or the new ICV could have exposed a weakness in the sensor causing it to fail, which to me seems the more unlikely of the two situations.
Appreciate 0
      10-21-2019, 08:54 AM   #7
Lowflight
Captain
Lowflight's Avatar
United_States
320
Rep
733
Posts

Drives: 2012 E93 M3
Join Date: Mar 2011
Location: Memphis TN

iTrader: (2)

BTW: This is the causing the “Increased Emissions!!!!” Light and SES light
Appreciate 0
      10-30-2019, 09:53 AM   #8
Lowflight
Captain
Lowflight's Avatar
United_States
320
Rep
733
Posts

Drives: 2012 E93 M3
Join Date: Mar 2011
Location: Memphis TN

iTrader: (2)

Anyone else have any ideas?
Appreciate 0
      11-01-2019, 05:01 PM   #9
Lowflight
Captain
Lowflight's Avatar
United_States
320
Rep
733
Posts

Drives: 2012 E93 M3
Join Date: Mar 2011
Location: Memphis TN

iTrader: (2)

Ok, so we went back under the plenum and looked at everything. The camshaft position sensor on the passenger side top is not real snug. We cleansed and reinstalled. Now the light is intermittent. Sometimes it causes and SES light (increased emissions) and sometimes it stays off.
Appreciate 0
      11-01-2019, 06:11 PM   #10
drrust
Lieutenant
drrust's Avatar
146
Rep
440
Posts

Drives: E90 M3 DCT Sedan
Join Date: Jun 2016
Location: Cincinnati

iTrader: (0)

Sounds like you found the culprit. I had my ICV valve replaced this week and the temperature sensor wasn't reattached correctly.
Appreciate 0
      11-06-2019, 02:18 AM   #11
Uberschaller
New Member
3
Rep
8
Posts

Drives: 08 E90 M3
Join Date: Jan 2018
Location: LA

iTrader: (0)

I had the increased emissions come on and off at times with a code, don't remember which one, was 80Km ago but through searching the internet I found people fixed it with replacing the low pressure fuel sensor, easy accessible, driver side on the top, takes 10 min to replace, at 136Km and hasn't come back since.
Appreciate 0
      11-07-2019, 06:34 AM   #12
Lowflight
Captain
Lowflight's Avatar
United_States
320
Rep
733
Posts

Drives: 2012 E93 M3
Join Date: Mar 2011
Location: Memphis TN

iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by Uberschaller View Post
I had the increased emissions come on and off at times with a code, don't remember which one, was 80Km ago but through searching the internet I found people fixed it with replacing the low pressure fuel sensor, easy accessible, driver side on the top, takes 10 min to replace, at 136Km and hasn't come back since.
Thank you. I will try it.
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 10:43 PM.




m3post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST