BMW M3 Forum (E90 E92)

BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read


Go Back   M3Post - BMW M3 Forum > E90/E92 M3 Technical Topics > Coding / ConnectedDrive / Audio-Video / Electronics / Bluetooth / I-Drive & Nav
 
INDustry distribution
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      11-05-2017, 09:26 AM   #1
peter de la mare
Private
77
Rep
81
Posts

Drives: 2008 BMW M3
Join Date: Feb 2017
Location: UK

iTrader: (0)

Awron gauge and AiM Solo DL - Conflicting

Iíve been using my AiM Solo DL via the OBD port as a temporary measure until I can get the ECU lead wired in.

I stumbled across a good deal on an Awron gauge and so decided to install both at the same time, realising that they both connect to the same bit of loom under the glove box, Iím no electrical engineer but I wondered if theyíd clash somehow and it turns out that they do.

The Awron gauge works fine until the AiM is turns on then the dashboard flies mad with loads of CANBUS errors and the wipers and lights do crazy things.

Someone advise that putting a 1k resister in-line with the CAN+ feed for the AiM lead would work to stop them crossing over, but I think thereís more to it as the AiM doesnít get ny power just using the two CAN +/- wires as described in the instructions.

Would the 1k resister work or should I just wire the AiM ECU lead straight into the ECu loom under the bonnet? Would it need the power and ground wires splicing in or just the CAN+/- as the instructions state?

Thanks for any assistance.
Appreciate 0
      06-25-2018, 12:09 AM   #2
Nafy
Lieutenant
Nafy's Avatar
31
Rep
415
Posts

Drives: 11 328i sedan
Join Date: Feb 2013
Location: Vancouver, BC

iTrader: (0)

I have the same question. Bump. Thanks.
__________________
328i E90 LCI, 6MT, CDV Del, Msport front, Z4M heated steering, ZHP knob, PSS, XIce3, Bellof led angel & fogs, Ohlins R&T, front swift, Alcon front bbk, Ferodo DS3000, Awron gauge, M3 driver seat, HRE FF15s, M3 Mirrors, coated SS headers, BPC tune, m3 f arms

NA Inline 6, RWD, 6-speed manual, Hydraulic Steering, 4 door sedan! No lsd tho...
Appreciate 0
      06-25-2018, 12:25 AM   #3
Yoko22R
Private First Class
Yoko22R's Avatar
United_States
78
Rep
173
Posts

Drives: E90 M3
Join Date: Jun 2011
Location: Irvine, CA

iTrader: (1)

Garage List
2008 BMW M3  [0.00]
This was happening with me and my awron gauge conflicting with Carly via obd2 port. I cut in a rocker switch on the hot lead to the awron gauge and put it in my glove box for when I need to plug in the Carly adapter in or flash the car. I didn't want to keep tearing the car apart to disconnect the awron just to be able to use the obd port.

So when I need to use the obd port I kill the awron gauge via the rocker switch and any device connected to the obd port works perfectly.

I think perhaps maybe wiring in a diode rather than a resistor in series with the awron might work as the diode will only allow current flow in one direction.
Appreciate 0
      06-25-2018, 05:02 PM   #4
Nafy
Lieutenant
Nafy's Avatar
31
Rep
415
Posts

Drives: 11 328i sedan
Join Date: Feb 2013
Location: Vancouver, BC

iTrader: (0)

Thanks yoko22r. Thatís a great idea.

I use both carly and awron in my car but didnt get any error. You may want to double check the installation of the Awron.

I also texted Awron to see if they have any other solution.
Appreciate 0
      06-25-2018, 07:19 PM   #5
Yoko22R
Private First Class
Yoko22R's Avatar
United_States
78
Rep
173
Posts

Drives: E90 M3
Join Date: Jun 2011
Location: Irvine, CA

iTrader: (1)

Garage List
2008 BMW M3  [0.00]
Quote:
Originally Posted by Nafy View Post
Thanks yoko22r. That’s a great idea.

I use both carly and awron in my car but didnt get any error. You may want to double check the installation of the Awron.

I also texted Awron to see if they have any other solution.
Have you tried connecting to Carly since you've installed the Awron? Give it a shot, you're probably going to run into an issue trying to connect to Carly. It seems as though anything connected to the obd port will not connect if the awron is on and powered up.
Appreciate 0
      06-26-2018, 07:47 AM   #6
peter de la mare
Private
77
Rep
81
Posts

Drives: 2008 BMW M3
Join Date: Feb 2017
Location: UK

iTrader: (0)

You can put the Awron into service mode to avoid the conflict with Carly. Just hold down whichever steering wheel button you've selected for 10 seconds.

This doesn't resolve the other issue though.
Appreciate 0
      06-26-2018, 09:48 AM   #7
msan
Captain
247
Rep
891
Posts

Drives: 2011 E90 M3 / 2012 X5 35i M Sp
Join Date: May 2015
Location: Los Angeles, CA

iTrader: (15)

What's the procedure to select a button? You need a laptop?
Appreciate 0
      06-26-2018, 03:13 PM   #8
peter de la mare
Private
77
Rep
81
Posts

Drives: 2008 BMW M3
Join Date: Feb 2017
Location: UK

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by msan View Post
What's the procedure to select a button? You need a laptop?
You have a steering wheel button that flips through your Awron screens already, right?

Just keep that button pressed until you hear the beeps, then press the button you want to change it to within 5 seconds.

Appreciate 1
msan247.00

      06-26-2018, 03:17 PM   #9
msan
Captain
247
Rep
891
Posts

Drives: 2011 E90 M3 / 2012 X5 35i M Sp
Join Date: May 2015
Location: Los Angeles, CA

iTrader: (15)

Quote:
Originally Posted by peter de la mare View Post
You have a steering wheel button that flips through your Awron screens already, right?

Just keep that button pressed until you hear the beeps, then press the button you want to change it to within 5 seconds.

OK found out what button the previous owner used. All good now

Last edited by msan; 06-26-2018 at 04:26 PM.
Appreciate 0
      06-26-2018, 04:03 PM   #10
tom @ eas
BimmerPost Supporting Vendor
tom @ eas's Avatar
United_States
2764
Rep
14,792
Posts


Drives: BMW
Join Date: Nov 2005
Location: Anaheim, CA

iTrader: (17)

Garage List
2010 BMW M3  [5.00]
2015 BMW M4  [3.50]
Quote:
Originally Posted by Nafy View Post
Thanks yoko22r. That’s a great idea.

I use both carly and awron in my car but didnt get any error. You may want to double check the installation of the Awron.

I also texted Awron to see if they have any other solution.
Both devices use the same diagnostic CAN address to access data, meaning they cannot coexist in the same vehicle.

If you are scanning or using another CAN device, the Awron will need to be temporarily disabled.
__________________
Tom G. | european auto source (eas)
email: tom@europeanautosource.com ∑ web: www.europeanautosource.com ∑ tel 866.669.0705 ∑ ca: 714.369.8524 x22

GET DAILY UPDATES ON OUR BLOGFACEBOOKYOUTUBEFLICKRINSTAGRAM
Appreciate 0
      06-29-2018, 07:56 AM   #11
peter de la mare
Private
77
Rep
81
Posts

Drives: 2008 BMW M3
Join Date: Feb 2017
Location: UK

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by msan View Post
OK found out what button the previous owner used. All good now
All you had to do was press each button until the screen changed.
Appreciate 0
      07-15-2018, 04:24 PM   #12
peter de la mare
Private
77
Rep
81
Posts

Drives: 2008 BMW M3
Join Date: Feb 2017
Location: UK

iTrader: (0)

Seems this CANBUS can only have one device added at a time, having removed the Awron the Solo DL still doesn’t work, so I’m getting rid of both of them and going for a Racelogic VBox HD2 instead.
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 09:50 AM.




m3post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST