BMW M3 Forum (E90 E92)

BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read


Go Back   M3Post - BMW M3 Forum > E90/E92 M3 Technical Topics > Coding / ConnectedDrive / Audio-Video / Electronics / Bluetooth / I-Drive & Nav
 
INDustry distribution
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      08-26-2020, 04:44 PM   #1233
timstar
New Member
5
Rep
25
Posts

Drives: BMW 325i e90
Join Date: Apr 2019
Location: NSW

iTrader: (0)

Howdy people,
Apologies if this is not the right place to ask, but after reading this thread I'm convinced there is some very knowledgeable users who may be able to help.

I have a JoyeAuto wireless carplay for CIC installed in my 2005 325i. My e90 was originally fitted with CCC but retrofitted with CIC out of (i think) a 2010.
The JoyeAuto box works, however does not seem to pick up my CANBUS properly.. in summary, everything works perfect with CIC, with ACP everything works except:[LIST]
  • steering wheel track buttons
  • steering wheel voice button
  • detecting reverse signal


So, my question to the experts.. is this likely because the 'car' is sending different CANBUS signals for those commands that the JoyeAuto CIC doesn't recognise, and:
  • Could this be fixed on the car side by replacing one of the modules (ZBE??)
  • Can the CANBUS signals be modified through coding?
  • If I were to buy a Kremersino (for better audio), would it be a better idea to buy the CCC version?

Any advice or even thoughts and opinions would be greatly appreciated.. I love the ACP but the lack of steering wheel track changes is annoying especially after fitting paddle shifters!

Thanks in advance,
Tim.
Appreciate 0
      08-26-2020, 05:28 PM   #1234
smass
Major
303
Rep
1,438
Posts

Drives: BMWs with 3L I6 engines
Join Date: Sep 2010
Location: Phoenix, AZ

iTrader: (1)

Garage List
2009 E70 X35d  [0.00]
2016 F15 35i  [0.00]
2003 E53 3.0  [0.00]
2006 E90 325i  [0.00]
2006 E90 330i  [0.00]
2012 E88 128i  [0.00]
I installed the Kremersino V3 and the bass issue is fixed. So far I can't tell the difference between combox iphone audio vs V3 aux in. In the past, i-drive aux input level for aux was turned all the way down to prevent distortion. I am now able to move it to the middle setting which matches the level of combox. This was in my E70 w/ 600 watt/16 speaker logic 7. Also, the user interface seems to respond faster as I click around with the i-drive controller.

I won't get to test normal use until next week. The E70 is stuck in the garage waiting for suspension parts. But if anyone has any specific questions I am happy to answer.

Last edited by smass; 08-26-2020 at 05:34 PM..
Appreciate 1
PACarGuy437.50

      08-26-2020, 06:02 PM   #1235
PACarGuy
Captain
PACarGuy's Avatar
United_States
438
Rep
833
Posts

Drives: 2012 E92 M3 DCT ZCP
Join Date: Nov 2015
Location: Philly burbs, PA

iTrader: (1)

Garage List
Quote:
Originally Posted by smass View Post
I installed the Kremersino V3 and the bass issue is fixed. So far I can't tell the difference between combox iphone audio vs V3 aux in. In the past, i-drive aux input level for aux was turned all the way down to prevent distortion. I am now able to move it to the middle setting which matches the level of combox. This was in my E70 w/ 600 watt/16 speaker logic 7. Also, the user interface seems to respond faster as I click around with the i-drive controller.

I won't get to test normal use until next week. The E70 is stuck in the garage waiting for suspension parts. But if anyone has any specific questions I am happy to answer.
Thanks for the update. Good to hear the bass issue is covered in v3. Does V3 use OEM mic integration?
__________________
2012 E92 M3 | ZCP | DCT | Space Grey Metallic | Black Novillo | BE Bearings | CF Rear Spoiler, Diffuser, Front Splitters | Black grill + side gills | DTEC 160W Angel Eyes
Appreciate 0
      08-26-2020, 08:08 PM   #1236
CaptainPunPants
Knows just enough to be dangerous
United_States
3
Rep
4
Posts

Drives: 2006 BMW M5
Join Date: Jun 2020
Location: Austin, TX

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by timstar View Post
Howdy people,
Apologies if this is not the right place to ask, but after reading this thread I'm convinced there is some very knowledgeable users who may be able to help.

I have a JoyeAuto wireless carplay for CIC installed in my 2005 325i. My e90 was originally fitted with CCC but retrofitted with CIC out of (i think) a 2010.
The JoyeAuto box works, however does not seem to pick up my CANBUS properly.. in summary, everything works perfect with CIC, with ACP everything works except:[LIST]
  • steering wheel track buttons
  • steering wheel voice button
  • detecting reverse signal


So, my question to the experts.. is this likely because the 'car' is sending different CANBUS signals for those commands that the JoyeAuto CIC doesn't recognise, and:
  • Could this be fixed on the car side by replacing one of the modules (ZBE??)
  • Can the CANBUS signals be modified through coding?
  • If I were to buy a Kremersino (for better audio), would it be a better idea to buy the CCC version?

Any advice or even thoughts and opinions would be greatly appreciated.. I love the ACP but the lack of steering wheel track changes is annoying especially after fitting paddle shifters!

Thanks in advance,
Tim.
Actually, my car has this EXACT issue. I did a CIC retrofit in a 2006 M5 (also CCC originally). I had the original CCC controller, which worked with the CIC computer, but the Kremersino box did NOT recognize it.

My steering wheel buttons do not register with the Kremersino. With Android Auto running, the steering wheel controls just operate the CIC in the background. In my case, I like this; I tend to run audio from USB or another car source with AA running silently.

I hadn't put 2+2 together until your post, but I suspect that is precisely why steering wheel controls are ignored by these units on CIC-retrofitted cars.

I upgraded the iDrive controller (ZBE), and it makes no difference to steering wheel controls.
Based on a brief run through the wiring diagrams on newtis.info, I don't think this can be fixed by changing a module, except *maybe* the steering wheel itself.

The radio is controlled by the KCAN_H and KCAN_L lines going to it. I believe the CAN frames are generated right at the steering wheel when the buttons are pushed. This makes me thing a steering wheel replacement is probably the only option. And I have no idea if that's feasible, or if it would introduce new issues to the car.
Appreciate 0
      08-26-2020, 08:17 PM   #1237
timstar
New Member
5
Rep
25
Posts

Drives: BMW 325i e90
Join Date: Apr 2019
Location: NSW

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by CaptainPunPants View Post
The radio is controlled by the KCAN_H and KCAN_L lines going to it. I believe the CAN frames are generated right at the steering wheel when the buttons are pushed. This makes me thing a steering wheel replacement is probably the only option. And I have no idea if that's feasible, or if it would introduce new issues to the car.
Ahh well this is disappointing, because I just changed steering wheels to one from a 2010 to do the paddle shift retro fit... I used the multi-function switches from the new wheel too and unfortunately this had no affect on steering wheel controls.

I wonder if it could be fixed with and MCU change.. since these companies make devices for CCC units, then surely the MCU on those units would be able to interpret the CANBUS frames from a CCC based car...

I have reached out to both JoyeAuto and Kremersino to see if either is willing to share information around whether the CIC / CCC units are the same hardware with different MCU's.. no reply as yet.
Appreciate 0
      08-26-2020, 08:19 PM   #1238
smass
Major
303
Rep
1,438
Posts

Drives: BMWs with 3L I6 engines
Join Date: Sep 2010
Location: Phoenix, AZ

iTrader: (1)

Garage List
2009 E70 X35d  [0.00]
2016 F15 35i  [0.00]
2003 E53 3.0  [0.00]
2006 E90 325i  [0.00]
2006 E90 330i  [0.00]
2012 E88 128i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by PACarGuy View Post
Thanks for the update. Good to hear the bass issue is covered in v3. Does V3 use OEM mic integration?
There is no mic integration. It comes with its own mic just like the V1. I have never used any mic function but I may test it eventually. Where does the V2 mic integration hook in? I may try to make something. I know the wiring runs from the overhead console to the trunk.
Appreciate 0
      08-26-2020, 08:23 PM   #1239
smass
Major
303
Rep
1,438
Posts

Drives: BMWs with 3L I6 engines
Join Date: Sep 2010
Location: Phoenix, AZ

iTrader: (1)

Garage List
2009 E70 X35d  [0.00]
2016 F15 35i  [0.00]
2003 E53 3.0  [0.00]
2006 E90 325i  [0.00]
2006 E90 330i  [0.00]
2012 E88 128i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by timstar View Post
Ahh well this is disappointing, because I just changed steering wheels to one from a 2010 to do the paddle shift retro fit... I used the multi-function switches from the new wheel too and unfortunately this had no affect on steering wheel controls.

I wonder if it could be fixed with and MCU change.. since these companies make devices for CCC units, then surely the MCU on those units would be able to interpret the CANBUS frames from a CCC based car...

I have reached out to both JoyeAuto and Kremersino to see if either is willing to share information around whether the CIC / CCC units are the same hardware with different MCU's.. no reply as yet.
I had can bus errors with my retrofitted car. It was a full retrofit and not a CCC to CIC. See below and it may give you some things to try. You may also want to twist the can bus wiring in the carplay harness if it is not already twisted.

I have retrofitted CIC with dash into both of my E90. The 325i gets its screen and controller can bus from the factory connections. The 330i gets its screen and controller can bus from the back of the quadlock. I also have an E70 that has a CCC to CIC retrofit.

Last weekend I removed a working V1 carplay box from my E70 and put it into my 330i. The V1 hooks into the power and bus for the i-drive controller. Once I turned on the ignition, I immediately noticed the dash start to flash. The fuel gauge was bouncing back and forth from full to empty, the i-drive screen had a nasty error message and even the odometer went blank and had the dot. This is classic bus issues that I have had during other retrofits I have done.

First I unhooked the screen can bus wires from the quadlock and moved them to the correct locations of the junction box. This alone solved 80% of the errors. I then reviewed wiring diagrams and while the controller uses the same bus wirring as the quadlock, it does not hook to the quadlock. The junction point is under the middle of the console. I then disconnected the controller can bus from the quadlock and hooked it to the can bus wires that run next to the parking brake. It now has a short 9" run to the controller. That fixed the remaining issues.

Looking back, the 330i had been haveing emulator issues which I was blaming on ebay emulators. Most likely, these were caused by the bus wiring. Next I will install another carplay in my 325i and I plan to correct the controller can bus wiring at that time. So if you are doing this retrofit, do yourself a favor and follow the exact factory wiring for the can bus.
Appreciate 0
      08-26-2020, 09:40 PM   #1240
Renegadenick
Petrol Head
Renegadenick's Avatar
United_States
64
Rep
122
Posts

Drives: E93 335i
Join Date: Jun 2015
Location: Texas

iTrader: (1)

Garage List
smass Is your car all put back together yet? You mentioned that you got the rear view camera to work. Is there a way you can test out the front view camera input and tell me how it is activated? I am looking to see if it is able to activated on demand and not just automatically in D gear.
__________________
Pre-LCI E93 | 1 of 68 | Mojave Havanna Metallic | N54 | Stage 2+ E30

Instagram |@Nicholastran213
Appreciate 0
      08-26-2020, 10:29 PM   #1241
smass
Major
303
Rep
1,438
Posts

Drives: BMWs with 3L I6 engines
Join Date: Sep 2010
Location: Phoenix, AZ

iTrader: (1)

Garage List
2009 E70 X35d  [0.00]
2016 F15 35i  [0.00]
2003 E53 3.0  [0.00]
2006 E90 325i  [0.00]
2006 E90 330i  [0.00]
2012 E88 128i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by Renegadenick View Post
smass Is your car all put back together yet? You mentioned that you got the rear view camera to work. Is there a way you can test out the front view camera input and tell me how it is activated? I am looking to see if it is able to activated on demand and not just automatically in D gear.
It is in my glovebox. Tomorrow I can hook up my dashcam to the front cam and see what that does.
Appreciate 1
      08-26-2020, 10:46 PM   #1242
PACarGuy
Captain
PACarGuy's Avatar
United_States
438
Rep
833
Posts

Drives: 2012 E92 M3 DCT ZCP
Join Date: Nov 2015
Location: Philly burbs, PA

iTrader: (1)

Garage List
Quote:
Originally Posted by smass View Post
There is no mic integration. It comes with its own mic just like the V1. I have never used any mic function but I may test it eventually. Where does the V2 mic integration hook in? I may try to make something. I know the wiring runs from the overhead console to the trunk.
Ah, OK. I have the V1 and had thought that the V3 and above would have OEM mic integration, or at least that's what I thought Michael from Kremersino was saying. I think it would just use a splitter cable that runs up to the factory mic location in the overhead light console.
__________________
2012 E92 M3 | ZCP | DCT | Space Grey Metallic | Black Novillo | BE Bearings | CF Rear Spoiler, Diffuser, Front Splitters | Black grill + side gills | DTEC 160W Angel Eyes
Appreciate 0
      08-26-2020, 10:54 PM   #1243
derbo
Derbo Tuning
derbo's Avatar
United_States
2070
Rep
2,086
Posts

Drives: 2011 M3
Join Date: Aug 2017
Location: ▆▆▆,California

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by smass View Post
There is no mic integration. It comes with its own mic just like the V1. I have never used any mic function but I may test it eventually. Where does the V2 mic integration hook in? I may try to make something. I know the wiring runs from the overhead console to the trunk.
The V2 current main harness has mic harness has a female port for the chassis mic harness, and a male harness to plug into the MIC itself.

I did notice the MIC chassis harness has 2 wires, and the in-line splitter of the V2 harness has 3 pins. Most likely it is a ground split wire setup to switch between.

FWIW, the Carplay phone call through AUX sounds better than the BT combox phone call.
__________________
-Derek
IG: @ruhrohz_m3
Journal
Appreciate 0
      08-27-2020, 12:40 AM   #1244
Renegadenick
Petrol Head
Renegadenick's Avatar
United_States
64
Rep
122
Posts

Drives: E93 335i
Join Date: Jun 2015
Location: Texas

iTrader: (1)

Garage List
Quote:
Originally Posted by smass View Post
Quote:
Originally Posted by Renegadenick View Post
smass Is your car all put back together yet? You mentioned that you got the rear view camera to work. Is there a way you can test out the front view camera input and tell me how it is activated? I am looking to see if it is able to activated on demand and not just automatically in D gear.
It is in my glovebox. Tomorrow I can hook up my dashcam to the front cam and see what that does.
I'd appreciate that. Thank you
__________________
Pre-LCI E93 | 1 of 68 | Mojave Havanna Metallic | N54 | Stage 2+ E30

Instagram |@Nicholastran213
Appreciate 0
      08-27-2020, 12:44 AM   #1245
Renegadenick
Petrol Head
Renegadenick's Avatar
United_States
64
Rep
122
Posts

Drives: E93 335i
Join Date: Jun 2015
Location: Texas

iTrader: (1)

Garage List
FYI for anyone interested, the boxes are on sale until the end of the week on Aliexpress.

V2 for $270.30 (reg $318.00)
V3 for $219.30 (reg $258.00)
__________________
Pre-LCI E93 | 1 of 68 | Mojave Havanna Metallic | N54 | Stage 2+ E30

Instagram |@Nicholastran213
Appreciate 0
      08-27-2020, 11:02 AM   #1246
smass
Major
303
Rep
1,438
Posts

Drives: BMWs with 3L I6 engines
Join Date: Sep 2010
Location: Phoenix, AZ

iTrader: (1)

Garage List
2009 E70 X35d  [0.00]
2016 F15 35i  [0.00]
2003 E53 3.0  [0.00]
2006 E90 325i  [0.00]
2006 E90 330i  [0.00]
2012 E88 128i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by Renegadenick View Post
I'd appreciate that. Thank you
Front camera works. It has 4 options after you turn it on in settings. Radar, 5 sec, 10 sec and 15 sec. It switches to front camera after going back into drive. If there is a way to manually switch to it, I don't know where it is.
Appreciate 1
      08-27-2020, 12:51 PM   #1247
Renegadenick
Petrol Head
Renegadenick's Avatar
United_States
64
Rep
122
Posts

Drives: E93 335i
Join Date: Jun 2015
Location: Texas

iTrader: (1)

Garage List
Quote:
Originally Posted by smass View Post
Quote:
Originally Posted by Renegadenick View Post
I'd appreciate that. Thank you
Front camera works. It has 4 options after you turn it on in settings. Radar, 5 sec, 10 sec and 15 sec. It switches to front camera after going back into drive. If there is a way to manually switch to it, I don't know where it is.
Thank you for the info. Looks like this box doesn't have the function I need in terms of front cam.
__________________
Pre-LCI E93 | 1 of 68 | Mojave Havanna Metallic | N54 | Stage 2+ E30

Instagram |@Nicholastran213
Appreciate 0
      08-27-2020, 04:20 PM   #1248
washere
Enlisted Member
3
Rep
46
Posts

Drives: 2013 E93
Join Date: Jan 2014
Location: United States

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by washere View Post
Does anyone have old update files for the Kremersino v2 box? Michael is telling me to go backwards, but doesn't seem to be able to provide me with older versions to downgrade too... Kinda a chicken and egg problem.
Just a warning... The files on the Kremersino website for the V2 CIC may be bad. That is what was causing my problem. The MCU update makes the device unviewable. I was able to flashback to an older version, and everything works again.
Appreciate 0
      08-27-2020, 05:45 PM   #1249
derbo
Derbo Tuning
derbo's Avatar
United_States
2070
Rep
2,086
Posts

Drives: 2011 M3
Join Date: Aug 2017
Location: ▆▆▆,California

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by washere View Post
Just a warning... The files on the Kremersino website for the V2 CIC may be bad. That is what was causing my problem. The MCU update makes the device unviewable. I was able to flashback to an older version, and everything works again.
The Current V2 files require the latest harness which has the OEM mic integration. Do you have that?

My MCU was rendered useless until I got the new harness shipped to me from Michael. The current harness connects to the car from the iDrive controller in the center console where as the original harness I got with the V2 is a QuadLock in the back of the CIC unit.

Whatever the case, the MCU update requires the idrive controller connection not the quadlock.
__________________
-Derek
IG: @ruhrohz_m3
Journal
Appreciate 0
      08-27-2020, 05:52 PM   #1250
washere
Enlisted Member
3
Rep
46
Posts

Drives: 2013 E93
Join Date: Jan 2014
Location: United States

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by derbo View Post
Quote:
Originally Posted by washere View Post
Just a warning... The files on the Kremersino website for the V2 CIC may be bad. That is what was causing my problem. The MCU update makes the device unviewable. I was able to flashback to an older version, and everything works again.
The Current V2 files require the latest harness which has the OEM mic integration. Do you have that?

My MCU was rendered useless until I got the new harness shipped to me from Michael. The current harness connects to the car from the iDrive controller in the center console where as the original harness I got with the V2 is a QuadLock in the back of the CIC unit.

Whatever the case, the MCU update requires the idrive controller connection not the quadlock.
Well that explains that. I don't know why he didn't explain that to me. It would have made this all a lot easier. I have the old one. But I am trying to get a new one. Mine didn't come with the aux plug so I can't connect it to allow navigation audio. I will bug him some more and see what he thinks is the best way forward.
Appreciate 0
      08-27-2020, 07:19 PM   #1251
derbo
Derbo Tuning
derbo's Avatar
United_States
2070
Rep
2,086
Posts

Drives: 2011 M3
Join Date: Aug 2017
Location: ▆▆▆,California

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by washere View Post
Well that explains that. I don't know why he didn't explain that to me. It would have made this all a lot easier. I have the old one. But I am trying to get a new one. Mine didn't come with the aux plug so I can't connect it to allow navigation audio. I will bug him some more and see what he thinks is the best way forward.
I questioned why the instructions showed an OE MIC and I asked him how to get the new harness for OE mic integration. He promptly asked for my shipping to ship me one. I believe brettcp did the same.

The package took about 14 business days to reach me. The install is literally also a complete reinstall if you are up to taking your stuff apart again.
__________________
-Derek
IG: @ruhrohz_m3
Journal
Appreciate 0
      08-27-2020, 07:51 PM   #1252
brettcp
Lieutenant
United_States
190
Rep
548
Posts

Drives: 2012 E93 M3
Join Date: Mar 2011
Location: So Cal

iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by derbo View Post
I questioned why the instructions showed an OE MIC and I asked him how to get the new harness for OE mic integration. He promptly asked for my shipping to ship me one. I believe brettcp did the same.

The package took about 14 business days to reach me. The install is literally also a complete reinstall if you are up to taking your stuff apart again.
Correct, he sent me the new harness for the V2 as well. If you have a V2 and don't have the new harness with the connectors to tap into the factory mic, get the new harness - makes the overall experience a lot better being able to use the factory mic. Somebody mentioned the V3 doesn't use the factory mic - seems like a step backwards from the V2.
Appreciate 0
      08-28-2020, 09:41 AM   #1253
HGreen335
Second Lieutenant
HGreen335's Avatar
23
Rep
239
Posts

Drives: N54 335i, S65 M3
Join Date: Apr 2010
Location: South Florida

iTrader: (0)

Is there separate links for the v1, v2, etc? I don't see any indication on the aliexpress webpages for the Kremersino
__________________
2009 E92 M3 Coupe DCT (Alpine White/Black Novillo) Borla Exhaust, Test Pipes, BMC Filter, Alpine Tune, ST Coilovers

2007 E92 335i Coupe 6MT (Space Grey/Coral Red) C-less Downpipes, DCI, Bigtom FMIC, E-85, JB4 ISO/MHD
Appreciate 0
      08-28-2020, 02:01 PM   #1254
S85FTW
Registered
0
Rep
1
Posts

Drives: 07 E60 M5 IB, 13 F30 328XI MW
Join Date: Jun 2013
Location: Easton CT

iTrader: (0)

I have the newest JoyeAuto model for my CIC unit, and I am having zero luck getting it to function in my vehicle.

I know its not an m3 but figured Id give it a shot here since the later E9x models had CIC as well. I have had zero luck getting two different brands of apple car play retrofits to work in my vehicle now.

It is a 10.2" CIC display on my 2013 BMW M6. I currently have all the dip switches to off and only 8 on for factory rear camera. When i hold the menu button the screen flickers and does nothing. My phone does not see the device on available devices.

The joyeauto unit does blink blue when hooked up to my 4 pin I drive cable. (However, the only way I could get my idrive knob to work, was if I took both ends of the 10 pin unused I drive cable and connected them together). The i drive screen constantly flickers with this device attached though (think of like bad reception with a tv, where the picture scrambles and comes back).

So in summary, The wiring for me is as follows:
HEAD UNIT > JA LVDS > JA UNIT
OEM LVDS > JA UNIT (did not use JA LVDS as an extension in between OEM LVDS cable and JA UNIT as that just produces a black screen on my I drive.
OEM I drive 4 pin cable> JA I drive 4 pin cable> OEM control knob (leaving JA 10 pin i drive male and female cables disconnected results in OEM I drive knob not working. 10 pin male and female ends must be connected to work. Is there something I am missing here?
I fear being such a late model CIC unit (literally the last month of production before switching to NBT, that something is off with my vehicle vs other CIC BMW's)

Last edited by S85FTW; 08-28-2020 at 02:07 PM..
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 09:40 AM.




m3post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST