BMW M3 Forum (E90 E92)

BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read


Go Back   M3Post - BMW M3 Forum > E90/E92 M3 Technical Topics > Mechanical Maintenance: Break-in / Oil & Fluids / Servicing
 
Redline360
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      04-30-2018, 06:06 PM   #1
SlamMan
Captain
SlamMan's Avatar
United_States
106
Rep
801
Posts

Drives: ED 5/19/2010, Interlagos E90
Join Date: Sep 2009
Location: Denver, 303

iTrader: (1)

Secondary Air Pump Relay and Fuse Location? Fault Code P1411 After Pump Replaced.

I'm hoping someone can tell me where the secondary air pump relay and fuse is located.

I took my E90 M3 in to a local dealership service center for a recall item and had them check the SES codes at the same time. They said the secondary air pump (SAP) needed to be replaced based so I went ahead and did that myself.

After replacing the pump I'm now getting the P1411 code which recommends testing the pump by connecting two terminals on the SAP relay socket. Unfortunately, I've been searching online for quite a while now and I haven't been able to find where this relay is located. I'd like to be able to check this before pulling the plenum back off and rechecking my connections.

Anyone else run into this? Any help would be appreciated.
__________________
I play real sports. Not tryin' to be the best at exercising. - Kenny Powers

Last edited by SlamMan; 05-10-2018 at 08:30 PM.
Appreciate 0
      05-10-2018, 08:53 PM   #2
SlamMan
Captain
SlamMan's Avatar
United_States
106
Rep
801
Posts

Drives: ED 5/19/2010, Interlagos E90
Join Date: Sep 2009
Location: Denver, 303

iTrader: (1)

I figured I'd follow up on this in case anyone else came looking for the relay. It's located in the electrical box in the engine bay under the right side air filter. You have to take off the entire shroud to get to it. It's the pink relay in the picture.

I tried testing the pump per the P1411 instructions but it didn't turn on. I ended up pulling out the pump and bench testing it and it turns on so the pump seems to be good. Next I checked the voltage in the relay terminal with the ignition on and I don't seem to be getting any voltage in the 30 or 87 terminal which would explain why the pump didn't turn on during the test. I did get 4.38v in the 85 terminal and 12v in the 86 terminal.

Now I'm trying to find a fuse for the SAP. Anyone out there know where that is or have some other input on what could be going on?
Attached Images
 
__________________
I play real sports. Not tryin' to be the best at exercising. - Kenny Powers

Last edited by SlamMan; 05-10-2018 at 10:52 PM.
Appreciate 1
CornM31.50

      05-11-2018, 11:50 AM   #3
SlamMan
Captain
SlamMan's Avatar
United_States
106
Rep
801
Posts

Drives: ED 5/19/2010, Interlagos E90
Join Date: Sep 2009
Location: Denver, 303

iTrader: (1)

Ok, back again to post an answer to my own question. Someone on Reddit told me about www.newtis.info and pointed out the #89 fuse which was in fact blown.

(FYI it could be #70 fuse for E90 models before late 07)

Hopefully, someone finds this info useful at some point in the future.
__________________
I play real sports. Not tryin' to be the best at exercising. - Kenny Powers
Appreciate 1
CornM31.50

      07-10-2018, 06:41 PM   #4
CornM3
Enlisted Member
2
Rep
40
Posts

Drives: M3
Join Date: Jul 2017
Location: Texas

iTrader: (0)

Thank you this helps a lot, I just got the code today, going to check those items.
Appreciate 0
      07-10-2018, 07:02 PM   #5
SlamMan
Captain
SlamMan's Avatar
United_States
106
Rep
801
Posts

Drives: ED 5/19/2010, Interlagos E90
Join Date: Sep 2009
Location: Denver, 303

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by CornM3 View Post
Thank you this helps a lot, I just got the code today, going to check those items.
It probably goes without saying but check the fuse first since it's easiest. If I had known where it was it would have saved me a lot of work. Good luck.
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 11:21 PM.




m3post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST