BMW M3 Forum (E90 E92)

BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read


Go Back   M3Post - BMW M3 Forum > E90/E92 M3 Technical Topics > Coding / ConnectedDrive / Audio-Video / Electronics / Bluetooth / I-Drive & Nav
 
EXXEL Distributions
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      12-28-2022, 07:00 PM   #1365
Thrawn
Private
15
Rep
85
Posts

Drives: BMW X5
Join Date: Mar 2021
Location: St Charles MO

iTrader: (0)

Anyone else unit always on? I donít think mine ever shuts off. Wifi range is very good too. Anytime i walk to a room on the same side of the house as the car, my phone connects to my carplay. I recently started getting a battery discharge message in the car. I think it is being caused by my battery getting older and the mr12volt always staying on.
Appreciate 0
      12-28-2022, 07:32 PM   #1366
RUG8RB8
Enlisted Member
RUG8RB8's Avatar
United_States
89
Rep
46
Posts

Drives: 2009 BMW M3 E93, many more
Join Date: Jun 2021
Location: San Ramon, CA & Weeki Wachee, FL

iTrader: (2)

[QUOTE=Thrawn;29681401]Anyone else unit always on? I donít think mine ever shuts off. Wifi range is very good too. Anytime i walk to a room on the same side of the house as the car, my phone connects to my carplay. I recently started getting a battery discharge message in the car. I think it is being caused by my battery getting older and the mr12volt always staying on.

Yes, Sir I have the same issue. My battery is fine, but it kind of drives me nuts, as I have a nice BT system in the garage and whenever phone is near car, it bails on garage system and connects to car. A bit aggravating, let me know if you find out how to disable this.
__________________
2009 E93 M3, Alpine White, Harrop S/C, BE Bearing Upgrade, ARP Custom Age 625+ rod bolts, Billet DCT Pan and Side Cover, Billet filter cover, Topspeed Quad Resonated 63mm X-pipe, Vangaurd Ti exhaust, 19" BBS Fi's, BPM DCT Tune, BPM Harrop Tune, almost every known early Failure/Leaky item brand new, Mr. 12V DSP MM Upgrade, CF Splitter & Diffuser, P3 Custom Multi Gauge, Lumar Ceramic Tint, 3M PPF
Appreciate 0
      12-29-2022, 12:18 AM   #1367
spammysammich
Captain
spammysammich's Avatar
1002
Rep
676
Posts

Drives: 2009 E92 M3 Dakar Yellow II
Join Date: Oct 2021
Location: Edmonds, WA

iTrader: (0)

Garage List
2009 BMW M3  [0.00]
I lock my door and it doesnít try to connect.
Appreciate 2
CamasM3e931894.00
drwankel764.00
      12-30-2022, 07:27 PM   #1368
Thrawn
Private
15
Rep
85
Posts

Drives: BMW X5
Join Date: Mar 2021
Location: St Charles MO

iTrader: (0)

Mine still connects, but mine is on a e70 x5 so maybe it is different.
Appreciate 0
      12-30-2022, 09:54 PM   #1369
tdott
Brigadier General
3662
Rep
3,776
Posts

Drives: M3
Join Date: Nov 2010
Location: South FL / 6ix

iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by Thrawn View Post
Anyone else unit always on? I donít think mine ever shuts off. Wifi range is very good too. Anytime i walk to a room on the same side of the house as the car, my phone connects to my carplay. I recently started getting a battery discharge message in the car. I think it is being caused by my battery getting older and the mr12volt always staying on.
Disable auto connect.
Appreciate 0
      12-30-2022, 11:00 PM   #1370
Thrawn
Private
15
Rep
85
Posts

Drives: BMW X5
Join Date: Mar 2021
Location: St Charles MO

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by tdott View Post
Disable auto connect.
Thanks, but i want it to connect when ever i get in the car.
Appreciate 0
      12-31-2022, 01:05 PM   #1371
spammysammich
Captain
spammysammich's Avatar
1002
Rep
676
Posts

Drives: 2009 E92 M3 Dakar Yellow II
Join Date: Oct 2021
Location: Edmonds, WA

iTrader: (0)

Garage List
2009 BMW M3  [0.00]
It takes a while for my car to go to sleep and stop trying to connect. But when it does after I lock up, I donít get random connections. If I donít lock up, and Iím near the garage it will grab my Bluetooth even when Iím doing something like passing by the garage to throw away trash.
Appreciate 0
      12-31-2022, 04:30 PM   #1372
sjparker
Registered
0
Rep
2
Posts

Drives: 2012 E92 M3
Join Date: Dec 2022
Location: UK

iTrader: (0)

Hello folks!

Just ordered this mr12volt unit for my 2012 e92 M3 to replace another unit that I had connected via AUX and the audio quality is terrible.

I have 2 questions for those that have experience of the unit:

1) Have read all the instructions and I understand the OEM mic cannot be used. Is the supplied mic good enough, or has anyone purchased an aftermarket mic for the mr12volt kit that does a better job? (if I'm pulling the dash apart would rather get it optimal)

2) Does anyone have this installed with a reverse camera? Is there any make/model that people would recommend?

TIA
Appreciate 0
      12-31-2022, 11:37 PM   #1373
kd7iwp
New Member
0
Rep
20
Posts

Drives: 2009 E61 535i, 2001 E46 325i
Join Date: Feb 2020
Location: Abbotsford, BC

iTrader: (0)

Iím using the OEM mic connected to Mr12Volt via a splitter cable. Even with the car off and it silent inside, Siri has an awful time hearing me correctly. I find that I talk to Siri on my Apple Watch while driving instead as it is waaaay more successful at transcribing messages or taking my music request.
Appreciate 0
      01-01-2023, 07:23 AM   #1374
sjparker
Registered
0
Rep
2
Posts

Drives: 2012 E92 M3
Join Date: Dec 2022
Location: UK

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by kd7iwp View Post
Iím using the OEM mic connected to Mr12Volt via a splitter cable. Even with the car off and it silent inside, Siri has an awful time hearing me correctly. I find that I talk to Siri on my Apple Watch while driving instead as it is waaaay more successful at transcribing messages or taking my music request.
Thanks for the reply. I don't want to run the OEM mic for the Mr12Volt with a splitter, I'm happy using a separate mic and running it to the same location as the OEM mic. I'm just keen to know if there is an aftermarket mic that might perform better than the included one as I have read performance of the included mic is hit and miss.

Thanks!
Appreciate 0
      01-06-2023, 07:20 PM   #1375
YorkFieldX
New Member
2
Rep
16
Posts

Drives: BMW E92 330D (RHD)
Join Date: Aug 2021
Location: Australia

iTrader: (0)

Hey guys!

I've read through quite a lot of the pages in this thread which caused me some doubts about the unit. I've gotten fed up with poor audio quality on the alternative Andream/RoadTop unit which uses AUX Front hence I'm looking to either throw the box away and use factory iPod Interface with an iPhone/Apple Music or upgrade to this Mr12Volt box.

Could you guys advise if there's any known issues which haven't been fixed with the box as of today? Especially concerned about "clicking" noises I've read about on here.

If anyone on here has an iPhone with Apple Music, how's your sound quality experience as compared to the factory iPod USB Interface in the armrest?
Appreciate 0
      01-07-2023, 02:15 PM   #1376
kd7iwp
New Member
0
Rep
20
Posts

Drives: 2009 E61 535i, 2001 E46 325i
Join Date: Feb 2020
Location: Abbotsford, BC

iTrader: (0)

In my experience, the sound quality certainly is improved significantly over the aux-input MMI boxes. However, I personally am strongly considering going back because of what I see as other flaws.
1. In my E61 with manual trans it doesnít detect automatically when I am in reverse, it does it when PDC is active, so when I start going forward it displays a blank reverse screen until I drive fast enough to shut it off, my old MMI could auto-detect over CAN bus when I was in reverse.
2. You MUST be in CD mode to see anything on screen, so no radio and CarPlay simultaneously unless you get radio over your LTE connection. Not cool on road trips where I donít have data available. My MMI box previously would do sound independent of video.
3. Mr12Volt really lowers the volume a lot in reverse and you canít turn that ďfeatureĒ off.
4. On my old MMI I could press ďMenuĒ on the idrive knob to go to the CarPlay Home Screen, not with Mr12Volt. If I go through a few menus to pick a podcast I now have to press ďBackĒ multiple times to get back. Plus with the old box I could press and hold ďMenuĒ to switch between CarPlay and OEM idrive screens, I miss that a lot.
5. Iím using the same OEM mic with a splitter that is used with my old MMI and while both were pretty bad at understanding me, Mr12Volt is actually a bit worse at it in my opinion.

My wife misses the old MMI since she doesnít care about sound quality much, there are definitely features I have sacrificed going with Mr12Volt just to get better audio quality. The only other thing I appreciate about it is that I can still do coding on my CIC unit, the old MMI plugged in differently and I couldnít program anything on it with NCS Expert.
Appreciate 0
      01-08-2023, 08:07 AM   #1377
meko
First Lieutenant
meko's Avatar
No_Country
137
Rep
378
Posts

Drives: E92 M3 - 535i Sport
Join Date: Oct 2010
Location: New Jersey

iTrader: (3)

Any ideas as to why ďboot logoĒ isnít coming up in advanced settings? From this thread I entered code ď688612Ē as described but Iím not getting the option.
Attached Images
 
__________________
Appreciate 0
      01-09-2023, 11:43 PM   #1378
zomski101
Private First Class
United_States
52
Rep
142
Posts

Drives: 2009 BMW 335i
Join Date: May 2018
Location: Chicago, IL

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by YorkFieldX View Post
Hey guys!

I've read through quite a lot of the pages in this thread which caused me some doubts about the unit. I've gotten fed up with poor audio quality on the alternative Andream/RoadTop unit which uses AUX Front hence I'm looking to either throw the box away and use factory iPod Interface with an iPhone/Apple Music or upgrade to this Mr12Volt box.

Could you guys advise if there's any known issues which haven't been fixed with the box as of today? Especially concerned about "clicking" noises I've read about on here.

If anyone on here has an iPhone with Apple Music, how's your sound quality experience as compared to the factory iPod USB Interface in the armrest?
Might not apply to you cause you're asking about ipod and iphone, while I use an ssd connected to the usb and android but might be similar.
Just my review on sound quality after 7 months.

Not an audiophile or musician but to ME sound quality is only very very slightly worse on the mr12volt when streaming on android auto from Tidal at master quality compared to usb playing wav 48khz/16bit music. Using the song BFG Division - Mick Gordon for reference you can't hear the high pitch string bend when listening at high volumes on mr12 but you can slightly when playing on usb. Mind you I have a 335i hifi with all bavsound upgraded speakers, their amp and a 300w powered sub, so nothing special, could be better could be worse. Maybe i'll start messing with the EQ.

Also, the volume doesn't get loud enough to my liking on the mr12volt, I usually listen at 95-100% volume on usb depending on the song but it seems like mr12volt outputs like 90% of the total volume of which the car can produce. Not really a deal breaker though, guess im saving my hearing.

If you wanna stream music or anything your phone plays at high quality then mr12volt is the only option and that's the reason I got it, cause my music library got full on my 128gb usb and the index time with a 1tb ssd of 2 minutes was too long. I also have the clicking noise but to me it's not something I care to address as it doesn't happen frequently enough.
__________________
09 335i - MMP stage 3, fbo

Last edited by zomski101; 01-09-2023 at 11:59 PM..
Appreciate 0
      01-09-2023, 11:58 PM   #1379
drwankel
Captain
drwankel's Avatar
764
Rep
901
Posts

Drives: 2012 E92 M3 ZCP
Join Date: Feb 2016
Location: Bothell, WA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by zomski101 View Post

Also, the volume doesn't get loud enough to my liking on the mr12volt, I usually listen at what I believe is 95-100% volume on usb depending on the song but it seems like mr12volt outputs like 90% of the total volume of which the car can produce. Not really a deal breaker though, guess im saving my hearing.
I noticed this as well, and there is a very simple fix. You need to increase the P2000 volume level from its default of 30 to 32.

Of note, when you do this, you'll want to decrease the navigation volume to 22. I noticed the default value would cause distortion in the navigation voice in waze when I increased the master volume.
Attached Images
 
Appreciate 1
      01-10-2023, 12:19 AM   #1380
zomski101
Private First Class
United_States
52
Rep
142
Posts

Drives: 2009 BMW 335i
Join Date: May 2018
Location: Chicago, IL

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by drwankel View Post
I noticed this as well, and there is a very simple fix. You need to increase the P2000 volume level from its default of 30 to 32.

Of note, when you do this, you'll want to decrease the navigation volume to 22. I noticed the default value would cause distortion in the navigation voice in waze when I increased the master volume.
Damn, I just thought 30 was the max when I skimmed through the menu. Nice even number, well i guess 32 is even too.
__________________
09 335i - MMP stage 3, fbo
Appreciate 0
      01-10-2023, 03:26 AM   #1381
DavesZed
First Lieutenant
DavesZed's Avatar
United Kingdom
102
Rep
391
Posts

Drives: BMW E89 23i, 2011
Join Date: Nov 2015
Location: Grantham, UK

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by meko View Post
Any ideas as to why ďboot logoĒ isnít coming up in advanced settings? From this thread I entered code ď688612Ē as described but Iím not getting the option.
Is it not in "Factory Setting" option?
__________________
Dave
2011, E89 23i, Grey with Red leather.... relatively basic (getting less and less basic with every new retrofit)!


My Z4 E89 YouTube channel...
https://www.youtube.com/channel/UCtt...0vHFUQnoEvKB2Q
Appreciate 0
      01-10-2023, 03:28 AM   #1382
DavesZed
First Lieutenant
DavesZed's Avatar
United Kingdom
102
Rep
391
Posts

Drives: BMW E89 23i, 2011
Join Date: Nov 2015
Location: Grantham, UK

iTrader: (0)

Hi all, quick question....

Has anyone got Coolwalk working with Android Auto yet?

(photo is a mock-up!! )
Attached Images
 
__________________
Dave
2011, E89 23i, Grey with Red leather.... relatively basic (getting less and less basic with every new retrofit)!


My Z4 E89 YouTube channel...
https://www.youtube.com/channel/UCtt...0vHFUQnoEvKB2Q
Appreciate 0
      01-10-2023, 12:22 PM   #1383
Adam M
Enlisted Member
8
Rep
48
Posts

Drives: Bmw e46 m3, bmw e93 m3
Join Date: Sep 2022
Location: London

iTrader: (0)

Hi all,

I need a bit of help here from the UK.

After months of planning I have finally started a CIC retrofit with HD tuner and combox into my CCC equipped E93 M3. I thought sod it and bought the MR12V at the same time.

Yesterday I started installing, but have not managed to get any picture on the screen yet. I can't figure out what might cause this so have removed all extras and now have a system of just CIC, Screen and MR12V. The MR12V is correctly connected and working as I've managed to pair a phone with it that seems to be showing a carplay connection. I am not worried about sound or nav at this stage as that will be fixed with coding.

The question is, for testing purposes, to isolate as many variables as possible, I'm going to remove the MR12V from interrupting the display LVDS output from the CIC, so that the CIC connects directly to the screen.

Am I right in thinking I can leave the IDrive controller connection of the MR12V plugged in, as it doesn't actually interfere with anything? What I mean is, does the iDrive control signal require the MR12V to be on, the iDrive to function normally?

So far all my testing has seen the video signal go through the carplay, I suppose it could be a jumper switch issue.

Main problem is I have no idea if my ebay bought CIC is working as it should.
Appreciate 0
      01-10-2023, 01:09 PM   #1384
GORDON.M3
Colonel
GORDON.M3's Avatar
Canada
1301
Rep
2,852
Posts

Drives: E92 M3 • F25 X3 M-Sport
Join Date: Dec 2013
Location: LAX/YYZ/NRT

iTrader: (10)

Quote:
Originally Posted by Adam M View Post
Hi all,

I need a bit of help here from the UK.

After months of planning I have finally started a CIC retrofit with HD tuner and combox into my CCC equipped E93 M3. I thought sod it and bought the MR12V at the same time.

Yesterday I started installing, but have not managed to get any picture on the screen yet. I can't figure out what might cause this so have removed all extras and now have a system of just CIC, Screen and MR12V. The MR12V is correctly connected and working as I've managed to pair a phone with it that seems to be showing a carplay connection. I am not worried about sound or nav at this stage as that will be fixed with coding.

The question is, for testing purposes, to isolate as many variables as possible, I'm going to remove the MR12V from interrupting the display LVDS output from the CIC, so that the CIC connects directly to the screen.

Am I right in thinking I can leave the IDrive controller connection of the MR12V plugged in, as it doesn't actually interfere with anything? What I mean is, does the iDrive control signal require the MR12V to be on, the iDrive to function normally?

So far all my testing has seen the video signal go through the carplay, I suppose it could be a jumper switch issue.

Main problem is I have no idea if my ebay bought CIC is working as it should.
Perhaps its something to do with your harness when you converted the CCC screen to CID CIC Screen.
Double-check the pinouts and make sure it's correct.
__________________
INSTAGRAM: GORDON.M3
DINAN | EVOSPORT | VAC | ARP | RD SPORT | NEEZ | EIBACH | CSF | IND | BILSTEIN | KLASSEN | BREMBO | ENDLESS | BBS | BPM SPORT | PROJECT MU | EVENTURI
Appreciate 0
      01-10-2023, 01:36 PM   #1385
Adam M
Enlisted Member
8
Rep
48
Posts

Drives: Bmw e46 m3, bmw e93 m3
Join Date: Sep 2022
Location: London

iTrader: (0)

Harness looks good. correct pins to my knowledge, there's only 4 wires and the pin locations are the same - just a question of switching the plugs.

Can anyone confirm what jumper positions I should use when I get the carplay system back in.

Stock E93 CIC with period correct screen?
Appreciate 0
      01-11-2023, 09:31 AM   #1386
DavesZed
First Lieutenant
DavesZed's Avatar
United Kingdom
102
Rep
391
Posts

Drives: BMW E89 23i, 2011
Join Date: Nov 2015
Location: Grantham, UK

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Adam M View Post
Harness looks good. correct pins to my knowledge, there's only 4 wires and the pin locations are the same - just a question of switching the plugs.

Can anyone confirm what jumper positions I should use when I get the carplay system back in.

Stock E93 CIC with period correct screen?
All plug-n-play, as per my video, although this is for the E89, all the connections are the same. This is the older black box, so the plug in for the LVDS cable is slightly different...


As for the dip switches, it should come with a label telling you. here I've attached a photo of mine for the black box, all being off.
Attached Images
 
__________________
Dave
2011, E89 23i, Grey with Red leather.... relatively basic (getting less and less basic with every new retrofit)!


My Z4 E89 YouTube channel...
https://www.youtube.com/channel/UCtt...0vHFUQnoEvKB2Q
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 07:01 AM.




m3post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2023, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST