BMW M3 Forum (E90 E92)

BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read


Go Back   M3Post - BMW M3 Forum > M3 (E90 / E92 / E93) > General M3 Forum (E90 + E92 + E93)
 
GTB Performance
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      06-03-2014, 03:43 PM   #1
Dougeefresh
Second Lieutenant
 
Drives: 2011 E92 JB
Join Date: May 2013
Location: Chitown

Posts: 204
iTrader: (0)

Fluctuating idle during cold cycle

Happens when cold starting and last anywhere from 10 - 30 seconds at the end of the cold cycle then settles down. Car shakes more than usual when this happens and you can also hear it. Started a couple months ago.

Do I need to take it to the dealer?

Here is the video of the last 10 seconds I caught. You may need to listen with a headphone.

Dougeefresh is offline  
0
Reply With Quote
      06-03-2014, 04:16 PM   #2
Stallion150
Second Lieutenant
 
Stallion150's Avatar
 
Drives: 2011 M3 Sedan
Join Date: Jan 2011
Location: Miami, FL

Posts: 207
iTrader: (0)

Wow, same exact thing my car is doing. Its in the shop now: same noises and tachy needle bob. They changed idle control valve, coolant temperature sensor, idle air fluctuator and no fix.
.
A friend told me that maybe the DME (Digital Motor Electronics) needs to have a software update. Mine is a 2011 E90.
.
Will post when I get my car back.

Check out my video:

__________________
2011 Jerez Black M3 Sedan
Stallion150 is offline  
0
Reply With Quote
      06-03-2014, 04:20 PM   #3
MikeD
Banned
 
Drives: E90 M3 6MT
Join Date: Apr 2014
Location: San Francisco

Posts: 445
iTrader: (0)

Idle air control valve issue. Very common in our cars.

Get it fixed asap or at worst your car won't hold idle and will be nearly impossible to drive safely. Ignition would cut out while you're stopped at a light, etc. Happened to me before when I let this problem persist. Almost couldn't drive it in traffic bc engine kept cutting out without my foot on the gas.

Should be covered under warranty or 7-years emissions warranty
MikeD is offline  
0
Reply With Quote
      06-03-2014, 04:23 PM   #4
Stallion150
Second Lieutenant
 
Stallion150's Avatar
 
Drives: 2011 M3 Sedan
Join Date: Jan 2011
Location: Miami, FL

Posts: 207
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by MikeD View Post
Idle air control valve issue. Very common in our cars. Get it fixed or at worst your car won't hold idle and will be nearly impossible to drive safely.

Should be covered under warranty or 7-years emissions warranty
From my experience it's not that simple; the dealer replaced all of the above and the problem still hasn't gone away.
__________________
2011 Jerez Black M3 Sedan
Stallion150 is offline  
0
Reply With Quote
      06-03-2014, 04:36 PM   #5
MikeD
Banned
 
Drives: E90 M3 6MT
Join Date: Apr 2014
Location: San Francisco

Posts: 445
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Stallion150 View Post
From my experience it's not that simple; the dealer replaced all of the above and the problem still hasn't gone away.
Yep, for you, you've got more complex issues related to DME...

I'm just saying at a minimum all the idle related hardware needs to be replaced first. OP implied he's never taken his car in before.
MikeD is offline  
0
Reply With Quote
      06-03-2014, 04:44 PM   #6
Stallion150
Second Lieutenant
 
Stallion150's Avatar
 
Drives: 2011 M3 Sedan
Join Date: Jan 2011
Location: Miami, FL

Posts: 207
iTrader: (0)

Yeah wish it wasn't complicated, you would think it would be a simple fix!
__________________
2011 Jerez Black M3 Sedan
Stallion150 is offline  
0
Reply With Quote
      06-03-2014, 06:28 PM   #7
nickdrivesm3
Motorsport Product Genius
 
nickdrivesm3's Avatar
 
Drives: BMWs...duh
Join Date: Mar 2011
Location: San Diego, CA

Posts: 72
iTrader: (0)

Ask them to clear the DME engine adaptations. I've had to replace a DME before for a reoccurring idle valve fault.
nickdrivesm3 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      06-03-2014, 07:12 PM   #8
Dougeefresh
Second Lieutenant
 
Drives: 2011 E92 JB
Join Date: May 2013
Location: Chitown

Posts: 204
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Stallion150 View Post
Wow, same exact thing my car is doing. Its in the shop now: same noises and tachy needle bob. They changed idle control valve, coolant temperature sensor, idle air fluctuator and no fix.
Does your problem only happen when cold starting?
Dougeefresh is offline  
0
Reply With Quote
      06-03-2014, 07:31 PM   #9
Stallion150
Second Lieutenant
 
Stallion150's Avatar
 
Drives: 2011 M3 Sedan
Join Date: Jan 2011
Location: Miami, FL

Posts: 207
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by nickdrivesm3 View Post
Ask them to clear the DME engine adaptations. I've had to replace a DME before for a reoccurring idle valve fault.
Thanks man! Will definitely let the techs know.

OP, this happens only on the 2nd start of the day usually. On a cold start in the am, it idles fine. Usually I'll come back about 8 hours later from work, and I'll notice it when it starts up. If they fix it, I'll definitely let you know what it was.
Stallion150 is offline  
0
Reply With Quote
      06-06-2014, 08:07 PM   #10
Stallion150
Second Lieutenant
 
Stallion150's Avatar
 
Drives: 2011 M3 Sedan
Join Date: Jan 2011
Location: Miami, FL

Posts: 207
iTrader: (0)

I just got the car back. They couldn't replicate the fault, but replaced the differential pressure sensor for intake. Does that make any sense?
Apparently checked DME and it was functioning normally.
__________________
2011 Jerez Black M3 Sedan
Stallion150 is offline  
0
Reply With Quote
      06-19-2014, 03:02 PM   #11
Dougeefresh
Second Lieutenant
 
Drives: 2011 E92 JB
Join Date: May 2013
Location: Chitown

Posts: 204
iTrader: (0)

Had the car in for brake fluid flush and oil change so I mentioned the idle fluctuation.
They replaced idle control valve and the car seems to idle fine (first day back).
Will report back if anything changes.
Dougeefresh is offline  
0
Reply With Quote
      06-20-2014, 07:33 AM   #12
anom3
Second Lieutenant
 
Drives: 2007 M3
Join Date: Apr 2014
Location: Behind the wheel

Posts: 276
iTrader: (0)

so, i had the same issue. when i say same issue, IDENTICAL. first 0-30 secs idle would bounce like a basket ball.

i changed 2 things, and the issue was fixed right away:

a) this is a known issue with shell vpower 100 gas. if thats what you filled up with, switch to another brand for 1-2 tanks. chances are if you filled up with shell, this will go away.

b) i installed rpmsport tune, in the process my ecu was upgraded from 50E to 240E.

i did both of the above at the same time, and my idle is super stable now. cold start or not. its at 800rpm solid.

Last edited by anom3; 06-20-2014 at 07:58 AM.
anom3 is offline  
0
Reply With Quote
      06-20-2014, 07:54 AM   #13
anom3
Second Lieutenant
 
Drives: 2007 M3
Join Date: Apr 2014
Location: Behind the wheel

Posts: 276
iTrader: (0)

i have also read this happens frequently when people change their spark plugs.

you may ask your dealer to reset your adaptations. regardless weather you changed your plugs or not.
anom3 is offline  
0
Reply With Quote
      06-20-2014, 08:21 AM   #14
rocket_science
In Training
 
rocket_science's Avatar
 
Drives: '11 AW E92 M3 ZCP
Join Date: Apr 2011
Location: Fort Myers, FL / Pittsburgh, PA

Posts: 103
iTrader: (2)

Can it really be all of the above??? From years of being a shadetree mechanic working on engines, there is almost always a common denominator. Seems the culprit is still up for debate though...
rocket_science is offline   United_States
0
Reply With Quote
      06-20-2014, 11:13 AM   #15
Dougeefresh
Second Lieutenant
 
Drives: 2011 E92 JB
Join Date: May 2013
Location: Chitown

Posts: 204
iTrader: (0)

No Shell or spark plug change for me.
I may have spoken too soon. I felt a bit of the bouncing act coming back, shorter time frame, however. WILL see if it gets worse.
Dougeefresh is offline  
0
Reply With Quote
      06-20-2014, 11:25 AM   #16
happos2
Dingleberries
 
Drives: Gray E92 M3
Join Date: May 2012
Location: Indiana

Posts: 1,156
iTrader: (2)

Can't see the video where I am at...but potentially a vaccuum issue?
happos2 is offline  
0
Reply With Quote
      06-20-2014, 05:02 PM   #17
Stallion150
Second Lieutenant
 
Stallion150's Avatar
 
Drives: 2011 M3 Sedan
Join Date: Jan 2011
Location: Miami, FL

Posts: 207
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by anom3 View Post
so, i had the same issue. when i say same issue, IDENTICAL. first 0-30 secs idle would bounce like a basket ball.

i changed 2 things, and the issue was fixed right away:

a) this is a known issue with shell vpower 100 gas. if thats what you filled up with, switch to another brand for 1-2 tanks. chances are if you filled up with shell, this will go away.

b) i installed rpmsport tune, in the process my ecu was upgraded from 50E to 240E.

i did both of the above at the same time, and my idle is super stable now. cold start or not. its at 800rpm solid.
That's interesting--I get my gas from shell exclusively. I'll try switching it up. I got the car back; They checked it through and through and called the regional BMW lead tech. No further faults gleaned.
__________________
2011 Jerez Black M3 Sedan
Stallion150 is offline  
0
Reply With Quote
      06-20-2014, 11:24 PM   #18
kablammo
Private
 
Drives: e90 3 series
Join Date: Mar 2010
Location: Parker, CO

Posts: 52
iTrader: (0)

Check your m3 supplement manual. States it will rough when cold due to emissions systems.
kablammo is offline  
0
Reply With Quote
      06-20-2014, 11:37 PM   #19
s85e90
Lieutenant Colonel
 
Drives: black e90
Join Date: Jan 2014
Location: everywhere

Posts: 1,986
iTrader: (0)

Totally normal and sometimes more than others. Started my car the other day after sitting for 2 days and the car was like being awakened from the dead and actually didn't run well until warmed up and on the freeway. The personality of the motors.
s85e90 is offline  
0
Reply With Quote
      06-22-2014, 01:30 PM   #20
Bel-Tirid
Private First Class
 
Drives: M3 e92 Interlagos blue
Join Date: Dec 2010
Location: Slovenia

Posts: 113
iTrader: (0)

i have this idle poping more then 4 years now
Bel-Tirid is offline  
0
Reply With Quote
      07-03-2014, 11:17 AM   #21
Stallion150
Second Lieutenant
 
Stallion150's Avatar
 
Drives: 2011 M3 Sedan
Join Date: Jan 2011
Location: Miami, FL

Posts: 207
iTrader: (0)

OP, any resolution on this problem? I'm still having it on every other cold start. It's driving me nuts. Off to the dealer again...
__________________
2011 Jerez Black M3 Sedan
Stallion150 is offline  
0
Reply With Quote
      07-03-2014, 11:34 AM   #22
GTB/ZR-1
Lieutenant
 
GTB/ZR-1's Avatar
 
Drives: Pending...
Join Date: Apr 2014
Location: Central, FL

Posts: 417
iTrader: (10)

I just tell people my car has a 'cam' in it... lol
Seriously, my car is an '11 with all of 4700 mi on it & doing this already.
__________________
* '11.75 E90/DCT LMB--GOT ONE!
* '06 Mitsu Evo MR SCCA/HPDE Weapon
* '09 Nissan GT-R (Gone)
* '90 ZR-1 (Fast)
GTB/ZR-1 is online now  
0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 04:38 PM.




m3post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST