BMW M3 Forum (E90 E92)

BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read


Go Back   M3Post - BMW M3 Forum > M3 (E90 / E92 / E93) > General M3 Forum (E90 + E92 + E93)
 
Steve Thomas BMW
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      04-05-2014, 10:06 AM   #1
IzzyGray
First Lieutenant
 
Drives: 2011 M3
Join Date: Oct 2013
Location: Milwaukee, WI

Posts: 385
iTrader: (2)

2nd gear cold start reluctance

BIMMERPOST
     Featured on BIMMERPOST.com
As of late I've noticed a sputtering during acceleration in 2nd gear. It only happens when the car has been sitting overnight and only once. I usually switch to third gear when I feel it happening and I cannot duplicate it again until the next cold start. It's in the 2-3k rpm range. I'll have to scan to check if it registered a cel(my light is on since I'm catless) but it's been happening everyday for the past week. Ideas? Search box seems to bring up sputtering at idle from cold start but can't find mention of sputtering during acceleration after cold start.
IzzyGray is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-05-2014, 10:27 AM   #2
Petros
Captain
 
Drives: M3
Join Date: Jan 2014
Location: Canada

Posts: 862
iTrader: (0)

do you have a tune? did you delete the cold start cycle?
Petros is offline  
0
Reply With Quote
      04-05-2014, 11:27 AM   #3
IzzyGray
First Lieutenant
 
Drives: 2011 M3
Join Date: Oct 2013
Location: Milwaukee, WI

Posts: 385
iTrader: (2)

No tune. Cold start still present. Only software changes is Alex's DCT GTS coding.
IzzyGray is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-05-2014, 11:45 AM   #4
killadelphiaM3
Private First Class
 
killadelphiaM3's Avatar
 
Drives: 13 JB ZCP E92 M3
Join Date: Feb 2013
Location: Everywhere and Anywhere

Posts: 182
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by IzzyGray View Post
No tune. Cold start still present. Only software changes is Alex's DCT GTS coding.
I know this is off topic but how is that GTS DCT tune?
killadelphiaM3 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-05-2014, 11:49 AM   #5
s85e90
Lieutenant Colonel
 
Drives: black e90
Join Date: Jan 2014
Location: everywhere

Posts: 1,536
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by killadelphiaM3 View Post
I know this is off topic but how is that GTS DCT tune?
Why not PM him?


Op are you saying that the car is a little hesitant under throttle, but only while cold? I have seen this before but it would always exist and wasn't only present cold. Don't recall what the outcome was but I don't think the person did anything and just let it be.
s85e90 is offline  
0
Reply With Quote
      04-05-2014, 12:08 PM   #6
quicktwinturbo
Second Lieutenant
 
quicktwinturbo's Avatar
 
Drives: Limited Ed Toyota Camry
Join Date: Oct 2010
Location: IL, AL, ATL, SC

Posts: 263
iTrader: (0)

Are you talking about jerky response?
quicktwinturbo is offline  
0
Reply With Quote
      04-05-2014, 12:19 PM   #7
IzzyGray
First Lieutenant
 
Drives: 2011 M3
Join Date: Oct 2013
Location: Milwaukee, WI

Posts: 385
iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by killadelphiaM3 View Post
I know this is off topic but how is that GTS DCT tune?
My review:

http://www.m3post.com/forums/showthread.php?t=964892

Basically what's happening is when I initially start the car in the morning(been sitting overnight), initial start up is fine, so is the idle. But once I get going, in 2nd gear(DCT), it jerks as I'm accelerating from 2-3k rpm. It shudders like it wants to accelerate but the power comes in and out and creates a jerking motion. Coupled with an aftermarket exhaust(read:louder), it's audibly irritating. However, once i jump up to third, everything is fine. Cannot duplicate it again, even if I go back down to 2nd gear. In addition, this symptom is happening while cold start cycle is still engaged(obvious by the rougher sounding exhaust). I'm going to try and let it idle till the cold start cycle ends and see if it does it still tomorrow. Typically I turn the vehicle on and just drive off gently until it warms up.
IzzyGray is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-05-2014, 12:22 PM   #8
1MOREMOD
2014 Track Days - 6|Ridge 1:54:61|Pacific 1:35:72
 
1MOREMOD's Avatar
 
Drives: Race car->
Join Date: Mar 2009
Location: check your mirrors

Posts: 11,738
iTrader: (5)

Pretty typical for this car to be jerky initially until warm, normal operation. Been discussed once a month for 5 plus years.
1MOREMOD is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-05-2014, 12:50 PM   #9
IzzyGray
First Lieutenant
 
Drives: 2011 M3
Join Date: Oct 2013
Location: Milwaukee, WI

Posts: 385
iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by 1MOREMOD View Post
Pretty typical for this car to be jerky initially until warm, normal operation. Been discussed once a month for 5 plus years.
I test drove a handful of M3's and know the typical jerkiness you're talking about, it's present in my car as well. However this particular hesitation did not feel similar, and is one that just recently reared its ugly head. I'm in Wisconsin and it's only starting to get warm this past few weeks so it shouldn't suddenly be showing more "cold start" jerkiness now compared to when it was -20.

Then again, maybe that's all there is to it. I wanted to see if anyone had similar experiences before I ring the alarm bell and bring it to the indie shop.
IzzyGray is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-05-2014, 12:51 PM   #10
quicktwinturbo
Second Lieutenant
 
quicktwinturbo's Avatar
 
Drives: Limited Ed Toyota Camry
Join Date: Oct 2010
Location: IL, AL, ATL, SC

Posts: 263
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by IzzyGray View Post
My review:

http://www.m3post.com/forums/showthread.php?t=964892

Basically what's happening is when I initially start the car in the morning(been sitting overnight), initial start up is fine, so is the idle. But once I get going, in 2nd gear(DCT), it jerks as I'm accelerating from 2-3k rpm. It shudders like it wants to accelerate but the power comes in and out and creates a jerking motion. Coupled with an aftermarket exhaust(read:louder), it's audibly irritating. However, once i jump up to third, everything is fine. Cannot duplicate it again, even if I go back down to 2nd gear. In addition, this symptom is happening while cold start cycle is still engaged(obvious by the rougher sounding exhaust). I'm going to try and let it idle till the cold start cycle ends and see if it does it still tomorrow. Typically I turn the vehicle on and just drive off gently until it warms up.
Yea no worries.. It's pretty normal
quicktwinturbo is offline  
0
Reply With Quote
      04-05-2014, 02:12 PM   #11
5soko
Brigadier General
 
5soko's Avatar
 
Drives: M5
Join Date: Aug 2007
Location: Brooklyn, NY

Posts: 4,209
iTrader: (4)

Did it just start doing this? trying going back to stock software and see what happens.
__________________
Current: ///M5 LCI with Evolve and RPi mods
Previous: E92 335i ||| FBO Heavy modded E90 LCI M-Sport 335i
5soko is offline   Montenegro
0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 12:22 AM.




m3post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST