BMW M3 Forum (E90 E92)

BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read


Go Back   M3Post - BMW M3 Forum > M3 (E90 / E92 / E93) > General M3 Forum (E90 + E92 + E93)
 
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      02-27-2013, 05:17 AM   #1
MacBenny
New Member
United Arab Emirates
0
Rep
8
Posts

 
Drives: '09 E93 M3
Join Date: Feb 2012
Location: Dubai, United Arab Emirates

iTrader: (0)

2009 E93 random Engine Fault

Hey guys,

I'm having some issues with my baby and it's not even reached 50,000km yet. The car has been having some issues on cold start (after overnight, or couple of days not using it since it does not get that cold in the UAE).




So I booked a servicing appointment but in the meantime, one random afternoon I took the car and as I was driving out of a parking lot quite slowly this message appeared out of nowhere. I proceeded to switch off the car and restart it, and the error message disappeared, and the car ran completely fine.



Do you have any idea what the issue might be?
I am thinking it might be something to do with the air filter, as it is EXTREMELY dusty over here...
Attached Images
  
Appreciate 0
      02-27-2013, 10:48 AM   #2
RBB
First Lieutenant
RBB's Avatar
5
Rep
344
Posts

 
Drives: E92 M3
Join Date: Mar 2012
Location: NOVA

iTrader: (10)

Can you pull the codes? Looks like another ICV problem to me....
Appreciate 0
      02-27-2013, 11:07 AM   #3
JC919
Lieutenant Colonel
JC919's Avatar
United_States
31
Rep
1,799
Posts

 
Drives: CSL
Join Date: Sep 2008
Location: Aberdeen, Scotland

iTrader: (0)

Mine did the same thing, but the faults would go away after the car was restarted. Take it to the dealer, I believe that they will reset your ECU.

I remember being worried at first, but there are a few threads about this fault arleady.
__________________

2003 CSL, SG, Alcon BBK
2002 M5, SSII/Blk and bone stock. In storage back home in TX
2008 M3, AW/Blk 6MT, Akrapovic Evolution, Evosport Pulley, ESS Tune, Michelin PSS/Hoosier, other track stuff SOLD

Last edited by JC919; 02-27-2013 at 11:13 AM.
Appreciate 0
      02-27-2013, 12:31 PM   #4
Rev ///Me
My V8 Brings All the Boys to the Yard.
United_States
50
Rep
1,180
Posts

 
Drives: Something
Join Date: Apr 2010
Location: Somewhere

iTrader: (1)

Probably just an ICV.
Appreciate 0
      02-27-2013, 12:43 PM   #5
blackmist222777
Captain
blackmist222777's Avatar
10
Rep
784
Posts

 
Drives: E92 M3
Join Date: Apr 2012
Location: SF Bay Area

iTrader: (6)

TPS?
__________________

2011 E92 BMW M3 AW (current)
2004 E46 BMW M3 TIAG
2004 E46 BMW M3 LSB
Appreciate 0
      02-27-2013, 01:16 PM   #6
uplusd
Lieutenant
uplusd's Avatar
United_States
6
Rep
458
Posts

 
Drives: 2013 E92 M3
Join Date: Nov 2011
Location: NorCal

iTrader: (7)

ICV
__________________
Appreciate 0
      02-27-2013, 03:39 PM   #7
W///
Major General
W///'s Avatar
84
Rep
5,396
Posts

 
Drives: 2008 E92 M3/1999 E36 M3 Coupe
Join Date: Sep 2011
Location: SC

iTrader: (12)

Quote:
Originally Posted by RBB View Post
Can you pull the codes? Looks like another ICV problem to me....
What I thought too
__________________
2008 E92 M3: Sparkling Graphite | Bamboo Beige | 6MT | CF Roof | HRE | Catless Eisenmann Race | BPM Sport | Swift | Arkym | Mode Carbon | M.Perf
Appreciate 0
      02-27-2013, 04:29 PM   #8
Sam@ModeCarbon
BimmerPost Supporting Vendor
Sam@ModeCarbon's Avatar
102
Rep
4,112
Posts


 
Drives: using 3 pedals
Join Date: Nov 2010
Location: NY l LA

iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by uplusd View Post
ICV
+1
__________________
Appreciate 0
      01-10-2014, 10:17 AM   #9
IMLH
IMLHE93
IMLH's Avatar
United_States
0
Rep
9
Posts

 
Drives: 09 335 White hard top convert
Join Date: Jan 2014
Location: N. Texas

iTrader: (0)

Similar situation on my '09 E93

I have regular E93 - same year - experiencing a similar issue. I have no problems until higher revs and then start getting misfire codes.

I haven't gone to the dealer - i'm out of warranty at 48k miles for my 09 and here in Dallas, TX, I haven't had a single positive experience working with my dealership on the service side.

Does anyone have a recommendation? Am I looking at an issue with one of my turbos?
Appreciate 0
      01-10-2014, 11:43 AM   #10
MyBlueHeaven
Registered
MyBlueHeaven's Avatar
United_States
0
Rep
1
Posts

 
Drives: 2007 Blue E93
Join Date: Jan 2014
Location: Southern Cal.

iTrader: (0)

Garage List
Isn't BMW's 6-60 warranty universal? I have an '07 335i conv. And It's factory warranty was good through June 28th of '12. So I made sure to take advantage of it... I wasn't even aware of the warranty myself until I had 2 coil packs go out (misfiring) and I had purchased the 5star extended warranty when I got car in March, went to BMW and they told ME that the warranty was still in effect. What a pleasant surprise. Look into it, anyone else, correct me if I'm wrong... I know I don't have an M, but I still hope this is universal help.

Last edited by MyBlueHeaven; 01-10-2014 at 11:51 AM. Reason: apology
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Tags
engine, fault, power, problem, start

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 05:50 AM.




m3post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST