BMW M3 Forum (E90 E92)

BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read


Go Back   M3Post - BMW M3 Forum > E90/E92 M3 Technical Topics > Engine, Transmission, Exhaust, Drivetrain, ECU Software Modifications
 
Lux Angel Eyes
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      03-28-2010, 09:03 PM   #1
FStop7
I like cars
 
FStop7's Avatar
 
Drives: M6
Join Date: Oct 2008
Location: Newbury Park, CA

Posts: 5,059
iTrader: (3)

Longer crank times at startup - anyone else?

Over the past month or so I've noticed my car is cranking longer on cold starts. It usually happens after the car's been sitting for at least 6 hours, if not longer. The cranking time is not hugely different, but enough to where it's easily noticed. When the engine does fire up it sounds strong. The cranking itself also sounds strong, so I don't think it's a weak battery.

My first thought was maybe the fuel pump or filter?

Anyone else experience something like this?
FStop7 is offline   Vatican City State
0
Reply With Quote
      03-28-2010, 10:00 PM   #2
MMA-M3
Came from an Evo
 
MMA-M3's Avatar
 
Drives: M3 Sedan, likes M button
Join Date: Aug 2009
Location: Malibu, CA

Posts: 9
iTrader: (0)

Send a message via AIM to MMA-M3
iv noticed as well.. goes and comes.. is yours a 6pd?
MMA-M3 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      03-28-2010, 10:13 PM   #3
FStop7
I like cars
 
FStop7's Avatar
 
Drives: M6
Join Date: Oct 2008
Location: Newbury Park, CA

Posts: 5,059
iTrader: (3)

Quote:
Originally Posted by MMA-M3 View Post
iv noticed as well.. goes and comes.. is yours a 6pd?
Yeah, 6MT.
FStop7 is offline   Vatican City State
0
Reply With Quote
      03-28-2010, 10:54 PM   #4
montreal red
chris
 
montreal red's Avatar
 
Drives: White Boat
Join Date: Jun 2007
Location: Toronto

Posts: 12,118
iTrader: (31)

Send a message via MSN to montreal red
i have noticed this as well. but so far no problems with my car. i have also heard other v8s and v10s (bmw m5) start up after not being used for more than a day and it seems like the cranks are pretty long as well. i dont think this issue is limited to our cars.
__________________

Current: 2013 F10 M5 & 2013 GLK350
997.1 GT3RS (gone)
2009 WRX STI (gone)
e92 M3 (gone)
montreal red is offline   Canada
0
Reply With Quote
      05-28-2013, 02:47 AM   #5
sterile stork
coupe la goon
 
sterile stork's Avatar
 
Drives: 2008 M3 Coupe
Join Date: Jan 2006
Location: PDX

Posts: 810
iTrader: (15)

Garage List
2008 BMW M3  [0.00]
Quote:
Originally Posted by montreal red View Post
i have noticed this as well. but so far no problems with my car. i have also heard other v8s and v10s (bmw m5) start up after not being used for more than a day and it seems like the cranks are pretty long as well. i dont think this issue is limited to our cars.
I'm currently experiencing this. In the time I've owned the car, I've noticed that initial turnover before ignition is significantly longer than when first acquired.
sterile stork is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-28-2013, 06:42 AM   #6
robotk
Second Lieutenant
 
robotk's Avatar
 
Drives: e90 m3
Join Date: Jan 2013
Location: SE

Posts: 269
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by FStop7 View Post
Over the past month or so I've noticed my car is cranking longer on cold starts. It usually happens after the car's been sitting for at least 6 hours, if not longer. The cranking time is not hugely different, but enough to where it's easily noticed. When the engine does fire up it sounds strong. The cranking itself also sounds strong, so I don't think it's a weak battery.

My first thought was maybe the fuel pump or filter?

Anyone else experience something like this?
I've noticed in the morning, there is a slight hitch in starting. Throughout the day it fires up fine. One time, the engine wouldn't completely turn over. I had to release the clutch and restart to get it to catch. Otherwise, the car drives fine.
__________________
1993 e36 325i, 1999 e46 328i, 2005 ap2 s2000, 2007 WRX STi, 2008 g37s coupe, 2009 Audi a4 2.0T Avant
robotk is offline  
0
Reply With Quote
      05-28-2013, 11:16 AM   #7
Trip3's
First Lieutenant
 
Trip3's's Avatar
 
Drives: M3
Join Date: Oct 2012
Location: Long island

Posts: 388
iTrader: (0)

I JUST started experiencing this too, I've had the car for 6 months (6MT). I talked to a tech and he's charging the battery with some new "million dollar" machine. If there is any change I will report back.
__________________
Trip3's is online now  
0
Reply With Quote
      05-28-2013, 11:22 AM   #8
In Extremis
Jordan C
 
In Extremis's Avatar
 
Drives: 09 MR E92 M3, 65 GTO
Join Date: Aug 2010
Location: Long Island, NY

Posts: 371
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Trip3's View Post
I JUST started experiencing this too, I've had the car for 6 months (6MT). I talked to a tech and he's charging the battery with some new "million dollar" machine. If there is any change I will report back.
Out of curiosity, which dealer do you use?


I've noticed this as well over the last few months, but haven't though about it too much. My car is dct.
__________________
Melbourne Red E92 M3 DCT Sparco CF/Alcantara DTM Seats.KW3 Coilovers.Apex Wheels.OEM Performance Spoiler with CRT Theme & Splitters.Turner Subframe Mounts.Vorshlag Camber Plates.RD Sway Bars.AD08s 265/295.15 lb. Braille Battery.Catless Gintani Race.ESS Tune.Dinan Pulley.MS2 Intake.100 Octane Mix.Schroth Harnesses.Challenge Harness Bar in MR.Challenge Toe Link.Krics R40.Turner Studs/Pedals.SS Lines.Rear Seat Delete & more I can't remember
In Extremis is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-28-2013, 11:25 AM   #9
Gfunk720
Private First Class
 
Gfunk720's Avatar
 
Drives: 2008 E92 AW M3
Join Date: Jan 2012
Location: Fairfield, CT

Posts: 159
iTrader: (2)

Garage List
2008 BMW E92 M3  [0.00]
6MT car here, and I notice it for sure.

If the car has sat overnight or more, it take 1-2 seconds till it turns over. If I have fired it up within the last 6-8 hours it starts right up.

Not sure if it is battery related as I do believe I am still on the original battery.
__________________
Alpine White E92 M3 - 6MT
ESS Tuned
Gfunk720 is offline  
0
Reply With Quote
      05-28-2013, 11:26 AM   #10
metro44m3
Second Lieutenant
 
metro44m3's Avatar
 
Drives: E92 M3
Join Date: Jul 2012
Location: Jericho, NY

Posts: 228
iTrader: (0)

its not the battery as i just changed mine out about 6 months ago and it still does this from time to time. Is it possible it is the spark plugs? i have never changed mine, i have 27k miles. 08 6MT
metro44m3 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-28-2013, 11:45 AM   #11
Trip3's
First Lieutenant
 
Trip3's's Avatar
 
Drives: M3
Join Date: Oct 2012
Location: Long island

Posts: 388
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by jordanE92 View Post
Out of curiosity, which dealer do you use?


I've noticed this as well over the last few months, but haven't though about it too much. My car is dct.
Quote:
Originally Posted by metro44m3 View Post
its not the battery as i just changed mine out about 6 months ago and it still does this from time to time. Is it possible it is the spark plugs? i have never changed mine, i have 27k miles. 08 6MT
Jordane92 sending you PM.

I had my spark plugs changed a few thousand miles ago, so I don't think that's it.
__________________
Trip3's is online now  
0
Reply With Quote
      05-28-2013, 12:02 PM   #12
Phanto///M
First Lieutenant
 
Phanto///M's Avatar
 
Drives: 08 E92 M3
Join Date: Nov 2012
Location: Long Island

Posts: 362
iTrader: (2)

recently have been experiencing this lately. Had my battery changed out two weeks ago and that didnt help one bit.
Phanto///M is offline  
0
Reply With Quote
      05-28-2013, 12:25 PM   #13
JuRuKi
Private First Class
 
Drives: E90 M3
Join Date: Sep 2012
Location: SoCaL

Posts: 112
iTrader: (1)

Happends to my car all the time and its been happening for most of the time that i owned it. Never thought much about it though, car runs fine.
It always takes a little longer but it always starts
JuRuKi is offline  
0
Reply With Quote
      05-28-2013, 01:21 PM   #14
Gfunk720
Private First Class
 
Gfunk720's Avatar
 
Drives: 2008 E92 AW M3
Join Date: Jan 2012
Location: Fairfield, CT

Posts: 159
iTrader: (2)

Garage List
2008 BMW E92 M3  [0.00]
Quote:
Originally Posted by Trip3's View Post
I had my spark plugs changed a few thousand miles ago, so I don't think that's it.
+1.

I am on fairly fresh plugs and still have the issue.
__________________
Alpine White E92 M3 - 6MT
ESS Tuned
Gfunk720 is offline  
0
Reply With Quote
      05-28-2013, 01:27 PM   #15
racedoc11
Major
 
racedoc11's Avatar
 
Drives: 2013 Audi RS5 & 2008 M3 E93
Join Date: Jan 2008
Location: Country fighting for FREEDOM

Posts: 1,030
iTrader: (1)

Garage List
2013 Audi RS5  [5.00]
2008 E93 M3  [5.00]
+1 08 DCT had a new battery and new spark plugs a year or so ago
Quote:
Originally Posted by FStop7 View Post
Over the past month or so I've noticed my car is cranking longer on cold starts. It usually happens after the car's been sitting for at least 6 hours, if not longer. The cranking time is not hugely different, but enough to where it's easily noticed. When the engine does fire up it sounds strong. The cranking itself also sounds strong, so I don't think it's a weak battery.

My first thought was maybe the fuel pump or filter?

Anyone else experience something like this?
racedoc11 is offline   Egypt
0
Reply With Quote
      05-28-2013, 01:54 PM   #16
RBB
First Lieutenant
 
RBB's Avatar
 
Drives: E92 M3
Join Date: Mar 2012
Location: NOVA

Posts: 344
iTrader: (10)

I've had the same issue for quite some time. It can sit all day at work and start up just fine, but if it sits overnight it'll crank considerably longer. Runs fine, though, and I haven't had any problems.
RBB is offline  
0
Reply With Quote
      05-28-2013, 09:01 PM   #17
HeartMD
Captain
 
HeartMD's Avatar
 
Drives: 2011.75 MW,ZCP E92
Join Date: Apr 2011
Location: CT

Posts: 653
iTrader: (0)

I am having the same issue with my 2011 at 22k. Started noticing about 6-7 months ago. Always on first start up in the morning. I was wondering if these were the signs of a bad fuel bump or the dreaded ICV. I remember when I had my 335 and the HPFP was starting on its way out I began experiencing longer cranks as well. My car runs fine but has made me a bit paranoid.
__________________
2011.75 E92 MW/BB extended,ZCP,ZP2,ZCV, IPOD,BMW APPS, Heatedseats,6MT, Edition Black Chrome Grills & Side Gills, CF splitters, CF performance spoiler, CF mirror caps, Turner black anodized pedals, Akropovic Evolution exhaust w/CF tips, Still Undecided on tune, AFE Pro5r, AFE intake scoops, LUX H8
2009 E92 JB/Black 335 xdrive (retired)
HeartMD is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-28-2013, 09:29 PM   #18
IronManM3
Private First Class
 
IronManM3's Avatar
 
Drives: 2009 m3
Join Date: Apr 2013
Location: lawrence ma

Posts: 121
iTrader: (0)

Garage List
09 BMW e93 m3  [0.00]
I'm experiencing this aswell (DCT) after sitting over night the initial start up is longer, through out the day it's fine
IronManM3 is offline  
0
Reply With Quote
      05-28-2013, 09:30 PM   #19
W///
Brigadier General
 
W///'s Avatar
 
Drives: A22 E92 M3
Join Date: Sep 2011
Location: SC

Posts: 3,752
iTrader: (11)

Quote:
Originally Posted by HeartMD View Post
I am having the same issue with my 2011 at 22k. Started noticing about 6-7 months ago. Always on first start up in the morning. I was wondering if these were the signs of a bad fuel bump or the dreaded ICV. I remember when I had my 335 and the HPFP was starting on its way out I began experiencing longer cranks as well. My car runs fine but has made me a bit paranoid.
If it's running fine, I wouldn't be too worried about it. Now if the car refuses to start the first time (and maybe throws a code), that's when I'd start investigating. Probably ICV, but I wouldn't worry about it too much yet. The M3 just likes to be driven
__________________
2008 E92 M3: Sparkling Graphite | Bamboo Beige | 6MT | CF Roof | HRE | Eisenmann | BPM Sport | Swift | Arkym | Mode Carbon | M.Perf
W/// is offline  
0
Reply With Quote
      05-28-2013, 09:37 PM   #20
klammer
Brigadier General
 
Drives: 11 spc gry m3 e90, 07 X5
Join Date: Jan 2010
Location: chicago

Posts: 3,184
iTrader: (0)

I have noticed this as well. Plan on ordering a new battery and seeing how that goes. Car RUNS great!
__________________
mods: akra evo, dinan 3.45 diff, ess akra tune, dinan stg.3, Alcon bbk, HRE P40
klammer is offline  
0
Reply With Quote
      05-29-2013, 04:05 AM   #21
Soorena
Captain
 
Soorena's Avatar
 
Drives: M3 6MT
Join Date: Dec 2011
Location: Paris

Posts: 676
iTrader: (0)

Garage List
In my older cars this problem would mean a fuel pump relay issue.
Soorena is offline   Iran
0
Reply With Quote
      05-29-2013, 11:24 AM   #22
Jbook
Major
 
Jbook's Avatar
 
Drives: '11 ESS E90 M3
Join Date: Sep 2010
Location: South Bay Area

Posts: 1,122
iTrader: (18)

Garage List
2011 BMW E90 M3  [4.72]
I'm having this issue as well, '11 DCT. Throughout the day the car runs great and has no problems with a long crank, but takes a bit longer and always starts in the mornings after sitting all night.
__________________
ESS VT2-625 w/ DCT Software | Stack Gauges | 19" BBS FI | Ohlins R&T Coilovers | Dinan CF Strut Braces, & Pedals | Fire Orange Brembo GT 380 F&R w/ Endless Pads | Akrapovic Evolution | Vorsteiner GTS-V Lip, CF Type II Diffuser, & White Piped Floormats | Platte Forme CF Side Skirt Extensions | BMW Performance Seats, CF Spoiler, CF Mirror Covers w/ M5 Paint Scheme, & Performance Steering Wheel w/ Custom White Stripe

Last edited by Jbook; 05-29-2013 at 12:01 PM.
Jbook is offline  
0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 08:50 PM.




m3post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST