BMW M3 Forum (E90 E92)

BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read


Go Back   M3Post - BMW M3 Forum > E90/E92 M3 Technical Topics > Engine, Transmission, Exhaust, Drivetrain, ECU Software Modifications
 
GetBMWParts
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      06-04-2016, 09:22 PM   #1
EarthboundMisfit
Private First Class
EarthboundMisfit's Avatar
Australia
8
Rep
165
Posts

Drives: E92 M3
Join Date: May 2012
Location: Brisbane

iTrader: (0)

Hi all,

As shown in the video below, my car is exhibiting the following symptoms on the first start of the day:
  • Long cranking before firing
  • Erratic idle immediately after firing for approx 20 secs



The car starts normally on subsequent starts, for example:





This has the local techs stumped (BMW and independent), but appears to be an emerging issue as 7 examples are know of locally. This is happening on modified and stock cars.

There appear to be no mechanical issues with the car. After being in with my mechanic for two weeks, everything checks out OK - fuel system is ok, oil systems are ok, VANOS ok, electrical systems ok, induction systems ok. As a shot in the dark, the idle control device was replaced, but no change. An updated BPM map was applied also, with no change.

I can hear misfiring during the cold start cycle, and misfire codes have started this week, so next thought is to replace all coils and spark plugs (coils are original, plugs are 2 yrs old).

If anyone has seen and resolved this one, it would be great to hear from you.

Update - 14 October 2016

Coils and spark plugs were replaced in July. Improvement in cranking time, but rev hunt remained:



Switch to lower octane fuel.

This was the recommended suggestion by BMW (locally), after their known occurrences of this issue increased. I have now run the car through 2 tanks of 95RON fuel, then back to 98RON. I observed an improvement when starting on 95RON, then poorer starts again on 98RON. I have just topped the tank with 95RON again, and this is the start behaviour:





Video chronology - https://www.youtube.com/playlist?lis...GZz2081tmZUTOa

Last edited by EarthboundMisfit; 10-13-2016 at 05:41 PM. Reason: Updates.
Appreciate 1
      06-05-2016, 09:02 AM   #2
asmazda
Enlisted Member
asmazda's Avatar
United_States
3
Rep
48
Posts

Drives: E92 M3 ZCP
Join Date: Apr 2015
Location: San Francisco, CA

iTrader: (0)

Do you have ethanol in your fuel? In the US it's usually a 10% blend.

Also, do you drive your car daily or does it sit for week or longer? Is the battery fairly new?

I had similar problem and BMW dealership couldn't figure it out. I have gotten the issue under control by doing the following:

1. I keep the car connected to a trickle charger: http://www.amazon.com/CTEK-56-158-Au.../dp/B000FQBWCY

2. I ran a water remover through the gas tank: http://www.amazon.com/Star-Tron-Enzy.../dp/B00EXIVUMM

3. I cleaned the fuel system with Techron concentrate (the one that has more PEA in it): http://www.amazon.com/Chevron-65740-.../dp/B00092893E
__________________
2013 M3 Coupe DCT ZCP
| BPM Stage 2 | HJS Cats | Fabspeed Xpipe | Dinan Exhaust |
Appreciate 2
      06-05-2016, 12:12 PM   #3
Mike Benvo
BimmerPost Supporting Vendor
Mike Benvo's Avatar
United_States
508
Rep
5,950
Posts


Drives: Harrop M3 / F10 M5 / F82 M4
Join Date: Apr 2008
Location: SoCal

iTrader: (9)

Garage List
1990 BMW 735i Turbo  [0.00]
2008 BMW M3  [3.50]
2015 BMW M3  [0.00]
2015 BMW M5  [0.00]
Send a message via Skype™ to Mike Benvo
I would change the fuel pressure sensor behind the Airbox. When the ICV was replaced, were the idle strips replaced also?

How many miles on the plugs? Any faults other than misfire faults? Which cylinders?

I know you emailed me that the behavior is exactly the same with the stock tune - nonetheless, I would run stock software until you resolve this issue.
__________________

-----| Like us on Facebook | Instagram || Tuning Information | Remote Coding |-----
----Visit us at www.BPMSport.com - Emotion. Driven. | Toll Free: (888) 557-5133----
Appreciate 1
      06-05-2016, 12:31 PM   #4
///M Power-Belgium
Major General
///M Power-Belgium's Avatar
Belgium
5384
Rep
7,088
Posts

Drives: ///M3-DCT- E92 Silverstone II
Join Date: Jul 2012
Location: Belgium

iTrader: (0)

I heard twice your cold start cycle , once in your first video and once in your last video...
And I heard and saw twice your your problem only during the cold start cycle .
Personal I think your problem is in your cold start cycle .
After the cold start cycle it sounds fine ..
Personal I would take the car to a BMW/Dealer ASAP , because this sounds not healty !
__________________
BPM DEV-Tune & DCT software update & Servotronic & coding///Alpine HID Angeleyes///Oem.exhaust mod.
Appreciate 0
      06-05-2016, 02:25 PM   #5
thekurgan
Bad Lieutenant
thekurgan's Avatar
United_States
139
Rep
3,517
Posts

Drives: E90M3
Join Date: Aug 2007
Location: Sacramento

iTrader: (0)

Garage List
2008 BMW M3  [0.00]
It almost sounds too lean during cold start, where it's normally on the rich side. As soon as your o2 come online, it seems fine.
__________________
02 E39M5 | TiAg/Schwartz | Tubi Rumore | Ultimate Ti Pedals | E60 SSK | Jim Blanton 3.45 40/100% | Coby Alcantara | StrongStrut STB
Appreciate 1
      06-06-2016, 02:09 AM   #6
EarthboundMisfit
Private First Class
EarthboundMisfit's Avatar
Australia
8
Rep
165
Posts

Drives: E92 M3
Join Date: May 2012
Location: Brisbane

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by asmazda View Post
Do you have ethanol in your fuel? In the US it's usually a 10% blend.

Also, do you drive your car daily or does it sit for week or longer? Is the battery fairly new?

I had similar problem and BMW dealership couldn't figure it out. I have gotten the issue under control by doing the following:

1. I keep the car connected to a trickle charger: http://www.amazon.com/CTEK-56-158-Au.../dp/B000FQBWCY

2. I ran a water remover through the gas tank: http://www.amazon.com/Star-Tron-Enzy.../dp/B00EXIVUMM

3. I cleaned the fuel system with Techron concentrate (the one that has more PEA in it): http://www.amazon.com/Chevron-65740-.../dp/B00092893E
No ethanol in the fuel. Fuel system was cleared: pressure tested ok (holds 40psi over 24 hours), injectors cleaned, no leaks observed.

Car was a weekender, but is now a daily. I have (and use) a CTEK trickle charger, and the battery is only 18 months old. My mechanic has cleared the electrical system.

Last edited by EarthboundMisfit; 06-06-2016 at 02:38 AM.
Appreciate 0
      06-06-2016, 02:22 AM   #7
EarthboundMisfit
Private First Class
EarthboundMisfit's Avatar
Australia
8
Rep
165
Posts

Drives: E92 M3
Join Date: May 2012
Location: Brisbane

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Mike Benvo View Post
I would change the fuel pressure sensor behind the Airbox. When the ICV was replaced, were the idle strips replaced also?

How many miles on the plugs? Any faults other than misfire faults? Which cylinders?

I know you emailed me that the behavior is exactly the same with the stock tune - nonetheless, I would run stock software until you resolve this issue.
Idle strips weren't replaced, just the control device. What are you thinking in terms of the strips? Air leak?

Spark plugs were done 13,000km (8,000 miles) ago. So far, no other fault codes except misfire. Occurred on cyl 6 and cyl 7 initially, then all cylinders. Cleared the codes, and it's re-occurred.
Appreciate 0
      06-06-2016, 02:25 AM   #8
EarthboundMisfit
Private First Class
EarthboundMisfit's Avatar
Australia
8
Rep
165
Posts

Drives: E92 M3
Join Date: May 2012
Location: Brisbane

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by ///M Power-Belgium View Post
I heard twice your cold start cycle , once in your first video and once in your last video...
And I heard and saw twice your your problem only during the cold start cycle .
Personal I think your problem is in your cold start cycle .
After the cold start cycle it sounds fine ..
Personal I would take the car to a BMW/Dealer ASAP , because this sounds not healty !
I was running a BPM stage 2 tune with the cold start cycle deleted, and the long cranking started while on that tune. I got an updated tune from Mike B with cold start cycle added back on. The car is now on a stock tune (so, with cold start), and that's what's shown on the vids.

I know of other local cars without tunes that this is happening to. The BMW dealership has seen three, and can't work this out. Hence, my going to the forums as, surely, someone overseas has seen this before...

Last edited by EarthboundMisfit; 06-30-2016 at 06:06 PM.
Appreciate 1
      06-06-2016, 06:36 PM   #9
Mike Benvo
BimmerPost Supporting Vendor
Mike Benvo's Avatar
United_States
508
Rep
5,950
Posts


Drives: Harrop M3 / F10 M5 / F82 M4
Join Date: Apr 2008
Location: SoCal

iTrader: (9)

Garage List
1990 BMW 735i Turbo  [0.00]
2008 BMW M3  [3.50]
2015 BMW M3  [0.00]
2015 BMW M5  [0.00]
Send a message via Skype™ to Mike Benvo
Sent you an email... Kind of seems like a fuel pressure/delivery issue to me.. I'd put a pressure gauge on it while cold and see if that checks out.
__________________

-----| Like us on Facebook | Instagram || Tuning Information | Remote Coding |-----
----Visit us at www.BPMSport.com - Emotion. Driven. | Toll Free: (888) 557-5133----
Appreciate 0
      06-29-2016, 12:11 PM   #10
Bhdien
Private First Class
5
Rep
118
Posts

Drives: 2009 BMW M3 Sedan
Join Date: Jun 2015
Location: Wichita

iTrader: (3)

I'd like to know the outcome once you get this figured out. Mine started doing the same thing a couple weeks ago.
Appreciate 0
      06-29-2016, 01:43 PM   #11
msan
Second Lieutenant
23
Rep
226
Posts

Drives: 2011 E90 M3
Join Date: May 2015
Location: Los Angeles, CA

iTrader: (8)

I noticd in your videos your fuel is near full. Does the car have irrational idle at different fuel levels? Like half full etc?
Appreciate 0
      06-30-2016, 09:40 AM   #12
bkdore
Private First Class
bkdore's Avatar
United_States
17
Rep
131
Posts

Drives: 2011 E92 ZCP 6MT
Join Date: Oct 2014
Location: United States

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by EarthboundMisfit View Post
The car is now on a stock tune (so, with cold start), and that's what's shown on the vids.
.
You have a 4000 RPM cold start redline on the stock tune?
Appreciate 0
      06-30-2016, 06:08 PM   #13
EarthboundMisfit
Private First Class
EarthboundMisfit's Avatar
Australia
8
Rep
165
Posts

Drives: E92 M3
Join Date: May 2012
Location: Brisbane

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by bkdore View Post
You have a 4000 RPM cold start redline on the stock tune?
Whoops, no I don't! My mistake, I posted the vid showing the BPM tune. Cold start redline is now back to stock.
Appreciate 1
      10-11-2016, 10:14 AM   #14
Stronie
Major
Stronie's Avatar
Italy
23
Rep
1,254
Posts

Drives: 2009 Silverstone II E90 M3
Join Date: May 2006
Location: Columbus, Ohio

iTrader: (0)

Bump, any updates.

Same issue here, Cold starts only, after that all good. Seems like misfires.
Appreciate 0
      10-13-2016, 05:42 PM   #15
EarthboundMisfit
Private First Class
EarthboundMisfit's Avatar
Australia
8
Rep
165
Posts

Drives: E92 M3
Join Date: May 2012
Location: Brisbane

iTrader: (0)

Updates published to the first post.
Appreciate 0
      10-23-2016, 01:50 AM   #16
Smiddyberg
Registered
0
Rep
4
Posts

Drives: E92 m3 ZHP
Join Date: Oct 2016
Location: Australia

iTrader: (0)

Hi mate I'm inn brissy and have the same issue as you, also unable to be solved by BMW (had the car for 3weeks and changed lots of components). I expemented with fuels and found Puma 98RON to be the smoothest on first start (same as the 95 ron video).

Playing with different 98 fuels I found BP to be the worst with the car actually stalling on first start. Shell and caltex about the same like your earlier videos.

Must be an additive in the fuel in the other 98 fuels??

Hope this helps.
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 11:25 AM.




m3post
m3post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2016, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST