BMW M3 Forum (E90 E92)

BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read


Go Back   M3Post - BMW M3 Forum > M3 (E90 / E92 / E93) > General M3 Forum (E90 + E92 + E93)
 
GetBMWParts
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      02-26-2013, 10:50 PM   #1
Thik
Private First Class
6
Rep
144
Posts

 
Drives: 2010 Space Grey E92 M3 6spd
Join Date: Jan 2013
Location: Toronto

iTrader: (0)

2010 E92 M3 won't start

So my car has about 35K miles. Drove fine since I got it, but today, when I pressed the 'start engine' button just like any other time, the car won't start.

Just a clicking noise, no cranking. Battery seemed fine with lights and radio on no problems. Called BMW roadside assistance, they sent a car over to give it a boost. An hour later, a Toyota Yaris came and tried to boost it.

This time the engine cranked, but was sputtering badly, then died after 5 seconds. Tried again, this time with the gas pedal depressed. Same thing, died after 3 seconds of struggling to stay alive.

Since the dealership is closed at this hour, they are going to tow it to the dealership in the morning.

Any idea what might be wrong? Would it be the battery? Gas is 3/4 full filled with Shell V-power 91 octane about 10 days ago. Drove the car about 20 miles two days ago and it was fine. It's not the cold temperature either since it's parked in an underground garage at above freezing temperatures.
Appreciate 0
      02-26-2013, 10:57 PM   #2
Kanweezy
Private First Class
1
Rep
133
Posts

 
Drives: Red e92
Join Date: Feb 2013
Location: Washington/Oregon

iTrader: (0)

it could be a lot of things, but personal experience from when my moms 5 series did this was when the computer power module decided it wanted to stop working. If this is the case then good sir you will have the worst future with this car.... BUT like i said it could be something minor
Appreciate 0
      02-27-2013, 12:30 AM   #3
Silvertige
Lieutenant
Silvertige's Avatar
United_States
4
Rep
433
Posts

 
Drives: 2011.75 e92 M3
Join Date: Apr 2009
Location: Carlsbad, CA

iTrader: (1)

Garage List
1988 BMW 535i  [5.00]
Idle control module. Easy fix.
__________________
Appreciate 0
      02-27-2013, 12:43 AM   #4
Atombyte
First Lieutenant
Atombyte's Avatar
United_States
3
Rep
319
Posts

 
Drives: 2013 M3, 2013 535
Join Date: May 2007
Location: SC

iTrader: (0)

Garage List
2013 535i  [0.00]
2013 M3  [0.00]
2011 X5 35i Premium  [0.00]
My guess is a dead battery. I could be wrong, but I did stay at a Holiday Inn Express once.
__________________
Appreciate 0
      02-27-2013, 12:50 AM   #5
AshyLarryMP
Lieutenant
United_States
9
Rep
422
Posts

 
Drives: 2011 MW E92 ZCP DCT
Join Date: Nov 2012
Location: San Diego

iTrader: (0)

I have no exp....dead battery.
Appreciate 0
      02-27-2013, 05:30 AM   #6
Prince_of_Persia
Colonel
Prince_of_Persia's Avatar
Canada
47
Rep
2,390
Posts

 
Drives: 6MT E92 M3
Join Date: Aug 2010
Location: Vancouver, BC

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Atombyte View Post
My guess is a dead battery. I could be wrong, but I did stay at a Holiday Inn Express once.
I am just wondering, did you forget to post the rest of your msg or you were trying to show off that you stayed at a Holiday Inn lol
__________________

AW|FR 6MT E92 ///M3
Appreciate 0
      02-27-2013, 07:50 AM   #7
Atombyte
First Lieutenant
Atombyte's Avatar
United_States
3
Rep
319
Posts

 
Drives: 2013 M3, 2013 535
Join Date: May 2007
Location: SC

iTrader: (0)

Garage List
2013 535i  [0.00]
2013 M3  [0.00]
2011 X5 35i Premium  [0.00]
Quote:
Originally Posted by Prince_of_Persia View Post
I am just wondering, did you forget to post the rest of your msg or you were trying to show off that you stayed at a Holiday Inn lol
It was a reference to a long-running series of commercials here in the US.
__________________
Appreciate 0
      02-27-2013, 08:26 AM   #8
thegeneral101
Colonel
United_States
30
Rep
2,302
Posts

 
Drives: '13 M3 LRE,'13 750Li
Join Date: Nov 2006
Location: Miami/Michigan

iTrader: (0)

lights could come on, but battery still wouldn't have enough power to crank. I would try jumping it first.
__________________
Appreciate 0
      02-27-2013, 09:03 AM   #9
Thik
Private First Class
6
Rep
144
Posts

 
Drives: 2010 Space Grey E92 M3 6spd
Join Date: Jan 2013
Location: Toronto

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by thegeneral101 View Post
lights could come on, but battery still wouldn't have enough power to crank. I would try jumping it first.
Tried boosting it like my post said. But the car won't stay on, only crank and choke for 5 seconds, then die. Tried depressing gas, still no woky.
Appreciate 0
      02-27-2013, 09:46 AM   #10
fuddman
Captain
12
Rep
712
Posts

 
Drives: 528-maybe
Join Date: Aug 2010
Location: California

iTrader: (0)

You might want to check the battery connections, particularly the ground. Make sure they are clean and tight.
There may be other grounding cable attaching points on your car which should also be cleaned and re-attached.
Appreciate 0
      02-27-2013, 09:49 AM   #11
mamadub
Captain
mamadub's Avatar
United_States
19
Rep
823
Posts

 
Drives: Melbourne Red 2011 E93
Join Date: Oct 2011
Location: Arizona

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Atombyte View Post
My guess is a dead battery. I could be wrong, but I did stay at a Holiday Inn Express once.
__________________


Black Novillo Extended Leather, Convenience Package, Premium Package 2, DCT, DDC, BMW Apps, Custom Stereo upgrade, Eisenmann Sport Black Series Exhaust, 20"HRE's P45SC's. Color matched Brembo 380/345's, KW Coilovers
Appreciate 0
      02-27-2013, 09:51 AM   #12
THE TECH
BimmerPost Supporting Vendor
THE TECH's Avatar
United_States
157
Rep
13,121
Posts


 
Drives: BPMsport 2012 E92 M3
Join Date: Jun 2011
Location: Kansas

iTrader: (45)

Garage List
Send a message via AIM to THE TECH Send a message via Skype™ to THE TECH
Quote:
Originally Posted by Thik View Post
Tried boosting it like my post said. But the car won't stay on, only crank and choke for 5 seconds, then die. Tried depressing gas, still no woky.
You need to charge it, not just use a battery booster and go from there.
__________________
Appreciate 0
      02-27-2013, 09:51 AM   #13
Space Ghost
Captain
Space Ghost's Avatar
United_States
6
Rep
625
Posts

 
Drives: E92 M3
Join Date: Aug 2008
Location: USA-PA

iTrader: (5)

You jumping it from terminals under the hood or directly at the battery? I had difficulty from under the hood once but was successful directly at the battery.
__________________

2008 E92 M3, ESS VT-1, AA Full Exhaust, Volk TE-37, PSS10, ST BBK, ARKYM Motorsport Spliter, Vorsteiner Diffuser, BMW Edition Grill/Gill's, BMW Performance Spoiler, AUTOcoture Blacked Out Headlights, LCI Tail lights, Vorsteiner Carbon Fiber Center Dash Insert, Ultimate Racing Pedals (Because Race Car), AA SSK, Speed Cloth.
Appreciate 0
      02-27-2013, 09:52 AM   #14
THE TECH
BimmerPost Supporting Vendor
THE TECH's Avatar
United_States
157
Rep
13,121
Posts


 
Drives: BPMsport 2012 E92 M3
Join Date: Jun 2011
Location: Kansas

iTrader: (45)

Garage List
Send a message via AIM to THE TECH Send a message via Skype™ to THE TECH
Quote:
Originally Posted by Space Ghost View Post
You jumping it from terminals under the hood or directly at the battery? I had difficulty from under the hood once but was successful directly at the battery.
It's quite hard to connect to the actual battery depending on your jumper cables. The terminals under the hood are very accessible and easy to clamp onto.
__________________
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 04:28 AM.




m3post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST