BMW M3 Forum (E90 E92)

BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read


Go Back   M3Post - BMW M3 Forum > M3 (E90 / E92 / E93) > General M3 Forum (E90 + E92 + E93)
 
E92-lighting
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      11-13-2012, 03:27 PM   #1
E92_SID
Brigadier General
 
E92_SID's Avatar
 
Drives: 2011.5 MR/BB E92 M3
Join Date: Jan 2008
Location: Denver, CO. USA

Posts: 3,013
iTrader: (2)

Dealer says clutch problems are normal....

Hey guys I just wanted to get your opinion on something..

I have a 6mt 2011 E92 M3 with 24k on the clock. For the past year now my car has periodically been giving me problems when trying to shift into 1st. I go from neutral to 1st it will only go half way into gear until I let the clutch out slightly and then it will slide all the way into gear. A few times, I have not realized that the shifter was only half way in gear and ended up having it pop all the way out of gear as soon as I try and take off.

I have told my Service Manager about this problem twice but they have been unable to repeat the problem. Then he tells me that that is normal for this car to do that some times. What do you guys think?
__________________
2011/E92/M3/MR/BB/ZCV/ZP2/EDC/2MT
E92_SID is offline  
0
Reply With Quote
      11-13-2012, 03:31 PM   #2
UCBPhD
Private First Class
 
Drives: 2013 Jerez Black E92
Join Date: Aug 2012
Location: Norcal

Posts: 110
iTrader: (0)

I think that when the SA starts giving you multiple different answers, that that is fishy as he** . . .
UCBPhD is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-13-2012, 03:41 PM   #3
Khrishna
Banned
 
Drives: M3
Join Date: Nov 2012
Location: UT

Posts: 76
iTrader: (0)

The dealer is supposed to flush out your MT fluid every third oil change

http://www.m3post.com/forums/showthread.php?t=265139
Khrishna is offline  
0
Reply With Quote
      11-13-2012, 03:45 PM   #4
And1M3
Major
 
And1M3's Avatar
 
Drives: 2013 M3 MR FR/Bk
Join Date: Nov 2012
Location: NYC

Posts: 1,052
iTrader: (6)

You should try another BMW service center if this one is not answering your question or willing to try to fix your problems. You can also try to start at second gear when your first gear is not all the way in. Also try to move it to 2nd gear and then move it to first to see if the gear goes in all the way. I know it feel like you have to force it in to get into first gear. I had the same problem in my old car that is a Lexus.
And1M3 is offline  
0
Reply With Quote
      11-13-2012, 04:58 PM   #5
roddyc
Second Lieutenant
 
roddyc's Avatar
 
Drives: 08 E90 M3
Join Date: Jul 2011
Location: Frisco, TX

Posts: 286
iTrader: (8)

I have trouble getting into 1st from a dead stop on my 08 as well; I usually shift to 2nd and then back to 1st and it seems to accept the shift fine. I'd say this happens maybe once every couple of days or so. I've been told it is not a rare occurrence (although not from the dealer).
roddyc is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-13-2012, 06:00 PM   #6
E92_SID
Brigadier General
 
E92_SID's Avatar
 
Drives: 2011.5 MR/BB E92 M3
Join Date: Jan 2008
Location: Denver, CO. USA

Posts: 3,013
iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by roddyc View Post
I have trouble getting into 1st from a dead stop on my 08 as well; I usually shift to 2nd and then back to 1st and it seems to accept the shift fine. I'd say this happens maybe once every couple of days or so. I've been told it is not a rare occurrence (although not from the dealer).
Thats exactly what happens. It does seem to work better when shifting to 2nd first... I dont see how this is "normal". I had a 6mt 335 before I got the M3 and it never did that.
__________________
2011/E92/M3/MR/BB/ZCV/ZP2/EDC/2MT
E92_SID is offline  
0
Reply With Quote
      11-13-2012, 07:10 PM   #7
ss-ilt
New Member
 
Drives: '12or'13 Indiv M3
Join Date: May 2012
Location: hollyhood

Posts: 12
iTrader: (0)

1st gear not engaging properly

my 2006 m3 intermittently did the same thing as well. the dealer said the synchros in the gear were worn out and i had a new transmission replaced (under warranty) by BMW @ 13,000-15,000 miles.

i never had that problem again
ss-ilt is offline  
0
Reply With Quote
      11-13-2012, 07:34 PM   #8
DBH
First Lieutenant
 
Drives: 2011 M3 E92
Join Date: Jan 2011
Location: SE PA

Posts: 335
iTrader: (0)

No it's not normal function. Sounds like the syncros on 1st gear are starting to wear. It's not that unusual on manual transmissions especially if it lives a hard life, i.e.: putting it into 1st without fully depressing the clutch pedal, lots of shifts (city driving?) or many miles.

It's not going to die, but it may get progressively worse. The shift to 2nd then to 1st works or just try gently nudging the shifter in first.

You don't say how often this happens, but if the dealer cannot duplicate the problem they won't fix it.
DBH is offline  
0
Reply With Quote
      11-13-2012, 09:17 PM   #9
AlpineE92M3
Currently Driving
 
AlpineE92M3's Avatar
 
Drives: BPM tuned '13 AW ZCP E92 M3
Join Date: Sep 2012
Location: Rochester, NY

Posts: 657
iTrader: (8)

Garage List
2013 BMW E92 M3  [0.00]
2011 BMW M3  [0.00]
I have the same exact problem with my '11 e92 M3. Does it at least once every time I take it out for a spin. It is kind of a pain, but when i feel it doesn't go into 1st all the way, i just slowly let out the clutch and let it pop in by itself. Don't try and jam it in there! It will only make it worse! Other than that, shifts like butter. I wouldn't worry too much about it.
AlpineE92M3 is offline  
0
Reply With Quote
      11-13-2012, 09:51 PM   #10
M3Luck84
Enlisted Member
 
Drives: 2010 E90 M3
Join Date: Nov 2010
Location: Stamford ct

Posts: 37
iTrader: (1)

Had the same problem with my 2010 e90. Same issue going into 3rd. Dealer replaced my transmission.
M3Luck84 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-14-2012, 08:52 AM   #11
thai357sig
First Lieutenant
 
thai357sig's Avatar
 
Drives: M3
Join Date: Jan 2009
Location: Silver Spring MD

Posts: 381
iTrader: (0)

My has been doing that since 20k. I now have 72k and it does this everyother day. I complained long ago when under warranty, they told me it was normal/ couldn't duplicate and refused to do anything.

I just cope with it by either letting it roll a bit when stopping at an incline and putting it into first or just start from second. At times when I tried going to second and then first, but got an awful gear grind trying to put into first again, this occurs with the clutch fully depressed and with pressure against the wall.

There doesn't appear to be another problems with this so I just learn to live with it.
__________________
09'M3 JerezB/Tech/Cold/Prem/PDC/SR/Black Leather/ANTHRACITE Sycamore/IPOD/USB/Rear Sunshade/Premium Sounnd/6MT***Just Hit The Ground! Delivery 02/25/2009***
thai357sig is offline  
0
Reply With Quote
      11-14-2012, 02:06 PM   #12
M3PO
Colonel
 
M3PO's Avatar
 
Drives: '08 IB E92
Join Date: Sep 2011
Location: OC

Posts: 2,708
iTrader: (6)

Quote:
Originally Posted by E92_SID View Post
Hey guys I just wanted to get your opinion on something..

I have a 6mt 2011 E92 M3 with 24k on the clock. For the past year now my car has periodically been giving me problems when trying to shift into 1st. I go from neutral to 1st it will only go half way into gear until I let the clutch out slightly and then it will slide all the way into gear. A few times, I have not realized that the shifter was only half way in gear and ended up having it pop all the way out of gear as soon as I try and take off.

I have told my Service Manager about this problem twice but they have been unable to repeat the problem. Then he tells me that that is normal for this car to do that some times. What do you guys think?
I have the EXACT same problem. I have had it pop out of gear three or four times now. It's annoying because sometimes people honk when it takes me a second to get it into 1st. I am out of warranty so I am just going to deal with it.

Quote:
Originally Posted by Khrishna View Post
The dealer is supposed to flush out your MT fluid every third oil change

http://www.m3post.com/forums/showthread.php?t=265139
I changed my trans fluid a couple of months ago. It was better for a few days but the trans fluid sheared down and "settled in" and the trans is the exact same.
__________________
2008 IB E92 M3| BBS | KW | Arkym | Platte Forme A.G. | Active Autowerke | K&N | Fabspeed | Dinan | Evolve-R
M3PO is offline  
0
Reply With Quote
      11-14-2012, 02:56 PM   #13
nbennettksu
Captain
 
Drives: M3
Join Date: Jul 2007
Location: Fort Lauderdale

Posts: 957
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by M3PO View Post
I have the EXACT same problem. I have had it pop out of gear three or four times now. It's annoying because sometimes people honk when it takes me a second to get it into 1st. I am out of warranty so I am just going to deal with it.
I think thats a trans problem; more than likely whoever owned it before you grinded the gears/ missed gears and the teeth on the syncro's are worn.
__________________
Quote:
Originally Posted by JBasham View Post
Caddy ATS . . . finally, a decent rental car option.
Quote:
Originally Posted by kchu221 View Post
the wheels make me mad...
Quote:
Originally Posted by mhabs View Post
It's one thing for some buffoon to put an M badge on something that doesn't deserve it...it's another for a multi-billion dollar corporation to do the exact same thing and keep a straight face.
nbennettksu is offline  
0
Reply With Quote
      11-14-2012, 02:58 PM   #14
THE TECH
BimmerPost Supporting Vendor

 
THE TECH's Avatar
 
Drives: BPMsport 2012 E92 M3
Join Date: Jun 2011
Location: Kansas

Posts: 13,030
iTrader: (42)

Garage List
Send a message via AIM to THE TECH Send a message via Skype™ to THE TECH
Doesn't sound like a clutch issue whatsoever.
__________________
THE TECH is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-14-2012, 03:09 PM   #15
M3PO
Colonel
 
M3PO's Avatar
 
Drives: '08 IB E92
Join Date: Sep 2011
Location: OC

Posts: 2,708
iTrader: (6)

Quote:
Originally Posted by nbennettksu View Post
I think thats a trans problem; more than likely whoever owned it before you grinded the gears/ missed gears and the teeth on the syncro's are worn.
I think that you might be confused about how synchronizers work. But yes, I agree with you that it is a trans problem. The previous owner was VERY easy on the car (for example he got 18.0 mpg) from what I can tell.

Plus 1st is not really a gear that you grind/ruin (it's usually second) and the synchronizer shouldn't see as much wear on 1st as the other gears I wouldn't think because when you engage 1st from a stop with the clutch in (90% of the use), the trans gears are not spinning like they are when you are moving. The synchro doesn't come into play I don't think.
__________________
2008 IB E92 M3| BBS | KW | Arkym | Platte Forme A.G. | Active Autowerke | K&N | Fabspeed | Dinan | Evolve-R
M3PO is offline  
0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 11:09 PM.




m3post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST