BMW M3 Forum (E90 E92)

BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read


Go Back   M3Post - BMW M3 Forum > M3 (E90 / E92 / E93) > General M3 Forum (E90 + E92 + E93)
 
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      03-11-2013, 06:29 PM   #1
///Mpatient
Private
0
Rep
53
Posts

 
Drives: 2008 E92 M3
Join Date: Mar 2013
Location: Nashville

iTrader: (0)

Fuel Pump Warning (Help)

Hey guys, sorry if this isn't in the right section. Just trying to get some information related to this.

I just got a warning when I was on the highway that said I have an issue with the fuel pump. I just purchased this car and unsure what to do at this point. I'll attach a picture of the image I received. The car is out of warranty. Thanks for the help in advance.
My questions are,
1)Should I take this to BMW to have them check it out?
2)Should I just replace the fuel pump at an independent dealer?
3)Should I wait and see if the error persists?
4)Does anyone know how much a fuel pump installed would cost?

Thanks,
Will
Attached Images
 
Appreciate 0
      03-11-2013, 06:41 PM   #2
LarThaL
Colonel
LarThaL's Avatar
65
Rep
2,633
Posts

 
Drives: 2011 M3
Join Date: Apr 2011
Location: West Springfield, MA

iTrader: (0)

I would take it to the dealer unless you personally know a of good independent BMW mechanic.
__________________
Precision tool: 2011 BMW ///M3
Sledgehammer: 2014 Audi S6

Appreciate 0
      03-11-2013, 06:47 PM   #3
JAM3S
Captain
JAM3S's Avatar
7
Rep
601
Posts

 
Drives: E92 M3
Join Date: Dec 2012
Location: Charlotte

iTrader: (1)

Same thing happened to me on the highway, got the engine malfunction/reduced power thing too. I just stopped the car and restarted and it went away. I was low on gas at the time so hopefully it was just a one time thing.
Appreciate 0
      03-11-2013, 07:26 PM   #4
M3takesNYC
Banned
8
Rep
426
Posts

 
Drives: m3
Join Date: Feb 2013
Location: NYC

iTrader: (0)

Fuel pump is not something I would just try to see if it goes away or restart the car or even continue to drive. It is something that will leave you stranded if it goes out. Better to pay to have it diagnosed at the dealer.

This is part of ownership of a used m3 without a warranty
Appreciate 0
      03-11-2013, 07:50 PM   #5
///Mpatient
Private
0
Rep
53
Posts

 
Drives: 2008 E92 M3
Join Date: Mar 2013
Location: Nashville

iTrader: (0)

Yeah, I'm having it checked out in the morning. The fuel pump error went away when I started the car but now I get this error.

Very strange but now the car accelerates fine it just throws this annoying error.
Thanks for all the help and advice.
Attached Images
 
Appreciate 0
      03-11-2013, 07:58 PM   #6
LucWerkz
Banned
No_Country
24
Rep
1,241
Posts

 
Drives: e70 X5 4.8i (Temporarily)
Join Date: Dec 2011
Location: DC/VA/MD/PA

iTrader: (1)

My guess is some sort of sensor blew out.
Appreciate 0
      03-11-2013, 08:17 PM   #7
///Mpatient
Private
0
Rep
53
Posts

 
Drives: 2008 E92 M3
Join Date: Mar 2013
Location: Nashville

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Red_Baron View Post
My guess is some sort of sensor blew out.
That's what I'm hoping.
Appreciate 0
      03-12-2013, 10:44 AM   #8
///Mpatient
Private
0
Rep
53
Posts

 
Drives: 2008 E92 M3
Join Date: Mar 2013
Location: Nashville

iTrader: (0)

Just an update to what happened. Supposedly it has to do with the fuel pump sensor and it's going to require a new part and coding of the new sensor / controller. This is from an independent mechanic that I fully trust and he said the total cost should only be ~$600.

Hope this is helpful. If I get more info I will let you know ASAP.
Appreciate 0
      03-13-2013, 09:43 PM   #9
wooderson
Second Lieutenant
3
Rep
211
Posts

 
Drives: Alpine White E92 M3
Join Date: Sep 2011
Location: Long Island

iTrader: (0)

This same problem has been a nightmare for me. My car is in the dealer right now for a fourth try at correcting the same situation you are describing. So far they have changed the fuel pump, fuel rail sensor and a complete coil pack. Hope your mechanic is better at diagnosing this than my dealer is.
Appreciate 0
      03-13-2013, 10:01 PM   #10
socalm3lover
Private First Class
2
Rep
198
Posts

 
Drives: E92 M3
Join Date: May 2008
Location: South Carolina

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by ///Mpatient View Post
Just an update to what happened. Supposedly it has to do with the fuel pump sensor and it's going to require a new part and coding of the new sensor / controller. This is from an independent mechanic that I fully trust and he said the total cost should only be ~$600.

Hope this is helpful. If I get more info I will let you know ASAP.
Not clear on the post yet, but you do not have a warranty?

John
Appreciate 0
      03-14-2013, 09:36 AM   #11
Bel-Tirid
Private First Class
2
Rep
113
Posts

 
Drives: M3 e92 Interlagos blue
Join Date: Dec 2010
Location: Slovenia

iTrader: (0)

I had the same problem, went to independent mechanic and it cost me 50$. He said he cleaned the pump

I have 2007 e92 m3 and i can say that u guys here pay too much for the mechanic things.

M3 is bulletproof, maybe if u clean the sensor all will be fine
Appreciate 0
      03-14-2013, 09:43 AM   #12
exmowner
Captain
exmowner's Avatar
15
Rep
971
Posts

 
Drives: e92 M3\\\
Join Date: May 2010
Location: Montreal

iTrader: (5)

Quote:
Originally Posted by socalm3lover View Post
Not clear on the post yet, but you do not have a warranty?

John
First post ''The car is out of warranty.''
Appreciate 0
      03-14-2013, 08:31 PM   #13
Endless619
DHS
Endless619's Avatar
Spain
54
Rep
3,930
Posts

 
Drives: 2014 Range Rover Black Edition
Join Date: Oct 2010
Location: Disneyland

iTrader: (14)

Garage List
Some type of sensor. Same thing happened to my Z4MC. My warranty had just expired by 30 days and I paid out of pocket $700. Live and learn.
Appreciate 0
      03-18-2013, 09:58 PM   #14
///Mpatient
Private
0
Rep
53
Posts

 
Drives: 2008 E92 M3
Join Date: Mar 2013
Location: Nashville

iTrader: (0)

Quote:
This same problem has been a nightmare for me. My car is in the dealer right now for a fourth try at correcting the same situation you are describing. So far they have changed the fuel pump, fuel rail sensor and a complete coil pack. Hope your mechanic is better at diagnosing this than my dealer is
Got the new sensor and run it for a couple of days. Everything seems to be working

Good luck
Appreciate 0
      03-18-2013, 10:21 PM   #15
rocket_science
In Training
rocket_science's Avatar
United_States
2
Rep
110
Posts

 
Drives: '11 AW E92 M3 ZCP
Join Date: Apr 2011
Location: Fort Myers, FL / Pittsburgh, PA

iTrader: (3)

I hate to be negative but why is everyone so apt to take it somewhere and flush money down the toilet??? Get a voltmeter, some standard tools and get your hands dirty. Most of us have cars like this because we're enthusiasts and its a "hobby" of sorts. It just blows me away that everyone is afraid to work on an M3 like it runs on black magic and fairy dust.

$700?! That's just plain retarted.
Appreciate 0
      03-19-2013, 12:56 AM   #16
MikeBlaszczak
Private
United_States
1
Rep
60
Posts

 
Drives: 2010 BMW M3 Coupe
Join Date: Mar 2013
Location: Mercer Island, Washington

iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by ///Mpatient View Post
Got the new sensor and run it for a couple of days. Everything seems to be working
Which specific part was replaced? Got a part number?
Appreciate 0
      03-19-2013, 09:51 AM   #17
wooderson
Second Lieutenant
3
Rep
211
Posts

 
Drives: Alpine White E92 M3
Join Date: Sep 2011
Location: Long Island

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by ///Mpatient View Post
Got the new sensor and run it for a couple of days. Everything seems to be working

Good luck
Thanks. I got mine back Saturday. They replaced the same part you are describing I think.....Fuel pump control module....I'll post a part number for those who might be experiencing this problem.
Appreciate 0
      03-19-2013, 10:24 AM   #18
darnelld
Private First Class
1
Rep
110
Posts

 
Drives: 2006 Mystic Blue ZCP E46
Join Date: Oct 2009
Location: San Jose, CA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by wooderson View Post
Thanks. I got mine back Saturday. They replaced the same part you are describing I think.....Fuel pump control module....I'll post a part number for those who might be experiencing this problem.
Would love the part number. Subscribed.
Appreciate 0
      03-19-2013, 10:48 AM   #19
wooderson
Second Lieutenant
3
Rep
211
Posts

 
Drives: Alpine White E92 M3
Join Date: Sep 2011
Location: Long Island

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by darnelld View Post
Would love the part number. Subscribed.
13-53-7-614-317 Fuel pump sensor

16-14-7-842-024 Control unit for fuel pump
Appreciate 0
      03-19-2013, 11:45 AM   #20
MikeBlaszczak
Private
United_States
1
Rep
60
Posts

 
Drives: 2010 BMW M3 Coupe
Join Date: Mar 2013
Location: Mercer Island, Washington

iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by wooderson View Post
13-53-7-614-317 Fuel pump sensor

16-14-7-842-024 Control unit for fuel pump
Thanks!
Appreciate 0
      03-19-2013, 12:03 PM   #21
Chriskm3
Colonel
Chriskm3's Avatar
Canada
28
Rep
2,218
Posts

 
Drives: M3
Join Date: Jul 2012
Location: Toronto

iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by M3takesNYC View Post
Fuel pump is not something I would just try to see if it goes away or restart the car or even continue to drive. It is something that will leave you stranded if it goes out. Better to pay to have it diagnosed at the dealer.

This is part of ownership of a used m3 without a warranty
It's not fun getting stranded
__________________
Vf supercharger + tune/H&R coils/ Akra evolution exhaust/Volk te37/ Rs-3 tires/ Brembos /TIal BOV/ OSS blacked out headlights/LUX v3/Led taillights/ Challenge Front lip/ P3 vent gauge/ F10 m5 shift mob/Matte black front grills/ And a funky air fresher
Appreciate 0
      03-19-2013, 12:22 PM   #22
///Mpatient
Private
0
Rep
53
Posts

 
Drives: 2008 E92 M3
Join Date: Mar 2013
Location: Nashville

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by wooderson View Post
Thanks. I got mine back Saturday. They replaced the same part you are describing I think.....Fuel pump control module....I'll post a part number for those who might be experiencing this problem.
Sounds about right. I was mainly concentrating on the cost not the stupid problem
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 02:23 PM.




m3post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST