BMW M3 Forum (E90 E92)

BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read


Go Back   M3Post - BMW M3 Forum > M3 (E90 / E92 / E93) > General M3 Forum (E90 + E92 + E93)
 
European Auto Source
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      06-15-2012, 06:53 AM   #1
FormulaMMM
Major
 
FormulaMMM's Avatar
 
Drives: E90 M3
Join Date: Oct 2011
Location: Midwest

Posts: 1,347
iTrader: (1)

Cold start grind. Vanos, timing chain? (vid)

Here's the issue. Happens only on cold starts.



This has been discussed previously (http://www.m3post.com/forums/showthr...=412843&page=4). Any definite conclusion on the noise and the fix? Others experiencing this issue?

My car is a 3/08 build with 23k miles. The longer it sits without a start, the more obvious the noise. The vid above was taken after about 24 hours without a start. If it sits for a few days, the "grind" is notably more pronounced -- maybe twice as long in duration and sometimes with a pitch change.

Only experienced this for the last couple of weeks. Had an oil change yesterday and documented the issue with my SA who had no ideas. Factory warranty expires in about 10 days (of course), so looking to address asap. I'd like to steer them in the right direction...

Thanks.
FormulaMMM is offline   United_States
0
Reply With Quote
      06-15-2012, 07:08 AM   #2
RussRamz
M Slut
 
RussRamz's Avatar
 
Drives: 2011 M3 Coupe Mineral White
Join Date: Sep 2007
Location: Adenau, GE via 3 years in dreadful El Paso, TX

Posts: 565
iTrader: (0)

Send a message via ICQ to RussRamz
Are you talking about the sound at the 5.5 second mark?
__________________
You have to be 100% behind someone before you can stab them in the back.

David Brent
RussRamz is offline   United_States
0
Reply With Quote
      06-15-2012, 07:15 AM   #3
FormulaMMM
Major
 
FormulaMMM's Avatar
 
Drives: E90 M3
Join Date: Oct 2011
Location: Midwest

Posts: 1,347
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by RussRamz View Post
Are you talking about the sound at the 5.5 second mark?
Yes.
FormulaMMM is offline   United_States
0
Reply With Quote
      06-15-2012, 09:17 AM   #4
THE TECH
BimmerPost Supporting Vendor

 
THE TECH's Avatar
 
Drives: BPMsport 2012 E92 M3
Join Date: Jun 2011
Location: Kansas

Posts: 13,079
iTrader: (44)

Garage List
Send a message via AIM to THE TECH Send a message via Skype™ to THE TECH
Interesting. Never heard that noise before.
__________________
THE TECH is offline   United_States
0
Reply With Quote
      06-15-2012, 09:44 AM   #5
Krozi
Deutsche Jung aus Kölle
 
Krozi's Avatar
 
Drives: 2008 E92 ///M3 Alpine White
Join Date: Oct 2009
Location: SoFla - Bonita Springs

Posts: 2,702
iTrader: (21)

It's just a little vanos rattle when the top of the engine doesn't have a lot of oil cause it's been sitting. I get it every now and then when I haven't driven for a while.
__________________

2008 E92 ///M3 Alpine White//Fox Red//6MT//
Florida Bimmer - Join us on FaceBook!
Krozi is offline   Germany
0
Reply With Quote
      06-15-2012, 10:53 AM   #6
quackman
Lieutenant
 
quackman's Avatar
 
Drives: '08 M3 6mt
Join Date: Mar 2005
Location: Hempstead, NY

Posts: 425
iTrader: (0)

Send a message via AIM to quackman
Yeah, I've been having that sound on and off for years now I think. Happens when I don't drive the car for a couple days, and is more noticeable when it's been even longer.
__________________
2008 Sparkling Graphite e90 M3 6spd
quackman is offline   United_States
0
Reply With Quote
      06-15-2012, 11:47 AM   #7
RussRamz
M Slut
 
RussRamz's Avatar
 
Drives: 2011 M3 Coupe Mineral White
Join Date: Sep 2007
Location: Adenau, GE via 3 years in dreadful El Paso, TX

Posts: 565
iTrader: (0)

Send a message via ICQ to RussRamz
It's normal. It's the activation sound of the secondary air pump (SAC). It's strictly an emission system and is designed to activate based on engine temperature. The longer it sits, the longer this pump will operate during warm-up.
__________________
You have to be 100% behind someone before you can stab them in the back.

David Brent
RussRamz is offline   United_States
0
Reply With Quote
      06-15-2012, 01:25 PM   #8
motortrend
Goldmember
 
Drives: EM Siree
Join Date: Aug 2010
Location: Puerto Rico

Posts: 300
iTrader: (2)

I think I got that once, sounds pretty bad in person. The car had been sitting for about a week so that might be it. Only happened once though
motortrend is offline  
0
Reply With Quote
      06-15-2012, 01:57 PM   #9
M3PO
Colonel
 
M3PO's Avatar
 
Drives: '08 IB E92
Join Date: Sep 2011
Location: OC

Posts: 2,727
iTrader: (6)

Quote:
Originally Posted by RussRamz View Post
It's normal. It's the activation sound of the secondary air pump (SAC). It's strictly an emission system and is designed to activate based on engine temperature. The longer it sits, the longer this pump will operate during warm-up.
This is WRONG. The sound that the OP is worried about is an issue with the VANOS, not the air pump or normal VANOS sounds. I had this exact sound (I posted in the thread the OP linked) and BMW replaced one of my VANOS units and the sound is absolutely gone.
__________________
2008 IB E92 M3| BBS | KW | Arkym | Platte Forme A.G. | Active Autowerke | K&N | Fabspeed | Dinan | Evolve-R
M3PO is offline  
0
Reply With Quote
      06-15-2012, 02:08 PM   #10
ES_TRADER
Colonel
 
Drives: 328i, 335i, M3, 535i, X5, 36M
Join Date: Oct 2010
Location: OC

Posts: 2,496
iTrader: (3)

Garage List
2014 Ford Raptor  [0.00]
2012 328i E92  [5.00]
2013 X5  [0.00]
2013 335i F30  [4.00]
1990 Toyota Previa  [0.00]
1997 E36 M3  [5.00]
2011 E92 M3  [0.00]
2011 535i  [0.00]
i let my car sit for 2-3 weeks at a time w/o driving it and i dont get that sound. maybe its there and i didnt notice? but i know for sure i dont hear something as loud as that clunk. i do get like a rough kinda start tho, like it struggles to start for like a second and then its fine.
ES_TRADER is offline  
0
Reply With Quote
      06-15-2012, 03:46 PM   #11
FormulaMMM
Major
 
FormulaMMM's Avatar
 
Drives: E90 M3
Join Date: Oct 2011
Location: Midwest

Posts: 1,347
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by THE TECH View Post
Interesting. Never heard that noise before.
Surprised me as well! In an oh shit... kind of way.

Quote:
Originally Posted by Krozi View Post
It's just a little vanos rattle when the top of the engine doesn't have a lot of oil cause it's been sitting. I get it every now and then when I haven't driven for a while.
Quote:
Originally Posted by quackman View Post
Yeah, I've been having that sound on and off for years now I think. Happens when I don't drive the car for a couple days, and is more noticeable when it's been even longer.
Quote:
Originally Posted by motortrend View Post
I think I got that once, sounds pretty bad in person. The car had been sitting for about a week so that might be it. Only happened once though
Thanks for sharing fellas. Good to know, I think, that it's not necessarily a unique issue. Definitely time dependent -- when I'm daily driving I don't hear it. After the car sits for a time then it reappears, which does perhaps lend some credibility to the idea that it's an oil/lubrication issue. As in components get a bit dried out.

Quote:
Originally Posted by RussRamz View Post
It's normal. It's the activation sound of the secondary air pump (SAC). It's strictly an emission system and is designed to activate based on engine temperature. The longer it sits, the longer this pump will operate during warm-up.
I'm becoming a bit more convinced on the normalcy of the issue, but it really does not sound like air pump activation of any kind.

Quote:
Originally Posted by M3PO View Post
This is WRONG. The sound that the OP is worried about is an issue with the VANOS, not the air pump or normal VANOS sounds. I had this exact sound (I posted in the thread the OP linked) and BMW replaced one of my VANOS units and the sound is absolutely gone.
Thanks for the thoughts. I saw your posts in the related thread and wondered if the VANOS replacement permanently resolved the issue. So should I expect the issue to get progressively worse over time? Something that could lead to other problems?
FormulaMMM is offline   United_States
0
Reply With Quote
      06-15-2012, 03:46 PM   #12
FormulaMMM
Major
 
FormulaMMM's Avatar
 
Drives: E90 M3
Join Date: Oct 2011
Location: Midwest

Posts: 1,347
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by estrader View Post
i let my car sit for 2-3 weeks at a time w/o driving it and i dont get that sound. maybe its there and i didnt notice? but i know for sure i dont hear something as loud as that clunk. i do get like a rough kinda start tho, like it struggles to start for like a second and then its fine.
With door open or windows down, you couldn't miss it..
FormulaMMM is offline   United_States
0
Reply With Quote
      06-15-2012, 07:07 PM   #13
RussRamz
M Slut
 
RussRamz's Avatar
 
Drives: 2011 M3 Coupe Mineral White
Join Date: Sep 2007
Location: Adenau, GE via 3 years in dreadful El Paso, TX

Posts: 565
iTrader: (0)

Send a message via ICQ to RussRamz
Quote:
Originally Posted by M3PO View Post
This is WRONG. The sound that the OP is worried about is an issue with the VANOS, not the air pump or normal VANOS sounds. I had this exact sound (I posted in the thread the OP linked) and BMW replaced one of my VANOS units and the sound is absolutely gone.
I don't hear a grinding noise. I hear the SAC which activates shortly after the engine has already started. It sounds totally different to what you had in your video and a noise that sounds similar to what my car does after sitting in the garage for a week or so.
__________________
You have to be 100% behind someone before you can stab them in the back.

David Brent
RussRamz is offline   United_States
0
Reply With Quote
      06-16-2012, 12:29 PM   #14
ES_TRADER
Colonel
 
Drives: 328i, 335i, M3, 535i, X5, 36M
Join Date: Oct 2010
Location: OC

Posts: 2,496
iTrader: (3)

Garage List
2014 Ford Raptor  [0.00]
2012 328i E92  [5.00]
2013 X5  [0.00]
2013 335i F30  [4.00]
1990 Toyota Previa  [0.00]
1997 E36 M3  [5.00]
2011 E92 M3  [0.00]
2011 535i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by LM3
Quote:
Originally Posted by estrader View Post
i let my car sit for 2-3 weeks at a time w/o driving it and i dont get that sound. maybe its there and i didnt notice? but i know for sure i dont hear something as loud as that clunk. i do get like a rough kinda start tho, like it struggles to start for like a second and then its fine.
With door open or windows down, you couldn't miss it..
Nope. Just had someone start the car up that's been sitting 2 weeks. I stood near the engine on my knees with ear close to the wheel well. Heard nothing no clunk like that sound in the video.

It did have a hard time to start but or a split second and it turned over. It always does this after sitting more than a week
ES_TRADER is offline  
0
Reply With Quote
      06-16-2012, 01:41 PM   #15
FormulaMMM
Major
 
FormulaMMM's Avatar
 
Drives: E90 M3
Join Date: Oct 2011
Location: Midwest

Posts: 1,347
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by estrader View Post
Nope. Just had someone start the car up that's been sitting 2 weeks. I stood near the engine on my knees with ear close to the wheel well. Heard nothing no clunk like that sound in the video.

It did have a hard time to start but or a split second and it turned over. It always does this after sitting more than a week
Cool. Thanks for reporting back.
FormulaMMM is offline   United_States
0
Reply With Quote
      06-16-2012, 01:45 PM   #16
ES_TRADER
Colonel
 
Drives: 328i, 335i, M3, 535i, X5, 36M
Join Date: Oct 2010
Location: OC

Posts: 2,496
iTrader: (3)

Garage List
2014 Ford Raptor  [0.00]
2012 328i E92  [5.00]
2013 X5  [0.00]
2013 335i F30  [4.00]
1990 Toyota Previa  [0.00]
1997 E36 M3  [5.00]
2011 E92 M3  [0.00]
2011 535i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by LM3
Quote:
Originally Posted by estrader View Post
Nope. Just had someone start the car up that's been sitting 2 weeks. I stood near the engine on my knees with ear close to the wheel well. Heard nothing no clunk like that sound in the video.

It did have a hard time to start but or a split second and it turned over. It always does this after sitting more than a week
Cool. Thanks for reporting back.
NP, let us know when u find out from dealer
ES_TRADER is offline  
0
Reply With Quote
      06-16-2012, 01:52 PM   #17
Sean05
Putcha ang ganda...
 
Sean05's Avatar
 
Drives: 08 MR E92 M3
Join Date: Feb 2010
Location: Los Angeles, Brea CA.

Posts: 5,331
iTrader: (9)

Send a message via Yahoo to Sean05
Normal Lots of e9x having the same issue no one seems to know whats wrong if u search u will find a lot of thread regarding this issue

Last edited by Sean05; 06-16-2012 at 02:16 PM.
Sean05 is offline   Philippines
0
Reply With Quote
      06-16-2012, 07:07 PM   #18
FormulaMMM
Major
 
FormulaMMM's Avatar
 
Drives: E90 M3
Join Date: Oct 2011
Location: Midwest

Posts: 1,347
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Sean05 View Post
Normal Lots of e9x having the same issue no one seems to know whats wrong if u search u will find a lot of thread regarding this issue
Thanks for the info. Searched, but really only found the thread in my OP. One member has reported here that VANOS replacement completely resolved the issue.
FormulaMMM is offline   United_States
0
Reply With Quote
      06-17-2012, 01:39 AM   #19
ES_TRADER
Colonel
 
Drives: 328i, 335i, M3, 535i, X5, 36M
Join Date: Oct 2010
Location: OC

Posts: 2,496
iTrader: (3)

Garage List
2014 Ford Raptor  [0.00]
2012 328i E92  [5.00]
2013 X5  [0.00]
2013 335i F30  [4.00]
1990 Toyota Previa  [0.00]
1997 E36 M3  [5.00]
2011 E92 M3  [0.00]
2011 535i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by LM3
Quote:
Originally Posted by Sean05 View Post
Normal Lots of e9x having the same issue no one seems to know whats wrong if u search u will find a lot of thread regarding this issue
Thanks for the info. Searched, but really only found the thread in my OP. One member has reported here that VANOS replacement completely resolved the issue.
Ok so after driving the car around over the weekend, after the engine was warmed up. I started it and stopped many times, running errands and stuff.

Well I heard this little clunk I are referring to but it was very faint and now I recall hearing it before. Pretty much all the time. I think it's normal cause the car drives and starts fine. No codes either.

I think your garage made it sound louder in the video because of echo?

Either way I won't fret and I'll enjoy the car and keep pushing it. If something is to give out or break, it will and time will tell. Hopefully before warranty is up.

Funny thing is I didn't hear it when the car was cold for 2 weeks on initial start up
ES_TRADER is offline  
0
Reply With Quote
      06-17-2012, 11:33 AM   #20
Krozi
Deutsche Jung aus Kölle
 
Krozi's Avatar
 
Drives: 2008 E92 ///M3 Alpine White
Join Date: Oct 2009
Location: SoFla - Bonita Springs

Posts: 2,702
iTrader: (21)

I think all of this can be fixed by doing a big ol' burnout.
__________________

2008 E92 ///M3 Alpine White//Fox Red//6MT//
Florida Bimmer - Join us on FaceBook!
Krozi is offline   Germany
0
Reply With Quote
      06-17-2012, 09:25 PM   #21
ArnettMarier
New Member
 
Drives: bmw
Join Date: Jun 2012
Location: nice

Posts: 6
iTrader: (0)

I get it every now and then when I haven't driven for a while.
__________________
ArnettMarier is offline  
0
Reply With Quote
      06-18-2012, 10:13 AM   #22
FormulaMMM
Major
 
FormulaMMM's Avatar
 
Drives: E90 M3
Join Date: Oct 2011
Location: Midwest

Posts: 1,347
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by estrader View Post
Well I heard this little clunk I are referring to but it was very faint and now I recall hearing it before. Pretty much all the time. I think it's normal cause the car drives and starts fine. No codes either.

I think your garage made it sound louder in the video because of echo?

Either way I won't fret and I'll enjoy the car and keep pushing it. If something is to give out or break, it will and time will tell. Hopefully before warranty is up.

Funny thing is I didn't hear it when the car was cold for 2 weeks on initial start up
Thanks. Yes, the garage probably magnifies it a bit, but it is noticeable. It's much louder than the engine idle.

Quote:
Originally Posted by ArnettMarier View Post
I get it every now and then when I haven't driven for a while.
Thank you for sharing.

Quote:
Originally Posted by Krozi View Post
I think all of this can be fixed by doing a big ol' burnout.
Is there anything in life that can't be solved by burnouts from your perspective?
FormulaMMM is offline   United_States
0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 01:04 PM.




m3post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST