BMW M3 Forum (E90 E92)

BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read


Go Back   M3Post - BMW M3 Forum > E90/E92 M3 Technical Topics > Engine, Transmission, Exhaust, Drivetrain, ECU Software Modifications
 
Lux Angel Eyes
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      05-06-2012, 10:18 PM   #1
kwike92
Lieutenant Colonel
kwike92's Avatar
United_States
28
Rep
1,578
Posts

 
Drives: 2009 m3 coupe | 2011 STi
Join Date: Feb 2010
Location: Mission Viejo, Ca

iTrader: (6)

Rough Idle

hey guys so you know when you turn your car on from a cold start how the engine idles rough while its in open loop? and then after maybe a couple mins the idle drops down to under 1k? Well today i turned my car on and i wouldn't say it was necessarily "cold" because 4 hours prior i finished driving it 50 miles. but any how, when it fired up, the idle was rough, as usual since it was kinda "cold" well i thought id give it a little gas and bring the idle to 2k to just get it warmed up faster before i took off, well when i did it almost sounded like i has an exhaust leak. it sounded terrible. Then when i let off the gas the idle dropped to under 1k and it began to surge as if it wanted to die. After about 10 seconds of it surging it went to normal.

i drove it on the freeway, did a couple hard pulls, no lack of power, no check engine lights, no nothing...

sorry for the long story here, but is this something i should be concerned about????
__________________
2009 E92 M3- basic mods, future track car.
2011 Subaru STi daily driver- Stock, for now...
Appreciate 0
      05-06-2012, 11:21 PM   #2
m3an
Banned
m3an's Avatar
19
Rep
1,611
Posts

 
Drives: M3
Join Date: Oct 2010
Location: South Florida

iTrader: (2)

no, if it ain't broke don't fix it. Too many people concerned about everything ruins the fun. Wait until it stops running, then fix it.
Appreciate 0
      05-07-2012, 07:06 AM   #3
M3Denver
Lieutenant
M3Denver's Avatar
7
Rep
423
Posts

 
Drives: 2011 BMW M3
Join Date: Mar 2012
Location: Denver CO

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by kwike92
hey guys so you know when you turn your car on from a cold start how the engine idles rough while its in open loop? and then after maybe a couple mins the idle drops down to under 1k? Well today i turned my car on and i wouldn't say it was necessarily "cold" because 4 hours prior i finished driving it 50 miles. but any how, when it fired up, the idle was rough, as usual since it was kinda "cold" well i thought id give it a little gas and bring the idle to 2k to just get it warmed up faster before i took off, well when i did it almost sounded like i has an exhaust leak. it sounded terrible. Then when i let off the gas the idle dropped to under 1k and it began to surge as if it wanted to die. After about 10 seconds of it surging it went to normal.

i drove it on the freeway, did a couple hard pulls, no lack of power, no check engine lights, no nothing...

sorry for the long story here, but is this something i should be concerned about????
No big deal fairly common with the m3 to have noises when cold or cool.

What year is your car ?

Also idle fluctuations can be caused by a bunch if stuff ie: cooling fans coming on or a large draw on power. Happens in most cars, get your battery and alternator checked Just in case
Appreciate 0
      05-07-2012, 09:16 AM   #4
kwike92
Lieutenant Colonel
kwike92's Avatar
United_States
28
Rep
1,578
Posts

 
Drives: 2009 m3 coupe | 2011 STi
Join Date: Feb 2010
Location: Mission Viejo, Ca

iTrader: (6)

I see... Yeah the car runs fine.

My car is an 09 with 19k miles. I'll put a volt meter to the car and just see what it's charging at.

Anyway, thanks for the help.
__________________
2009 E92 M3- basic mods, future track car.
2011 Subaru STi daily driver- Stock, for now...
Appreciate 0
      05-07-2012, 09:22 AM   #5
jzbm3
Major
jzbm3's Avatar
United_States
18
Rep
1,219
Posts

 
Drives: '11 X5 50i M Sport
Join Date: Jan 2011
Location: Denver, CO

iTrader: (32)

Garage List
I was seeing the exact same behavior a few days ago. I dropped it off at the dealer and they found a code for some solenoid which they said would cause a rough idle.

They swapped it out and it's been running great ever since.
__________________
Current: X5 50i // Space Gray // M Sport
Past: E90 M3 // Jerez Black // 6MT
Appreciate 0
      05-07-2012, 09:31 AM   #6
kwike92
Lieutenant Colonel
kwike92's Avatar
United_States
28
Rep
1,578
Posts

 
Drives: 2009 m3 coupe | 2011 STi
Join Date: Feb 2010
Location: Mission Viejo, Ca

iTrader: (6)

Quote:
Originally Posted by jzbm3
I was seeing the exact same behavior a few days ago. I dropped it off at the dealer and they found a code for some solenoid which they said would cause a rough idle.

They swapped it out and it's been running great ever since.
Oh ok cool. I was hoping I wasn't the only one. I guess it won't hurt to drop it off at the dealer to see what they say.

Thanks for lookin out !
__________________
2009 E92 M3- basic mods, future track car.
2011 Subaru STi daily driver- Stock, for now...
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 11:29 AM.




m3post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST