BMW M3 Forum (E90 E92)

BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read


Go Back   M3Post - BMW M3 Forum > E90/E92 M3 Technical Topics > Engine, Transmission, Exhaust, Drivetrain, ECU Software Modifications
 
INDustry distribution
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      06-21-2012, 07:22 PM   #419
Verify
Captain
9
Rep
628
Posts

 
Drives: M3
Join Date: Mar 2012
Location: MD-NY

iTrader: (1)

I had them changed Monday as well, wasn't due but I paid out of pocket
Appreciate 0
      06-21-2012, 10:26 PM   #420
L4ces
Captain
L4ces's Avatar
United_States
8
Rep
705
Posts

 
Drives: 2008 E92 M3 Alpine White
Join Date: Aug 2010
Location: Nj

iTrader: (0)

Garage List
2008 M3  [0.00]
Quote:
Originally Posted by edwin_jo
Quote:
Originally Posted by MDM View Post
Just had my car updated to ISTA/P 46.5....previous was 41.2. Took about 2 1/2hrs. Total cost: $143.00. Car is more responsive now...much stronger.

Car: 2011 M3 DCT E90
Programming: ISTA/P 46.5
Tune: GIAC
Are the dealers doing this software update at a customer's request?

I am looking for my SA to do this update by BMW but his response was that there needs to be an issue that would require an update, and since my car running is ok, my car does not need a software update.

Any input as to how you went about to have the dealer do the update will be greatly appreciated.
My truth was as follows:
1.) My idrive responsiveness is slow and once in a blue moon, freezes for a while and then resumes. It doesn't do it often and just happens.
2.) my Bluetooth takes a long time to connect to my iPhone. When I need to make a call, I have to sit and wait for connections.
3.) my door locks keeps locking and unlocking when I spray the car with water while washing it.
4.) it seems to run really rich, sometimes I smell more exhaust fumes than usual.

The end result was 231E.

Prior to this update, I made my case to another SA who claimed my car does not meet the criteria for an update based on its production date (BS). There was something about her that wax phony and she lied about my car being in the service area... little stuff... So I schedule a subsequent apt and got a good (in so many ways) SA.

Anyway, I bet you've experienced some of the aforementioned issues.
Appreciate 0
      06-21-2012, 10:36 PM   #421
L4ces
Captain
L4ces's Avatar
United_States
8
Rep
705
Posts

 
Drives: 2008 E92 M3 Alpine White
Join Date: Aug 2010
Location: Nj

iTrader: (0)

Garage List
2008 M3  [0.00]
2008 M3 updated:

Old: E89X-08-03-540
New: E89X-12-03-502

1.) Throttle response feels more linear and better.
2.) brakes seems to grab better
3.) exhaust on idle sounds deeper
4.) better gas mileage. I expected to be down a quarter plus some of a tank but was shocked to find it about an 1/8 less. I was really shocked because I did lots of city driving and hard launches.

That what I've noticed.
Appreciate 0
      06-21-2012, 10:37 PM   #422
dbyrd
Over 100,000 miles
dbyrd's Avatar
1
Rep
169
Posts

 
Drives: E90 M3 6MT
Join Date: May 2010
Location: Dallas

iTrader: (0)

Thanks to the OP as I just updated my 2008 e90 6MT to 46.6. I've never had an update and the initial software was from 12/2007. I can feel more torque from 3-5k. The car definitely runs smoother which isn't all good since I love to back off the throttle to hear backfire and burbles. I can't get it to do this now. The dealer charged 1.5 hours of labor. So far I'm very happy with this mod. I will report back after a few hundred miles.
Appreciate 0
      06-21-2012, 10:52 PM   #423
L4ces
Captain
L4ces's Avatar
United_States
8
Rep
705
Posts

 
Drives: 2008 E92 M3 Alpine White
Join Date: Aug 2010
Location: Nj

iTrader: (0)

Garage List
2008 M3  [0.00]
Quote:
Originally Posted by dbyrd
Thanks to the OP as I just updated my 2008 e90 6MT to 46.6. I've never had an update and the initial software was from 12/2007. I can feel more torque from 3-5k. The car definitely runs smoother which isn't all good since I love to back off the throttle to hear backfire and burbles. I can't get it to do this now. The dealer charged 1.5 hours of labor. So far I'm very happy with this mod. I will report back after a few hundred miles.
I also noticed the less burble when backing off the throttle. But the good news is I drove from Washington date to PA (final destination is NJ). My AA is a lot deeper and louder (it was three years old when I got the used AA). Those miles really made it more raw! It spits every time I let off the gas and even in 5th. It is ferocious sounding. Can't wait to drive tomorrow!
Appreciate 0
      06-22-2012, 12:28 PM   #424
demonshin
Private First Class
demonshin's Avatar
5
Rep
182
Posts

 
Drives: '08 E92 M3
Join Date: Feb 2012
Location: Fremont, CA

iTrader: (2)

I went in to BMW stevens creek and asked about the update and my service advisor got his tech guy and he told me there is no such thing 213E...said it is always a 6 digit number and it is 2.44.xx.x or something like that he could not remember it all.
__________________
Appreciate 0
      06-22-2012, 12:35 PM   #425
THE TECH
BimmerPost Supporting Vendor
THE TECH's Avatar
United_States
157
Rep
13,121
Posts


 
Drives: BPMsport 2012 E92 M3
Join Date: Jun 2011
Location: Kansas

iTrader: (45)

Garage List
Send a message via AIM to THE TECH Send a message via Skype™ to THE TECH
Quote:
Originally Posted by demonshin View Post
I went in to BMW stevens creek and asked about the update and my service advisor got his tech guy and he told me there is no such thing 213E...said it is always a 6 digit number and it is 2.44.xx.x or something like that he could not remember it all.
That is correct. The dealers won't know it that way.
__________________
Appreciate 0
      06-22-2012, 03:11 PM   #426
Groundpilot
Major
Groundpilot's Avatar
United_States
15
Rep
1,323
Posts

 
Drives: 135I DCT , e92 M3 DCT, Audi A6
Join Date: Mar 2010
Location: long island,ny

iTrader: (0)

Send a message via ICQ to Groundpilot
Quote:
Originally Posted by L4ces View Post
2008 M3 updated:

Old: E89X-08-03-540
New: E89X-12-03-502

1.) Throttle response feels more linear and better.
2.) brakes seems to grab better
3.) exhaust on idle sounds deeper
4.) better gas mileage. I expected to be down a quarter plus some of a tank but was shocked to find it about an 1/8 less. I was really shocked because I did lots of city driving and hard launches.

That what I've noticed.
2009 M3 updated. not sure what version i had before, but was not happy at all.
Agree with all of the above plus the car pulls a lot harder
__________________

David
Appreciate 0
      06-22-2012, 03:59 PM   #427
M3PO
Colonel
M3PO's Avatar
34
Rep
2,777
Posts

 
Drives: '08 IB E92
Join Date: Sep 2011
Location: OC

iTrader: (7)

Quote:
Originally Posted by dbyrd View Post
Thanks to the OP as I just updated my 2008 e90 6MT to 46.6. I've never had an update and the initial software was from 12/2007. I can feel more torque from 3-5k. The car definitely runs smoother which isn't all good since I love to back off the throttle to hear backfire and burbles. I can't get it to do this now. The dealer charged 1.5 hours of labor. So far I'm very happy with this mod. I will report back after a few hundred miles.
Glad to hear others are having a positive experience with this!
__________________
2008 IB E92 M3| BBS | KW | Arkym | Platte Forme A.G. | Active Autowerke | K&N | Fabspeed | Dinan | Evolve-R
Appreciate 0
      06-22-2012, 04:03 PM   #428
M3PO
Colonel
M3PO's Avatar
34
Rep
2,777
Posts

 
Drives: '08 IB E92
Join Date: Sep 2011
Location: OC

iTrader: (7)

Quote:
Originally Posted by L4ces View Post
2008 M3 updated:

Old: E89X-08-03-540
New: E89X-12-03-502

1.) Throttle response feels more linear and better.
2.) brakes seems to grab better
3.) exhaust on idle sounds deeper
4.) better gas mileage. I expected to be down a quarter plus some of a tank but was shocked to find it about an 1/8 less. I was really shocked because I did lots of city driving and hard launches.

That what I've noticed.
Interesting. I would not expect that but these cars are so complicated these days that I guess BMW could have used some sort of techno-wizardry to increase the boost or line pressures or something.
__________________
2008 IB E92 M3| BBS | KW | Arkym | Platte Forme A.G. | Active Autowerke | K&N | Fabspeed | Dinan | Evolve-R
Appreciate 0
      06-23-2012, 01:58 AM   #429
Moxie
Lieutenant Colonel
Moxie's Avatar
Germany
25
Rep
1,860
Posts

 
Drives: AW 328d Touring/SG 335d
Join Date: Jul 2009
Location: Stuttgart

iTrader: (11)

Quote:
Originally Posted by M3PO View Post
Interesting. I would not expect that but these cars are so complicated these days that I guess BMW could have used some sort of techno-wizardry to increase the boost or line pressures or something.
My Brake Vacuum Sensor hose went out immediately after I loaded 231E. First drive limp mode, didn't get five miles. Had to put it back to stock & go to the dealer who originally thought it was the 140E software & updated it to 231E. That didn't work so they ran diagnostics to figure out the problem.
Appreciate 0
      06-24-2012, 05:36 PM   #430
Modena NYC
Private First Class
1
Rep
176
Posts

 
Drives: E90
Join Date: Dec 2011
Location: NYC

iTrader: (0)

Is this only for vehicles that have idrive? or edc? or dct? i have a basic '08 with 6mt ONLY, no navi, no nothing and the dealer said there was no new software available. hmmm
Appreciate 0
      06-24-2012, 06:38 PM   #431
dbyrd
Over 100,000 miles
dbyrd's Avatar
1
Rep
169
Posts

 
Drives: E90 M3 6MT
Join Date: May 2010
Location: Dallas

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Modena NYC
Is this only for vehicles that have idrive? or edc? or dct? i have a basic '08 with 6mt ONLY, no navi, no nothing and the dealer said there was no new software available. hmmm
Absolutely not - I am 2008 e90 6MT with no nav/EDC. Please review my posts - the latest update has made a noticeable difference in performance consistent with others in this thread.
Appreciate 0
      06-25-2012, 07:02 PM   #432
M3PO
Colonel
M3PO's Avatar
34
Rep
2,777
Posts

 
Drives: '08 IB E92
Join Date: Sep 2011
Location: OC

iTrader: (7)

Quote:
Originally Posted by Moxie View Post
My Brake Vacuum Sensor hose went out immediately after I loaded 231E. First drive limp mode, didn't get five miles. Had to put it back to stock & go to the dealer who originally thought it was the 140E software & updated it to 231E. That didn't work so they ran diagnostics to figure out the problem.
That seems like a coincidence to me. It was the hose that was the issue correct (you had a vacuum leak)? If that's the case, there's no way it (a hardware failure) was related to the software.
__________________
2008 IB E92 M3| BBS | KW | Arkym | Platte Forme A.G. | Active Autowerke | K&N | Fabspeed | Dinan | Evolve-R
Appreciate 0
      06-25-2012, 07:31 PM   #433
tom @ eas
BimmerPost Supporting Vendor
tom @ eas's Avatar
United_States
329
Rep
10,632
Posts


 
Drives: BMW
Join Date: Nov 2005
Location: Anaheim, CA

iTrader: (13)

Garage List
Quote:
Originally Posted by Modena NYC View Post
Is this only for vehicles that have idrive? or edc? or dct? i have a basic '08 with 6mt ONLY, no navi, no nothing and the dealer said there was no new software available. hmmm
Vehicle Order/Equipment does not matter, the software is DME only.

If your dealer is unwilling to update, any autologic-equipped facility in your area would be happy to ID and update for you.
__________________
Appreciate 0
      06-26-2012, 09:43 AM   #434
Moxie
Lieutenant Colonel
Moxie's Avatar
Germany
25
Rep
1,860
Posts

 
Drives: AW 328d Touring/SG 335d
Join Date: Jul 2009
Location: Stuttgart

iTrader: (11)

Quote:
Originally Posted by M3PO View Post
That seems like a coincidence to me. It was the hose that was the issue correct (you had a vacuum leak)? If that's the case, there's no way it (a hardware failure) was related to the software.
Could have been a coincidence - I believe it was the sensor w/i the hose that was bad. Kept building pressure. The same pressure you here building right after you start the car.

Part #12 - http://www.realoem.com/bmw/showparts...27&hg=34&fg=27
Appreciate 0
      06-26-2012, 10:06 AM   #435
Bubbles
Brigadier General
Bubbles's Avatar
Cayman Islands
86
Rep
3,560
Posts

 
Drives: Green Bastard
Join Date: Jun 2007
Location: Bishop Bend

iTrader: (3)

Quote:
Originally Posted by Moxie View Post
Could have been a coincidence - I believe it was the sensor w/i the hose that was bad. Kept building pressure. The same pressure you here building right after you start the car.

Part #12 - http://www.realoem.com/bmw/showparts...27&hg=34&fg=27
I had that hose sensor go bad on me as well.
__________________
Appreciate 0
      06-26-2012, 11:59 AM   #436
M3PO
Colonel
M3PO's Avatar
34
Rep
2,777
Posts

 
Drives: '08 IB E92
Join Date: Sep 2011
Location: OC

iTrader: (7)

Quote:
Originally Posted by Moxie View Post
Could have been a coincidence - I believe it was the sensor w/i the hose that was bad. Kept building pressure. The same pressure you here building right after you start the car.

Part #12 - http://www.realoem.com/bmw/showparts...27&hg=34&fg=27
Quote:
Originally Posted by Bubbles View Post
I had that hose sensor go bad on me as well.
Just to be clear for people reading this thread, that problem would be unrelated to this software update.

That's just a simple pressure sensor that is reading the vacuum that the brake booster sees. It's not related to the ABS pump you hear building brake fluid pressure shortly after start up.
__________________
2008 IB E92 M3| BBS | KW | Arkym | Platte Forme A.G. | Active Autowerke | K&N | Fabspeed | Dinan | Evolve-R
Appreciate 0
      06-26-2012, 12:07 PM   #437
tom @ eas
BimmerPost Supporting Vendor
tom @ eas's Avatar
United_States
329
Rep
10,632
Posts


 
Drives: BMW
Join Date: Nov 2005
Location: Anaheim, CA

iTrader: (13)

Garage List
Quote:
Originally Posted by Moxie View Post
My Brake Vacuum Sensor hose went out immediately after I loaded 231E. First drive limp mode, didn't get five miles. Had to put it back to stock & go to the dealer who originally thought it was the 140E software & updated it to 231E. That didn't work so they ran diagnostics to figure out the problem.
This is a very common issue, due to bad placement of the sensor, there is a TSB for this very issue.

Was a brake service performed? this is common by overfilling the reservoir, spilling brake fluid onto the sensor.

To clarify, this has nothing to do with 231E.
__________________

Last edited by tom @ eas; 06-26-2012 at 12:13 PM.
Appreciate 0
      06-26-2012, 12:27 PM   #438
Moxie
Lieutenant Colonel
Moxie's Avatar
Germany
25
Rep
1,860
Posts

 
Drives: AW 328d Touring/SG 335d
Join Date: Jul 2009
Location: Stuttgart

iTrader: (11)

Quote:
Originally Posted by M3PO View Post
Just to be clear for people reading this thread, that problem would be unrelated to this software update.

That's just a simple pressure sensor that is reading the vacuum that the brake booster sees. It's not related to the ABS pump you hear building brake fluid pressure shortly after start up.
Yes, unrelated. The bad sensor made the ABS pump run almost constantly.

Quote:
Originally Posted by tom @ eas View Post
This is a very common issue, due to bad placement of the sensor, there is a TSB for this very issue.

Was a brake service performed? this is common by overfilling the reservoir, spilling brake fluid onto the sensor.

To clarify, this has nothing to do with 231E.
Good to know on the TSB...Brake service was done about 6 weeks prior.
Appreciate 0
      06-26-2012, 12:31 PM   #439
M3PO
Colonel
M3PO's Avatar
34
Rep
2,777
Posts

 
Drives: '08 IB E92
Join Date: Sep 2011
Location: OC

iTrader: (7)

Quote:
Originally Posted by Moxie View Post
Yes, unrelated. The bad sensor made the ABS pump run almost constantly.
Okay, now I see what you mean.
__________________
2008 IB E92 M3| BBS | KW | Arkym | Platte Forme A.G. | Active Autowerke | K&N | Fabspeed | Dinan | Evolve-R
Appreciate 0
      06-26-2012, 08:10 PM   #440
Modena NYC
Private First Class
1
Rep
176
Posts

 
Drives: E90
Join Date: Dec 2011
Location: NYC

iTrader: (0)

Seems like the dealer is going to "update" my car (apr 2008 production) that as far as i know has never had an update. had to push for it and my service writer is the man.

will report back. i'm a little nervous because from what i know...often the original tunes are usually the most aggressive. not the other way around. the original mini couper S's with the sc's were like this. The second gen mini S (with turbo) were like this as well...and the maserati coupes from 2002/03 were known as being much faster from the factory than the 04/05/06 counterparts.

Rolling the dice...i've got a sensitive butt dyno...will let you know
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 07:17 PM.




m3post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST