BMW M3 Forum (E90 E92)

BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read


Go Back   M3Post - BMW M3 Forum > E90/E92 M3 Technical Topics > Coding / ConnectedDrive / Audio-Video / Electronics / Bluetooth / I-Drive & Nav
 
Evolve Automotive
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      03-26-2012, 01:23 PM   #23
THE TECH
BimmerPost Supporting Vendor
United_States
204


 
THE TECH's Avatar
 
Drives: BPMsport 2012 E92 M3
Join Date: Jun 2011
Location: Kansas


Posts: 13,116
iTrader: (45)

Garage List
Send a message via AIM to THE TECH Send a message via Skype™ to THE TECH
Quote:
Originally Posted by aresh View Post
when i had all 4 wires plugged in, my sub would never hit hard and they would almost always blow or my amp would over heat. The reasoning i have, your getting signal, a low pass signal from the two subs underneath, just one signal from one sub would give you a clear signal rather than having two signal pushed into one sub. the way i have mine setup is, pick any sub you want signal from and cut the other sub out. EX. right l7 subwoofer, right postive and right negative will go into your lci.
If you're only using one channel of the LC2i then you could only have one output on the RCA side of it right? Are you using a y-cable so the you can use both channels of amp?
__________________
Appreciate 0
      03-26-2012, 01:27 PM   #24
ILSMKU
BMW FTW
No_Country
54

 
ILSMKU's Avatar
 
Drives: E92 M3
Join Date: Jul 2011
Location: ///OC


Posts: 1,847
iTrader: (5)

Garage List
Quote:
Originally Posted by aresh View Post
Also with all 4 wires in, i could not run the LCi more than minimum, once i cut of the other L7 sub signal, i was able to set the gain of the LCi perfectly.
Interesting!

Quote:
Originally Posted by aresh View Post
can you run you LCi any higher than half way without it distorting? When i had mine plugged in that way, the unit wasn't able to go any higher than minimum or 9 o clock position without distortion.
SAME HERE. 1/2 way on the lc2 gain and it would distort and that warning light would light up. I have mine at 10am and seems to work (when it worked).

Quote:
Originally Posted by kmarei View Post
no
i can't run the lc2i any higher, or it distorts
but i have no need to
i have plenty of volume when its set to 9o'clock
Same here. 9to 10 o clock is more than enough.
__________________
///2013 AW 6MT E92 ZCP M3/// Black 359M Wheels/BMW Performance Carbon Fiber Spoiler and Mirror Caps/Arkym AeroSport Front Lip/Turner 15MM Spacers/LUX 8 LED Halo/IND Gloss Black Grills, Gills and M3 Emblem/30% 3M Tint/BMW Interior LED/MusicCar Subwoofer Enclosure/JL Audio 12" W6 Sub and XD600:1 Amp/Euro Sunglasses Tray/Ceramic Coated Megan Racing Exhaust/AFe Dry Air Filter/RPI Intake Scoops/Euro MDM/Feature Coded.
Appreciate 0
      03-26-2012, 01:37 PM   #25
Technic
Lieutenant General
United_States
197

 
Technic's Avatar
 
Drives: 2015 320i
Join Date: Apr 2005
Location: Ft Lauderdale, Florida


Posts: 11,148
iTrader: (18)

Garage List
2004 M3  [0.00]
Quote:
Originally Posted by aresh View Post
when i had all 4 wires plugged in, my sub would never hit hard and they would almost always blow or my amp would over heat. The reasoning i have, your getting signal, a low pass signal from the two subs underneath, just one signal from one sub would give you a clear signal rather than having two signal pushed into one sub. the way i have mine setup is, pick any sub you want signal from and cut the other sub out. EX. right l7 subwoofer, right postive and right negative will go into your lci.

Quote:
Originally Posted by aresh View Post
Also with all 4 wires in, i could not run the LCi more than minimum, once i cut of the other L7 sub signal, i was able to set the gain of the LCi perfectly.
There's something else going on in your particular setup... for the Logic7 system I use a 80W peak passive LOC with both OEM amp woofer outputs wired to it. No issues after more than 200 Logic7 harness kits sold in the last 2 years.

The LC2i should handle the Logic7 outputs without any sweat.

So let's go back to the particular problem at hand of 2 different EPS systems causing the exact same LC2i malfunctions all of a sudden.
__________________
-2015 F30 320i, Imperial/Oyster, 8AT: August 2014 ED
-2012 E92 M3 Jerez Black/Rust Brown, M-DCT: Gone
-2008 E90 M3 Melbourne Red/Bamboo, 6MT: Gone
-2007 MK5 GTI United Grey/Grey, DSG: Gone
-2004 E46 M3 Carbon Black/Cinnamon, 6MT: Gone
Appreciate 0
      03-26-2012, 01:38 PM   #26
kmarei
Major General
Egypt
275

 
kmarei's Avatar
 
Drives: 1988 E30 M3 Evo II
Join Date: Jul 2008
Location: Reston, VA


Posts: 6,481
iTrader: (33)

Garage List
Quote:
Originally Posted by THE TECH View Post
Unfortunately, this seems counterproductive. I can understand maybe keeping the Bass at zero or not adding additional, but to have to keep the EQ flat in order to keep things happy seems to be giving up one thing to have another.
well i'm not giving up anything
i have it set that way because that's what sounds best
if i raise the 100hz (which is the lowest)
the mids start to distort if i raise the volume
same if i raise the bass

this way i have the sub handle the bass
and the mids sound good when i raise the volume
__________________
This user has been banned from the 4 series forum because he doesn't sing its merits like the admins want us all to

Appreciate 0
      03-26-2012, 01:48 PM   #27
ILSMKU
BMW FTW
No_Country
54

 
ILSMKU's Avatar
 
Drives: E92 M3
Join Date: Jul 2011
Location: ///OC


Posts: 1,847
iTrader: (5)

Garage List
Quote:
Originally Posted by Technic View Post
There's something else going on in your particular setup... for the Logic7 system I use a 80W peak passive LOC with both OEM amp woofer outputs wired to it. No issues after more than 200 Logic7 harness kits sold in the last 2 years.

The LC2i should handle the Logic7 outputs without any sweat.

So let's go back to the particular problem at hand of 2 different EPS systems causing the exact same LC2i malfunctions all of a sudden.

Bummer... I was hoping that might have been a fix for us.
__________________
///2013 AW 6MT E92 ZCP M3/// Black 359M Wheels/BMW Performance Carbon Fiber Spoiler and Mirror Caps/Arkym AeroSport Front Lip/Turner 15MM Spacers/LUX 8 LED Halo/IND Gloss Black Grills, Gills and M3 Emblem/30% 3M Tint/BMW Interior LED/MusicCar Subwoofer Enclosure/JL Audio 12" W6 Sub and XD600:1 Amp/Euro Sunglasses Tray/Ceramic Coated Megan Racing Exhaust/AFe Dry Air Filter/RPI Intake Scoops/Euro MDM/Feature Coded.
Appreciate 0
      03-26-2012, 01:52 PM   #28
Technic
Lieutenant General
United_States
197

 
Technic's Avatar
 
Drives: 2015 320i
Join Date: Apr 2005
Location: Ft Lauderdale, Florida


Posts: 11,148
iTrader: (18)

Garage List
2004 M3  [0.00]
If the bass adjustment in the iDrive is set to relatively high levels then the LC2i levels need to be set to complement those levels -high in the iDrive, low in the LC2i.

If both levels are high then clipping will be induced. The LC2i is also a line driver capable of up to 13V output.

The AccuBass feature does not help to set the LC2i accordingly with the EPS system. However as long as it is disabled then it should not interfere with the LC2i Bass adjustment. The LC2i Bass adjustment should simply increase the level of voltage coming from the OEM woofer outputs in a linear fashion depending on how much you turn the Bass knob/gain.

AccuBass increases the bass output dynamically (supposedly filling out the bass "holes" in the music), which it is not good if you also are increasing the bass adjustments at the iDrive.
__________________
-2015 F30 320i, Imperial/Oyster, 8AT: August 2014 ED
-2012 E92 M3 Jerez Black/Rust Brown, M-DCT: Gone
-2008 E90 M3 Melbourne Red/Bamboo, 6MT: Gone
-2007 MK5 GTI United Grey/Grey, DSG: Gone
-2004 E46 M3 Carbon Black/Cinnamon, 6MT: Gone
Appreciate 0
      03-26-2012, 01:56 PM   #29
Technic
Lieutenant General
United_States
197

 
Technic's Avatar
 
Drives: 2015 320i
Join Date: Apr 2005
Location: Ft Lauderdale, Florida


Posts: 11,148
iTrader: (18)

Garage List
2004 M3  [0.00]
Quote:
Originally Posted by ILSMKU View Post
Bummer... I was hoping that might have been a fix for us.
You can always try one channel, but in my opinion this will be masking the real problem.

I will be getting a pair of custom Navone 30V passive LOC for you and Tech each to try sometime late this week. I want to know what happens when the active LOC is replaced with a passive (no line driver, no Accubass) in your particular amps.
__________________
-2015 F30 320i, Imperial/Oyster, 8AT: August 2014 ED
-2012 E92 M3 Jerez Black/Rust Brown, M-DCT: Gone
-2008 E90 M3 Melbourne Red/Bamboo, 6MT: Gone
-2007 MK5 GTI United Grey/Grey, DSG: Gone
-2004 E46 M3 Carbon Black/Cinnamon, 6MT: Gone
Appreciate 0
      03-26-2012, 01:58 PM   #30
THE TECH
BimmerPost Supporting Vendor
United_States
204


 
THE TECH's Avatar
 
Drives: BPMsport 2012 E92 M3
Join Date: Jun 2011
Location: Kansas


Posts: 13,116
iTrader: (45)

Garage List
Send a message via AIM to THE TECH Send a message via Skype™ to THE TECH
Quote:
Originally Posted by Technic View Post
I will be getting a pair of custom Navone 30V passive LOC for you and Tech each to try sometime late this week. I want to know what happens when the active LOC is replaced with a passive (no line driver, no Accubass) in your particular amps.
Awesome. That sounds promising.
__________________
Appreciate 0
      03-26-2012, 02:01 PM   #31
aresh
First Lieutenant
21

 
Drives: 2006 550i
Join Date: May 2009
Location: NY


Posts: 370
iTrader: (1)

Sorry i used L7 because i dont know what else to call the subs underneath the seats, I have the individual like most M3 owners, Well idk why i had the issue but it lasted for 2 years and i had changed several amps and subs and LOCs, nothing would work until i tried using the signal from only one sub and it never had any issue after that, my system hit harder than ever and never have any amp overheating, or subs blowing or LOC going out. Guys give it a shot, im no genius at this and Technic knows alot more than i do, but this worked for me!

PS: I had two subs running in parallel i believe. Also with the adjustment i provided, the LC6i i used would be able to go at least half way or more without distortion.
Appreciate 0
      03-26-2012, 02:01 PM   #32
Technic
Lieutenant General
United_States
197

 
Technic's Avatar
 
Drives: 2015 320i
Join Date: Apr 2005
Location: Ft Lauderdale, Florida


Posts: 11,148
iTrader: (18)

Garage List
2004 M3  [0.00]
Quote:
Originally Posted by THE TECH View Post
Awesome. That sounds promising.
Please PM your mailing addresses...
__________________
-2015 F30 320i, Imperial/Oyster, 8AT: August 2014 ED
-2012 E92 M3 Jerez Black/Rust Brown, M-DCT: Gone
-2008 E90 M3 Melbourne Red/Bamboo, 6MT: Gone
-2007 MK5 GTI United Grey/Grey, DSG: Gone
-2004 E46 M3 Carbon Black/Cinnamon, 6MT: Gone
Appreciate 0
      03-26-2012, 02:04 PM   #33
aresh
First Lieutenant
21

 
Drives: 2006 550i
Join Date: May 2009
Location: NY


Posts: 370
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Technic View Post
There's something else going on in your particular setup... for the Logic7 system I use a 80W peak passive LOC with both OEM amp woofer outputs wired to it. No issues after more than 200 Logic7 harness kits sold in the last 2 years.

The LC2i should handle the Logic7 outputs without any sweat.

So let's go back to the particular problem at hand of 2 different EPS systems causing the exact same LC2i malfunctions all of a sudden.
Sorry for the confusion, i figured the L7 midwoofers were also used in individual system? Anyhow i have the dirac system. Im also using LC6i
Appreciate 0
      03-26-2012, 02:12 PM   #34
THE TECH
BimmerPost Supporting Vendor
United_States
204


 
THE TECH's Avatar
 
Drives: BPMsport 2012 E92 M3
Join Date: Jun 2011
Location: Kansas


Posts: 13,116
iTrader: (45)

Garage List
Send a message via AIM to THE TECH Send a message via Skype™ to THE TECH
Quote:
Originally Posted by Technic View Post
Please PM your mailing addresses...
Sent!
__________________
Appreciate 0
      03-26-2012, 02:12 PM   #35
THE TECH
BimmerPost Supporting Vendor
United_States
204


 
THE TECH's Avatar
 
Drives: BPMsport 2012 E92 M3
Join Date: Jun 2011
Location: Kansas


Posts: 13,116
iTrader: (45)

Garage List
Send a message via AIM to THE TECH Send a message via Skype™ to THE TECH
Quote:
Originally Posted by aresh View Post
Sorry for the confusion, i figured the L7 midwoofers were also used in individual system? Anyhow i have the dirac system. Im also using LC6i
We are using the LC2i so not sure if any of your info even crosses over.
__________________
Appreciate 0
      03-26-2012, 02:14 PM   #36
aresh
First Lieutenant
21

 
Drives: 2006 550i
Join Date: May 2009
Location: NY


Posts: 370
iTrader: (1)

Same unit basically, only more channels
Appreciate 0
      03-26-2012, 02:16 PM   #37
THE TECH
BimmerPost Supporting Vendor
United_States
204


 
THE TECH's Avatar
 
Drives: BPMsport 2012 E92 M3
Join Date: Jun 2011
Location: Kansas


Posts: 13,116
iTrader: (45)

Garage List
Send a message via AIM to THE TECH Send a message via Skype™ to THE TECH
Quote:
Originally Posted by aresh View Post
Same unit basically, only more channels
Are you sure there are no differences in voltage input capabilities?
__________________
Appreciate 0
      03-26-2012, 06:43 PM   #38
kaigoss69
Brigadier General
United_States
95

 
kaigoss69's Avatar
 
Drives: '08 335i
Join Date: Jul 2008
Location: JAX


Posts: 3,065
iTrader: (5)

Quote:
Originally Posted by THE TECH View Post
Unfortunately, this seems counterproductive. I can understand maybe keeping the Bass at zero or not adding additional, but to have to keep the EQ flat in order to keep things happy seems to be giving up one thing to have another.
The problem described here surely has to do with the input signal to the LC2i becoming too high, which results in either a) the LC2i failing and/or b) the LC2i output signal becoming distorted. Both are bad, for the LC2i, and for your subs. What you want to do is to set up every device in the signal path to NOT produce distortion at the maximum desired volume levels.

I have never been a fan of head unit bass boost, as it is an easy way of introducing distortion into the signal path. If you want to "boost" bass, always do it at the amp, because it has the most available "headroom". As far as the EQ goes, not adding any boost in the bass range is actually not counterproductive. Especially in your case, where the LC2i seems to be close to maxed out, adding additional voltage into the LOC through boost or EQ is to be avoided. You can still EQ, but you do it by cutting, and not boosting. For example, if you want to boost the 80Hz range, you can cut the surrounding frequencies and then increase the gain on the amp accordingly.
__________________
Mobridge DA2 > JBL MS-8 > ARC XDi 600/4 > JBL Gti 408 Mids & Vifa XT19 Tweeters; PG Ti2 1600.5 > Morel HCW-10 & IDMax 15
Appreciate 0
      03-26-2012, 08:20 PM   #39
Technic
Lieutenant General
United_States
197

 
Technic's Avatar
 
Drives: 2015 320i
Join Date: Apr 2005
Location: Ft Lauderdale, Florida


Posts: 11,148
iTrader: (18)

Garage List
2004 M3  [0.00]
Quote:
Originally Posted by aresh View Post
Sorry i used L7 because i dont know what else to call the subs underneath the seats, I have the individual like most M3 owners, Well idk why i had the issue but it lasted for 2 years and i had changed several amps and subs and LOCs, nothing would work until i tried using the signal from only one sub and it never had any issue after that, my system hit harder than ever and never have any amp overheating, or subs blowing or LOC going out. Guys give it a shot, im no genius at this and Technic knows alot more than i do, but this worked for me!

PS: I had two subs running in parallel i believe. Also with the adjustment i provided, the LC6i i used would be able to go at least half way or more without distortion.
Were you using the LC2i or the LC6i?
__________________
-2015 F30 320i, Imperial/Oyster, 8AT: August 2014 ED
-2012 E92 M3 Jerez Black/Rust Brown, M-DCT: Gone
-2008 E90 M3 Melbourne Red/Bamboo, 6MT: Gone
-2007 MK5 GTI United Grey/Grey, DSG: Gone
-2004 E46 M3 Carbon Black/Cinnamon, 6MT: Gone
Appreciate 0
      03-26-2012, 08:55 PM   #40
kmarei
Major General
Egypt
275

 
kmarei's Avatar
 
Drives: 1988 E30 M3 Evo II
Join Date: Jul 2008
Location: Reston, VA


Posts: 6,481
iTrader: (33)

Garage List
Ok i took some pics
here is my amp gain
I marked the minimum and maximum and the current level in red


and here is the LC2i gain, also highlighted the current settings in red
__________________
This user has been banned from the 4 series forum because he doesn't sing its merits like the admins want us all to

Appreciate 0
      03-26-2012, 09:46 PM   #41
THE TECH
BimmerPost Supporting Vendor
United_States
204


 
THE TECH's Avatar
 
Drives: BPMsport 2012 E92 M3
Join Date: Jun 2011
Location: Kansas


Posts: 13,116
iTrader: (45)

Garage List
Send a message via AIM to THE TECH Send a message via Skype™ to THE TECH
Quote:
Originally Posted by kmarei View Post
Ok i took some pics
here is my amp gain
I marked the minimum and maximum and the current level in red


and here is the LC2i gain, also highlighted the current settings in red
Wow. Wish I could use settings that low.
__________________
Appreciate 0
      03-26-2012, 09:51 PM   #42
kmarei
Major General
Egypt
275

 
kmarei's Avatar
 
Drives: 1988 E30 M3 Evo II
Join Date: Jul 2008
Location: Reston, VA


Posts: 6,481
iTrader: (33)

Garage List
Quote:
Originally Posted by THE TECH View Post
Wow. Wish I could use settings that low.
I have a spare lc6i I was using then realized it had too many channels for my needs, and replaced it with the lc2i
Want to try it?
__________________
This user has been banned from the 4 series forum because he doesn't sing its merits like the admins want us all to

Appreciate 0
      03-26-2012, 09:51 PM   #43
aresh
First Lieutenant
21

 
Drives: 2006 550i
Join Date: May 2009
Location: NY


Posts: 370
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by kmarei View Post
Ok i took some pics
here is my amp gain
I marked the minimum and maximum and the current level in red


and here is the LC2i gain, also highlighted the current settings in red
i would use some sort of slope for refined bass and lose the infrasonic unless your aiming for mids, just my 2 cents
Appreciate 0
      03-26-2012, 09:56 PM   #44
THE TECH
BimmerPost Supporting Vendor
United_States
204


 
THE TECH's Avatar
 
Drives: BPMsport 2012 E92 M3
Join Date: Jun 2011
Location: Kansas


Posts: 13,116
iTrader: (45)

Garage List
Send a message via AIM to THE TECH Send a message via Skype™ to THE TECH
Quote:
Originally Posted by kmarei View Post
I have a spare lc6i I was using then realized it had too many channels for my needs, and replaced it with the lc2i
Want to try it?
I have a brand new, third LC2i sitting that I can use. I was just wondering if the LC6i was of any higher quality and/or could handle more input voltage over the LC2i.
__________________
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 11:38 PM.




m3post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST