BMW M3 Forum (E90 E92)

BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read


Go Back   M3Post - BMW M3 Forum > M3 (E90 / E92 / E93) > General M3 Forum (E90 + E92 + E93)
 
BPM Sport
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      11-15-2011, 03:34 AM   #1
persian54
Lieutenant General
 
persian54's Avatar
 
Drives: SL550. Prev: E93 M3/335i/Z435i
Join Date: Jun 2009
Location: The Valley, SoCal

Posts: 15,787
iTrader: (291)

CA not working...

This is for the Z4, but the z4 section is dead compared to here... so..

Neither fob works for my Comfort Access...

worked fine until recently.

Would rather not waste time at the dealer if I don't have to

Anything I can do? Reset something?

Car is only 3 months old, so I doubt both batteries have died already

Had something similar happen to my M3 a few months back and it kind of just went away on it's own (meaning CA started to work again)

Not sure what to do...X.x.....

Thanks
persian54 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-15-2011, 09:04 AM   #2
THE TECH
BimmerPost Supporting Vendor

 
THE TECH's Avatar
 
Drives: BPMsport 2012 E92 M3
Join Date: Jun 2011
Location: Kansas

Posts: 13,094
iTrader: (44)

Garage List
Send a message via AIM to THE TECH Send a message via Skype™ to THE TECH
Does the locking feature when you touch the door handle still work? It would tell you if the FOB is the problem or not.
__________________
THE TECH is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-15-2011, 12:24 PM   #3
persian54
Lieutenant General
 
persian54's Avatar
 
Drives: SL550. Prev: E93 M3/335i/Z435i
Join Date: Jun 2009
Location: The Valley, SoCal

Posts: 15,787
iTrader: (291)

Quote:
Originally Posted by THE TECH View Post
Does the locking feature when you touch the door handle still work? It would tell you if the FOB is the problem or not.
Nope

Cannot lock or unlock

But we can start the car without putting the key in....

Also cannot open the trunk without using pushing the button on key (or the button in the car)
persian54 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-15-2011, 12:28 PM   #4
THE TECH
BimmerPost Supporting Vendor

 
THE TECH's Avatar
 
Drives: BPMsport 2012 E92 M3
Join Date: Jun 2011
Location: Kansas

Posts: 13,094
iTrader: (44)

Garage List
Send a message via AIM to THE TECH Send a message via Skype™ to THE TECH
Quote:
Originally Posted by persian54 View Post
Nope

Cannot lock or unlock

But we can start the car without putting the key in....

Also cannot open the trunk without using pushing the button on key (or the button in the car)
Interesting. Seems like some things work and others don't. Not sure how to explain that.
__________________
THE TECH is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-15-2011, 12:31 PM   #5
FCTrs4
Private
 
Drives: '11 e90 M3
Join Date: Mar 2008
Location: Florida

Posts: 85
iTrader: (1)

Did you recently get your car tinted??
FCTrs4 is offline  
0
Reply With Quote
      11-15-2011, 12:33 PM   #6
persian54
Lieutenant General
 
persian54's Avatar
 
Drives: SL550. Prev: E93 M3/335i/Z435i
Join Date: Jun 2009
Location: The Valley, SoCal

Posts: 15,787
iTrader: (291)

Quote:
Originally Posted by THE TECH View Post
Interesting. Seems like some things work and others don't. Not sure how to explain that.
Yeah..

I called my SA and he has no idea

I really don't want to have the car sit there for a week, especially since they don't give us loaners anymore

Quote:
Originally Posted by FCTrs4 View Post
Did you recently get your car tinted??
Got it tinted months ago, but it's ceramic so it shouldn't interfere.

doesn't work even with the top down and windows down...
persian54 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-15-2011, 12:35 PM   #7
THE TECH
BimmerPost Supporting Vendor

 
THE TECH's Avatar
 
Drives: BPMsport 2012 E92 M3
Join Date: Jun 2011
Location: Kansas

Posts: 13,094
iTrader: (44)

Garage List
Send a message via AIM to THE TECH Send a message via Skype™ to THE TECH
Quote:
Originally Posted by persian54 View Post
Yeah..

I called my SA and he has no idea

I really don't want to have the car sit there for a week, especially since they don't give us loaners anymore



Got it tinted months ago, but it's ceramic so it shouldn't interfere.

doesn't work even with the top down and windows down...
Any new coding?

Is your SA cool enough to reflash the car?
__________________
THE TECH is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-16-2011, 03:14 AM   #8
persian54
Lieutenant General
 
persian54's Avatar
 
Drives: SL550. Prev: E93 M3/335i/Z435i
Join Date: Jun 2009
Location: The Valley, SoCal

Posts: 15,787
iTrader: (291)

Quote:
Originally Posted by THE TECH View Post
Any new coding?

Is your SA cool enough to reflash the car?
Nope no new coding

Strangly enough, can't even start the car without putting the key in now

i also got an increased battery discharged warning

so I guess it has to do with the battery...?

persian54 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-16-2011, 09:51 AM   #9
THE TECH
BimmerPost Supporting Vendor

 
THE TECH's Avatar
 
Drives: BPMsport 2012 E92 M3
Join Date: Jun 2011
Location: Kansas

Posts: 13,094
iTrader: (44)

Garage List
Send a message via AIM to THE TECH Send a message via Skype™ to THE TECH
Maybe put the car on a charger and see if the issue disappears when the battery is fully charged.

Do you have pulleys on your car? Is the car a DD?
__________________
THE TECH is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-16-2011, 09:53 AM   #10
Kyoshi71
Colonel
 
Kyoshi71's Avatar
 
Drives: 2010 M3 Coupe
Join Date: Jul 2006
Location: New York

Posts: 2,528
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by persian54 View Post
This is for the Z4, but the z4 section is dead compared to here... so..

Neither fob works for my Comfort Access...

worked fine until recently.

Would rather not waste time at the dealer if I don't have to

Anything I can do? Reset something?

Car is only 3 months old, so I doubt both batteries have died already

Had something similar happen to my M3 a few months back and it kind of just went away on it's own (meaning CA started to work again)

Not sure what to do...X.x.....

Thanks

Are your windows tinted?
__________________
"But resist we much; we must; and we will much; about that be committed."
~Rev. Al Sharpton


2010 E92 M3|Silverstone II|M-DCT|NCSW|2MT|ZCW|ZPP|ZTP|302|507|Gas Guzzler Tax
Kyoshi71 is offline  
0
Reply With Quote
      11-16-2011, 10:17 AM   #11
THE TECH
BimmerPost Supporting Vendor

 
THE TECH's Avatar
 
Drives: BPMsport 2012 E92 M3
Join Date: Jun 2011
Location: Kansas

Posts: 13,094
iTrader: (44)

Garage List
Send a message via AIM to THE TECH Send a message via Skype™ to THE TECH
Quote:
Originally Posted by Kyoshi71 View Post
Are your windows tinted?
Yes, he has the Huper Optik iirc.
__________________
THE TECH is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-16-2011, 10:33 AM   #12
Kyoshi71
Colonel
 
Kyoshi71's Avatar
 
Drives: 2010 M3 Coupe
Join Date: Jul 2006
Location: New York

Posts: 2,528
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by THE TECH View Post
Yes, he has the Huper Optik iirc.
Well Sir, there you have it; or at least contributing to it.

You and I have been on a tint thread not too long ago where I claimed this can happen.

I had Huper and replaced it because of CA failure.

Quote:
Originally Posted by persian54 View Post
Got it tinted months ago, but it's ceramic so it shouldn't interfere.
This is bad info thats been floating around here for a long time. Ceramic & Metallic tint mess with CA, remote distance, AM radio and who knows what else. Ceramic is less harmful than metallic, but none the less harmful.
__________________
"But resist we much; we must; and we will much; about that be committed."
~Rev. Al Sharpton


2010 E92 M3|Silverstone II|M-DCT|NCSW|2MT|ZCW|ZPP|ZTP|302|507|Gas Guzzler Tax

Last edited by Kyoshi71; 11-16-2011 at 10:39 AM.
Kyoshi71 is offline  
0
Reply With Quote
      11-16-2011, 10:39 AM   #13
persian54
Lieutenant General
 
persian54's Avatar
 
Drives: SL550. Prev: E93 M3/335i/Z435i
Join Date: Jun 2009
Location: The Valley, SoCal

Posts: 15,787
iTrader: (291)

Quote:
Originally Posted by THE TECH View Post
Yes, he has the Huper Optik iirc.
It's 3M ceramic actually. Not sure if the same?
Also, why would CA not work inside the car? The car doesn't even recognize the key is inside anymore...
I Have had the same tint on my 335, previous Z4, current M3... All with CA and no problems. But more importantly we had no issues with this Z4 until only recently.
Also issues occur even with top down and windows down...
Z4 is pretty much stock, daily driven with about 5k miles on a little under 4 months

I'll hook it up to a charger and see what happens...
persian54 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-16-2011, 10:40 AM   #14
THE TECH
BimmerPost Supporting Vendor

 
THE TECH's Avatar
 
Drives: BPMsport 2012 E92 M3
Join Date: Jun 2011
Location: Kansas

Posts: 13,094
iTrader: (44)

Garage List
Send a message via AIM to THE TECH Send a message via Skype™ to THE TECH
Quote:
Originally Posted by Kyoshi71 View Post
Well Sir, there you have it; or at least contributing to it.

You and I have been on a tint thread not too long ago where I claimed this can happen.

I had Huper and replaced it because of CA failure.



This is bad info thats been floating around here for a long time. Ceramic & Metallic tint mess with CA, remote distance, AM radio and who knows what else.
Very interesting. Which tint are you currently using?

Tint would not have effect on the battery drain issue that he is having unless the tint is causing the car to work harder finding the FOB or something like that.
__________________
THE TECH is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-16-2011, 10:40 AM   #15
THE TECH
BimmerPost Supporting Vendor

 
THE TECH's Avatar
 
Drives: BPMsport 2012 E92 M3
Join Date: Jun 2011
Location: Kansas

Posts: 13,094
iTrader: (44)

Garage List
Send a message via AIM to THE TECH Send a message via Skype™ to THE TECH
Quote:
Originally Posted by persian54 View Post
It's 3M ceramic actually. Not sure if the same?

I Have had the same tint on my 335, previous Z4, current M3... All with CA and no problems. But more importantly we had no issues with this Z4 until only recently.

Z4 is pretty much stock, daily driven with about 5k miles on a little under 4 months

I'll hook it up to a charger and see what happens...
My mistake. Thank you for clarifying.
__________________
THE TECH is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-16-2011, 10:50 AM   #16
Kyoshi71
Colonel
 
Kyoshi71's Avatar
 
Drives: 2010 M3 Coupe
Join Date: Jul 2006
Location: New York

Posts: 2,528
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by THE TECH View Post
Very interesting. Which tint are you currently using?

Tint would not have effect on the battery drain issue that he is having unless the tint is causing the car to work harder finding the FOB or something like that.
Your right about the fob. But if you always keep it in your pocket and it doesnt recharge, the range will be cut down, and then with the tint thing......Deadness.

After my Huper fiasco (and the $$$ wasted) I did some research and switched to Suntek Carbon. It was night & day better but still not perfect. If I back into my garage, my remote only intermittently opens the door because the signal has to go through the back window.

Huper Optik sent a bulletin out to their techs stating that the problem could be fixed by adding a horizontal slice across the back window between the defroster lines. We tried it. It looked like shit and still didnt work.

BMW put out a TSB stating that NO TINT is approved for the car because of the sensitive electronics.

You can get by with Suntek Carbon series or LLumar ATX. 3M makes a tint that wont screw with the electronics either but I cant recall the name.

Bottom Line............No Ceramic tint.....Regardless of brand.
__________________
"But resist we much; we must; and we will much; about that be committed."
~Rev. Al Sharpton


2010 E92 M3|Silverstone II|M-DCT|NCSW|2MT|ZCW|ZPP|ZTP|302|507|Gas Guzzler Tax
Kyoshi71 is offline  
0
Reply With Quote
      11-16-2011, 10:55 AM   #17
persian54
Lieutenant General
 
persian54's Avatar
 
Drives: SL550. Prev: E93 M3/335i/Z435i
Join Date: Jun 2009
Location: The Valley, SoCal

Posts: 15,787
iTrader: (291)

Quote:
Originally Posted by Kyoshi71 View Post
Your right about the fob. But if you always keep it in your pocket and it doesnt recharge, the range will be cut down, and then with the tint thing......Deadness.

After my Huper fiasco (and the $$$ wasted) I did some research and switched to Suntek Carbon. It was night & day better but still not perfect. If I back into my garage, my remote only intermittently opens the door because the signal has to go through the back window.

Huper Optik sent a bulletin out to their techs stating that the problem could be fixed by adding a horizontal slice across the back window between the defroster lines. We tried it. It looked like shit and still didnt work.

BMW put out a TSB stating that NO TINT is approved for the car because of the sensitive electronics.

You can get by with Suntek Carbon series or LLumar ATX. 3M makes a tint that wont screw with the electronics either but I cant recall the name.

Bottom Line............No Ceramic tint.....Regardless of brand.

Interesting stuff
Thanks for the info

But I am still curious why it affects the car even with the top down and windows down?

LLumar sounds familiar! Maybe it was LLumar? It's either that or 3M something. It's been a while...
persian54 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-16-2011, 11:04 AM   #18
THE TECH
BimmerPost Supporting Vendor

 
THE TECH's Avatar
 
Drives: BPMsport 2012 E92 M3
Join Date: Jun 2011
Location: Kansas

Posts: 13,094
iTrader: (44)

Garage List
Send a message via AIM to THE TECH Send a message via Skype™ to THE TECH
Quote:
Originally Posted by Kyoshi71 View Post
Your right about the fob. But if you always keep it in your pocket and it doesnt recharge, the range will be cut down, and then with the tint thing......Deadness.

After my Huper fiasco (and the $$$ wasted) I did some research and switched to Suntek Carbon. It was night & day better but still not perfect. If I back into my garage, my remote only intermittently opens the door because the signal has to go through the back window.

Huper Optik sent a bulletin out to their techs stating that the problem could be fixed by adding a horizontal slice across the back window between the defroster lines. We tried it. It looked like shit and still didnt work.

BMW put out a TSB stating that NO TINT is approved for the car because of the sensitive electronics.

You can get by with Suntek Carbon series or LLumar ATX. 3M makes a tint that wont screw with the electronics either but I cant recall the name.

Bottom Line............No Ceramic tint.....Regardless of brand.
Great info! Thanks!
__________________
THE TECH is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-16-2011, 07:25 PM   #19
///My5UV
Lurker
 
///My5UV's Avatar
 
Drives: E39M5, E90M3
Join Date: Nov 2010
Location: Austin

Posts: 621
iTrader: (0)

WTF!? I've got F1 Pinnacle ceramic on my E90 and CA works fine.
It only costs a couple bucks to change the batteries in the remotes, which you have to do periodically since they DO NOT recharge in the car. It's the easiest thing to try.
It's possible that the fobs were kept right at the edge of the CA range for a while before you got the car and the batteries got drained.

Edit:
Oh, but the biggest hint is the battery warning in the idrive screen... your car's battery, for whatever reason is low, which will affect many systems in the car. Given that it's a Z4, maybe you don't drive it often? We had to get a battery tender for our Z3 since it kept killing batteries if it wasn't driven daily.
__________________
///My5UV is offline  
0
Reply With Quote
      11-16-2011, 07:37 PM   #20
persian54
Lieutenant General
 
persian54's Avatar
 
Drives: SL550. Prev: E93 M3/335i/Z435i
Join Date: Jun 2009
Location: The Valley, SoCal

Posts: 15,787
iTrader: (291)

Quote:
Originally Posted by ///My5UV View Post
WTF!? I've got F1 Pinnacle ceramic on my E90 and CA works fine.
It only costs a couple bucks to change the batteries in the remotes, which you have to do periodically since they DO NOT recharge in the car. It's the easiest thing to try.
It's possible that the fobs were kept right at the edge of the CA range for a while before you got the car and the batteries got drained.

Edit:
Oh, but the biggest hint is the battery warning in the idrive screen... your car's battery, for whatever reason is low, which will affect many systems in the car. Given that it's a Z4, maybe you don't drive it often? We had to get a battery tender for our Z3 since it kept killing batteries if it wasn't driven daily.
5k miles in 3.5 months is pretty often no?

that's more than my M3. I have a little over 10k miles in 11.5 months.

I think it's the battery thing...but wtf? why? car is only 3.5 months old!
and fob battery too...

key 1 in about 20-30 feet above the car, key 2 is about 20-30 feet to the left.
both ways have a couple walls in between the car and the key..
persian54 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-16-2011, 10:54 PM   #21
spdy330
Major General
 
spdy330's Avatar
 
Drives: 05 Tundra, 11 M3, 08 Odyssey
Join Date: Dec 2009
Location: Chino, CA

Posts: 5,997
iTrader: (159)

Garage List
Send a message via AIM to spdy330 Send a message via Yahoo to spdy330
I have Huper Optik with no issues. Let us know the outcome when you get it fixed.
__________________
- 2006 E90 330i TiAG retired.
- 2011.75 E90 M3 - BMW Performance Exhaust, BMW Performance Grills, Lux H8 V3, Reflector delete Euro style, Ceramic Tint 58%, Brembo 380mm BBK, V1 with custom multi-color display by www.Radar-Mirror.com - custom radar mount by www.performancepackage.com.
spdy330 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-16-2011, 11:16 PM   #22
BMW Fanatic
Banned
 
Drives: slow
Join Date: Jul 2009
Location: Calgary

Posts: 3,314
iTrader: (11)

Before the problem started to occur did you always rely on CA, as in never put the key in the ignition? This could be the problem and explains why it's dying.. I try using the key in the ignition at least 30-40% of the time, keeps it from dying I'm assuming.

Window tint shouldn't interfere with anything, I'm pretty sure that's just a myth especially with the tints that are out these days, no radio interference etc etc.. Good luck in figuring it out, why don't you get loaners from the stealership anymore?
BMW Fanatic is offline   Canada
0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 05:41 AM.




m3post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST