BMW M3 Forum (E90 E92)

BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read


Go Back   M3Post - BMW M3 Forum > E90/E92 M3 Technical Topics > Mechanical Maintenance: Break-in / Oil & Fluids / Servicing
 
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      10-22-2011, 05:07 PM   #1
w00tw00t
Lieutenant Colonel
 
w00tw00t's Avatar
 
Drives: 2013 Z06
Join Date: Oct 2010
Location: Seattle

Posts: 1,625
iTrader: (11)

Help with codes please!

Hi Folks - can any of the resident tuners / engine gurus help me with these codes. I know the first two are because I have the full exhaust (Akra Evo).

The third one seems to be a idle control valve issue but what about the fourth one?

The car is scheduled to go the dealer on the 28th to check these out. they already know about the full exhaust and haven't said anything about not covering warranty etc.
Attached Images
 

Last edited by w00tw00t; 10-22-2011 at 05:27 PM.
w00tw00t is offline   United_States
0
Reply With Quote
      10-22-2011, 06:54 PM   #2
elm3
M3 Lover
 
elm3's Avatar
 
Drives: 2009 e92 M3 Interlagos Blue
Join Date: Sep 2008
Location: Canton, GA.

Posts: 1,858
iTrader: (1)

Garage List
I think that the Lambda sensor is one of the O2 sensor on your car.
__________________
'09 E92 ///M3 Interlagos Blue, 6MT, Silver Novillo Leather, CF Trim, Premium Package, Technology Package, Cold Weather Package, Premium Sound, 19" Wheels, Moonroof-Toy/ '14 335i, Sport Line, Premium Package, Technology Package, 19" wheels, Heated Seats - Daily Driver/ '04 Yamaha R1 - Toy/ '06 Yamaha Raptor 350-Toy
elm3 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      10-22-2011, 07:00 PM   #3
elp_jc
Brigadier General
 
Drives: .
Join Date: May 2008
Location: .

Posts: 4,910
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by w00tw00t View Post
The third one seems to be a idle control valve issue but what about the fourth one?
The weird thing is there's only ONE idle control valve, so why 'bank 1'? It could be a bad plug or coil, more than the idle valve IMO. As far as I remember, when idle control valve goes bad, there's no specific code. THAT's why it took so long for dealers and BMW to figure out what the heck was wrong when it started going bad. Do you have an erratic idle when cold, or any other typical symptoms? Plus you always get a litany of warnings when it goes bad. Please keep us posted on what dealer does, and good luck.
elp_jc is offline   United_States
0
Reply With Quote
      10-22-2011, 07:22 PM   #4
w00tw00t
Lieutenant Colonel
 
w00tw00t's Avatar
 
Drives: 2013 Z06
Join Date: Oct 2010
Location: Seattle

Posts: 1,625
iTrader: (11)

yeah my car has trouble when I'm coming to a stop from speed. So there is no idle issue when I start the car, but when I'm driving and if I stop... sometimes (rarely).. the car will sort-of die when coming to a full stop. it'll almost switch off but then the engine will catch itself...

I'm taking it in this Friday ... I know the service advisor - he's a good guy so i'm confident i'll be well taken care of.
w00tw00t is offline   United_States
0
Reply With Quote
      10-22-2011, 07:32 PM   #5
elp_jc
Brigadier General
 
Drives: .
Join Date: May 2008
Location: .

Posts: 4,910
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by w00tw00t View Post
So there is no idle issue when I start the car, but when I'm driving and if I stop... sometimes (rarely).. the car will sort-of die when coming to a full stop. it'll almost switch off but then the engine will catch itself...
That's a different issue than the typical idle valve one. And yes, I've experienced it too 3 times in 3 years, after a long (high-speed) highway run, followed by some street driving to get to a gas station. And when I stopped, with the engine still idling, that's when it happened. Engine almost died, but caught before stalling. All 3 times happened after fueling at unknown gas stations that supposedly have heavy traffic (don't have a choice), so I chalked it off to questionable gas. If it was consistent, then I'd certainly look for a cure, but once a year is not enough to chase a ghost now . If you can't duplicate a problem, don't even bother with a dealer man. If it's a problem, it'll get worse for sure. And then you can get it fixed without any aggravation. Good luck.
elp_jc is offline   United_States
0
Reply With Quote
      10-22-2011, 08:26 PM   #6
w00tw00t
Lieutenant Colonel
 
w00tw00t's Avatar
 
Drives: 2013 Z06
Join Date: Oct 2010
Location: Seattle

Posts: 1,625
iTrader: (11)

Quote:
Originally Posted by elp_jc View Post
That's a different issue than the typical idle valve one. And yes, I've experienced it too 3 times in 3 years, after a long (high-speed) highway run, followed by some street driving to get to a gas station. And when I stopped, with the engine still idling, that's when it happened. Engine almost died, but caught before stalling. All 3 times happened after fueling at unknown gas stations that supposedly have heavy traffic (don't have a choice), so I chalked it off to questionable gas. If it was consistent, then I'd certainly look for a cure, but once a year is not enough to chase a ghost now . If you can't duplicate a problem, don't even bother with a dealer man. If it's a problem, it'll get worse for sure. And then you can get it fixed without any aggravation. Good luck.
that's a good point because it hasn't happened for the last few days. maybe it was bad gas.

but I am worried about the last two codes (idle and the lambda sensor) - something is causing them so I want the dealer to take a look.. maybe i'll push out my dealer visit by a few weeks ...
w00tw00t is offline   United_States
0
Reply With Quote
      10-22-2011, 08:41 PM   #7
elp_jc
Brigadier General
 
Drives: .
Join Date: May 2008
Location: .

Posts: 4,910
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by w00tw00t View Post
but I am worried about the last two codes (idle and the lambda sensor) - something is causing them so I want the dealer to take a look.. maybe i'll push out my dealer visit by a few weeks ...
As long as you don't have a CEL, it's not serious enough for an immediate dealer visit IMO. But don't erase the codes. If you have a CEL, I'd get it checked out now. Good luck man.
elp_jc is offline   United_States
0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 06:55 PM.




m3post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST