BMW M3 Forum (E90 E92)

BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read


Go Back   M3Post - BMW M3 Forum > E90/E92 M3 Technical Topics > Engine, Transmission, Exhaust, Drivetrain, ECU Software Modifications
 
Alpine HID
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      09-06-2012, 05:45 PM   #1
Sean05
Putcha ang ganda...
 
Sean05's Avatar
 
Drives: 08 MR E92 M3
Join Date: Feb 2010
Location: Los Angeles, Brea CA.

Posts: 5,285
iTrader: (9)

Send a message via Yahoo to Sean05
Another Engine Issue. #2

OK my issue number 2 is....

I drop my car recently in springs... When i drive it hard in the corner i hear a rubbing sound, sounds like a whining sound and goes up at a higher speed. The sound does not go away even if im driving in a straight line then stops after driving 1 mile or 2 in a straight line.. if i make a hard right again then starts again then goes away after driving in a straight line. I took the wheels out and cant see anything that is rubbing or dragging.... its weird cause the sound goes up if my RPM goes up but then goes away...


ok this is not another normal IDLE problem...

ok when i turn my wheel in full lock left or right while at park 6mt in neutral my RPM goes up by 200-300 and i hear a whistling sound... and my rad fan is still spinning even if my engine is totally off. for the last 3+ years i had never encountered this problem.

can anyone chime in if this is normal?
__________________

Last edited by Sean05; 09-06-2012 at 08:23 PM.
Sean05 is offline   Philippines
0
Reply With Quote
      09-06-2012, 06:10 PM   #2
CarbonFoot
First Lieutenant
 
CarbonFoot's Avatar
 
Drives: 2009 E90 M3 DCT
Join Date: Dec 2011
Location: CA - Bay Area

Posts: 332
iTrader: (0)

Sounds like it may be related to your power steering pump whining when on full lock. The fan running when you shut you engine off can happen if the temperature is high, but the two don't sound related (at least with the information you provided).

I'd check your PS fluid level to make sure it's not running low.
CarbonFoot is offline  
0
Reply With Quote
      09-06-2012, 06:28 PM   #3
Longbow64
_______
 
Longbow64's Avatar
 
Drives: 09 E90 M3, 13 X3 35i MSport
Join Date: Apr 2008
Location: El Paso

Posts: 718
iTrader: (4)

My RPM goes up when I steer when parked as well. I didn't notice it until I added a catless exhaust but I think it was because of the increased noise with the rev increase. My Evo did the same thing. I think its normal. On the other hand, the whistling sound may be an issue.
__________________

'09 E90 M3 SG | VF620 SC | KW V3 | ARC Wheels w/AD08 | OnEighty Lights | BPM Sport coding | AA Catless Exhaust | BMW Performance Wheel | Recaro Child Seat
'13 X3 DSB with M Sport | JB4 Stage 1 | BMS Intake | H&R Springs | Gloss black grill | CF Wrap and Coded by me
Longbow64 is offline  
0
Reply With Quote
      09-06-2012, 08:02 PM   #4
Mike Benvo
BimmerPost Supporting Vendor

 
Mike Benvo's Avatar
 
Drives: 08 E90 M3 / 400whp Turbo 7
Join Date: Apr 2008
Location: SoCal

Posts: 4,526
iTrader: (7)

Garage List
1990 BMW 735i Turbo  [5.00]
2004 BMW M3  [0.00]
2008 BMW M3  [5.00]
Send a message via Skype™ to Mike Benvo
Quote:
Originally Posted by Sean05 View Post
ok this is not another normal IDLE problem...

ok when i turn my wheel in full lock left or right while at park 6mt in neutral my RPM goes up by 200-300 and i hear a whistling sound... and my rad fan is still spinning even if my engine is totally off. for the last 3+ years i had never encountered this problem.

can anyone chime in if this is normal?
Two likely unrelated things. Normal for the power steering pump to make more noise on full lock, but as others suggested, check to make sure the fluid level is OK. If it's low, it can make this sound more pronounced.

As far as the fan staying on after turning the car off, this is normal. Depends on the environment/conditions.
__________________

-----| Like us on Facebook | Instagram || Tuning Information | Remote Coding |-----
----Visit us at www.BPMSport.com - Emotion. Driven. | Toll Free: (888) 557-5133----
Mike Benvo is offline   United_States
0
Reply With Quote
      09-06-2012, 08:31 PM   #5
tibra1
Banned
 
Drives: 2011 ZCP M3 - 2007 335i crashd
Join Date: Apr 2009
Location: NYC

Posts: 6,777
iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by Sean05 View Post
OK my issue number 2 is....

I drop my car recently in springs... When i drive it hard in the corner i hear a rubbing sound, sounds like a whining sound and goes up at a higher speed. The sound does not go away even if im driving in a straight line then stops after driving 1 mile or 2 in a straight line.. if i make a hard right again then starts again then goes away after driving in a straight line. I took the wheels out and cant see anything that is rubbing or dragging.... its weird cause the sound goes up if my RPM goes up but then goes away...
?
Arent you beta testing Swifts?..What do they say?
tibra1 is offline   No_Country
0
Reply With Quote
      09-06-2012, 08:50 PM   #6
m3an
Banned
 
m3an's Avatar
 
Drives: M3
Join Date: Oct 2010
Location: South Florida

Posts: 1,611
iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by Sean05 View Post
OK my issue number 2 is....

I drop my car recently in springs... When i drive it hard in the corner i hear a rubbing sound, sounds like a whining sound and goes up at a higher speed. The sound does not go away even if im driving in a straight line then stops after driving 1 mile or 2 in a straight line.. if i make a hard right again then starts again then goes away after driving in a straight line. I took the wheels out and cant see anything that is rubbing or dragging.... its weird cause the sound goes up if my RPM goes up but then goes away...


ok this is not another normal IDLE problem...

ok when i turn my wheel in full lock left or right while at park 6mt in neutral my RPM goes up by 200-300 and i hear a whistling sound... and my rad fan is still spinning even if my engine is totally off. for the last 3+ years i had never encountered this problem.

can anyone chime in if this is normal?

1. fan running after car is off is totally normal..

2. Turning wheel left or right while car is stationary will cause RPMs to fluctuate; again normal..DO NOT HOLD THE WHEEL AGAINST THE LOCK; this is a great way to burn out the pump.. you may be hearing the whining of the pump which is also normal (to an extent) if it's really audible have it looked at
m3an is offline  
0
Reply With Quote
      09-06-2012, 08:52 PM   #7
Sean05
Putcha ang ganda...
 
Sean05's Avatar
 
Drives: 08 MR E92 M3
Join Date: Feb 2010
Location: Los Angeles, Brea CA.

Posts: 5,285
iTrader: (9)

Send a message via Yahoo to Sean05
Quote:
Originally Posted by tibra1 View Post
Arent you beta testing Swifts?..What do they say?
yes will be bringing it back soon. The only thing is that boggling my mind is that i cant find anything rubbing so assuming its not the lowering springs. specially when it sounds like a whining sound that goes with the RPM range....
__________________
Sean05 is offline   Philippines
0
Reply With Quote
      09-06-2012, 08:54 PM   #8
tibra1
Banned
 
Drives: 2011 ZCP M3 - 2007 335i crashd
Join Date: Apr 2009
Location: NYC

Posts: 6,777
iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by Sean05 View Post
yes will be bringing it back soon. The only thing is that boggling my mind is that i cant find anything rubbing so assuming its not the lowering springs. specially when it sounds like a whining sound that goes with the RPM range....
Suspension setup is tricky..you gotta expect there is gonna be some fine tuning and tweaking..

It could be something in the upper mount itself, are you running camber plates?
tibra1 is offline   No_Country
0
Reply With Quote
      09-06-2012, 09:56 PM   #9
Sean05
Putcha ang ganda...
 
Sean05's Avatar
 
Drives: 08 MR E92 M3
Join Date: Feb 2010
Location: Los Angeles, Brea CA.

Posts: 5,285
iTrader: (9)

Send a message via Yahoo to Sean05
Quote:
Originally Posted by tibra1 View Post
Suspension setup is tricky..you gotta expect there is gonna be some fine tuning and tweaking..

It could be something in the upper mount itself, are you running camber plates?
oic... ill have them check it out... no camber plates.
__________________
Sean05 is offline   Philippines
0
Reply With Quote
      09-06-2012, 10:10 PM   #10
MarcuMcall
New Member
 
Drives: bmw
Join Date: Sep 2012
Location: bmw

Posts: 6
iTrader: (0)

I'd check your PS fluid level to make sure it's not running low.
__________________
MarcuMcall is offline  
0
Reply With Quote
      09-07-2012, 01:16 PM   #11
fasternfaster
go fast or go home
 
fasternfaster's Avatar
 
Drives: '07 E90 335i and '08 E90 M3
Join Date: May 2010
Location: Columbia MD

Posts: 39
iTrader: (0)

i had a similar issue on my 335i. The dealer fixed it by tightening the struts that connect the firewall the the strut towers. Apparently one of the techs didnt torque them down enough after replacing a fuel and oil sensor.

Again i dont know why it would cause the noise but it definitely sounded like one of my accessories was about to die/fall off.
__________________
2008 e90 M3 6MT EDC/Premium/Cold/Nav Jerez/Black/Alum
2007 e90 335i 6MT Sport/Premium/Nav Blk/Blk/Alum SOLD
fasternfaster is offline   United_States
0
Reply With Quote
      09-07-2012, 01:47 PM   #12
M3PO
Colonel
 
M3PO's Avatar
 
Drives: '08 IB E92
Join Date: Sep 2011
Location: OC

Posts: 2,703
iTrader: (6)

I had the same problem. The power steering fluid was low and on hard corners, the pump was sucking in air. After a bit of driving, the air would purge out of the system and the sound would go away.

Where the power steering fluid went? I have no clue. I've never had to touch the power steering fluid on any car.
__________________
2008 IB E92 M3| BBS | KW | Arkym | Platte Forme A.G. | Active Autowerke | K&N | Fabspeed | Dinan | Evolve-R
M3PO is offline  
0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 01:39 AM.




m3post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST