BMW M3 Forum (E90 E92)

BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read


Go Back   M3Post - BMW M3 Forum > M3 (E90 / E92 / E93) > General M3 Forum (E90 + E92 + E93)
 
Steve Thomas BMW
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      05-31-2012, 05:17 PM   #243
Lodaka
Second Lieutenant
 
Lodaka's Avatar
 
Drives: 2011 E92 M3 DCT
Join Date: Apr 2007
Location: Vancouver, BC

Posts: 203
iTrader: (4)

I am one of the earlier posters on this topic and had my engine block gasket replaced. To summarize, that didn't fix anything. However, the noise eventually went away on its own... or I stopped paying attention.

Now recently, oil change was done and the noise is back. Again, I kind of stopped caring about this, although it is annoying.

I wonder if new oil has anything to do with this phenomenon...
Lodaka is offline   Canada
0
Reply With Quote
      05-31-2012, 05:39 PM   #244
blankstar43
Lieutenant
 
Drives: 2012 e92 M3
Join Date: Mar 2010
Location: VA

Posts: 449
iTrader: (2)

it sounds like its certainly possible that something to do with an oil change causes this noise as mine first appeared the same day I had my 1200 mile service done. i believe it first happened to several forum members after oil changes
__________________
2012 JZB/Fox Red M3 DCT - Akrapovic Evo exhaust, painted reflectors, CF gills, gloss black grills
blankstar43 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-31-2012, 06:10 PM   #245
Lodaka
Second Lieutenant
 
Lodaka's Avatar
 
Drives: 2011 E92 M3 DCT
Join Date: Apr 2007
Location: Vancouver, BC

Posts: 203
iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by blankstar43 View Post
it sounds like its certainly possible that something to do with an oil change causes this noise as mine first appeared the same day I had my 1200 mile service done. i believe it first happened to several forum members after oil changes
If you read my earlier posts, mine also started after the break-in oil change.
Lodaka is offline   Canada
0
Reply With Quote
      06-01-2012, 09:55 AM   #246
ChrisK
Brigadier General
 
ChrisK's Avatar
 
Drives: E92 M3
Join Date: Jun 2007
Location: IL

Posts: 4,855
iTrader: (4)

The dealer still has my car - day 2.
__________________

2011 E92 M3: AW/BLK • DCT
Europäische Lieferung am 6. August 2010
ChrisK is offline   United_States
0
Reply With Quote
      06-01-2012, 06:00 PM   #247
ChrisK
Brigadier General
 
ChrisK's Avatar
 
Drives: E92 M3
Join Date: Jun 2007
Location: IL

Posts: 4,855
iTrader: (4)

So far they change the oil and sound is gone. Car is still at the dealer.
__________________

2011 E92 M3: AW/BLK • DCT
Europäische Lieferung am 6. August 2010
ChrisK is offline   United_States
0
Reply With Quote
      06-02-2012, 01:41 AM   #248
Franken///M
A70
 
Franken///M's Avatar
 
Drives: '11 E92 M3 6MT
Join Date: Mar 2011
Location: Germany/Midwest

Posts: 258
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Lodaka
Quote:
Originally Posted by blankstar43 View Post
it sounds like its certainly possible that something to do with an oil change causes this noise as mine first appeared the same day I had my 1200 mile service done. i believe it first happened to several forum members after oil changes
If you read my earlier posts, mine also started after the break-in oil change.
I'll also say, I found this thread soon after my 1200 mile oil change and noticed the noise. I also noticed it after an additional oil change around the 5500 mile mark. I send that sample to black stone and it was a bit high for copper but had no traces of lead. Honestly I stopped worrying about the sound until I find some solid evidence. I'll be changing my oil again soon which will be around the 8000 mile mark. I'll post what black stone says about my sample.
Franken///M is offline   Germany
0
Reply With Quote
      06-02-2012, 10:06 AM   #249
fkhazh1
Registered
 
Drives: 2008 m3
Join Date: Jun 2012
Location: san bernardino

Posts: 1
iTrader: (0)

anyone have parts for 2008 m3 motor. need parts from left cyl head. valve cover, cam gear, etc
fkhazh1 is offline  
0
Reply With Quote
      06-05-2012, 02:44 PM   #250
ChrisK
Brigadier General
 
ChrisK's Avatar
 
Drives: E92 M3
Join Date: Jun 2007
Location: IL

Posts: 4,855
iTrader: (4)

Since getting an oil change, the sound is almost negligible.
__________________

2011 E92 M3: AW/BLK • DCT
Europäische Lieferung am 6. August 2010

Last edited by ChrisK; 06-06-2012 at 07:30 AM.
ChrisK is offline   United_States
0
Reply With Quote
      06-05-2012, 09:49 PM   #251
Franken///M
A70
 
Franken///M's Avatar
 
Drives: '11 E92 M3 6MT
Join Date: Mar 2011
Location: Germany/Midwest

Posts: 258
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by ChrisK View Post
Since getting an oil change, the sound is almost negotiable.
Interesting. I will maintain 5000 miles oil changes and blackstone analysis. Cheap insurance, and it provides actual data on the condition of the engine.
Franken///M is offline   Germany
0
Reply With Quote
      06-05-2012, 11:51 PM   #252
VamosBimmertech
New Member
 
Drives: E92 M3
Join Date: Jun 2012
Location: Seattle WA

Posts: 28
iTrader: (0)

GL
VamosBimmertech is offline   United_States
0
Reply With Quote
      06-06-2012, 09:32 AM   #253
ChrisK
Brigadier General
 
ChrisK's Avatar
 
Drives: E92 M3
Join Date: Jun 2007
Location: IL

Posts: 4,855
iTrader: (4)

Ok, so after driving the car for a second day - the sound is completely gone.

I tried and tried and couldn't replicate the sound on my first video.
__________________

2011 E92 M3: AW/BLK • DCT
Europäische Lieferung am 6. August 2010
ChrisK is offline   United_States
0
Reply With Quote
      06-14-2012, 09:57 AM   #254
ChrisK
Brigadier General
 
ChrisK's Avatar
 
Drives: E92 M3
Join Date: Jun 2007
Location: IL

Posts: 4,855
iTrader: (4)

The sound is back - I am afraid my motor will just die one day.
__________________

2011 E92 M3: AW/BLK • DCT
Europäische Lieferung am 6. August 2010
ChrisK is offline   United_States
0
Reply With Quote
      06-14-2012, 03:00 PM   #255
Lodaka
Second Lieutenant
 
Lodaka's Avatar
 
Drives: 2011 E92 M3 DCT
Join Date: Apr 2007
Location: Vancouver, BC

Posts: 203
iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by ChrisK View Post
The sound is back - I am afraid my motor will just die one day.
Maybe, the best way to deal with this is to forget about it. I've put on 40k km (about 25k miles) since the noise started (at around 2k km, or 1.2k mile mark). No engine related issues so far... *knock on wood*
Lodaka is offline   Canada
0
Reply With Quote
      06-14-2012, 05:28 PM   #256
ChrisK
Brigadier General
 
ChrisK's Avatar
 
Drives: E92 M3
Join Date: Jun 2007
Location: IL

Posts: 4,855
iTrader: (4)

^ Agreed
__________________

2011 E92 M3: AW/BLK • DCT
Europäische Lieferung am 6. August 2010
ChrisK is offline   United_States
0
Reply With Quote
      06-29-2012, 01:09 PM   #257
radiantm3
Apex Everything!
 
radiantm3's Avatar
 
Drives: >1000 HP in my garage
Join Date: Sep 2008
Location: Danville, CA

Posts: 3,766
iTrader: (6)

Garage List
2011 E92 M3  [4.80]
2013 BMW X5M  [4.33]
So my 2011.5 is starting to tick again. To recap, I had this issue at around 16k miles and BMW rebuilt the bottom end replacing the crankshaft and bearings. Everything was good. Now I'm at 31k miles and I hear the intermittent ticking at low revs when my engine is fully warmed up again. This is really starting to get frustrating.
__________________
(1:40 @ Laguna Seca, 2:03 @ Thunderhill, 1:52 @ Infineon)
radiantm3 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      06-29-2012, 01:26 PM   #258
CSBM5
Lieutenant
 
Drives: 2011 M3, 2001 M5, etc
Join Date: Nov 2005
Location: Raleigh, NC

Posts: 499
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by radiantm3 View Post
So my 2011.5 is starting to tick again. To recap, I had this issue at around 16k miles and BMW rebuilt the bottom end replacing the crankshaft and bearings. Everything was good. Now I'm at 31k miles and I hear the intermittent ticking at low revs when my engine is fully warmed up again. This is really starting to get frustrating.
Your experience would lend credence to the argument that someone put forth that the issue with the S65 is bedplate deflection under high loads imposed at high rpms which leads to the oil film disruption in the main bearings. What did your main shells look like when you had the problem before? Were some (on one end) worn more than the other? Was there wear on a top shell on one end and bottom shell on the other?
__________________
Current Stable:
2011.5 M3 sedan 6MT, Silverstone, no sunroof, no EDC, but most other options
2001 M5 LeMans Blue/Silverstone
2006 330i 6MT Red/black, ZSP, Nav, etc.
2001 Audi S4 6MT; 1996 Volvo 850R wagon

Last edited by CSBM5; 06-29-2012 at 01:26 PM. Reason: spelling
CSBM5 is offline  
0
Reply With Quote
      06-29-2012, 01:38 PM   #259
ChrisK
Brigadier General
 
ChrisK's Avatar
 
Drives: E92 M3
Join Date: Jun 2007
Location: IL

Posts: 4,855
iTrader: (4)

Well I hate to say this, but i'm starting to think it's not the crank/bearings.

If my oil is up to temp, and the ambient temps outside is below 75F - the ticking is gone. Over that temp and I hear it. Whatever is making that sound is affected by ambient temps. This may be the reason not everyone is hearing it. I have tried this theory a dozen times and it holds.

Cool mornings and my 11 mile (50mph) drive to work - I hear nothing.

I don't get it.
__________________

2011 E92 M3: AW/BLK • DCT
Europäische Lieferung am 6. August 2010
ChrisK is offline   United_States
0
Reply With Quote
      06-29-2012, 02:33 PM   #260
m3an
Banned
 
m3an's Avatar
 
Drives: M3
Join Date: Oct 2010
Location: South Florida

Posts: 1,611
iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by ChrisK View Post
Well I hate to say this, but i'm starting to think it's not the crank/bearings.

If my oil is up to temp, and the ambient temps outside is below 75F - the ticking is gone. Over that temp and I hear it. Whatever is making that sound is affected by ambient temps. This may be the reason not everyone is hearing it. I have tried this theory a dozen times and it holds.

Cool mornings and my 11 mile (50mph) drive to work - I hear nothing.

I don't get it.

if it ain't broke, why worry?
m3an is offline  
0
Reply With Quote
      06-29-2012, 02:40 PM   #261
Denk
Lieutenant Colonel
 
Drives: E92 M3 ZCP
Join Date: May 2011
Location: PNW

Posts: 1,858
iTrader: (2)

I just had my first service on my 2012 and started hearing clicking/popping noise also. Only happens after the engine is warm. I'll just keep tabs on it, I'm under warranty so not sweating it.
Denk is online now   United_States
0
Reply With Quote
      06-29-2012, 03:11 PM   #262
ChrisK
Brigadier General
 
ChrisK's Avatar
 
Drives: E92 M3
Join Date: Jun 2007
Location: IL

Posts: 4,855
iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by talontid View Post
if it ain't broke, why worry?
I believe that is a good attitude to have, but we are talking about a $75k car. I plan on keeping my M3, and I would like to figure out what this is before my Warr goes bye bye. Plus I am OCD to the nth degree.
__________________

2011 E92 M3: AW/BLK • DCT
Europäische Lieferung am 6. August 2010
ChrisK is offline   United_States
0
Reply With Quote
      06-29-2012, 03:55 PM   #263
Gins
I can't find my pants.
 
Gins's Avatar
 
Drives: '15 Supergirl Combo M3, YMB-SO
Join Date: May 2011
Location: 8=====D \o/ 335i, yo

Posts: 2,464
iTrader: (5)

Garage List
2008 BMW M3 E90  [0.00]
BMW has this policy about clicking M series.



SA: Actually, grease monkeys don't worry about clicking, 'cause modern cars don't click.

OP: Sorry. "Grease Monkeys"?

SA: Technicians. But when a car vibrates, then the grease monkey's gotta call BMW NA.

OP: My car... was vibrating?

SA: 9 times out of 10, it's a cell phone set to silent, but every once in a while...



SA: [Whispering] It's a dildo. Of course, it's company policy never to imply ownership in the event of a dildo. We have to use the indefinite article "a dildo." Never "your dildo."

OP: I don't own a...

Gins is offline   No_Country
0
Reply With Quote
      06-30-2012, 08:28 AM   #264
ChrisK
Brigadier General
 
ChrisK's Avatar
 
Drives: E92 M3
Join Date: Jun 2007
Location: IL

Posts: 4,855
iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by StigIsHere View Post
Chris,

I think you would have been better off selling this car and buying a new one. Just the amount of repairs that were done to your car would be good enough reason for me to walk away. Its simple, more repairs, more trouble. I also agree that this issue is probably unrelated to crankshaft and might be just oil cap or something extremely cheap/simple that you made a big deal out of and now your M has gone through so much that its not as "pure".

I'd sell this car or not be OCD when it comes to it as it will continue.

What repairs? The only part replaced on my car to date was an oil level sensor?
__________________

2011 E92 M3: AW/BLK • DCT
Europäische Lieferung am 6. August 2010
ChrisK is offline   United_States
0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 01:22 AM.




m3post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST