BMW M3 Forum (E90 E92)

BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read


Go Back   M3Post - BMW M3 Forum > E90/E92 M3 Technical Topics > Engine, Transmission, Exhaust, Drivetrain, ECU Software Modifications
 
Strasse Wheels
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      08-04-2010, 05:38 PM   #1
templarklimek
templarklimek
United_States
31
Rep
797
Posts

 
Drives: 13' X6M, 14' M6 CP, M235 OTW
Join Date: Jun 2008
Location: Houston Texas

iTrader: (0)

ecu tune locked?

Gents,

Brough my in car to moterwerks in houston for a few upgrades. Everything is good however I need to bring it back tomorrow to finish the
ECU tune. Appears that bmw has locked out the ability to change the ECU. They can do it but needed and extra day to hack it or whatever. Is this new for MY 11'?

Just a heads up for everyone.

11' E92, comp package,tech,6spd,extended fox, blk.
Appreciate 0
      08-04-2010, 05:50 PM   #2
DoNDoN
Colonel
DoNDoN's Avatar
Thailand
28
Rep
2,038
Posts

 
Drives: 2008 E92 M3 AW
Join Date: Jun 2008
Location: NoVA

iTrader: (1)

I have also heard this. If anyone updates their software then they will get this ECU lock.
__________________
Appreciate 0
      08-04-2010, 05:55 PM   #3
Andrew 912
//M addicted
United_States
2
Rep
128
Posts

 
Drives: AW M3 E92 - MR X6M
Join Date: Jul 2009
Location: Massachussetts

iTrader: (0)

Yes, According to my Tuner in Germany that they do lock the ECU preventing the remapping. Huh.....
Appreciate 0
      08-04-2010, 05:56 PM   #4
templarklimek
templarklimek
United_States
31
Rep
797
Posts

 
Drives: 13' X6M, 14' M6 CP, M235 OTW
Join Date: Jun 2008
Location: Houston Texas

iTrader: (0)

Does this mean no ecu at all for MY 11's. Or is a workaround available? yikes.
Appreciate 0
      08-04-2010, 06:07 PM   #5
LateBraking
Brigadier General
LateBraking's Avatar
United_States
64
Rep
3,878
Posts

 
Drives: Reliable Cars
Join Date: Sep 2008
Location: Pacific Standard Time

iTrader: (27)

Dinan and ESS claim to be able to work around it. I think that PowerChip claimed to be able to do this as well? I'm not 100% positive.
Appreciate 0
      08-04-2010, 06:43 PM   #6
Roman@ESS
BimmerPost Supporting Vendor
Roman@ESS's Avatar
109
Rep
2,664
Posts


 
Drives: ESS Supercharged E92 M3
Join Date: May 2007
Location: AZ

iTrader: (5)

We can tune the new locked ECU's. Right now about half of the ECU's we get in for supercharger software or NA software are locked. Every new M3 and any M3 that goes to the dealer will be updated.
Appreciate 0
      08-04-2010, 07:41 PM   #7
Daft
Captain
Daft's Avatar
Canada
30
Rep
898
Posts

 
Drives: 2011 ZCP E92 M3 & 2003 E46 M3
Join Date: Jan 2009
Location: Ontario, Canada

iTrader: (1)

Garage List
2011 BMW M3  [4.87]
2003 BMW M3  [5.00]
My ECU is on it's way back from ESS right now and I'll get it tomorrow. They didn't report any problems so it's all good! I have a Canadian spec 2011 E92 comp pckg.
__________________

2011 M3 ZCP | ESS VT2-650 | AKRAPOVIC EVOLUTION | 20" HRE P40 | BREMBO BBK | B&G SPRINGS
Future: M4 Competition Pack!
Appreciate 0
      08-04-2010, 07:59 PM   #8
Roman@ESS
BimmerPost Supporting Vendor
Roman@ESS's Avatar
109
Rep
2,664
Posts


 
Drives: ESS Supercharged E92 M3
Join Date: May 2007
Location: AZ

iTrader: (5)

Quote:
Originally Posted by Daft View Post
My ECU is on it's way back from ESS right now and I'll get it tomorrow. They didn't report any problems so it's all good! I have a Canadian spec 2011 E92 comp pckg.
Your ECU was locked
Appreciate 0
      08-04-2010, 08:24 PM   #9
noxredna
Captain
noxredna's Avatar
17
Rep
670
Posts

 
Drives: 2008 BMW M3 Coupe, 2012 BMW M5
Join Date: Sep 2008
Location: Philadelphia & Singapore

iTrader: (0)

Powerchip is still resolving the issue - not sure what's the latest status on this, they didn't come back to me..

I switched to GIAC because I had a time attack event
Appreciate 0
      08-04-2010, 10:05 PM   #10
klammer
Brigadier General
41
Rep
3,245
Posts

 
Drives: 11 spc gry m3 e90, 07 X5
Join Date: Jan 2010
Location: chicago

iTrader: (0)

picking my car up with the ess tune tomorrow. can't wait, first track day on monday, will see how it goes...
Appreciate 0
      08-04-2010, 10:40 PM   #11
Bob MG
Moderating
Bob MG's Avatar
United Arab Emirates
75
Rep
1,911
Posts

 
Drives: like a muppet
Join Date: Oct 2009
Location: Dubai

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Rom3n View Post
We can tune the new locked ECU's. Right now about half of the ECU's we get in for supercharger software or NA software are locked. Every new M3 and any M3 that goes to the dealer will be updated.
Yup I updated my cars software at my dealer and it over wrote the ESS file. ECU was locked as all updates now do.
Shipped back to ESS for new file, recieving the ECU back today.
Thanks for my re tune Roman
VT2 600 upgrade yeah baby!!
Appreciate 0
      08-04-2010, 11:12 PM   #12
m33
Banned
m33's Avatar
United_States
50
Rep
2,697
Posts

 
Drives: E92 VT650 MCB Individual
Join Date: Dec 2008
Location: CT

iTrader: (5)

Quote:
Originally Posted by Bob MG View Post
Yup I updated my cars software at my dealer and it over wrote the ESS file. ECU was locked as all updates now do.
Shipped back to ESS for new file, recieving the ECU back today.
Thanks for my re tune Roman
VT2 600 upgrade yeah baby!!
why did ya allow them to delete , how long did the dealer take to load the overwrite ?
Appreciate 0
      08-05-2010, 01:49 AM   #13
Bob MG
Moderating
Bob MG's Avatar
United Arab Emirates
75
Rep
1,911
Posts

 
Drives: like a muppet
Join Date: Oct 2009
Location: Dubai

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by m33 View Post
why did ya allow them to delete , how long did the dealer take to load the overwrite ?
I installed the LCI tail lights and needed the retro fit tailight coding.

BMW machine said I needed to update all other modules, DCT updates, etc, so I couldn't do it any other way and the warning lights re the tail lights were starting to irritate me.

Also the DCT update is apparently a good one as it addresses the lag issue again.

It took 4 hours for the update to programme and it lost connection twice, so ot had to be re done twice.

They also picked up my Blue tooth module was cooked and had to be replaced under warranty, so all in all I was happy to have it done since it gave me an excuse to upgrade from 575 kit to a 600. Nothing wrong with extra lb of boost no??
Appreciate 0
      08-05-2010, 10:41 AM   #14
HP Man
First Lieutenant
5
Rep
312
Posts

 
Drives: Batmobile
Join Date: Aug 2009
Location: Everywhere

iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by Bob MG View Post
I installed the LCI tail lights and needed the retro fit tailight coding.

BMW machine said I needed to update all other modules, DCT updates, etc, so I couldn't do it any other way and the warning lights re the tail lights were starting to irritate me.

Also the DCT update is apparently a good one as it addresses the lag issue again.

It took 4 hours for the update to programme and it lost connection twice, so ot had to be re done twice.

They also picked up my Blue tooth module was cooked and had to be replaced under warranty, so all in all I was happy to have it done since it gave me an excuse to upgrade from 575 kit to a 600. Nothing wrong with extra lb of boost no??

Sounds like fun. Do you have any issues running the 600 kit without ESS' DCT software?
Appreciate 0
      08-05-2010, 11:07 AM   #15
tom @ eas
BimmerPost Supporting Vendor
tom @ eas's Avatar
United_States
329
Rep
10,632
Posts


 
Drives: BMW
Join Date: Nov 2005
Location: Anaheim, CA

iTrader: (13)

Garage List
We have been able to program newer models with the security lock as well in house with GIAC software.
__________________
Appreciate 0
      08-05-2010, 01:46 PM   #16
Bob MG
Moderating
Bob MG's Avatar
United Arab Emirates
75
Rep
1,911
Posts

 
Drives: like a muppet
Join Date: Oct 2009
Location: Dubai

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by HP Man View Post
Sounds like fun. Do you have any issues running the 600 kit without ESS' DCT software?
From what Roman has said, there is no issues in manual mode, which I always drive in anyway. When in auto I drive slower
Appreciate 0
      08-05-2010, 03:01 PM   #17
AJ@ESS
BimmerPost Supporting Vendor
1
Rep
199
Posts


 
Drives: E60 M5
Join Date: Jun 2010
Location: USA

iTrader: (0)

The VT2-600 will run fine with stock DCT softare as well, the shifting will just not be as fast and responsive as with the ESS DCT software.
Appreciate 0
      08-05-2010, 11:42 PM   #18
Bob MG
Moderating
Bob MG's Avatar
United Arab Emirates
75
Rep
1,911
Posts

 
Drives: like a muppet
Join Date: Oct 2009
Location: Dubai

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by AJ@ESS View Post
The VT2-600 will run fine with stock DCT softare as well, the shifting will just not be as fast and responsive as with the ESS DCT software.
Come and flash my dct software please AJ

Last edited by Bob MG; 08-06-2010 at 12:04 AM.
Appreciate 0
      08-24-2010, 07:45 PM   #19
Hunter399
Major General
Hunter399's Avatar
111
Rep
7,757
Posts

 
Drives: F30 335i
Join Date: Apr 2005
Location: Houston, TX

iTrader: (30)

Quote:
Originally Posted by iBeJayKaying View Post
Dinan and ESS claim to be able to work around it. I think that PowerChip claimed to be able to do this as well? I'm not 100% positive.
False, I was told by my local Dinan dealer they can't tune 2011s
Appreciate 0
      08-24-2010, 07:53 PM   #20
m33
Banned
m33's Avatar
United_States
50
Rep
2,697
Posts

 
Drives: E92 VT650 MCB Individual
Join Date: Dec 2008
Location: CT

iTrader: (5)

Forum member IMG went to the dealer today to up date his retro fit LCI tail lights , they updated his software without effecting the ESS tune ...
Then again he knew the tech
Appreciate 0
      08-24-2010, 07:56 PM   #21
tom @ eas
BimmerPost Supporting Vendor
tom @ eas's Avatar
United_States
329
Rep
10,632
Posts


 
Drives: BMW
Join Date: Nov 2005
Location: Anaheim, CA

iTrader: (13)

Garage List
Quote:
Originally Posted by m33 View Post
Forum member IMG went to the dealer today to up date his retro fit LCI tail lights , they updated his software without effecting the ESS tune ...
Then again he knew the tech
LCI tails are controlled by the FRM, which have nothing to do with the DME.
__________________
Appreciate 0
      08-24-2010, 08:08 PM   #22
klammer
Brigadier General
41
Rep
3,245
Posts

 
Drives: 11 spc gry m3 e90, 07 X5
Join Date: Jan 2010
Location: chicago

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Hunter399 View Post
False, I was told by my local Dinan dealer they can't tune 2011s
Dinan might not be able to, but ess can. Been driving with the tune for almost a month now, drives great and love the higher redline for the track... Works great with the full akra... Love it...
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 05:18 AM.




m3post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST