BMW M3 Forum (E90 E92)

BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read


Go Back   M3Post - BMW M3 Forum > M3 (E90 / E92 / E93) > General M3 Forum (E90 + E92 + E93)
 
Lux Angel Eyes
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      10-11-2009, 10:51 AM   #1
Eliminator
First Lieutenant
United_States
5

 
Eliminator's Avatar
 
Drives: 2008 M3 SSII 6M, '87 911
Join Date: Mar 2008
Location: Michigan


Posts: 311
iTrader: (0)

Increased Emissions - Solved!

For those who may encounter this problem and search the board months from now, I'll post here the problem, the diagnosis and solution.

Problem: Increased Emissions light shows up during drive. Picture of yellow motor stays for 10 seconds then goes to a Service Engine Soon light - SES - and stays there permanently. The light may go away every 5 or 6 days for about 2 or 3 starts. Then it returns. Car runs fine. No other faults Ie. DSC, Park Assist, ABS, etc.

Diagnosis: Your car has a Secondary Air Pump and two valves that activate during the first 240 seconds to blow hot air through two valves, one on each bank, on to the catalytic converters. Simply to heat them up so they work. Cats don't work cold. Does NOT affect the driveability of the car that I can tell. The valves sometimes get stuck - open or closed. Open and the exhaust travels backwards in to the Secondary air pump condensing and filling the pump with water. This is where the customer usually hears slurping sounds, like a fat 11 yr old bold that just came from 7-11, during start-up.

Solution - BMW OBDII showed Bank 1 valve faulty. It was changed along with an o2 sensor from Bank 2 side of the engine. It was the o2 sensor before the primary cat on Bank 2.

My impressions -- After suffering from "Idle Valve" issue and never fixing that... it just went away 8 months ago and never came back, I am please the Faults were actually real. Car runs very good, I'd say better then before. Maybe the ECU has better readings to adjust air/fuel/timing with functional O2 sensors and valves stuck open can't help. Must be like an exhaust leak.

Hope this helps some folk during there search to fix "Increased Emissions" SES light since I found NONE during my search! G'day.
Attached Images
 
__________________
SIGPIC][/SIGPIC] 2008 M3 SSII 6MT, EU Bumper, Matte Black Kidneys, AA Pulley, 12/10 RE Spacers, MS Filter
Appreciate 0
      10-11-2009, 10:57 AM   #2
STALKER
Brigadier General
50

 
Drives: 2008 E90 M3
Join Date: Feb 2009
Location: Toronto, ON


Posts: 3,654
iTrader: (5)

Good info, thanks.
__________________

2008 AW/FR E90 M3-SOLD
2013 991 C4S-SOLD
2010 GT3
Appreciate 0
      10-11-2009, 05:57 PM   #3
aus
Major General
114

 
Drives: Odysse
Join Date: Jul 2005
Location: Seal Beach, CA


Posts: 7,375
iTrader: (5)

Did you have any slow starts, where the engine has to crank a little longer than usual, or even doesn't start the first try?

I'm starting to get this and I just had the idle valve changed.


Thanks for the info.
__________________
Let me get this straight... You are swapping out parts designed by some of the top engineers in the world because some guys sponsored by a company told you it's "better??" But when you ask the same guy about tracking, "oh no, I have a kid now" or "I just detailed my car." or "i just got new tires."
Appreciate 0
      10-12-2009, 07:17 PM   #4
Eliminator
First Lieutenant
United_States
5

 
Eliminator's Avatar
 
Drives: 2008 M3 SSII 6M, '87 911
Join Date: Mar 2008
Location: Michigan


Posts: 311
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by aus View Post
Did you have any slow starts, where the engine has to crank a little longer than usual, or even doesn't start the first try?

I'm starting to get this and I just had the idle valve changed.
Hey Aus,
Can't say for sure since the car occasionally has long starts, before and after the o2 and 2ndary valve replacement. Always starts in one push though.
__________________
SIGPIC][/SIGPIC] 2008 M3 SSII 6MT, EU Bumper, Matte Black Kidneys, AA Pulley, 12/10 RE Spacers, MS Filter
Appreciate 0
      10-12-2009, 09:02 PM   #5
Gladius
Two Wheels or Four?
United_States
9

 
Gladius's Avatar
 
Drives: '07 SG Z4MCoupe
Join Date: Mar 2007
Location: Colorado


Posts: 552
iTrader: (0)

Just got "increased emissions" on friday. Taking in the car Weds. Will report back any additional details.
__________________

'07 SilverGrey Z4M Coupe
Appreciate 0
      10-13-2009, 04:46 AM   #6
JOHNBMWM5
Live for today tomorrow never comes
United Kingdom
81

 
JOHNBMWM5's Avatar
 
Drives: 2015 M6 GC CP
Join Date: Jan 2008
Location: UK


Posts: 5,321
iTrader: (0)

Thanks for the info buddy, may come in handy one day.
Appreciate 0
      10-13-2009, 06:18 AM   #7
gr8000
Major
Greece
22

 
gr8000's Avatar
 
Drives: E92 M3 - DCT
Join Date: Jul 2008
Location: Athens, Greece


Posts: 1,172
iTrader: (0)

Send a message via AIM to gr8000
I hope this does not become the new "idle valve" issue...
Appreciate 0
      10-13-2009, 10:29 AM   #8
aus
Major General
114

 
Drives: Odysse
Join Date: Jul 2005
Location: Seal Beach, CA


Posts: 7,375
iTrader: (5)

Quote:
Originally Posted by gr8000 View Post
I hope this does not become the new "idle valve" issue...
That's what I'm afraid of!!


Quote:
Originally Posted by Eliminator View Post
Hey Aus,
Can't say for sure since the car occasionally has long starts, before and after the o2 and 2ndary valve replacement. Always starts in one push though.
Mines pretty much the same, but it didn't start with the first push on one occasion last week. Is it any better after they did this fix?
__________________
Let me get this straight... You are swapping out parts designed by some of the top engineers in the world because some guys sponsored by a company told you it's "better??" But when you ask the same guy about tracking, "oh no, I have a kid now" or "I just detailed my car." or "i just got new tires."
Appreciate 0
      10-13-2009, 10:44 AM   #9
gr8000
Major
Greece
22

 
gr8000's Avatar
 
Drives: E92 M3 - DCT
Join Date: Jul 2008
Location: Athens, Greece


Posts: 1,172
iTrader: (0)

Send a message via AIM to gr8000
Quote:
Originally Posted by aus View Post
That's what I'm afraid of!!
I don't even want to think about something like this happening after the warrant is expired. I got another 8 months for my 2 years waranty to lapse, so I hate it when issues like these start to emerge...
Appreciate 0
      10-13-2009, 01:48 PM   #10
elp_jc
Brigadier General
United_States
79

 
Drives: .
Join Date: May 2008
Location: .


Posts: 4,910
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by gr8000 View Post
I don't even want to think about something like this happening after the warrant is expired. I got another 8 months for my 2 years waranty to lapse, so I hate it when issues like these start to emerge...
I hear you buddy. I might have double your warranty period, but might not put enough miles for it to show up. We'd be SOL with the idle valves, but the blower might qualify as an 'emissions' item, and therefore be covered by that warranty, which I believe is 6-yr/75K miles (at least for us). I'm all for a cleaner environment, but all that complication for 3 minutes? Wish it could be deleted without any faults. Take care.
Appreciate 0
      10-13-2009, 02:31 PM   #11
aus
Major General
114

 
Drives: Odysse
Join Date: Jul 2005
Location: Seal Beach, CA


Posts: 7,375
iTrader: (5)

Quote:
Originally Posted by gr8000 View Post
I don't even want to think about something like this happening after the warrant is expired. I got another 8 months for my 2 years waranty to lapse, so I hate it when issues like these start to emerge...
You only get TWO years in Greece? WTF!!!
I don't know if I'd buy a BMW with only two years warranty.
__________________
Let me get this straight... You are swapping out parts designed by some of the top engineers in the world because some guys sponsored by a company told you it's "better??" But when you ask the same guy about tracking, "oh no, I have a kid now" or "I just detailed my car." or "i just got new tires."
Appreciate 0
      10-13-2009, 03:16 PM   #12
gr8000
Major
Greece
22

 
gr8000's Avatar
 
Drives: E92 M3 - DCT
Join Date: Jul 2008
Location: Athens, Greece


Posts: 1,172
iTrader: (0)

Send a message via AIM to gr8000
Quote:
Originally Posted by aus View Post
You only get TWO years in Greece? WTF!!!
I don't know if I'd buy a BMW with only two years warranty.
Mechanical / engine parts is 2 years.

So we get less than half the warranty coverage and more than double the price as compared to the US.

But we get the nice sun, which makes it up...
Appreciate 0
      10-13-2009, 11:49 PM   #13
kevkaz
First Lieutenant
4

 
kevkaz's Avatar
 
Drives: Alpinweiss 2009 E92 M3
Join Date: Sep 2006
Location: Chicagoland


Posts: 367
iTrader: (3)

Garage List
I am pretty sure I have this same issue. Brought the car in today, O2 sensor needs to be replaced. Part won't be in until Monday but I'm okay to drive normally in the meantime. I am also getting an ECU reprogram because my HD radio tuner is not operating... can't tune in HD stations, just regular ones. It stopped working about 2 weeks ago.

My car is a 6/09 build.
__________________

2009 E92 M3 - 7/3/09 ED, 8/17/09 redelivery
1997 E36 M3 - Track Rat
2014 Jeep Grand Cherokee Overland

Appreciate 0
      10-14-2009, 11:02 AM   #14
TXM32B
Private First Class
United_States
8

 
Drives: 2009 E90 M3
Join Date: May 2008
Location: Houston, TX


Posts: 156
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Eliminator View Post
For those who may encounter this problem and search the board months from now, I'll post here the problem, the diagnosis and solution.

Problem: Increased Emissions light shows up during drive. Picture of yellow motor stays for 10 seconds then goes to a Service Engine Soon light - SES - and stays there permanently. The light may go away every 5 or 6 days for about 2 or 3 starts. Then it returns. Car runs fine. No other faults Ie. DSC, Park Assist, ABS, etc.

Diagnosis: Your car has a Secondary Air Pump and two valves that activate during the first 240 seconds to blow hot air through two valves, one on each bank, on to the catalytic converters. Simply to heat them up so they work. Cats don't work cold. Does NOT affect the driveability of the car that I can tell. The valves sometimes get stuck - open or closed. Open and the exhaust travels backwards in to the Secondary air pump condensing and filling the pump with water. This is where the customer usually hears slurping sounds, like a fat 11 yr old bold that just came from 7-11, during start-up.

Solution - BMW OBDII showed Bank 1 valve faulty. It was changed along with an o2 sensor from Bank 2 side of the engine. It was the o2 sensor before the primary cat on Bank 2.

My impressions -- After suffering from "Idle Valve" issue and never fixing that... it just went away 8 months ago and never came back, I am please the Faults were actually real. Car runs very good, I'd say better then before. Maybe the ECU has better readings to adjust air/fuel/timing with functional O2 sensors and valves stuck open can't help. Must be like an exhaust leak.

Hope this helps some folk during there search to fix "Increased Emissions" SES light since I found NONE during my search! G'day.

Did your O2 sensor(s) go out during normal operation of the car? I had an aftermarket x-pipe and high flow cats installed and have experienced the same issue. Is your M3 stock or modified? Thanks.
Appreciate 0
      10-15-2009, 09:36 PM   #15
Gladius
Two Wheels or Four?
United_States
9

 
Gladius's Avatar
 
Drives: '07 SG Z4MCoupe
Join Date: Mar 2007
Location: Colorado


Posts: 552
iTrader: (0)

So mine turned out to be the O2 sensor, bank 2 pre-cat.
Like the above poster, they don't have any in stock (sounds like they should start stocking them...) but it's just an emissions issue.

Hopefully it will drive even better after it's replaced.

I did have one of the oiled filters, but no other mods.
__________________

'07 SilverGrey Z4M Coupe
Appreciate 0
      10-19-2009, 07:50 PM   #16
kevkaz
First Lieutenant
4

 
kevkaz's Avatar
 
Drives: Alpinweiss 2009 E92 M3
Join Date: Sep 2006
Location: Chicagoland


Posts: 367
iTrader: (3)

Garage List
Quote:
Originally Posted by kevkaz View Post
I am pretty sure I have this same issue. Brought the car in today, O2 sensor needs to be replaced. Part won't be in until Monday but I'm okay to drive normally in the meantime. I am also getting an ECU reprogram because my HD radio tuner is not operating... can't tune in HD stations, just regular ones. It stopped working about 2 weeks ago.

My car is a 6/09 build.
O2 sensor was replaced today and the car is back to normal. No difference in performance.

I also received new programming and that fixed the HD radio problem.
__________________

2009 E92 M3 - 7/3/09 ED, 8/17/09 redelivery
1997 E36 M3 - Track Rat
2014 Jeep Grand Cherokee Overland

Appreciate 0
      10-19-2009, 08:53 PM   #17
GregW / Oregon
Commander-In-Chief
United_States
136

 
Drives: 2015 M4 Coupe, 2012 ML350
Join Date: Nov 2005
Location: Lake Oswego, OR


Posts: 7,615
iTrader: (2)

Garage List
Thanks to Eliminator for this. How many months/miles until this?
__________________

Greg Lake Oswego, Oregon, USA
2015 M4 Coupe - Silverstone/Sakhir/CF
2012 ML350
Appreciate 0
      10-19-2009, 11:45 PM   #18
tightie
JOSH SHOKRI.
United_States
150

 
tightie's Avatar
 
Drives: 2015 F80 YMB M3
Join Date: Aug 2005
Location: los angeles, california.


Posts: 5,725
iTrader: (7)

Garage List
2008 BMW M3  [3.95]
This is true, I did it on my car.
__________________
15 YMB F80 M3 | iND Painted Front Reflectors, Painted Side Marker Set, Rear Painted Emblem & Front Grill Surround| KW 3 Way Clubsport | Gintani Downpipes | Macht Schnell Stud Conversion Kit | JB4 | Too many wheels to list
*Track Day: December 19 @ Willow Springs Raceway
Appreciate 0
      10-20-2009, 05:23 PM   #19
Eliminator
First Lieutenant
United_States
5

 
Eliminator's Avatar
 
Drives: 2008 M3 SSII 6M, '87 911
Join Date: Mar 2008
Location: Michigan


Posts: 311
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by TXM32B View Post
Did your O2 sensor(s) go out during normal operation of the car? I had an aftermarket x-pipe and high flow cats installed and have experienced the same issue. Is your M3 stock or modified? Thanks.
Hey Tex!
Car is stock on the exhaust side. I have 10,500 miles and 11 months of DD. 6sp. I run a pulley and air filter only... for now anyway.
__________________
SIGPIC][/SIGPIC] 2008 M3 SSII 6MT, EU Bumper, Matte Black Kidneys, AA Pulley, 12/10 RE Spacers, MS Filter
Appreciate 0
      11-14-2009, 12:29 AM   #20
Gladius
Two Wheels or Four?
United_States
9

 
Gladius's Avatar
 
Drives: '07 SG Z4MCoupe
Join Date: Mar 2007
Location: Colorado


Posts: 552
iTrader: (0)

Meh...after they replaced the o2 sensor a week/10 days ago, the light and "increased emissions" came back this week...
__________________

'07 SilverGrey Z4M Coupe
Appreciate 0
      01-17-2011, 06:45 PM   #21
cccmanhattan
New Member
0

 
Drives: 2008 M3 Sedan
Join Date: Jan 2011
Location: New York, NY


Posts: 7
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Eliminator View Post

Solution - BMW OBDII showed Bank 1 valve faulty. It was changed along with an o2 sensor from Bank 2 side of the engine. It was the o2 sensor before the primary cat on Bank 2.
.
I've had this issue for probably 20K miles (my car has 82K miles on it now) It doesn't effect driveability at all, but I do need to sell it a some point so need to fix it.

I had took the intake off and found the pump you've circled in your picture, but the only valves I can see are burried off the back of the engine, behind the headers. How do you get to them to change them?

Thanks,
Zac
Appreciate 0
      01-17-2011, 06:49 PM   #22
GregW / Oregon
Commander-In-Chief
United_States
136

 
Drives: 2015 M4 Coupe, 2012 ML350
Join Date: Nov 2005
Location: Lake Oswego, OR


Posts: 7,615
iTrader: (2)

Garage List
Quote:
Originally Posted by cccmanhattan View Post
I've had this issue for probably 20K miles (my car has 82K miles on it now) It doesn't effect driveability at all, but I do need to sell it a some point so need to fix it.

I had took the intake off and found the pump you've circled in your picture, but the only valves I can see are burried off the back of the engine, behind the headers. How do you get to them to change them?
Aren't you under warranty?
__________________

Greg Lake Oswego, Oregon, USA
2015 M4 Coupe - Silverstone/Sakhir/CF
2012 ML350
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 09:48 PM.




m3post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST