BMW M3 Forum (E90 E92)

BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read


Go Back   M3Post - BMW M3 Forum > E90/E92 M3 Technical Topics > Cosmetic/Visual (Exterior + Interior) Modifications
 
EXXEL Distributions
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      12-04-2011, 02:17 PM   #1
warp10
Major
warp10's Avatar
197
Rep
1,354
Posts

Drives: 2011 M3 Jet Black:ZCP, ZCV, ZP
Join Date: May 2011
Location: Atlanta, Ga

iTrader: (6)

Garage List
2011 M3  [5.00]
2011 28i X3  [0.00]
Issues with PSW 2 electronic

Hey guys,

I had my PSW 2 (electronic) installed at the dealer and have not had issues until recently. Every two or three start ups the wheel does not recognize rpms, so in turn the shift lights don\'t work. Also when this occurs the efficient dynamic mode does not work either. When I go to settings to change the rpm threshold the indicator that normally shows the current rpm it reads 0. To solve the issue I have to let the car sit and completely shut down, sometimes I even have to do this twice before I works again. I am coming to the forums before I go back to the dealer Also is there a reset function on the wheel? Thanks in advance for any help.
__________________

2011 E92 M3 Coupe Jet Black ZCP: Piper Cross Filter, AA Race X-Pipe, BW Race, CF Spoiler, and GT4 Front Splitter, APR GT-250, Stoptech ST-60, MCS 2 Ways, Apex ARC-8, Sparco Ergo Seats, Alekshop: Cage, Subframe and Diff mounts, Oil Cooler, CSF Radiator and Power Steering Cooler
Appreciate 0
      12-07-2011, 10:01 PM   #2
1SICKM
Major
1SICKM's Avatar
50
Rep
1,149
Posts

Drives: 2009 M3 E92
Join Date: Oct 2010
Location: Long Valley, NJ

iTrader: (6)

I have the same issue. What we found today was that the battery isnt giving a full 12volts. Once you take the negative terminal off it resets but when the car shuts down after a long period you'll have the same problem. Try hooking a battery tender overnight to keep the battery at full charge. Then start the car in the am. Our cars electrical systems are very sensitive. Btw, My battery is 3 yrs old
__________________
E92 SG M3 DCT...Powered by ESS VT2 650/DCT GTS Software/Aquamist HFS-3/ Morr /Awron/KW's/Stoptech/Recaros PP/Gintani/Catless/AA Rear section
ATCO RACEWAY: 10.65 @ 131.79MPH 1.725 60FT
(Stock ESS 625)
Appreciate 0
      12-07-2011, 10:20 PM   #3
warp10
Major
warp10's Avatar
197
Rep
1,354
Posts

Drives: 2011 M3 Jet Black:ZCP, ZCV, ZP
Join Date: May 2011
Location: Atlanta, Ga

iTrader: (6)

Garage List
2011 M3  [5.00]
2011 28i X3  [0.00]
great ill try that. Which battery tender?
Appreciate 0
      12-07-2011, 10:54 PM   #4
1SICKM
Major
1SICKM's Avatar
50
Rep
1,149
Posts

Drives: 2009 M3 E92
Join Date: Oct 2010
Location: Long Valley, NJ

iTrader: (6)

Anyone automotive trickle
charger. Just make sure you reset wheel first by disconnecting the battery and testing the rpms work on the wheel. Then install charger and let car sit overnight
__________________
E92 SG M3 DCT...Powered by ESS VT2 650/DCT GTS Software/Aquamist HFS-3/ Morr /Awron/KW's/Stoptech/Recaros PP/Gintani/Catless/AA Rear section
ATCO RACEWAY: 10.65 @ 131.79MPH 1.725 60FT
(Stock ESS 625)
Appreciate 0
      12-08-2011, 03:42 PM   #5
creaminz
Major General
creaminz's Avatar
United_States
272
Rep
7,706
Posts

Drives: E90 LCI
Join Date: Sep 2005
Location: So. Cal

iTrader: (33)

http://www.m3post.com/forums/showthread.php?t=609484
Appreciate 0
      12-08-2011, 04:02 PM   #6
warp10
Major
warp10's Avatar
197
Rep
1,354
Posts

Drives: 2011 M3 Jet Black:ZCP, ZCV, ZP
Join Date: May 2011
Location: Atlanta, Ga

iTrader: (6)

Garage List
2011 M3  [5.00]
2011 28i X3  [0.00]
Quote:
Originally Posted by creaminz View Post
thanks for the link but this is a different issue. All of my settings are saved but when the car sits for to long the rpms do not get read so the led lights dont work.
Appreciate 0
      12-08-2011, 05:01 PM   #7
1SICKM
Major
1SICKM's Avatar
50
Rep
1,149
Posts

Drives: 2009 M3 E92
Join Date: Oct 2010
Location: Long Valley, NJ

iTrader: (6)

Update - i kept the battery tender on overnight and on startup my rpm lights were working. This was a first after sitting overnight! Drove the car for 15minutes, turned it off/on and they weren't working again. This tells me that the battery is not holding a full charge. I'm going to try a new battery.
__________________
E92 SG M3 DCT...Powered by ESS VT2 650/DCT GTS Software/Aquamist HFS-3/ Morr /Awron/KW's/Stoptech/Recaros PP/Gintani/Catless/AA Rear section
ATCO RACEWAY: 10.65 @ 131.79MPH 1.725 60FT
(Stock ESS 625)
Appreciate 0
      12-17-2011, 03:18 AM   #8
Lagunae92
Captain
United_States
42
Rep
754
Posts

Drives: BMW e92 M3 Laguna Seca Blue
Join Date: Jul 2009
Location: Long Beach

iTrader: (0)

I have the same problem, but my memory seems to work. It is as if the car does not recognize that it is moving. The shift lights work on startup, but after that, there is nothing as I approach my rpm set. And the little number below reads 0 as well. These haven't worked for me at all since I had it installed.
__________________
2009 e92 M3 Individual Laguna Seca Blue|Black Novillo|DCT|19"rims|Carbon Leather|Premium|Tech.|Heated Seats|Prem. Sound|iPod|
Mods: |Electronic Performance Steering Wheel|ZCP CF Spoiler|ZCP CF Spliters|ZCP CF Mirrors|Edition Front Grilles|Edition Side Grilles|BMW Performance Brake Handle|3D Design Pedals| Style Rumore Exhaust|H&R Springs|LCI Tails|Challenge CF Door Panels|
Appreciate 0
      12-17-2011, 10:18 AM   #9
warp10
Major
warp10's Avatar
197
Rep
1,354
Posts

Drives: 2011 M3 Jet Black:ZCP, ZCV, ZP
Join Date: May 2011
Location: Atlanta, Ga

iTrader: (6)

Garage List
2011 M3  [5.00]
2011 28i X3  [0.00]
My issue seems to be when the car sits for multiple days without being started. I have not been out of town in a bout two weeks and the wheels works perfectly every day. Make sure your battery is at a full charge.
Appreciate 0
      12-17-2011, 12:45 PM   #10
Lagunae92
Captain
United_States
42
Rep
754
Posts

Drives: BMW e92 M3 Laguna Seca Blue
Join Date: Jul 2009
Location: Long Beach

iTrader: (0)

When I picked up the car, the battery had been dead. It started after a charge of 15 seconds. Could have something to do with it?
__________________
2009 e92 M3 Individual Laguna Seca Blue|Black Novillo|DCT|19"rims|Carbon Leather|Premium|Tech.|Heated Seats|Prem. Sound|iPod|
Mods: |Electronic Performance Steering Wheel|ZCP CF Spoiler|ZCP CF Spliters|ZCP CF Mirrors|Edition Front Grilles|Edition Side Grilles|BMW Performance Brake Handle|3D Design Pedals| Style Rumore Exhaust|H&R Springs|LCI Tails|Challenge CF Door Panels|
Appreciate 0
      12-17-2011, 03:31 PM   #11
warp10
Major
warp10's Avatar
197
Rep
1,354
Posts

Drives: 2011 M3 Jet Black:ZCP, ZCV, ZP
Join Date: May 2011
Location: Atlanta, Ga

iTrader: (6)

Garage List
2011 M3  [5.00]
2011 28i X3  [0.00]
I would check the voltage of your battery I have a feeling that the issue is your battery.
__________________

2011 E92 M3 Coupe Jet Black ZCP: Piper Cross Filter, AA Race X-Pipe, BW Race, CF Spoiler, and GT4 Front Splitter, APR GT-250, Stoptech ST-60, MCS 2 Ways, Apex ARC-8, Sparco Ergo Seats, Alekshop: Cage, Subframe and Diff mounts, Oil Cooler, CSF Radiator and Power Steering Cooler
Appreciate 0
      12-22-2011, 10:41 PM   #12
Lagunae92
Captain
United_States
42
Rep
754
Posts

Drives: BMW e92 M3 Laguna Seca Blue
Join Date: Jul 2009
Location: Long Beach

iTrader: (0)

Any luck with changing the battery and sustaining the shift lights? Still having problems here, and the voltage seems to be at least 12.2. do you guys have DCTs? Will the efficient dynamics mode work with DCT?
__________________
2009 e92 M3 Individual Laguna Seca Blue|Black Novillo|DCT|19"rims|Carbon Leather|Premium|Tech.|Heated Seats|Prem. Sound|iPod|
Mods: |Electronic Performance Steering Wheel|ZCP CF Spoiler|ZCP CF Spliters|ZCP CF Mirrors|Edition Front Grilles|Edition Side Grilles|BMW Performance Brake Handle|3D Design Pedals| Style Rumore Exhaust|H&R Springs|LCI Tails|Challenge CF Door Panels|
Appreciate 0
      12-22-2011, 11:40 PM   #13
warp10
Major
warp10's Avatar
197
Rep
1,354
Posts

Drives: 2011 M3 Jet Black:ZCP, ZCV, ZP
Join Date: May 2011
Location: Atlanta, Ga

iTrader: (6)

Garage List
2011 M3  [5.00]
2011 28i X3  [0.00]
I have a DCT and the efficient dynamics works just fine just make sure you follow the setup instructions in the manual. As long as I drive my car every day or so the shift light work great. If they are not working, if I drive for a while and then turn the car off and back on they resume to work. So it seems to be just a slight drop in voltage the shift light don't function.
Appreciate 0
      12-23-2011, 11:50 AM   #14
THE TECH
BimmerPost Supporting Vendor
THE TECH's Avatar
United_States
205
Rep
13,110
Posts


Drives: BPMsport 2012 E92 M3
Join Date: Jun 2011
Location: Kansas

iTrader: (45)

Garage List
Send a message via AIM to THE TECH Send a message via Skype™ to THE TECH
Just remember that if the battery has been discharged, driving it will not fully charge the battery unless you are driving for extended periods of time. A battery tender is your friend.
Appreciate 0
      12-23-2011, 12:35 PM   #15
Lagunae92
Captain
United_States
42
Rep
754
Posts

Drives: BMW e92 M3 Laguna Seca Blue
Join Date: Jul 2009
Location: Long Beach

iTrader: (0)

I drive a lot and even drove 120 miles twice roundtrip to no avail. Tom at EAS has been working on it and says it is now fixed, so I'll see what he says and post up his answer.
__________________
2009 e92 M3 Individual Laguna Seca Blue|Black Novillo|DCT|19"rims|Carbon Leather|Premium|Tech.|Heated Seats|Prem. Sound|iPod|
Mods: |Electronic Performance Steering Wheel|ZCP CF Spoiler|ZCP CF Spliters|ZCP CF Mirrors|Edition Front Grilles|Edition Side Grilles|BMW Performance Brake Handle|3D Design Pedals| Style Rumore Exhaust|H&R Springs|LCI Tails|Challenge CF Door Panels|
Appreciate 0
      12-23-2011, 12:51 PM   #16
THE TECH
BimmerPost Supporting Vendor
THE TECH's Avatar
United_States
205
Rep
13,110
Posts


Drives: BPMsport 2012 E92 M3
Join Date: Jun 2011
Location: Kansas

iTrader: (45)

Garage List
Send a message via AIM to THE TECH Send a message via Skype™ to THE TECH
Quote:
Originally Posted by Lagunae92 View Post
I drive a lot and even drove 120 miles twice roundtrip to no avail. Tom at EAS has been working on it and says it is now fixed, so I'll see what he says and post up his answer.
Sounds good. Keep us updated. Tom knows his stuff!
Appreciate 0
      12-23-2011, 01:38 PM   #17
tom @ eas
BimmerPost Supporting Vendor
tom @ eas's Avatar
United_States
1906
Rep
14,051
Posts


Drives: BMW
Join Date: Nov 2005
Location: Anaheim, CA

iTrader: (17)

Garage List
2010 BMW M3  [5.00]
2015 BMW M4  [3.50]
Quote:
Originally Posted by Lagunae92 View Post
I drive a lot and even drove 120 miles twice roundtrip to no avail. Tom at EAS has been working on it and says it is now fixed, so I'll see what he says and post up his answer.
Found the issue, it ended up being a bad crimp on the spade connector (+12V power). Completely my fault.

Crimped on a new connector, inspected the rest and everything is working once again - M3 is ready for pickup.
__________________
Tom G. | european auto source (eas)
email: tom@europeanautosource.com web: www.europeanautosource.com tel 866.669.0705 ca: 714.369.8524 x22

GET DAILY UPDATES ON OUR BLOG FACEBOOK YOUTUBE FLICKR INSTAGRAM
Appreciate 0
      12-23-2011, 01:52 PM   #18
Lagunae92
Captain
United_States
42
Rep
754
Posts

Drives: BMW e92 M3 Laguna Seca Blue
Join Date: Jul 2009
Location: Long Beach

iTrader: (0)

You rock Tom!
__________________
2009 e92 M3 Individual Laguna Seca Blue|Black Novillo|DCT|19"rims|Carbon Leather|Premium|Tech.|Heated Seats|Prem. Sound|iPod|
Mods: |Electronic Performance Steering Wheel|ZCP CF Spoiler|ZCP CF Spliters|ZCP CF Mirrors|Edition Front Grilles|Edition Side Grilles|BMW Performance Brake Handle|3D Design Pedals| Style Rumore Exhaust|H&R Springs|LCI Tails|Challenge CF Door Panels|
Appreciate 0
      12-25-2011, 05:51 AM   #19
Lagunae92
Captain
United_States
42
Rep
754
Posts

Drives: BMW e92 M3 Laguna Seca Blue
Join Date: Jul 2009
Location: Long Beach

iTrader: (0)

1sickm, did you try a new battery? Any luck? My lights worked yesterday, but not today. My battery is almost 3 years old too.
__________________
2009 e92 M3 Individual Laguna Seca Blue|Black Novillo|DCT|19"rims|Carbon Leather|Premium|Tech.|Heated Seats|Prem. Sound|iPod|
Mods: |Electronic Performance Steering Wheel|ZCP CF Spoiler|ZCP CF Spliters|ZCP CF Mirrors|Edition Front Grilles|Edition Side Grilles|BMW Performance Brake Handle|3D Design Pedals| Style Rumore Exhaust|H&R Springs|LCI Tails|Challenge CF Door Panels|
Appreciate 0
      12-27-2011, 09:23 AM   #20
1SICKM
Major
1SICKM's Avatar
50
Rep
1,149
Posts

Drives: 2009 M3 E92
Join Date: Oct 2010
Location: Long Valley, NJ

iTrader: (6)

Quote:
Originally Posted by Lagunae92 View Post
1sickm, did you try a new battery? Any luck? My lights worked yesterday, but not today. My battery is almost 3 years old too.
Battery did not fix the problem. We are ordering a new wheel. After seeing Toms response on the crimp connector, going to check that as well.
__________________
E92 SG M3 DCT...Powered by ESS VT2 650/DCT GTS Software/Aquamist HFS-3/ Morr /Awron/KW's/Stoptech/Recaros PP/Gintani/Catless/AA Rear section
ATCO RACEWAY: 10.65 @ 131.79MPH 1.725 60FT
(Stock ESS 625)
Appreciate 0
      12-27-2011, 11:12 AM   #21
the///Mthree
First Lieutenant
9
Rep
351
Posts

Drives: Frozen Black Edition
Join Date: Jul 2009
Location: New York

iTrader: (1)

I installed mine yesterday, It worked perfectly and I thought that was a relief.

BUT I get in this morning and the lights are no longer functioning .

My car is DCT as well and the only thing that changed between last night and now is I shut the shift lights off on the tach. Going to switch that back later when I drive it, but I doubt that is the issue. Also I have the power wired as per
http://www.m3post.com/forums/showthread.php?t=609484
Appreciate 0
      12-28-2011, 02:32 AM   #22
Lagunae92
Captain
United_States
42
Rep
754
Posts

Drives: BMW e92 M3 Laguna Seca Blue
Join Date: Jul 2009
Location: Long Beach

iTrader: (0)

Bad news here, the day after the lights were working, after sitting overnight, the shift lights are not functioning. Is it a DCT issue?
__________________
2009 e92 M3 Individual Laguna Seca Blue|Black Novillo|DCT|19"rims|Carbon Leather|Premium|Tech.|Heated Seats|Prem. Sound|iPod|
Mods: |Electronic Performance Steering Wheel|ZCP CF Spoiler|ZCP CF Spliters|ZCP CF Mirrors|Edition Front Grilles|Edition Side Grilles|BMW Performance Brake Handle|3D Design Pedals| Style Rumore Exhaust|H&R Springs|LCI Tails|Challenge CF Door Panels|
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 01:46 AM.




m3post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST