BMW M3 Forum (E90 E92)

BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read


Go Back   M3Post - BMW M3 Forum > E90/E92 M3 Technical Topics > Wheels + Tires Sponsored by The Tire Rack
  TireRack

KEEP M3POST ALIVE BY DOING YOUR TIRERACK SHOPPING FROM THIS BANNER LINK!
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      05-06-2009, 07:41 PM   #1
Kev
Resident Anesthesiologist
Kev's Avatar
Hong Kong
180
Rep
8,815
Posts

 
Drives: VW bug with a misplaced engine
Join Date: Aug 2006
Location: Seattle, WA

iTrader: (24)

Garage List
Slow leak

I just got my car back today and it seems like there's a slow leak going in the left rear tire. It was reading 29PSI this morning so I went over to the dealer. They took the wheel off and spun it around but couldn't find any leaks, so they pumped all the tires back up to stock specs.

I was driving back from Bellevue this afternoon and then the low tire pressure warning light came on again. I got home and checked the pressure again and it's reading 26PSI. I'm wondering where this slow leak is coming coz apparently there is no appreciable damage to the tire, but it's not holding air though.
__________________
kev { divinum est sedate dolorem }
Appreciate 0
      05-06-2009, 07:46 PM   #2
askiles
Major
askiles's Avatar
23
Rep
1,164
Posts

 
Drives: 2008 M3 Sedan - Alpine White
Join Date: Apr 2009
Location: Phoenix, AZ

iTrader: (2)

Check to make sure the valve stem is tightened down all the way. Sometimes those loosen up, and slowly leak.

-Andy
__________________
2008 M3 Sedan- Alpine White
Appreciate 0
      05-06-2009, 07:47 PM   #3
Big Windy
Major General
Big Windy's Avatar
United_States
71
Rep
5,118
Posts

 
Drives: audi s4
Join Date: Mar 2007
Location: seatac, wa

iTrader: (0)

Garage List
Do you have a big bathtub?
__________________
Appreciate 0
      05-06-2009, 07:50 PM   #4
ff1600
Private
0
Rep
54
Posts

 
Drives: 2008 E90 M3 6mt
Join Date: Apr 2009
Location: Near Sears Point

iTrader: (0)

The easiest first step is replace the tire valve core. You will need the right tool and a source of compressed air. Sometimes the core just needs to be tightened.

I am assuming these are not unique to the TMPS.
Appreciate 0
      05-06-2009, 09:38 PM   #5
Kev
Resident Anesthesiologist
Kev's Avatar
Hong Kong
180
Rep
8,815
Posts

 
Drives: VW bug with a misplaced engine
Join Date: Aug 2006
Location: Seattle, WA

iTrader: (24)

Garage List
I'll go to a tire shop and have them unmount the tire and see if they can find any problem with it.
__________________
kev { divinum est sedate dolorem }
Appreciate 0
      05-06-2009, 10:02 PM   #6
foosh
Major
foosh's Avatar
United_States
13
Rep
1,314
Posts

 
Drives: 2008 M3 E93
Join Date: Mar 2009
Location: Annapolis, MD

iTrader: (0)

You don't need to break the tires and wheels apart to find a valve problem, which is what it sounds like to me as well. As others have said, please check that first before you instruct a tire shop to do that. Slow leaks in valves are the #1 cause of the symptoms you describe.
__________________
Appreciate 0
      05-06-2009, 10:10 PM   #7
Kev
Resident Anesthesiologist
Kev's Avatar
Hong Kong
180
Rep
8,815
Posts

 
Drives: VW bug with a misplaced engine
Join Date: Aug 2006
Location: Seattle, WA

iTrader: (24)

Garage List
Quote:
Originally Posted by foosh View Post
You don't need to break the tires and wheels apart to find a valve problem, which is what it sounds like to me as well. As others have said, please check that first before you instruct a tire shop to do that. Slow leaks in valves are the #1 cause of the symptoms you describe.
I tightened the valve myself this morning, but I'll check it again tomorrow morning.
__________________
kev { divinum est sedate dolorem }
Appreciate 0
      05-06-2009, 10:43 PM   #8
knext21
Subscribed
knext21's Avatar
United_States
21
Rep
1,068
Posts

 
Drives: E92 M3 DCT (sold)
Join Date: Feb 2008
Location: Miami

iTrader: (4)

I had a slow leak too not to long ago on my brand new tire. They put it in a dunk tank and found a small bubble right above the edge of the rim. They flattened it out and thats it, problem fixed.
Appreciate 0
      05-07-2009, 05:35 PM   #9
Kev
Resident Anesthesiologist
Kev's Avatar
Hong Kong
180
Rep
8,815
Posts

 
Drives: VW bug with a misplaced engine
Join Date: Aug 2006
Location: Seattle, WA

iTrader: (24)

Garage List
Fixed, it was a loose valve stem. Apparently, I'm not strong enough to tighten it properly
__________________
kev { divinum est sedate dolorem }
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 12:07 PM.




m3post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST