BMW M3 Forum (E90 E92)

BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read


Go Back   M3Post - BMW M3 Forum > E90/E92 M3 Technical Topics > Mechanical Maintenance: Break-in / Oil & Fluids / Servicing
 
PYSPEED
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      06-12-2012, 07:45 PM   #1
JohnnyRoaster
Captain
 
JohnnyRoaster's Avatar
 
Drives: 09 Jerez Black M3 Sedan
Join Date: Nov 2008
Location: Outside Beantown

Posts: 942
iTrader: (0)

Increased Emissions

I have just under 29,000 miles on my 2009 sedan. i got an increased emissions, service engine soon message on my idrive today. The car drives fine and no reduced power message. The code is P2629O2 Sensor Pumping Current Trim Circuit/Open Bank 2 Sensor 1.

My question is should I just reset the code and see if it comes back or take it in to the dealer and not clear the code. I have a cat back exhaust but no other mods. Could this issue be caused by a bolt on cat back exhaust? I am sure the dealer will blame the problem on the aftermarket exhaust.
__________________
JohnnyRoaster is offline   United_States
0
Reply With Quote
      06-12-2012, 08:08 PM   #2
THE TECH
BimmerPost Supporting Vendor

 
THE TECH's Avatar
 
Drives: BPMsport 2012 E92 M3
Join Date: Jun 2011
Location: Kansas

Posts: 13,065
iTrader: (44)

Garage List
Send a message via AIM to THE TECH Send a message via Skype™ to THE TECH
Personally, I would try resetting first before going to the dealer. Can't hurt IMO and would save a trip to the dealer.
__________________
THE TECH is offline   United_States
0
Reply With Quote
      06-12-2012, 08:20 PM   #3
tibra1
Banned
 
Drives: 2011 ZCP M3 - 2007 335i crashd
Join Date: Apr 2009
Location: NYC

Posts: 6,777
iTrader: (4)

+1..clear codes..if they reappear...you know you have an issue
tibra1 is offline   No_Country
0
Reply With Quote
      06-13-2012, 07:12 AM   #4
elm3
M3 Lover
 
elm3's Avatar
 
Drives: 2009 e92 M3 Interlagos Blue
Join Date: Sep 2008
Location: Canton, GA.

Posts: 1,847
iTrader: (1)

Garage List
Also read this, if it happens again. Let me know if you have any questions, I help fix this and will help you too.

http://www.m3post.com/forums/showthread.php?t=694148

Eric
__________________
'09 E92 ///M3 Interlagos Blue, 6MT, Silver Novillo Leather, CF Trim, Premium Package, Technology Package, Cold Weather Package, Premium Sound, 19" Wheels, Moonroof-Toy/ '11 E90 328i Black Saphire Metallic, Premium Package, Technology Package - Daily Driver '02 Nissan Xterra- Daily Driver/ '04 Yamaha R1-Toy/ '06 Yamaha Raptor 350-Toy
elm3 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      06-13-2012, 06:57 PM   #5
JohnnyRoaster
Captain
 
JohnnyRoaster's Avatar
 
Drives: 09 Jerez Black M3 Sedan
Join Date: Nov 2008
Location: Outside Beantown

Posts: 942
iTrader: (0)

Drove about twenty miles today and the same message appeared. The only code I am seeing is the p2629. I guess I will have to take it into the dealer to get checked out. i am afraid they will blame my exhaust since they blame just about everything else on in from a rattle in the instrument cluster to rough cold starts.
__________________
JohnnyRoaster is offline   United_States
0
Reply With Quote
      06-19-2012, 03:28 AM   #6
Mike Benvo
BimmerPost Supporting Vendor

 
Mike Benvo's Avatar
 
Drives: 08 E90 M3 / 400whp Turbo 7
Join Date: Apr 2008
Location: SoCal

Posts: 4,602
iTrader: (7)

Garage List
1990 BMW 735i Turbo  [5.00]
2004 BMW M3  [0.00]
2008 BMW M3  [5.00]
Send a message via Skype™ to Mike Benvo
Bank 2 pre-catalyst oxygen sensor pumping current calibration error

Engine temperature > K_LAVK_OBD_TMOT * Sensor temperature > K_LAVK_OBD_VK_TEMP * since recognition of overrun an air mass flow of K_LAVK_OBD_SA_ML_SUM must have occurred

Oxygen sensor is available, sensor voltage > K_LAVK_OBD_SA_DIAG_OL

1. Check plug and wiring harness to pre-catalyst oxygen sensor forward of Bank 2 catalyst (especially IA trim wire)

2. If OK, replace oxygen sensor


Replace that oxygen sensor, clear faults and see if any return.
__________________

-----| Like us on Facebook | Instagram || Tuning Information | Remote Coding |-----
----Visit us at www.BPMSport.com - Emotion. Driven. | Toll Free: (888) 557-5133----
Mike Benvo is online now   United_States
0
Reply With Quote
      06-25-2012, 07:36 PM   #7
JohnnyRoaster
Captain
 
JohnnyRoaster's Avatar
 
Drives: 09 Jerez Black M3 Sedan
Join Date: Nov 2008
Location: Outside Beantown

Posts: 942
iTrader: (0)

Thanks Mike! I checked the wires but the message came back.

I finally took it in to the dealer today and they have ordered a new O2 sensor. The weird thing is the increased emissions message cleared itself a couple of times before I took it in. I should get the car back tomorrow if all goes well.
__________________
JohnnyRoaster is offline   United_States
0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 02:20 PM.




m3post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST