BMW M3 Forum (E90 E92)

BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read


Go Back   M3Post - BMW M3 Forum > E90/E92 M3 Technical Topics > Suspension | Brakes | Chassis
 
OneEighty
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      04-05-2008, 04:07 PM   #1
Deathboy
Lieutenant
Deathboy's Avatar
United_States
6
Rep
421
Posts

 
Drives: 2014 Cayman S
Join Date: Sep 2007
Location: Locals only...

iTrader: (0)

EDC Malfunction

My EDC is having some kind of malfunction got a warning through the i-drive and system check. I only have 1000 miles on the car has anyone heard of this problem before?
Appreciate 0
      04-05-2008, 05:15 PM   #2
!Xoible
Banned
United_States
555
Rep
46,037
Posts

 
Drives: ....
Join Date: Nov 2006
Location: .

iTrader: (4)

Garage List
2008 M3  [3.50]
2007 335i  [4.50]
2008 528i  [4.00]
2006 Infiniti - G35 ...  [4.00]
lol i doubt anyone has it. is it persistent though or does it come and go?
im only asking coz my 335 used to give me suspension-related "malfunction" error messages but they'd go away on their own.
im not sure my comment, or anyone else's at this point will add too much value.

i would go to M6/M5 forums and search for EDC errors, might be related
Appreciate 0
      04-05-2008, 06:01 PM   #3
Deathboy
Lieutenant
Deathboy's Avatar
United_States
6
Rep
421
Posts

 
Drives: 2014 Cayman S
Join Date: Sep 2007
Location: Locals only...

iTrader: (0)

It comes and go's although as of right now it has been staying on.
Appreciate 0
      04-08-2008, 07:22 PM   #4
Deathboy
Lieutenant
Deathboy's Avatar
United_States
6
Rep
421
Posts

 
Drives: 2014 Cayman S
Join Date: Sep 2007
Location: Locals only...

iTrader: (0)

My dealer fixed the problem today. It was a loose plug on top of one of the front shock towers that was causing the problem.
Appreciate 0
      04-09-2008, 12:35 AM   #5
Davinhci
Colonel
Davinhci's Avatar
United_States
25
Rep
2,474
Posts

 
Drives: 08 M3 E92 & 08 E70 X5 4.8
Join Date: Mar 2008
Location: Austin, TX

iTrader: (6)

Garage List
2008 M3  [0.00]
good to see it fixed
__________________

08 E92 AW M3 | HRE P40 19" | APE Air Filter | BMW Performance Grills | White Side Gills | CF Mirror Covers | BMW Performance Pedals | F1 Pinnacle Tint | V1 Hardwire | Dinan Performance Software | Gintani Exhaust | H&R Sports Springs | RPI Scoops | BMW CF Spoiler | Challenge Diffuser | Lux H8 V3 | LCI Tail Lights |
Appreciate 0
      04-09-2008, 09:51 AM   #6
umwolverine
Second Lieutenant
umwolverine's Avatar
3
Rep
274
Posts

 
Drives: 2008 Jerez M3
Join Date: Mar 2007
Location: Maryland

iTrader: (0)

That's the kind of problem I like to see. A simple loose plug, no major issues. Let's hope this continues to be the case when things go wrong.
Appreciate 0
      05-05-2008, 08:02 PM   #7
BCMPOWER
Captain
BCMPOWER's Avatar
United_States
7
Rep
626
Posts

 
Drives: 08 Silverstone II M3
Join Date: Dec 2007
Location: Silver Spring MD

iTrader: (0)

Yea I wish that was the case with mine. They reset the computer and road tested it, the fault code came back. The issue is now in BMW's hands, so in 24-48 hours I will have an answer....
__________________
Appreciate 0
      05-06-2008, 12:33 AM   #8
Big Windy
Major General
Big Windy's Avatar
United_States
71
Rep
5,118
Posts

 
Drives: audi s4
Join Date: Mar 2007
Location: seatac, wa

iTrader: (0)

Garage List
Shows that the warning system does a good job. Glad it is fixed.
Appreciate 0
      06-28-2008, 12:12 AM   #9
exadius
Private
United_States
0
Rep
90
Posts

 
Drives: Space Grey E92 M3 M-DCT
Join Date: Mar 2008
Location: Seattle, WA

iTrader: (0)

Must be a record, less than 50 miles EDC malfunction. Wow I am speachless!
Appreciate 0
      06-28-2008, 10:55 AM   #10
Big Windy
Major General
Big Windy's Avatar
United_States
71
Rep
5,118
Posts

 
Drives: audi s4
Join Date: Mar 2007
Location: seatac, wa

iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by exadius View Post
Must be a record, less than 50 miles EDC malfunction. Wow I am speachless!
maybe for EDC, but I think somebody with DCT had a tranny malfunction at 14 miles. HAHA.
Appreciate 0
      07-08-2008, 06:03 PM   #11
exadius
Private
United_States
0
Rep
90
Posts

 
Drives: Space Grey E92 M3 M-DCT
Join Date: Mar 2008
Location: Seattle, WA

iTrader: (0)

EDC Fixed

Got my car back Monday. They replaced the EDC controller only to find another error appeared. It was some kind of under voltage problem.

When I initially dropped off the car I mentioned that I had read here in the forums about loose connecters at the top of the shock tower causing EDC faults.

While they were waiting on the BMW "experts" in Germany they started poking those connectors and found 4 wires were routed under a metal block, and from what I saw looked like it was screwed down pretty tight. Sure enough several of those wires had there insulation worn through causing the under volt error.

They were very lucky that the system found that short before it fried the new EDC controller. The service rep seemed to think that this was an error in the assembly process.

Hopefully this was an isolated mistake and not the way all M3s were put together.
Appreciate 0
      07-08-2008, 06:17 PM   #12
Nucking Futs!
Major
Nucking Futs!'s Avatar
United_States
17
Rep
1,403
Posts

 
Drives: nucking futs!
Join Date: Feb 2008
Location: All over Dallas!

iTrader: (14)

Garage List
Quote:
Originally Posted by Big Windy View Post
maybe for EDC, but I think somebody with DCT had a tranny malfunction at 14 miles. HAHA.
I think that was me...but I started to have DCT issues at 135-140 miles (2nd day of ownership), lol. Thankfully it was an isolated incident (Incorrectly manufactured O-ring on exterior tranny oil line).

Quote:
Originally Posted by exadius View Post
Got my car back Monday. They replaced the EDC controller only to find another error appeared. It was some kind of under voltage problem.

When I initially dropped off the car I mentioned that I had read here in the forums about loose connecters at the top of the shock tower causing EDC faults.

While they were waiting on the BMW "experts" in Germany they started poking those connectors and found 4 wires were routed under a metal block, and from what I saw looked like it was screwed down pretty tight. Sure enough several of those wires had there insulation worn through causing the under volt error.

They were very lucky that the system found that short before it fried the new EDC controller. The service rep seemed to think that this was an error in the assembly process.

Hopefully this was an isolated mistake and not the way all M3s were put together.
Good to hear it was an isolated incident & thx for the update.
__________________
- Jimmy
Appreciate 0
      07-09-2008, 07:07 AM   #13
STI
Enlisted Member
Romania
0
Rep
42
Posts

 
Drives: M3 E46 & GDB STI
Join Date: Sep 2007
Location: Romania, Bucharest

iTrader: (0)

Send a message via Yahoo to STI
first time I had an edc failure I took the car at the dealership and they told me that the shock's didn't comunicate with one and other, now after 3k km I have edc failure again and I am waiting for 3 weeks for them to fix it... major disapointment
Appreciate 0
      07-09-2008, 01:13 PM   #14
JEllis
Brigadier General
JEllis's Avatar
84
Rep
4,789
Posts

 
Drives: E36 M3, E92 M3
Join Date: Oct 2006
Location: SD CA/Yuma

iTrader: (4)

The nice thing about EDC is that the M5/6 have been equipped with similar systems for a while now so problems should not be as mysterious as with say the new DCT tranny....

Nice to see most of these problems are relatively easy quick fixes...

Jason
__________________
http://www.m3post.com/forums/signaturepics/sigpic14547_7.gif
Appreciate 0
      07-09-2008, 08:50 PM   #15
EDELWEISS
Private
EDELWEISS's Avatar
0
Rep
73
Posts

 
Drives: 2008 M3 6sp AW FR EDC NAV
Join Date: May 2008
Location: SURREY BC CANADA

iTrader: (0)

edc malfunction

got the same problem at 700km , been driving for 800km with problem ,I get an occasional noise on speed bumpsotherwise it handles fine , plugged it in to the GT1 at work and its telling me its a plausibility issue , check connection and they seem to be good , tryed to reset the code but its a hard fault , will take it in monday and get looked at , im not gonna waste my time thats what warrenty is for ,i will report the problem , funny thing is the sport plus setting is constantly on now , but if i set my mdrive to be on normal or sport i can get it to adjust but not with the edc button ???....anyways im just glad it happened a couple days before the H&R springs were to go in and not a couple days after ,,,,, im can imagine now , "sorry sir but because you intalled the H&R we cant look at your edc problem , and now all you warrenty on the shocks are void "
__________________
08 M3 Coupe AW FR CF ROOF FULLY LOADED EDC
VORSTEINER FRONT LIP VORSTEINER, VORSTEINER REAR DIFFUSER H&R SPRINGS 20 INCH HRE 890R w EIESRMANN RACE EXHAUST, BLACKED OUT GRILLS , BLACKED OUT SIDE VENT, PAINTED REFLECTORS
Appreciate 0
      07-11-2008, 04:58 PM   #16
Deathboy
Lieutenant
Deathboy's Avatar
United_States
6
Rep
421
Posts

 
Drives: 2014 Cayman S
Join Date: Sep 2007
Location: Locals only...

iTrader: (0)

Good to hear you got the malfunction before you made any mods.
Appreciate 0
      07-14-2008, 12:43 AM   #17
STI
Enlisted Member
Romania
0
Rep
42
Posts

 
Drives: M3 E46 & GDB STI
Join Date: Sep 2007
Location: Romania, Bucharest

iTrader: (0)

Send a message via Yahoo to STI
this morning I took the car to the local dealer to fix it, I'll let you guys know how it went, I hope this second time is the last time...
Appreciate 0
      07-15-2008, 12:16 AM   #18
EDELWEISS
Private
EDELWEISS's Avatar
0
Rep
73
Posts

 
Drives: 2008 M3 6sp AW FR EDC NAV
Join Date: May 2008
Location: SURREY BC CANADA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by STI View Post
this morning I took the car to the local dealer to fix it, I'll let you guys know how it went, I hope this second time is the last time...
i also took mine in today waiting for the outcome
__________________
08 M3 Coupe AW FR CF ROOF FULLY LOADED EDC
VORSTEINER FRONT LIP VORSTEINER, VORSTEINER REAR DIFFUSER H&R SPRINGS 20 INCH HRE 890R w EIESRMANN RACE EXHAUST, BLACKED OUT GRILLS , BLACKED OUT SIDE VENT, PAINTED REFLECTORS
Appreciate 0
      07-15-2008, 07:56 AM   #19
STI
Enlisted Member
Romania
0
Rep
42
Posts

 
Drives: M3 E46 & GDB STI
Join Date: Sep 2007
Location: Romania, Bucharest

iTrader: (0)

Send a message via Yahoo to STI
Got my car back... they said that because of some bumps the shocks stoped comunicating with one and other and now they are just fine... I still don't think they solved anything but anyway I hope it doesn't happen again...
Appreciate 0
      07-15-2008, 09:22 PM   #20
EDELWEISS
Private
EDELWEISS's Avatar
0
Rep
73
Posts

 
Drives: 2008 M3 6sp AW FR EDC NAV
Join Date: May 2008
Location: SURREY BC CANADA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by STI View Post
Got my car back... they said that because of some bumps the shocks stoped comunicating with one and other and now they are just fine... I still don't think they solved anything but anyway I hope it doesn't happen again...
mine reported that he needed to change the left front shock ! i dont know why , but mine were also making a noise , what a bummer
__________________
08 M3 Coupe AW FR CF ROOF FULLY LOADED EDC
VORSTEINER FRONT LIP VORSTEINER, VORSTEINER REAR DIFFUSER H&R SPRINGS 20 INCH HRE 890R w EIESRMANN RACE EXHAUST, BLACKED OUT GRILLS , BLACKED OUT SIDE VENT, PAINTED REFLECTORS
Appreciate 0
      07-16-2008, 06:59 AM   #21
STI
Enlisted Member
Romania
0
Rep
42
Posts

 
Drives: M3 E46 & GDB STI
Join Date: Sep 2007
Location: Romania, Bucharest

iTrader: (0)

Send a message via Yahoo to STI
when I had the edc error flashing on the idrive and the car was cold ( I just started it ) I could also hear some noise coming from the shock's but for 2 days now with no error on the noise went away... maybe it's just me because I'm a little scared about this things but anyway...
Appreciate 0
      07-26-2008, 06:29 PM   #22
EDELWEISS
Private
EDELWEISS's Avatar
0
Rep
73
Posts

 
Drives: 2008 M3 6sp AW FR EDC NAV
Join Date: May 2008
Location: SURREY BC CANADA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by STI View Post
when I had the edc error flashing on the idrive and the car was cold ( I just started it ) I could also hear some noise coming from the shock's but for 2 days now with no error on the noise went away... maybe it's just me because I'm a little scared about this things but anyway...
i was good for two days and then i decided to put in the springs and i got the edc malfunction back now i dont know what to do ! its not the same as before it comes and goes on and off its kinda strange i can still select the setting i want and its not automaticallly giving me an error always on when i start the car but will come on in the middle of driving and then go away on its own , the way i know that is through the check control frature , sometimes i get the shock and somtime it says all sytems ok , i was looking at some data streams at the shop and on the acceleration sensor (top of shock mount) the voltage on the left shock fluctuates from 2.5-2.4 v and the right one and the one sensor for the rear are both steady at 2.5 v , if anyone has more tech info on this it would be greatly helpfull as i dont want to take it back to the dealer now with the springs in .

i swapped the harness and connector and from left to right and stll the same on the left 2.4-2.5 even when not connected its stuck at those values ???
im pretty sure i read that after 5kph we should see 5v there , not true in my case .
__________________
08 M3 Coupe AW FR CF ROOF FULLY LOADED EDC
VORSTEINER FRONT LIP VORSTEINER, VORSTEINER REAR DIFFUSER H&R SPRINGS 20 INCH HRE 890R w EIESRMANN RACE EXHAUST, BLACKED OUT GRILLS , BLACKED OUT SIDE VENT, PAINTED REFLECTORS
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 02:28 PM.




m3post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST