BMW M3 Forum (E90 E92)

BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read


Go Back   M3Post - BMW M3 Forum > M3 (E90 / E92 / E93) > General M3 Forum (E90 + E92 + E93)
 
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      06-23-2008, 01:05 PM   #1
FlyingDutchman
New Member
 
FlyingDutchman's Avatar
 
Drives: 2008 E90 M3 -AW
Join Date: Mar 2008
Location: Michigan

Posts: 20
iTrader: (0)

E90 M3 1577 Miles - Engine Malfunction

Well, I just dropped off my new M3 at my friendly neighborhood BMW dealer because it went into “limp mode” on my way to the office this morning.

It displayed “Engine Malfunction! Reduced Power” on the iDrive display, the redline indicator swung way over to 4000 rpm and the engine vibrated (and vicariously the whole car) noticeably at idle while waiting for traffic lights.

I must admit, I’m a little concerned. I followed break-in to the letter and just started to drive the car more aggressively following my 1200 mile service. It sat unused in the garage all weekend until my commute to work this morning and it seemed fine until about 5 miles into my commute.

The dealer was very accommodating and provided an x3 loaner to get me to the office but I still have not heard from them as to what the issue may be. I’ll keep you all posted as news becomes available.
__________________
2008 E90 M3 - AW - Blk Leather - 19" Wheels - Cold Weather Pkg - Premium Pkg - Technology Pkg - Enhanced Audio - HD Radio - SAT Radio - PDC - Moonroof - iPOD & USB
FlyingDutchman is offline  
0
Reply With Quote
      06-23-2008, 01:17 PM   #2
HeadOn
Private First Class
 
Drives: 08 M3 Spark. Graph. 6MT Coupe
Join Date: Apr 2008
Location: Austin, TX

Posts: 127
iTrader: (0)

Garage List
2008 M3 Coupe  [4.00]
Sorry to hear that. Good luck.

Is it a 6MT or DCT?
HeadOn is offline  
0
Reply With Quote
      06-23-2008, 01:19 PM   #3
FlyingDutchman
New Member
 
FlyingDutchman's Avatar
 
Drives: 2008 E90 M3 -AW
Join Date: Mar 2008
Location: Michigan

Posts: 20
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by HeadOn View Post
Sorry to hear that. Good luck.

Is it a 6MT or DCT?
Thanks. It is a 6MT.
__________________
2008 E90 M3 - AW - Blk Leather - 19" Wheels - Cold Weather Pkg - Premium Pkg - Technology Pkg - Enhanced Audio - HD Radio - SAT Radio - PDC - Moonroof - iPOD & USB
FlyingDutchman is offline  
0
Reply With Quote
      06-23-2008, 01:57 PM   #4
valeram
Major
 
Drives: E92 M3 DCT
Join Date: Oct 2006
Location: Dublin, OH

Posts: 1,341
iTrader: (0)

Maybe bad gas. I hope it is not the fuel pump problem that plague the 335.
valeram is offline  
0
Reply With Quote
      06-23-2008, 02:22 PM   #5
FlyingDutchman
New Member
 
FlyingDutchman's Avatar
 
Drives: 2008 E90 M3 -AW
Join Date: Mar 2008
Location: Michigan

Posts: 20
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by valeram View Post
Maybe bad gas. I hope it is not the fuel pump problem that plague the 335.
High Pressure Fuel Pump was my first thought as well. The dealer said that they have not seen that issue on the new M3.

They did say that BMW had them fill the tank with gas (I was at a quarter tank with the "reserve fuel" warning).
__________________
2008 E90 M3 - AW - Blk Leather - 19" Wheels - Cold Weather Pkg - Premium Pkg - Technology Pkg - Enhanced Audio - HD Radio - SAT Radio - PDC - Moonroof - iPOD & USB
FlyingDutchman is offline  
0
Reply With Quote
      06-23-2008, 02:27 PM   #6
kevinD
Private
 
Drives: 04 evo 8
Join Date: Jun 2008
Location: irving, TX

Posts: 93
iTrader: (0)

hey flying dutchman, you wouldn't by chance happen to be a hope college alumni/faculty/staff? (sorry off topic)
kevinD is offline  
0
Reply With Quote
      06-23-2008, 02:33 PM   #7
FlyingDutchman
New Member
 
FlyingDutchman's Avatar
 
Drives: 2008 E90 M3 -AW
Join Date: Mar 2008
Location: Michigan

Posts: 20
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by kevinD View Post
hey flying dutchman, you wouldn't by chance happen to be a hope college alumni/faculty/staff? (sorry off topic)
Nope. My degree is from Hope College's rival.
__________________
2008 E90 M3 - AW - Blk Leather - 19" Wheels - Cold Weather Pkg - Premium Pkg - Technology Pkg - Enhanced Audio - HD Radio - SAT Radio - PDC - Moonroof - iPOD & USB
FlyingDutchman is offline  
0
Reply With Quote
      06-23-2008, 02:46 PM   #8
kevinD
Private
 
Drives: 04 evo 8
Join Date: Jun 2008
Location: irving, TX

Posts: 93
iTrader: (0)

ahh, your one of those


<--- hope college alumni here
kevinD is offline  
0
Reply With Quote
      06-23-2008, 03:26 PM   #9
GT3 Tim
Moderator
 
GT3 Tim's Avatar
 
Drives: 2008 E90 M3
Join Date: Feb 2008
Location: Sacramento, CA

Posts: 1,894
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by valeram View Post
Maybe bad gas. I hope it is not the fuel pump problem that plague the 335.
Another user posted with the same issue IIRC. It ended up being the fuel. Apparently, BMW had the fuel analyzed and its Methanol content was WAY over the 10% max. Wonder if that will be the case with yours?

Let us know how it turns out.
__________________
Tim (apparently likes "3" cars)
E90 M3 -- Current ride
2004 GT3 -- Sold
1997 M3/4 -- Sold
1995 M3 -- Sold
GT3 Tim is offline   United_States
0
Reply With Quote
      06-23-2008, 03:42 PM   #10
FlyingDutchman
New Member
 
FlyingDutchman's Avatar
 
Drives: 2008 E90 M3 -AW
Join Date: Mar 2008
Location: Michigan

Posts: 20
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by GT3 Tim View Post
Another user posted with the same issue IIRC. It ended up being the fuel. Apparently, BMW had the fuel analyzed and its Methanol content was WAY over the 10% max. Wonder if that will be the case with yours?

Let us know how it turns out.
Thanks - I'll keep you posted. My dealer has been great about calling me every couple of hours even though they don't know what the issue is yet.

I'd be very surprised/perplexed if it turned out to be bad gas. I was just under a quarter tank when the issue occured and I always use BP Ultimate which is 93 octane here in MI.
__________________
2008 E90 M3 - AW - Blk Leather - 19" Wheels - Cold Weather Pkg - Premium Pkg - Technology Pkg - Enhanced Audio - HD Radio - SAT Radio - PDC - Moonroof - iPOD & USB
FlyingDutchman is offline  
0
Reply With Quote
      06-23-2008, 03:56 PM   #11
ideliver
Major
 
ideliver's Avatar
 
Drives: 08 E60 M5 & 08 Infiniti QX56
Join Date: Feb 2008
Location: At the gas station

Posts: 1,232
iTrader: (0)

Garage List
2006 MB S430 SOLD  [0.00]
2003 E46 M3  [0.00]
Quote:
Originally Posted by FlyingDutchman View Post
I always use BP Ultimate which is 93 octane here in MI.

So they tell you...in Ohio...no county tests the octane content...only the volume/accuracy of the pump...

Very few counties require octane testing

The other guys gas was 20% ethanol...and he said that he only used premium also
__________________
Cars I've owned '76 Chevelle 350 RIP '82 Monte Carlo 350 RIP '82 Mustang 302 RIP '88 Honda CRX RIP '88 Olds Toronado sold '94 Toyota Tercel sold '99 Acura TL sold 2002 Porsche 911 sold 2003 E46 M3 Blk/gr 2006 MB S430 sold Current: 2008 Infiniti QX56 & 2008 E60 M5

ideliver is offline  
0
Reply With Quote
      06-23-2008, 04:04 PM   #12
FlyingDutchman
New Member
 
FlyingDutchman's Avatar
 
Drives: 2008 E90 M3 -AW
Join Date: Mar 2008
Location: Michigan

Posts: 20
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by GT3 Tim View Post
Another user posted with the same issue IIRC. It ended up being the fuel.
Would someone be kind enough to link this post? I have not been able to find it on my own.
__________________
2008 E90 M3 - AW - Blk Leather - 19" Wheels - Cold Weather Pkg - Premium Pkg - Technology Pkg - Enhanced Audio - HD Radio - SAT Radio - PDC - Moonroof - iPOD & USB
FlyingDutchman is offline  
0
Reply With Quote
      06-23-2008, 04:21 PM   #13
AJBoston
Private
 
Drives: 2011 E92 M3 ZCP
Join Date: May 2008
Location: Boston, MA, USA

Posts: 96
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by FlyingDutchman View Post
Would someone be kind enough to link this post? I have not been able to find it on my own.
I think people are probably referring to my post a few weeks back.

http://www.m3post.com/forums/showthread.php?t=145560

Long story short, I was hearing a very loud ticking/clattering noise on startup. Went away once warm. I didn't get a limp-home mode or CEL, however. After a fuel analysis, it ended up being attributed to excessive ethanol content (+15%) in the gas. Dealer siphoned out the bad gas, put in new gas, and I haven't heard it since. Good luck and please keep us updated.
AJBoston is offline   United_States
0
Reply With Quote
      06-23-2008, 05:15 PM   #14
Davinhci
Colonel
 
Davinhci's Avatar
 
Drives: 08 M3 E92 & 08 E70 X5 4.8
Join Date: Mar 2008
Location: Austin, TX

Posts: 2,474
iTrader: (6)

Garage List
2008 M3  [0.00]
sucks, i would have called the dealership by now. hope you get your car back soon
__________________

08 E92 AW M3 | HRE P40 19" | APE Air Filter | BMW Performance Grills | White Side Gills | CF Mirror Covers | BMW Performance Pedals | F1 Pinnacle Tint | V1 Hardwire | Dinan Performance Software | Gintani Exhaust | H&R Sports Springs | RPI Scoops | BMW CF Spoiler | Challenge Diffuser | Lux H8 V3 | LCI Tail Lights |
Davinhci is offline   United_States
0
Reply With Quote
      06-24-2008, 11:33 AM   #15
GT3 Tim
Moderator
 
GT3 Tim's Avatar
 
Drives: 2008 E90 M3
Join Date: Feb 2008
Location: Sacramento, CA

Posts: 1,894
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by AJBoston View Post
I think people are probably referring to my post a few weeks back.

http://www.m3post.com/forums/showthread.php?t=145560

Long story short, I was hearing a very loud ticking/clattering noise on startup. Went away once warm. I didn't get a limp-home mode or CEL, however. After a fuel analysis, it ended up being attributed to excessive ethanol content (+15%) in the gas. Dealer siphoned out the bad gas, put in new gas, and I haven't heard it since. Good luck and please keep us updated.

My bad.. from memory, I thought your car went into limp mode. Also, I said Methanol...lol. Yeah. That would PHUCK up your fuel system. lol. Geez...time for some coffee.

Curious to see what is the case with this one though....interesting. Maybe a software glitch? Time will tell....
__________________
Tim (apparently likes "3" cars)
E90 M3 -- Current ride
2004 GT3 -- Sold
1997 M3/4 -- Sold
1995 M3 -- Sold
GT3 Tim is offline   United_States
0
Reply With Quote
      06-24-2008, 12:05 PM   #16
FlyingDutchman
New Member
 
FlyingDutchman's Avatar
 
Drives: 2008 E90 M3 -AW
Join Date: Mar 2008
Location: Michigan

Posts: 20
iTrader: (0)

Here is an update as of Noon Eastern Time today:

The dealer is waiting for a call back from someone they called “the Regional Technical Manager”. Apparently they don’t know what’s wrong and the information they have is somewhat conflicting. Apparently one bank of cylinders is reporting normal operation and the other is reporting all “zeros” - whatever that means.

They assured me everything is covered under warranty and promised to call me once they heard from the senior resource at BMW they mentioned.

Again, my dealer has been very nice to deal with but it appears that my issue may be well beyond bad fuel or a failed fuel pump. The current M3 is still a new product for BMW NA and they appear to have little documented technical data to draw upon – hence the appeal to a higher authority. I just hope the car comes back soon and runs as well and strong as it did before this incident.
__________________
2008 E90 M3 - AW - Blk Leather - 19" Wheels - Cold Weather Pkg - Premium Pkg - Technology Pkg - Enhanced Audio - HD Radio - SAT Radio - PDC - Moonroof - iPOD & USB

Last edited by FlyingDutchman; 06-24-2008 at 12:24 PM.
FlyingDutchman is offline  
0
Reply With Quote
      06-24-2008, 12:09 PM   #17
!Xoible
Banned
 
Drives: ....
Join Date: Nov 2006
Location: .

Posts: 46,037
iTrader: (4)

Garage List
2008 M3  [3.50]
2007 335i  [4.50]
2008 528i  [4.00]
2006 Infiniti - G35 ...  [4.00]
reporting zeroes i imagine is reporting failure. sorry to hear that about your M3. i hope it's not a huge issue, and i definitely hope it's not a common thing with M3's.
!Xoible is offline   United_States
0
Reply With Quote
      06-25-2008, 12:39 PM   #18
David1
Colonel
 
David1's Avatar
 
Drives: 09 E92 09 X5
Join Date: Mar 2007
Location: City With No Room For Ludicris Speed!

Posts: 2,518
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by valeram View Post
Maybe bad gas. I hope it is not the fuel pump problem that plague the 335.
The M cars do not use direct injection as with the N54 6cyl. The M3 has conventional fuel pumps.
David1 is online now   United_States
0
Reply With Quote
      06-25-2008, 12:43 PM   #19
gadget
Major
 
gadget's Avatar
 
Drives: 09 e92///M SSII DCT
Join Date: Nov 2007
Location: US

Posts: 1,162
iTrader: (0)

Any word from your dealer.

Hope you get you car back soon.
gadget is offline   United_States
0
Reply With Quote
      06-25-2008, 01:00 PM   #20
FlyingDutchman
New Member
 
FlyingDutchman's Avatar
 
Drives: 2008 E90 M3 -AW
Join Date: Mar 2008
Location: Michigan

Posts: 20
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by gadget View Post
Any word from your dealer.

Hope you get you car back soon.
Thanks for asking. Unfortunately they still have no idea what the issue is. Again, because of this being such a new product they tell me they are being very cautious and constantly checking-in with senior technicians at BMW. I was told to expect more information tomorrow.

I’m becoming a bit discouraged that after having my car for more than 48 hours they still do not know what is wrong - let alone can tell me when I’ll have my car back. I just hope it runs just as well and as fast as it did before this incident once returned. In the meantime, I’ll continue being patient and try to enjoy the X3 loaner they gave me to use.....
__________________
2008 E90 M3 - AW - Blk Leather - 19" Wheels - Cold Weather Pkg - Premium Pkg - Technology Pkg - Enhanced Audio - HD Radio - SAT Radio - PDC - Moonroof - iPOD & USB
FlyingDutchman is offline  
0
Reply With Quote
      06-25-2008, 01:32 PM   #21
lucid
Major General
 
lucid's Avatar
 
Drives: E30 M3; Expedition
Join Date: Apr 2007
Location: USA

Posts: 8,034
iTrader: (0)

It sounds like one bank of cylinders are simply not firing. It could be an electrical issue--maybe those cylinders are not getting sparked. Something like this happened to my E46. There was a general 3-series recall on the coils. I didn't respond in time and the engine started running really rough one morning. They changed the coils and the issue was resolved. Good luck.
__________________
lucid is offline   United_States
0
Reply With Quote
      06-25-2008, 02:19 PM   #22
Dascamel
Lieutenant Colonel
 
Dascamel's Avatar
 
Drives: 2008 e92 M3, 2010 e91 328i
Join Date: Jul 2007
Location: Bakersfield, CA

Posts: 1,662
iTrader: (0)

Hang in there, at least they aren't rushing anything.
__________________
2008 E92 M3 Jerez Black,DCT,Fox Red ext,Prem,Tech,19", ipod/usb, CF roof and trim
2010 E91 328i Space Gray,Black int, M sport, most options
2007 Montego Blue 335i (retired)
Dascamel is offline  
0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 12:46 PM.




m3post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST