BMW M3 Forum (E90 E92)

BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read


Go Back   M3Post - BMW M3 Forum > E90/E92 M3 Technical Topics > Engine, Transmission, Exhaust, Drivetrain, ECU Software Modifications
 
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      05-15-2011, 11:17 AM   #1
saeedg48
Brigadier General
 
Drives: 12 CLS63 + 14 M6 C
Join Date: Nov 2008
Location: Unknown

Posts: 3,499
iTrader: (1)

Question *Confirm >> General Vibrations with XPipes*

Hey guys I installed xpipes a month ago and it's been great!

There's general vibration transferred into the cabin of the car caused by the xpipes while cold

I can't imagine i'm the first to be hearing these noises after installing such a loud exhaust system. The sound is only present when the exhaust is cold.
Even if the car is warmed up if I park it for 10 minutes and come back for the first 2 minutes it'll rattle.

Once the car is completely warmed up it sounds perfect. Even stock the car sounds a bit raspy when it's cold so I know this is normal.

Has anyone with xpipes experienced these same problems?

Thanks


__________________


2008 M3 Sedan + TestPipes + Tune [sold]

2012 CLS63 AMG + P30 Performance Package
2014 M6 Coupe + AMS Downpipes + KW V3

Last edited by saeedg48; 05-15-2011 at 11:28 AM.
saeedg48 is offline   Iran
0
Reply With Quote
      05-15-2011, 06:56 PM   #2
Alex@Autocouture
BimmerPost Supporting Vendor

 
Alex@Autocouture's Avatar
 
Drives: E30 M3, E92 Frozen GTS
Join Date: Jan 2010
Location: Ny

Posts: 3,046
iTrader: (8)

Garage List
2011.75 E90 BMW M3  [3.83]
2011 bmw/ m3  [0.00]
I didn't have the vibration at first but now I do, I've experienced it with other cars also, I wanna think it's just a loose bolt, I'm Gonna check it next time it's on a lift
Alex@Autocouture is online now  
0
Reply With Quote
      05-15-2011, 07:17 PM   #3
Silverstone
Lieutenant
 
Silverstone's Avatar
 
Drives: BMW M3 E93 M DCT SILVERSTONE
Join Date: Jun 2009
Location: Saudi Arabia

Posts: 534
iTrader: (0)

Yes that happens to me with my Fabspeed X-Pipe setup combined with High Flow Cats 200 Cell, I took it to the dealer and to another shop, everything seemed to be fine. i think its just a thing you need to get used to. I know i did...I freaked out the first time i heard it i thought something was loose.
__________________
Silverstone is offline  
0
Reply With Quote
      05-15-2011, 07:19 PM   #4
Silverstone
Lieutenant
 
Silverstone's Avatar
 
Drives: BMW M3 E93 M DCT SILVERSTONE
Join Date: Jun 2009
Location: Saudi Arabia

Posts: 534
iTrader: (0)

And yes i only hear that sound and feel the vibrations near the arm rest and the shifter when its either cold or when parked for a couple of minutes after it was warmed up. But its a hit and miss, i dont always get it.
__________________
Silverstone is offline  
0
Reply With Quote
      05-16-2011, 01:06 PM   #5
BruinE90
Private First Class
 
BruinE90's Avatar
 
Drives: 2009 E90 M3
Join Date: Apr 2010
Location: So Cal

Posts: 151
iTrader: (1)

I have the same problem with only Fabspeed X-Pipe and stock primary cat installed. There were no vibration sounds the first few months, but now I hear it during every cold start. It goes away after <1min. Not sure how to fix the problem.

anyone?
BruinE90 is offline   Taiwan
0
Reply With Quote
      05-16-2011, 04:23 PM   #6
saeedg48
Brigadier General
 
Drives: 12 CLS63 + 14 M6 C
Join Date: Nov 2008
Location: Unknown

Posts: 3,499
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by BruinE90 View Post
I have the same problem with only Fabspeed X-Pipe and stock primary cat installed. There were no vibration sounds the first few months, but now I hear it during every cold start. It goes away after <1min. Not sure how to fix the problem.

anyone?
+1
__________________


2008 M3 Sedan + TestPipes + Tune [sold]

2012 CLS63 AMG + P30 Performance Package
2014 M6 Coupe + AMS Downpipes + KW V3
saeedg48 is offline   Iran
0
Reply With Quote
      05-16-2011, 04:31 PM   #7
jimmy ny
Second Lieutenant
 
jimmy ny's Avatar
 
Drives: 2011 bmw m3
Join Date: Jun 2010
Location: new york

Posts: 248
iTrader: (0)

I have AA HFC and mine dont rattle in the interior. My installer was top notch and i was there when he was doing it. He took a mallet and hammered the heat shield flush to the the chassis with a mallet and you have to make sure when you tighten every thing down you do it evenly so it doesnt have much room to move or flex or rub anything.
jimmy ny is offline  
0
Reply With Quote
      05-16-2011, 08:01 PM   #8
808E90
808E90
 
808E90's Avatar
 
Drives: E90 ///M
Join Date: Aug 2008
Location: Aloha State

Posts: 4,019
iTrader: (21)

I'm running a full catless/resless system and I get rattles and vibrations in my interior from the exhaust system ... It will get worse as your car get older
__________________
LTMW FTL . Karbonwerks LCI Trunk . Vorsteiner Poly Front Lip . NA Motorsports LUX H8 . RECARO Pole Position Seats . BMW Performance Pedals . BMW Performance Performance Grills . BMW Painted Fender Grills . BBS 19x9.5 19x11 LMs . Michelin PS2 265/295 . H&R Sport Springs . Wheel Mate 45/55MM Stud Kit . BBS Red Lug Nuts . ESS VT1 Supercharger . Akrapovic GT4 Exhaust
808E90 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-16-2011, 11:24 PM   #9
Draff1
Private First Class
 
Draff1's Avatar
 
Drives: 2009 Silverstone M3 Coupe
Join Date: Aug 2009
Location: San Diego, CA

Posts: 195
iTrader: (0)

Challenge Race + Dinan rear = no rattles. Very very slight vibration but I think the cause was something in the glove box. I did the install myself so I know everything was tight and spaced right.

Maybe colder climates could see different results.
__________________
2009 Silverstone II E92 M3 Coupe - DCT
Dinan Exhaust, RPi scoops, Dinan Tune, Dinan Pulley, BMC filter, LCI Taillights, MS 15mm spacers, Huper Optik tint.
Draff1 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-16-2011, 11:37 PM   #10
tha_good_life
Brigadier General
 
tha_good_life's Avatar
 
Drives: 2010 JzB E92 M3
Join Date: Jul 2008
Location: Seattle

Posts: 3,900
iTrader: (17)

Garage List
2010 BMW M3  [4.33]
interesting
tha_good_life is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-19-2011, 05:15 AM   #11
BimmerRob08
Major
 
BimmerRob08's Avatar
 
Drives: 2008 M3, Space Gray
Join Date: Mar 2008
Location: KIKR (ABQ), NM

Posts: 1,255
iTrader: (0)

I had a EI X-pipe (HFC) installed for a while. Removed it for the ECL I kept getting with 95 ROZ fuel here on base in England. But on the first install I noticed that on cold start ups, it had some rattle going on till it warmed up. I put it on the rack and just re-adjusted the pipes, clamps and had to tighten up the Remus Sport exhaust as one muffler started to come loose but was not the fault of the vibs on cold start up.

After i re-adjusted everything by loosening up all the clamps but not removing them, moved the pipes around till they felt adjusted right, then I torqued all the clamps/fittings back up. After that the cold-start rattle never manifested itself again. So it's probebly that one of the pipes are being pulled tight, as was my case, and a re-adjustment will most likely realign it all properly. Give it a shot, it'll probebly help if anything. Good luck.
BimmerRob08 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-19-2011, 09:01 AM   #12
akh23456
All I do is Win... Eat Race Sleep
 
akh23456's Avatar
 
Drives: F10 M5
Join Date: Mar 2009
Location: Philly

Posts: 2,048
iTrader: (2)

Garage List
2009 M3  [4.28]
2013 f10 M5  [0.00]
Quote:
Originally Posted by BimmerRob08 View Post

After i re-adjusted everything by loosening up all the clamps but not removing them, moved the pipes around till they felt adjusted right, then I torqued all the clamps/fittings back up. After that the cold-start rattle never manifested itself again. So it's probebly that one of the pipes are being pulled tight, as was my case, and a re-adjustment will most likely realign it all properly. Give it a shot, it'll probebly help if anything. Good luck.
i had that done as well by fabspeed when i had a vibration but all is good after.
__________________

F10 M5 : 11.5 125 with a 2.1 60ft Street Tires
E90 M3 11.2 126.7 with a 1.8 60ft Street Tires
akh23456 is online now   United_States
0
Reply With Quote
      05-19-2011, 04:30 PM   #13
Omerta
rev limiter abuser
 
Drives: '11 E90 M3
Join Date: Nov 2010
Location: Chicago

Posts: 260
iTrader: (1)

I get vibrations from the Challenge race when it is cold. I have had it adjusted and it improves but it is never completely gone at start up. I have been told that there is a hanger missing that is there with the stock set up (or there should be one in a certain place) that would help with this.
__________________
Showing or promising no abatement of severity, intensity, strength, or pace.
Omerta is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-23-2011, 12:57 AM   #14
REDBULL
Captain
 
REDBULL's Avatar
 
Drives: '12 SG M3/Fox Red
Join Date: Feb 2010
Location: NoVA

Posts: 669
iTrader: (6)

its because the engine runs rough at cold start. i believe its a 'cat warm up' feature or something like that. a tune will eliminate the rough start, which should rid of the vibration
__________________

12 E92 M3 SG/Fox Red - ESS VT2-650 | Mode Carbon | KW Clubsports | IPE | Challenge Race X pipe
10 E92 M3 MR/Black - rod bearing failure
REDBULL is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-23-2011, 02:14 AM   #15
saeedg48
Brigadier General
 
Drives: 12 CLS63 + 14 M6 C
Join Date: Nov 2008
Location: Unknown

Posts: 3,499
iTrader: (1)

fixed- loose clamp & minor primary cat position adjustment to xpipe
__________________


2008 M3 Sedan + TestPipes + Tune [sold]

2012 CLS63 AMG + P30 Performance Package
2014 M6 Coupe + AMS Downpipes + KW V3
saeedg48 is offline   Iran
0
Reply With Quote
      05-23-2011, 10:03 AM   #16
pride355
Second Lieutenant
 
pride355's Avatar
 
Drives: MY11 E92 M3 Coupe
Join Date: Apr 2010
Location: İstanbul

Posts: 229
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by saeedg48 View Post
Hey guys I installed xpipes a month ago and it's been great!

There's general vibration transferred into the cabin of the car caused by the xpipes while cold

I can't imagine i'm the first to be hearing these noises after installing such a loud exhaust system. The sound is only present when the exhaust is cold.
Even if the car is warmed up if I park it for 10 minutes and come back for the first 2 minutes it'll rattle.

Once the car is completely warmed up it sounds perfect. Even stock the car sounds a bit raspy when it's cold so I know this is normal.

Has anyone with xpipes experienced these same problems?

Thanks
I did have this kind of vibrations in the car, especially in underground parking lot of my house when I had Akrapovic EVO on my E92 M3.

That was one other reason why I just took off the mid. section from the car and left with just slip-on.

Last edited by pride355; 05-23-2011 at 10:17 AM.
pride355 is offline  
0
Reply With Quote
      05-23-2011, 11:26 AM   #17
pride355
Second Lieutenant
 
pride355's Avatar
 
Drives: MY11 E92 M3 Coupe
Join Date: Apr 2010
Location: İstanbul

Posts: 229
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by REDBULL View Post
its because the engine runs rough at cold start. i believe its a 'cat warm up' feature or something like that. a tune will eliminate the rough start, which should rid of the vibration
+1 I guess so
pride355 is offline  
0
Reply With Quote
      05-24-2011, 10:32 AM   #18
NoogMan
Private First Class
 
Drives: 2011 E90 M3
Join Date: Sep 2010
Location: Lancaster, SC

Posts: 115
iTrader: (1)

Yeah, I have vibrations with my sosi x-pipe on. Bugged me pretty bad at first, but i'm used to it now.
__________________
2011 M3 Sedan
2008 Audi RS4 (RIP 9-3-2010)
2010 Audi Q5 S-Line

NoogMan is offline  
0
Reply With Quote
      05-24-2011, 12:19 PM   #19
hamad
Private First Class
 
Drives: 2008 M3 Coupe DCT
Join Date: Oct 2008
Location: florida

Posts: 150
iTrader: (0)

me too
__________________
2008 M3 number 2 in florida with the DCT, Tubi exhaust loud
hamad is offline  
0
Reply With Quote
      06-05-2011, 11:32 PM   #20
yusammyyu
Private First Class
 
Drives: 2011 Bmw M3 coupe
Join Date: Dec 2010
Location: Los Angeles,ca

Posts: 129
iTrader: (0)

I just install gintani sport catback for 2 days , and find out that the cf have vibration when accelerate passing 2.2k rpm . but that vibration disappear when you only cruise on 2.2k rpm.
yusammyyu is offline  
0
Reply With Quote
      06-05-2011, 11:46 PM   #21
kitw
Colonel
 
kitw's Avatar
 
Drives: 2015 MW M3/2011 E90 M3
Join Date: Jun 2007
Location: Bay Area, CA

Posts: 2,321
iTrader: (14)

Quote:
Originally Posted by yusammyyu View Post
I just install gintani sport catback for 2 days , and find out that the cf have vibration when accelerate passing 2.2k rpm . but that vibration disappear when you only cruise on 2.2k rpm.
Thank you for your completely irrelevant post, seeing as how this thread is about X pipes and the Gintani is a catback.
__________________
IMG_3969-Edit by kitw, on Flickr
kitw is online now  
0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 06:21 PM.




m3post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST