BMW M3 Forum (E90 E92)

BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read


Go Back   M3Post - BMW M3 Forum > E90/E92 M3 Technical Topics > Coding / ConnectedDrive / Audio-Video / Electronics / Bluetooth / I-Drive & Nav
 
Lux Angel Eyes
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      11-07-2009, 07:53 PM   #1
elp_jc
Brigadier General
 
Drives: .
Join Date: May 2008
Location: .

Posts: 4,910
iTrader: (0)

C.A. acting up?

Tried to unlock the M (touching the handle) thru the passenger side, and it was just relocking the car every time. Tried it 3 times and gave up; had to unlock it with the remote (key). Oh, and I locked the car from the passenger handle, so it should have opened it as well (like it does from the driver's side). Is C.A. supposed to unlock the car from the driver's handle only?. Comments welcome.

Last edited by elp_jc; 11-08-2009 at 12:29 AM.
elp_jc is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-08-2009, 05:10 AM   #2
Fuzzz
Private
 
Drives: 06 M5
Join Date: Jun 2007
Location: San Francisco

Posts: 70
iTrader: (0)

CA should definately work on all the doors and trunk

I am sure you are doing it right, but your post is a little confusing so I wanted to double check...

Touch the outside of the door handle, where the key would go, and it will lock, touch the inside as if you are pulling on the handle and it will unlock.

When you are trying to open the passenger door, you are putting your hand into the handle, and not touching the outside, right?

Also was it raining, or was the car wet by chance? That sometimes messes with the sensors.
Fuzzz is offline  
0
Reply With Quote
      11-08-2009, 05:51 AM   #3
gucci22
Private First Class
 
gucci22's Avatar
 
Drives: '10 E92 M3 6MT
Join Date: Oct 2009
Location: Waikiki, HI

Posts: 112
iTrader: (0)

I never had any issues rain or shine on either door (was my 335 though).
__________________
2010 E92 M3 6MT | SSII/FR/CL | CF | 19s | Prem | Tech | iPhone/iPod/USB | Heated Seats | PDC | Alarm
'03 GSX-R 750 | Bumble Bee
'07 E92 335i | SG/FR/Alum | Prem | Sport (SOLD)
'05 G35 6MT | Silver/Black (SOLD)
'01 328ci Step | Blue/Beige (SOLD)
gucci22 is offline   Iraq
0
Reply With Quote
      11-08-2009, 02:03 PM   #4
elp_jc
Brigadier General
 
Drives: .
Join Date: May 2008
Location: .

Posts: 4,910
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Fuzzz View Post
I am sure you are doing it right
Wrong .
Quote:
Originally Posted by Fuzzz View Post
touch the inside as if you are pulling on the handle and it will unlock.
Duh! To my defense, yesterday was the first time I needed to unlock the car in 5 months. And yes, I knew how to do it, but forgot (47 here) . Thanks buddy. I should change the title to 'Memory acting up', no? Have a good one folks.
elp_jc is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-08-2009, 07:14 PM   #5
frankzlin79
Lieutenant Colonel
 
frankzlin79's Avatar
 
Drives: 2013 Nissan GT-R
Join Date: Oct 2008
Location: Houston, Texas

Posts: 1,618
iTrader: (5)

With Comfort Access, you should be able to unlock the door by touching the handle from the passenger side.
frankzlin79 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-08-2009, 07:39 PM   #6
elp_jc
Brigadier General
 
Drives: .
Join Date: May 2008
Location: .

Posts: 4,910
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by frankzlin79 View Post
With Comfort Access, you should be able to unlock the door by touching the handle from the passenger side.
The INSIDE of the handle. I was touching the same place where you lock .

Last edited by elp_jc; 11-08-2009 at 08:21 PM.
elp_jc is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-08-2009, 08:16 PM   #7
frankzlin79
Lieutenant Colonel
 
frankzlin79's Avatar
 
Drives: 2013 Nissan GT-R
Join Date: Oct 2008
Location: Houston, Texas

Posts: 1,618
iTrader: (5)

Ah haha..yes there's your problem.
frankzlin79 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-08-2009, 08:21 PM   #8
davedave
Captain
 
davedave's Avatar
 
Drives: Godzilla
Join Date: Jul 2007
Location: Somewhere

Posts: 790
iTrader: (7)

you tint your window?
davedave is offline  
0
Reply With Quote
      11-08-2009, 08:25 PM   #9
elp_jc
Brigadier General
 
Drives: .
Join Date: May 2008
Location: .

Posts: 4,910
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by davedave View Post
you tint your window?
Not yet. Purely operator error . But read metallic paint could cause problems, so better stick with ceramic, no? My installer only carries the 3M brand, but should be basically the same as the others (Huber Optik, Pinnacle, etc.), no? My car is only exposed to the elements when I drive it, and that's only a few thousand miles per year. Take care.
elp_jc is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-08-2009, 08:28 PM   #10
davedave
Captain
 
davedave's Avatar
 
Drives: Godzilla
Join Date: Jul 2007
Location: Somewhere

Posts: 790
iTrader: (7)

right after i tint my window on my 335 and M3, both Comfort Access acting up. it works 50% of the time. most of the time, i just pressing my key remote. I can live with that
davedave is offline  
0
Reply With Quote
      11-08-2009, 08:33 PM   #11
elp_jc
Brigadier General
 
Drives: .
Join Date: May 2008
Location: .

Posts: 4,910
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by davedave View Post
I can live with that
But is it metallic or ceramic tint? And what brand? Just curious. Not a big deal to me either, but if I can avoid a problem using the right tint, rather do it right. Tinter said he hasn't had a problem with CA acting up with regular (metallic) tint, and others have reported problems even with ceramic, so I'm a bit confused with the issue .
elp_jc is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-09-2009, 07:47 AM   #12
Jlnike
Second Lieutenant
 
Drives: 08 e90 m3 07 e90 328xi
Join Date: Nov 2008
Location: New York

Posts: 261
iTrader: (1)

I never knew how to lock the car with C.A. before i got tints put on, unlocking it with C.A. works fine and great right now... how do i lock it? i messed around this morning touching differnt parts but it never locked.
Jlnike is offline  
0
Reply With Quote
      11-09-2009, 03:07 PM   #13
frankzlin79
Lieutenant Colonel
 
frankzlin79's Avatar
 
Drives: 2013 Nissan GT-R
Join Date: Oct 2008
Location: Houston, Texas

Posts: 1,618
iTrader: (5)

Quote:
Originally Posted by Jlnike View Post
I never knew how to lock the car with C.A. before i got tints put on, unlocking it with C.A. works fine and great right now... how do i lock it? i messed around this morning touching differnt parts but it never locked.
You must touch, not the outside or inside of the door handle, but a sweet spot on the TOP of the handle. This top portion has a textured or ridged surface with several parallel lines. You only need to touch and hold for 1 second with one finger.

Last edited by frankzlin79; 11-09-2009 at 06:57 PM.
frankzlin79 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-09-2009, 04:45 PM   #14
mrtm2008
Lieutenant
 
mrtm2008's Avatar
 
Drives: 08 E90 M3 Sedan
Join Date: Oct 2008
Location: Palm Beach Gardens, FL

Posts: 442
iTrader: (2)

Exclamation

Quote:
Originally Posted by elp_jc View Post
But read metallic paint could cause problems, so better stick with ceramic, no?
My E90 M3 was tinted with metallic tint by N. Scottsdale BMW & I have never had any problem with C.A.
__________________
08 E90 M3, JrzB/BB, 360 Forged 8 Mesh, H&R Springs, RPI Scoops, Eisenmann Sport Exh, VRS Lip, CF Decklid, CF Diffuser, OSS LED AE, Rear Headrest V1, '09 iDrive Controller, Euro Rear Fog, OEM BlackLine TL, MRTM Design E90 Pedals & Door Lock Studs
mrtm2008 is offline  
0
Reply With Quote
      11-09-2009, 06:58 PM   #15
frankzlin79
Lieutenant Colonel
 
frankzlin79's Avatar
 
Drives: 2013 Nissan GT-R
Join Date: Oct 2008
Location: Houston, Texas

Posts: 1,618
iTrader: (5)

I've got ceramic tint (Pinnacle F1) with no problems either.
frankzlin79 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-09-2009, 06:58 PM   #16
SlammedR8
Brigadier General
 
SlammedR8's Avatar
 
Drives: 2010 Audi R8 V10 +2013 Audi S4
Join Date: Jul 2007
Location: Toronto

Posts: 4,936
iTrader: (2)

Send a message via MSN to SlammedR8
does anyone know how to change the battery and what battery is needed in the CA key?
__________________
SlammedR8 is offline   Canada
0
Reply With Quote
      11-09-2009, 07:15 PM   #17
elp_jc
Brigadier General
 
Drives: .
Join Date: May 2008
Location: .

Posts: 4,910
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by slammedm3 View Post
does anyone know how to change the battery and what battery is needed in the CA key?
I'm almost positive it's a CR2032, and the manual has a pretty clear picture of how to do it. I haven't done it yet, but you remove the metal key and lift the cover from a notch in there.

I'm going to start a thread asking who has changed the battery on their CA keys and at what mileage/time from build date. What a PITA to find your battery is dead on a trip. Car should have a low battery warning.
elp_jc is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-09-2009, 07:53 PM   #18
Crazy Bimmer
The Jesal
 
Crazy Bimmer's Avatar
 
Drives: E90 M3
Join Date: Nov 2005
Location: Chicago IL

Posts: 5,830
iTrader: (19)

Garage List
2009 BMW M3  [0.00]
Send a message via AIM to Crazy Bimmer
Quote:
Originally Posted by elp_jc View Post
I'm almost positive it's a CR2032, and the manual has a pretty clear picture of how to do it. I haven't done it yet, but you remove the metal key and lift the cover from a notch in there.

I'm going to start a thread asking who has changed the battery on their CA keys and at what mileage/time from build date. What a PITA to find your battery is dead on a trip. Car should have a low battery warning.

I went searching on the E90post since their cars been out much longer.

From the threads i seen, they do have a low battery warning for the key fob. I'd assume ours is the same.

http://www.e90post.com/forums/showpo...9&postcount=13
__________________
2009 E90 M3 - SOLD
Crazy Bimmer is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-09-2009, 10:02 PM   #19
SlammedR8
Brigadier General
 
SlammedR8's Avatar
 
Drives: 2010 Audi R8 V10 +2013 Audi S4
Join Date: Jul 2007
Location: Toronto

Posts: 4,936
iTrader: (2)

Send a message via MSN to SlammedR8
Quote:
Originally Posted by Jesal@Project 808 View Post
I went searching on the E90post since their cars been out much longer.

From the threads i seen, they do have a low battery warning for the key fob. I'd assume ours is the same.

http://www.e90post.com/forums/showpo...9&postcount=13
thanks
wow - 2.5-3 years IS pretty damn good. But I think that all depends on the usage, and I open and close my roof from the key fob 90% of the time, so I would say my battery is on its way out..
__________________
SlammedR8 is offline   Canada
0
Reply With Quote
      11-10-2009, 12:45 AM   #20
elp_jc
Brigadier General
 
Drives: .
Join Date: May 2008
Location: .

Posts: 4,910
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Jesal@Project 808 View Post
From the threads i seen, they do have a low battery warning for the key fob. I'd assume ours is the same.
Thanks buddy. And yes, it has to be the same; hopefully an M3 owner will confirm that .
Oh, and I don't think you have to insert the key for 'database' purposes; SA read my key and everything was current without inserting it, but could be wrong. Main reason it's there is if battery dies.

Only question left is if settings don't get erased while battery gets replaced. If it's done within 10 seconds it shouldn't happen. Curious to hear if that's true. Thanks again.
elp_jc is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-10-2009, 10:32 AM   #21
SlammedR8
Brigadier General
 
SlammedR8's Avatar
 
Drives: 2010 Audi R8 V10 +2013 Audi S4
Join Date: Jul 2007
Location: Toronto

Posts: 4,936
iTrader: (2)

Send a message via MSN to SlammedR8
Quote:
Originally Posted by elp_jc View Post
Thanks buddy. And yes, it has to be the same; hopefully an M3 owner will confirm that .
Oh, and I don't think you have to insert the key for 'database' purposes; SA read my key and everything was current without inserting it, but could be wrong. Main reason it's there is if battery dies.

Only question left is if settings don't get erased while battery gets replaced. If it's done within 10 seconds it shouldn't happen. Curious to hear if that's true. Thanks again.
I will confirm how it works in the M3.

I want to switch the battery out - even if mine isnt dead yet, for $2 its worth the time and money!
__________________
SlammedR8 is offline   Canada
0
Reply With Quote
      11-10-2009, 06:43 PM   #22
elp_jc
Brigadier General
 
Drives: .
Join Date: May 2008
Location: .

Posts: 4,910
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by slammedm3 View Post
I will confirm how it works in the M3. I want to switch the battery out - even if mine isnt dead yet, for $2 its worth the time and money!
Thanks a lot man. That's exactly what I want to do as well... if it works .
Replacing the batteries every 2 years seems like cheap insurance indeed. I'm at 1-1/2 years now, and little mileage, so I should be safe every 2 yrs.
elp_jc is offline   United_States
0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 11:11 AM.




m3post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST