BMW M3 Forum (E90 E92)

BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read


Go Back   M3Post - BMW M3 Forum > E90/E92 M3 Technical Topics > Wheels + Tires Sponsored by The Tire Rack
  TireRack

KEEP M3POST ALIVE BY DOING YOUR TIRERACK SHOPPING FROM THIS BANNER LINK!
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      02-08-2011, 09:44 PM   #1
DragonNeo
Private First Class
United_States
4

 
Drives: 09 M3 E93
Join Date: Jan 2011
Location: MA


Posts: 145
iTrader: (0)

How much performance do I lose with snow tires?

I bought the car and immediately put on snow tires (Dunlop 3D), so I haven't driven with the performance summer tires to compare. Just wondering how different it will feel.
__________________
2009 M3 E93 DCT SG/FR Extended


Winter beater: 2009 M3 E93 DCT with Dunlop SP Winter Sport 3D
Appreciate 0
      02-08-2011, 09:48 PM   #2
immiketoo
Colonel
67

 
immiketoo's Avatar
 
Drives: Smoothly
Join Date: Apr 2009
Location: Chicago Burbs


Posts: 2,873
iTrader: (0)

The difference is substantial. Car feels floaty with snows. Solid with summers. You will be pleased
__________________

Quote:
Originally Posted by double eagle View Post
Thickness feels good to me and my hands aren't that big.
Appreciate 0
      02-08-2011, 09:54 PM   #3
w00tw00t
Lieutenant Colonel
United_States
33

 
w00tw00t's Avatar
 
Drives: a fun car..
Join Date: Oct 2010
Location: Issaquah, WA


Posts: 1,648
iTrader: (11)

I have had the same tires (Dunlop 3Ds) for about a month now and I've been impressed. You definitely give up on dry performance - The DSC light comes on more often under hard acceleration but all in all for winters (rain, cold, sleet, snow, dry) its a perfect compromise. I even did a launch once and there was some wheel spin drama but I got a OK launch.

Can't wait to put my summers on again though!
Appreciate 0
      02-08-2011, 09:55 PM   #4
arter
collecting toys
8

 
arter's Avatar
 
Drives: M3 MCB
Join Date: May 2008
Location: rochester, ny


Posts: 780
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by DragonNeo View Post
I bought the car and immediately put on snow tires (Dunlop 3D), so I haven't driven with the performance summer tires to compare. Just wondering how different it will feel.

Unless you are driving on ice in which cause you actually can move your car with the snow tires on ( vs. just spinning them with summers......).

Up where I am, you won't be able to make a corner with summer tires. You will just make an M3 sized hole in the snow drift on the outside of the turn.

also have the Dunlop 3D, good winter tires...
__________________
2011 e92 M3 Monte Carlo Blue ESS 535
2015 cayman GTS
2006 SLK 55 AMG
Appreciate 0
      02-08-2011, 09:55 PM   #5
klammer
Brigadier General
39

 
Drives: 11 spc gry m3 e90, 07 X5
Join Date: Jan 2010
Location: chicago


Posts: 3,244
iTrader: (0)

agreed, when i put on the winters it was like a different car, and now that i'm used to those getting real excited about putting the summers back on, you will be pleased
__________________
mods: akra evo, dinan 3.45 diff, ess akra tune, dinan stg.3, Alcon bbk, HRE P40
Appreciate 0
      02-08-2011, 10:02 PM   #6
JohnnyRoaster
Captain
United_States
15

 
JohnnyRoaster's Avatar
 
Drives: 09 Jerez Black M3 Sedan
Join Date: Nov 2008
Location: Outside Beantown


Posts: 943
iTrader: (0)

I get a vibration on the highway at around 80 with my Dunlop 3D snows and I find the ride to be a bit more harsh around town. I can't wait to put my summer tires back on but won't until April. You will be amazed how much better seated it will feel.
__________________
Appreciate 0
      02-08-2011, 10:05 PM   #7
DragonNeo
Private First Class
United_States
4

 
Drives: 09 M3 E93
Join Date: Jan 2011
Location: MA


Posts: 145
iTrader: (0)

I think the Dunlop 3D is really good for snow, but it does feel a little sluggish and draggy on dry roads. I can't wait for the spring so that I can put on the 19inch wheels and summer tires.
__________________
2009 M3 E93 DCT SG/FR Extended


Winter beater: 2009 M3 E93 DCT with Dunlop SP Winter Sport 3D
Appreciate 0
      02-08-2011, 10:07 PM   #8
DragonNeo
Private First Class
United_States
4

 
Drives: 09 M3 E93
Join Date: Jan 2011
Location: MA


Posts: 145
iTrader: (0)

I also feel that the steering is not as direct and responsive with winters on.
__________________
2009 M3 E93 DCT SG/FR Extended


Winter beater: 2009 M3 E93 DCT with Dunlop SP Winter Sport 3D
Appreciate 0
      02-08-2011, 10:26 PM   #9
Chowster
E60_to_E90
Canada
16

 
Chowster's Avatar
 
Drives: 2011 E90 M3
Join Date: Aug 2010
Location: Surrey, BC, Canada


Posts: 1,204
iTrader: (2)

Sounds like more of a balancing issue than a winter tire problem, no?

Quote:
Originally Posted by JohnnyRoaster View Post
I get a vibration on the highway at around 80 with my Dunlop 3D snows and I find the ride to be a bit more harsh around town. I can't wait to put my summer tires back on but won't until April. You will be amazed how much better seated it will feel.
__________________
2011.5 E90 Dinan M3, SS II, M-DCT, EDC, M Drive. Winter setup 220M w/ 255/275 Blizzaks
Performance Mods: Dinan St.1 suspension, exhaust, intake; TTPs; BPM St.II, DCT, servo tunes
Cosmetic Mods: OEM CF splitters, mirrors, center console, spoiler; Arkym CF diffuser; LUX; tint
Appreciate 0
      02-08-2011, 10:44 PM   #10
1MORELAP
Captain
United_States
16

 
1MORELAP's Avatar
 
Drives: '13 Audi S4
Join Date: May 2010
Location: Issaquah, WA


Posts: 616
iTrader: (0)

I have the same wheels! I also miss my ZCP wheels and Pirellis... couple more months and they will be on.
__________________
I apologize for spelling mistakes up front, they are a result of multitasking.

Appreciate 0
      12-11-2012, 12:08 PM   #11
shkngan
Registered
0

 
Drives: 2008 535i
Join Date: Dec 2012
Location: Ontario, Canada


Posts: 4
iTrader: (0)

Blizzak WS70 vibration on dry road

I have put on a set of WS70, only have had 1 minor snow storm so far. They performed well, but need to be tested in heavy snow storm and icy condition before I can comment.

BUT the biggest complaint is the vibration on dry road between 60-80mph. I had it since day 1. I returned to tire shop within 1/2 hour, they re-balanced (road force balance) for me and found 1 tire needing to rotate between rim and tire. Honestly it didn't help. Tire shop told me at the time the weather was too warm (10 deg C). They told me the tires will perform well after awhile.

After 2 weeks, I couldn't stand it because even my wife was complaining about the vibration in the passenger seat. It was embarrassing.

I took it to a different tire dealer and paid for the re-balancing (same road force type), and found 2 tires were out by 0.5g. It had a slight improvement but the shimmy still there.

The car (2008 535i) ran perfectly with my summer 245/40/18. These are 225/50/17 with after market rims with the plastic insert. Would that be the problem?

Any recommendation to get rid of the shimmy on these WS70 ?
Appreciate 0
      12-11-2012, 12:36 PM   #12
slicer
Brigadier General
54

 
slicer's Avatar
 
Drives: '13 E92 M3
Join Date: Jan 2009
Location: San Diego, CA


Posts: 3,882
iTrader: (19)

Quote:
Originally Posted by shkngan View Post
I have put on a set of WS70, only have had 1 minor snow storm so far. They performed well, but need to be tested in heavy snow storm and icy condition before I can comment.

BUT the biggest complaint is the vibration on dry road between 60-80mph. I had it since day 1. I returned to tire shop within 1/2 hour, they re-balanced (road force balance) for me and found 1 tire needing to rotate between rim and tire. Honestly it didn't help. Tire shop told me at the time the weather was too warm (10 deg C). They told me the tires will perform well after awhile.

After 2 weeks, I couldn't stand it because even my wife was complaining about the vibration in the passenger seat. It was embarrassing.

I took it to a different tire dealer and paid for the re-balancing (same road force type), and found 2 tires were out by 0.5g. It had a slight improvement but the shimmy still there.

The car (2008 535i) ran perfectly with my summer 245/40/18. These are 225/50/17 with after market rims with the plastic insert. Would that be the problem?

Any recommendation to get rid of the shimmy on these WS70 ?
I would suspect the "plastic insert" which I assume you mean the hub-centric adapter ring. I would also suspect that one or more of the wheels is bent. Did you buy cheap wheels for winter use? If so, there's a good chance one has bent. I have learned my lesson the hard way on cheap wheels. Not worth the trouble because they often bend easily. I typically install snows on my OEM wheels and purchase a quality forged wheel for summer use.
__________________
ALL PARTS FOR SALE (click links) -
KW Clubsport 3-way, Akrapovic Evolution, Mode Carbon GTS Wing, BBS E05 (18x10/11), BMW Pedals Billet Extended DCT Paddles, Advan TC3 (9.5/10.5), Recaro Profi-XL & Planted Seat Brackets
Appreciate 0
      12-11-2012, 12:45 PM   #13
shkngan
Registered
0

 
Drives: 2008 535i
Join Date: Dec 2012
Location: Ontario, Canada


Posts: 4
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by slicer View Post
I would suspect the "plastic insert" which I assume you mean the hub-centric adapter ring. I would also suspect that one or more of the wheels is bent. Did you buy cheap wheels for winter use? If so, there's a good chance one has bent. I have learned my lesson the hard way on cheap wheels. Not worth the trouble because they often bend easily. I typically install snows on my OEM wheels and purchase a quality forged wheel for summer use.
I thought of that too. These are brand new rims (4). The price is less than 1/2 of dealership, but OEM has the TPM sensors.
When I returned to them within the 1/2 hour, they told me the rings have no problems. Once the tires are installed, the rings play no part in the driving. They were there to aid the mounting of the wheels.

If there's any bent on the rims, would the road force balance show it?

If there's any defect on the tires, would the road force balance show it?

If it's the mounting (torque or something), they have been mounted the 3rd time be 2 different shops...

Someone explained that it is due to the characteristic of WM70 when they are brand new. When they become a little worn, the vibration should go away???? Is that a myth just to pacify me?
Appreciate 0
      12-17-2012, 09:54 PM   #14
TOSKABG
vekize
0

 
TOSKABG's Avatar
 
Drives: 2011 BMW E92/ZCP/DCT/
Join Date: May 2012
Location: Belvidere,IL


Posts: 74
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by shkngan View Post
I thought of that too. These are brand new rims (4). The price is less than 1/2 of dealership, but OEM has the TPM sensors.
When I returned to them within the 1/2 hour, they told me the rings have no problems. Once the tires are installed, the rings play no part in the driving. They were there to aid the mounting of the wheels.

If there's any bent on the rims, would the road force balance show it?

If there's any defect on the tires, would the road force balance show it?

If it's the mounting (torque or something), they have been mounted the 3rd time be 2 different shops...

Someone explained that it is due to the characteristic of WM70 when they are brand new. When they become a little worn, the vibration should go away???? Is that a myth just to pacify me?
Same problem here...vibration on dry road between 60-80...new rims...new Bridgestone Blizzaks LM60/square set up 255/40/18...new TPMS...three tire rotations in two days..Easy Fix... Hub Rings...now just waiting for first snow...
Appreciate 0
      12-17-2012, 10:23 PM   #15
shkngan
Registered
0

 
Drives: 2008 535i
Join Date: Dec 2012
Location: Ontario, Canada


Posts: 4
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by TOSKABG View Post
Same problem here...vibration on dry road between 60-80...new rims...new Bridgestone Blizzaks LM60/square set up 255/40/18...new TPMS...three tire rotations in two days..Easy Fix... Hub Rings...now just waiting for first snow...
Do you mean the easy fix is the hub rings?
Did you find defective hub rings? or Just replacing all 4 of them regardless?

Solving this mystery will end my frustration and embarrassment.
Appreciate 0
      12-17-2012, 10:50 PM   #16
TOSKABG
vekize
0

 
TOSKABG's Avatar
 
Drives: 2011 BMW E92/ZCP/DCT/
Join Date: May 2012
Location: Belvidere,IL


Posts: 74
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by shkngan View Post
Do you mean the easy fix is the hub rings?
Did you find defective hub rings? or Just replacing all 4 of them regardless?

Solving this mystery will end my frustration and embarrassment.
Yes,easy fix is the hub rings...
Appreciate 0
      12-19-2012, 10:34 AM   #17
shkngan
Registered
0

 
Drives: 2008 535i
Join Date: Dec 2012
Location: Ontario, Canada


Posts: 4
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by TOSKABG View Post
Yes,easy fix is the hub rings...
Did you actually find one of the hug rings defective? and then replace them?
Appreciate 0
      12-19-2012, 07:06 PM   #18
TOSKABG
vekize
0

 
TOSKABG's Avatar
 
Drives: 2011 BMW E92/ZCP/DCT/
Join Date: May 2012
Location: Belvidere,IL


Posts: 74
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by shkngan View Post
Did you actually find one of the hug rings defective? and then replace them?
No, I didnt find hub rings defective, i just order new one's to fit my new rims...very simple task...
Appreciate 0
      12-22-2012, 02:17 AM   #19
MRV99
Drank the Koolaid
United_States
4

 
MRV99's Avatar
 
Drives: 2011 M3 DCT
Join Date: Aug 2012
Location: Naperville


Posts: 481
iTrader: (0)

My 219m's 3d's compared to my 220m's conti 3's float quite a bit during acceleration and higher speeds. The ar a bit better when it gets colder but the float is always there compared to the summers
__________________

12 X5 50i Sport w/ Adaptive drive -- 11 M3 DCT
--- Laid to rest----
2011 X5 50i (Lemon) -- 2008 550 Msport -- 2007 x5 4.8 sport -- 2004 545 sport -- 2002 x5 4.4 sport -- 2001 540i Msport 2000 SL500 -- 1997 SL500
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 07:02 AM.




m3post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST