BMW M3 Forum (E90 E92)

BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read


Go Back   M3Post - BMW M3 Forum > E90/E92 M3 Technical Topics > Engine, Transmission, Exhaust, Drivetrain, ECU Software Modifications
 
ESS Tuning
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      12-04-2012, 12:19 PM   #1
bluekn8286
Private First Class
 
Drives: 2011 E92 BMW M3 Dinan S1
Join Date: Mar 2011
Location: San Jose, CA

Posts: 116
iTrader: (0)

e92 rough idle as engine settles

When the car is initially started and just before the engine settles, I notice that the idle gets noticeably rougher and lumpy (it looks like it is jumping from 500 rpm to a little above it; around 800 to 900 rpm multiple times). I notice this mostly during cold starts in the morning and very very slightly during the day. I have been told this is normal, but I wanted to confirm. Otherwise, my car is throwing no check engine lights and it drives just fine.

Thanks everyone
bluekn8286 is offline  
0
Reply With Quote
      12-05-2012, 10:55 AM   #2
bigjae1976
Takes threads off topic...daily
 
bigjae1976's Avatar
 
Drives: 11 E90 M3 Individual
Join Date: Mar 2006
Location: Milwaukee, WI

Posts: 5,075
iTrader: (11)

Garage List
2004 BMW M3  [4.50]
2011 BMW E90 M3  [5.00]
2013 BMW 328i  [5.00]
I get this too...not sure if its normal.
__________________


Sponsored by Momentum BMW #593...We Bleed BMW BLUE!
bigjae1976 is offline  
0
Reply With Quote
      12-05-2012, 04:15 PM   #3
ES_TRADER
Colonel
 
Drives: 328i, 335i, M3, 535i, X5, 36M
Join Date: Oct 2010
Location: OC

Posts: 2,463
iTrader: (3)

Garage List
2014 Ford Raptor (o ...  [0.00]
2012 328i E92  [5.00]
2013 X5  [0.00]
2013 335i F30  [4.00]
1990 Toyota Previa  [0.00]
1997 E36 M3  [5.00]
2011 E92 M3  [0.00]
2011 535i  [0.00]
I get this too sometimes. No codes either. When it does this motor feels like struggling so I just blip the throttle lightly a few times, give it some gas and it goes away. I have to do this on my 84 toy van. Seems to work.

I also get a pop sound in the exhaust from 1-2 shift when engine cold.
ES_TRADER is offline  
0
Reply With Quote
      12-05-2012, 04:38 PM   #4
Totti
Troll
 
Totti's Avatar
 
Drives: 2011 E92 M3
Join Date: Aug 2009
Location: Melbourne, Australia

Posts: 1,192
iTrader: (0)

Me too - http://www.m3post.com/forums/showthread.php?t=770467
__________________
BMW E92 M3 Coupe | Jerez Black | Fox Red Extended / Carbon Black Trim| Fully Loaded | Moonroof | 6MT | Gintani Sport
Quote:
Originally Posted by ES_TRADER
Use the stick like u would a manual. If that doesn't work, put it in D mode and put both hands at 10 and 2. If that doesn't work, just sit on your right hand.
Totti is offline   Italy
0
Reply With Quote
      12-05-2012, 05:22 PM   #5
ES_TRADER
Colonel
 
Drives: 328i, 335i, M3, 535i, X5, 36M
Join Date: Oct 2010
Location: OC

Posts: 2,463
iTrader: (3)

Garage List
2014 Ford Raptor (o ...  [0.00]
2012 328i E92  [5.00]
2013 X5  [0.00]
2013 335i F30  [4.00]
1990 Toyota Previa  [0.00]
1997 E36 M3  [5.00]
2011 E92 M3  [0.00]
2011 535i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by Totti
Mine has no issue cranking. Cranks fine but then rpm starts fluctuating a bit
ES_TRADER is offline  
0
Reply With Quote
      12-06-2012, 04:26 AM   #6
bluekn8286
Private First Class
 
Drives: 2011 E92 BMW M3 Dinan S1
Join Date: Mar 2011
Location: San Jose, CA

Posts: 116
iTrader: (0)

Made a quick call to an SA and they mentioned that there is nothing to worry about as long as no significant codes are being thrown. I've tested it a few more times and its not consistent (as mentioned, it appears to be isolated to cold conditions). Given that the car drives fine, I don't have any issues cranking the motor, and I haven't experienced any loss of power, I am going to just enjoy the car. Of course, if anything new occurs, I'll take it to the dealership and update everyone as a result.

Thanks for the replies everyone
bluekn8286 is offline  
0
Reply With Quote
      12-16-2012, 12:30 PM   #7
Sean05
Putcha ang ganda...
 
Sean05's Avatar
 
Drives: 08 MR E92 M3
Join Date: Feb 2010
Location: Los Angeles, Brea CA.

Posts: 5,284
iTrader: (9)

Send a message via Yahoo to Sean05
Not sure if anyone search but sooner or later it will throw a code might be in a week or months im sure its the low pressure sensor i would just wait until it shows up.. Just hope its not the ICV...
__________________
Sean05 is offline   Philippines
0
Reply With Quote
      12-16-2012, 12:48 PM   #8
6spdg37s
Captain
 
Drives: none
Join Date: Aug 2012
Location: dirty jerz

Posts: 754
iTrader: (3)

seems like my brand new M does the same... I think it is just cold start mode
6spdg37s is offline  
0
Reply With Quote
      12-16-2012, 12:57 PM   #9
ms372
White Shark
 
ms372's Avatar
 
Drives: AW E92 m3 6MT
Join Date: Mar 2012
Location: Montreal

Posts: 873
iTrader: (0)

car is warming up the cats on a cold start, my car did that and after i went full exhaust, i got a tune that removed the cold start. i have noticed that the car doesnt do it anymore after the tune.
__________________
ESS | Challenge x-pipe | Akrapovic | Stoptech BBK (380/355) |Ohlins R&T | Dinan | Vorsteiner | Downforce USA | Varis Diffuser | Gintani | UUC | BMW Performance | Macht Schnell | Forgestar F14's SDC 19x9.5F 19x11R | 255.35 295.30

ms372 is offline   Canada
0
Reply With Quote
      12-16-2012, 08:53 PM   #10
mark896
Warrant Officer
 
mark896's Avatar
 
Drives: 2011 E92 335is
Join Date: Dec 2011
Location: Alabama

Posts: 452
iTrader: (0)

Yup, get cold start deleted via a tune and it will go away. Same happened to me and it's fixed.
mark896 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      12-17-2012, 11:30 PM   #11
sycd
Lieutenant
 
sycd's Avatar
 
Drives: 2012 M3 ZCP DCT
Join Date: Mar 2008
Location: USA

Posts: 409
iTrader: (0)

Garage List
Getting same thing here, noticing it more since I installed a much louder exhaust than stock. Otherwise the car runs fine.
__________________
2013 Mini Cooper S Hardtop | Kite Blue | 6spd Manual | Factory JCW Exterior Pkg
2013 X5 xDrive50i | Carbon Black | M Sport + M Perf, 333M Wheels
Sold: 2012 E92 M3 | Jet Black, Fox Red/Black | DCT, ZCP
sycd is offline   No_Country
0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 06:36 PM.




m3post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST