BMW M3 Forum (E90 E92)

BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read


Go Back   M3Post - BMW M3 Forum > E90/E92 M3 Technical Topics > Engine, Transmission, Exhaust, Drivetrain, ECU Software Modifications
 
GetBMWParts
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      10-18-2012, 09:21 PM   #1
Sean05
Putcha ang ganda...
 
Sean05's Avatar
 
Drives: 08 MR E92 M3
Join Date: Feb 2010
Location: Los Angeles, Brea CA.

Posts: 5,286
iTrader: (9)

Send a message via Yahoo to Sean05
AC Stinks like shi*

So i recently bought a cabin filter total 4 its right under the hood. 2 on the left and 2 on the right...

so when i turn my AC on or even just the fan, it smells like a cow shi*... is there another filter that i need to replace?
__________________
Sean05 is offline   Philippines
0
Reply With Quote
      10-18-2012, 09:46 PM   #2
italyix
Lieutenant
 
italyix's Avatar
 
Drives: '08 E90 M3
Join Date: Dec 2011
Location: Bay Area

Posts: 494
iTrader: (1)

Not sure about other filters to replace....might wanna use this:
http://www.detailersdomain.com/1Z-ei...aner_p_78.html
italyix is online now   United_States
0
Reply With Quote
      10-19-2012, 07:47 AM   #3
MilehighM3
Banned
 
Drives: E90 M3
Join Date: May 2011
Location: Colorado Springs

Posts: 2,007
iTrader: (9)

There are no other filters. It sounds like maybe your evaporator is leaking. You would notice it on initial start up more than other times until the leak gets worse. How's your a/c performance? I know it's not exactly summer any more, so you may not notice it declining yet. Evaporators are somewhat of a common issue on the E9x platform as well as 1series and X5s. Since you bought microfilters, I'm assuming your warranty is expired?
MilehighM3 is offline  
0
Reply With Quote
      10-19-2012, 08:15 AM   #4
m3an
Banned
 
m3an's Avatar
 
Drives: M3
Join Date: Oct 2010
Location: South Florida

Posts: 1,611
iTrader: (2)

it's mold in the system.

You can use a cleaner that sprays into the vents that will work. It may be a precursor to another issue though
m3an is offline  
0
Reply With Quote
      10-19-2012, 08:48 AM   #5
Sean05
Putcha ang ganda...
 
Sean05's Avatar
 
Drives: 08 MR E92 M3
Join Date: Feb 2010
Location: Los Angeles, Brea CA.

Posts: 5,286
iTrader: (9)

Send a message via Yahoo to Sean05
Quote:
Originally Posted by Bmw135er View Post
There are no other filters. It sounds like maybe your evaporator is leaking. You would notice it on initial start up more than other times until the leak gets worse. How's your a/c performance? I know it's not exactly summer any more, so you may not notice it declining yet. Evaporators are somewhat of a common issue on the E9x platform as well as 1series and X5s. Since you bought microfilters, I'm assuming your warranty is expired?
My A/C are fine.. its really cold.. the smell started about 2-3 months ago at first i thought it was just and Micro filters but after replacing it wasnt the case.. although the smell died down a bit but still some there.. and yes warranty is out..

it has been hot here too and at 98degrees F. my AC is running fine and cold i usually have it in in 2-3 bars only cause its really cold...

Quote:
Originally Posted by m3an View Post
it's mold in the system.

You can use a cleaner that sprays into the vents that will work. It may be a precursor to another issue though
yea im in the process of using the sprays.. but whay would you say that it might precursor to another issue? just curious
__________________
Sean05 is offline   Philippines
0
Reply With Quote
      10-19-2012, 10:27 AM   #6
m3an
Banned
 
m3an's Avatar
 
Drives: M3
Join Date: Oct 2010
Location: South Florida

Posts: 1,611
iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by Sean05 View Post
My A/C are fine.. its really cold.. the smell started about 2-3 months ago at first i thought it was just and Micro filters but after replacing it wasnt the case.. although the smell died down a bit but still some there.. and yes warranty is out..

it has been hot here too and at 98degrees F. my AC is running fine and cold i usually have it in in 2-3 bars only cause its really cold...



yea im in the process of using the sprays.. but whay would you say that it might precursor to another issue? just curious


b/c mold is only in the system due to moisture. The evap may not be able to fully pull all the moisture out of the unit and then when it sits, mold forms. This is why I say it may lead to another issue. It may not either, but even you say that the AC works great, which it may, but you may not be able to detect the variance of temp that falls out of range meaning it needs servicing.

I thought my AC worked great, but vaguely suspected that it should/could be a little bit colder. Brought it to dealer and low and behold it was like 2 degrees out of spec and warranted a leak test which found the evap failing. Hope this isn't your case as I had mine done 2 weeks prior to warranty expiring and its a big job to do requiring the dash be pulled apart.
m3an is offline  
0
Reply With Quote
      10-19-2012, 12:13 PM   #7
M3PO
Colonel
 
M3PO's Avatar
 
Drives: '08 IB E92
Join Date: Sep 2011
Location: OC

Posts: 2,703
iTrader: (6)

Quote:
Originally Posted by m3an View Post
b/c mold is only in the system due to moisture. The evap may not be able to fully pull all the moisture out of the unit and then when it sits, mold forms. This is why I say it may lead to another issue. It may not either, but even you say that the AC works great, which it may, but you may not be able to detect the variance of temp that falls out of range meaning it needs servicing.

I thought my AC worked great, but vaguely suspected that it should/could be a little bit colder. Brought it to dealer and low and behold it was like 2 degrees out of spec and warranted a leak test which found the evap failing. Hope this isn't your case as I had mine done 2 weeks prior to warranty expiring and its a big job to do requiring the dash be pulled apart.
My AC sucks. It barely gets cold when it's 80+ outside. It will get pretty chilly if it's in the 70s outside. The more I run it, the better it seems to work also. I suspect that I may have an evaporator issue. I don't use the AC enough to warrant having it replaced (out of warranty) though. IIRC, some cars had a problem with losing refrigerant due to loose schrader valves. I thought about maybe having that checked out because it is simple and cheap.

To avoid mildew and mold forming in the system, I always run the fan with the AC off for about a minute before I shut the car off. I think that when you shut the car off with everything cold, moisture condenses on the everything in the system and allows the mold/mildew to start growing. Running it for a minute with the AC off brings everything up to room temperature and keeps moisture out of the system.
__________________
2008 IB E92 M3| BBS | KW | Arkym | Platte Forme A.G. | Active Autowerke | K&N | Fabspeed | Dinan | Evolve-R
M3PO is offline  
0
Reply With Quote
      10-19-2012, 07:16 PM   #8
Moxie
Lieutenant Colonel
 
Moxie's Avatar
 
Drives: AW 328d Touring/SG 335d
Join Date: Jul 2009
Location: Stuttgart

Posts: 1,855
iTrader: (11)

Crank the heat for a while. Run the fan only just prior to parking it. Worked for me in other cars.
Moxie is offline   Germany
0
Reply With Quote
      10-19-2012, 07:31 PM   #9
MilehighM3
Banned
 
Drives: E90 M3
Join Date: May 2011
Location: Colorado Springs

Posts: 2,007
iTrader: (9)

As others have stated, turn the A/C off and let the fan run the last mile or so home. At least a few minutes of operation prior to shutting the car off. This will allow the moisture to be mostly removed from the evaporator and the heater box in general and reduce the mildew build up. It going to smell really bad the first few time you do it especially. If you're unfamiliar with how R134a smells, it tough to describe. Stinky, but almost a sweet smell. Definitely a unique aroma, and unmistakable when you do smell it. If the smell doesn't get better in a week or so, it may be worth getting a second opinion from someone who is familiar with the smell.
MilehighM3 is offline  
0
Reply With Quote
      10-19-2012, 07:45 PM   #10
1MOREMOD
2014 Track Days - 6|Ridge 1:54:61|Pacific 1:35:72
 
1MOREMOD's Avatar
 
Drives: Race car->
Join Date: Mar 2009
Location: check your mirrors

Posts: 11,610
iTrader: (5)

maybe a "friend" slipped a turd in the vent.
__________________

02 Tiag e46 M3|6MT|GC plates|MCS c.o.|GC bars|GC race control arms|GC bushings & bearings|BW eng. & tran. mounts|subframe kit|BW race shifter|BW Jaffster|Euro header|BW race|K&N c.a.i.|Epic race tune|Rouge pulleys|Seibon CF hood|CSL bumper|ST-40|XR-2|SS lines|half cage|Recaro profi|Profi 2 harness|BMWpedals|BW studs|
1MOREMOD is offline   United_States
0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 10:03 PM.




m3post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST