BMW M3 Forum (E90 E92)

BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read


Go Back   M3Post - BMW M3 Forum > E90/E92 M3 Technical Topics > Suspension | Brakes | Chassis
 
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      09-22-2012, 11:12 PM   #1
thorny
Captain
 
thorny's Avatar
 
Drives: 2007 X5 E70, 2011 M3 E92
Join Date: Apr 2011
Location: Houston, TX

Posts: 935
iTrader: (9)

KW CS on soft settings noise

Hi, i run KW CS and I am happy with my suspension on and off the track. Although, i have to run softer settings on the street (almost all the way open) My compression is set to 11 and rebound is somewhere at 14-15, i cant remember. Car feels fine, not as good obviously when it is stiffer, but my front suspension makes a tad of a noise going over large bumps. Noise is hard to describe. I also feel like something snaps lightly (i can hear it) when turning very slowly going into say a 90 degree to the main road steep driveway (the grade when you'd otherwise scrape your bumper if you just drive straight in, you guys know what i am talking about).

Is this normal?
thorny is offline   United_States
0
Reply With Quote
      09-22-2012, 11:49 PM   #2
wwjd15
Banned
 
Drives: 11 E92 M3 MR
Join Date: May 2009
Location: Orange County

Posts: 1,322
iTrader: (6)

In general speaking:
The slow and wide angle turn noise should be shock bearings.
Most clubsport level (or above) shocks make a little bit of noise when compression or rebound is close to full soft.
KW CS comes with alum. top hats and camber plates, it's normal to have a little bit of noise.

However, it really depends on the situation. I can't say which is your case.
wwjd15 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      09-23-2012, 03:51 AM   #3
Beedub
Brigadier General
 
Drives: 2007 Z4 M roadster vt2-500
Join Date: Sep 2007
Location: UK

Posts: 3,759
iTrader: (0)

my CS units are silent, but then again i run them at the kw recommended settings.
__________________
Pristine Bi-colour Ti /Bsm...z4m roadster Ess vt2-500....Perfection on wheels.
Beedub is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      09-23-2012, 01:16 PM   #4
bigjae1976
Takes threads off topic...daily
 
bigjae1976's Avatar
 
Drives: 11 E90 M3 Individual
Join Date: Mar 2006
Location: Milwaukee, WI

Posts: 5,236
iTrader: (11)

Garage List
2004 BMW M3  [4.50]
2011 BMW E90 M3  [5.00]
2013 BMW 328i  [5.00]
Sway bar binding up?
__________________


Sponsored by Momentum BMW #593...We Bleed BMW BLUE!
bigjae1976 is offline  
0
Reply With Quote
      09-24-2012, 09:34 PM   #5
thorny
Captain
 
thorny's Avatar
 
Drives: 2007 X5 E70, 2011 M3 E92
Join Date: Apr 2011
Location: Houston, TX

Posts: 935
iTrader: (9)

Quote:
Originally Posted by wwjd15 View Post
In general speaking:
The slow and wide angle turn noise should be shock bearings.
Most clubsport level (or above) shocks make a little bit of noise when compression or rebound is close to full soft.
KW CS comes with alum. top hats and camber plates, it's normal to have a little bit of noise.

However, it really depends on the situation. I can't say which is your case.

Yeah Ricky. I remember you mentioned about that before. I'll see you in Buttonwillow next Sunday!
thorny is offline   United_States
0
Reply With Quote
      09-24-2012, 09:36 PM   #6
thorny
Captain
 
thorny's Avatar
 
Drives: 2007 X5 E70, 2011 M3 E92
Join Date: Apr 2011
Location: Houston, TX

Posts: 935
iTrader: (9)

Quote:
Originally Posted by Beedub View Post
my CS units are silent, but then again i run them at the kw recommended settings.
I think I've always had that snapping sound when slowly turning into the steep driveway, road.. Even on recommended settings
thorny is offline   United_States
0
Reply With Quote
      09-24-2012, 09:39 PM   #7
thorny
Captain
 
thorny's Avatar
 
Drives: 2007 X5 E70, 2011 M3 E92
Join Date: Apr 2011
Location: Houston, TX

Posts: 935
iTrader: (9)

Quote:
Originally Posted by bigjae1976 View Post
Sway bar binding up?

It certainly feels that way because the noise happens when sway bar is under the most stress due to twist of the chassis. I think i gotta have someone look at it.
thorny is offline   United_States
0
Reply With Quote
      09-25-2012, 02:41 PM   #8
GTM_Challenge
BimmerPost Supporting Vendor

 
GTM_Challenge's Avatar
 
Drives: E92 M3,X5M,F30 335
Join Date: Jan 2010
Location: Chicago

Posts: 2,627
iTrader: (7)

Send a message via AIM to GTM_Challenge
Check that the swaybars or endlinks aren't making contact with the dampeners. Also, be sure the nuts holding the tophats onto the shaft are tight - ive seen instances where they are loose and there is ample play between the shaft and the tophat. Those are the two things I'd go to first.
GTM_Challenge is offline   United_States
0
Reply With Quote
      09-25-2012, 02:42 PM   #9
Porschefile
Major
 
Porschefile's Avatar
 
Drives: E92 M3
Join Date: Jul 2008
Location: Tennessee

Posts: 1,213
iTrader: (6)

My CS make some noise at low speed, I think it is normal.
Porschefile is offline  
0
Reply With Quote
      09-25-2012, 03:38 PM   #10
Beedub
Brigadier General
 
Drives: 2007 Z4 M roadster vt2-500
Join Date: Sep 2007
Location: UK

Posts: 3,759
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Porschefile View Post
My CS make some noise at low speed, I think it is normal.
can you describe the noise?? mine are pretty new and i guess i may get some noise as they wear in.
__________________
Pristine Bi-colour Ti /Bsm...z4m roadster Ess vt2-500....Perfection on wheels.
Beedub is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      09-25-2012, 03:56 PM   #11
Porschefile
Major
 
Porschefile's Avatar
 
Drives: E92 M3
Join Date: Jul 2008
Location: Tennessee

Posts: 1,213
iTrader: (6)

Quote:
Originally Posted by Beedub View Post
can you describe the noise?? mine are pretty new and i guess i may get some noise as they wear in.
Mainly just a high frequency chatter. Kind of like something is loose, except that I know that it is not. I don't hear it at highway speeds or anything, just low speed stuff. I think it is a product of the spherical camber plate primarily.
Porschefile is offline  
0
Reply With Quote
      09-25-2012, 06:02 PM   #12
Jaypod
Brigadier General
 
Jaypod's Avatar
 
Drives: Frozen Silver M3, AM V8V
Join Date: Nov 2008
Location: Toronto

Posts: 4,913
iTrader: (7)

What endlinks are you running? On my old car on the soft setting of my Motons my endlinks were really noisy. I swapped them out for the turner ones and the noise went away instantly
Jaypod is offline   No_Country
0
Reply With Quote
      09-25-2012, 06:05 PM   #13
rzm3
Moderator
 
rzm3's Avatar
 
Drives: E92 M3
Join Date: Aug 2007
Location: USA

Posts: 4,598
iTrader: (14)

I'd say give KW tech support a call and perhaps they can help you.

1-800-445-3767
__________________
E92 M3 DCT - AiM EVO4 Data Logger / AiM SmartyCam HD / KW Competition 2-Way / OMP ARS Racing Seats / Brembo GT 365 / Pagid Yellow RS-29 / Rear Seats Delete
rzm3 is offline  
0
Reply With Quote
      09-26-2012, 11:18 PM   #14
thorny
Captain
 
thorny's Avatar
 
Drives: 2007 X5 E70, 2011 M3 E92
Join Date: Apr 2011
Location: Houston, TX

Posts: 935
iTrader: (9)

Thanks for all the advice guys, I'll look into it more and report back.


Update. Noise happens only on soft settings, no noise on recommended settings

Last edited by thorny; 10-04-2012 at 08:23 PM.
thorny is offline   United_States
0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 11:08 PM.




m3post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST