BMW M3 Forum (E90 E92)

BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read


Go Back   M3Post - BMW M3 Forum > M3 (E90 / E92 / E93) > General M3 Forum (E90 + E92 + E93)
 
European Auto Source
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      06-18-2012, 08:59 PM   #1
RBB
First Lieutenant
 
RBB's Avatar
 
Drives: E92 M3
Join Date: Mar 2012
Location: NOVA

Posts: 344
iTrader: (10)

Multiple malfunctions thrown tonight

Immediately upon starting my car to come home from work I get the following.
(1) Engine malfunction - reduced power, (2) DSC malfunction, (3) DBC malfunction, and (4) start assist malfunction. Any ideas? I imagine its a sensor of some sort based on my search results. I turned the car off and started it about 4 more times tonight to run errands and all was well....no errors, I couldn't duplicate anything.

I should also mention I had the clock spring replaced by the dealer about a month ago after I lost power to everything in the steering wheel....horn, airbag, all controls. I'm about one month out of warranty now. That came in right at the buzzer.

Last edited by RBB; 06-18-2012 at 09:47 PM.
RBB is offline  
0
Reply With Quote
      06-18-2012, 09:57 PM   #2
CanAutM3
Brigadier General
 
CanAutM3's Avatar
 
Drives: 2008 E92 M3 (2015 M4 on order)
Join Date: Jan 2012
Location: Montreal

Posts: 3,491
iTrader: (0)

Garage List
2008 BMW M3  [0.00]
2006 Audi S4  [0.00]
You are not alone:

http://www.m3post.com/forums/showthread.php?t=696718

I've had the same symptoms you mention a few times in my 4 years of ownership. Always went away after a restart. But now it won't . Need to bring it in .

Last edited by CanAutM3; 06-19-2012 at 10:19 AM.
CanAutM3 is offline   Canada
0
Reply With Quote
      06-19-2012, 09:28 AM   #3
THE TECH
BimmerPost Supporting Vendor

 
THE TECH's Avatar
 
Drives: BPMsport 2012 E92 M3
Join Date: Jun 2011
Location: Kansas

Posts: 13,030
iTrader: (42)

Garage List
Send a message via AIM to THE TECH Send a message via Skype™ to THE TECH
No way to know without the codes. Pure speculation at this point.
__________________
THE TECH is offline   United_States
0
Reply With Quote
      06-19-2012, 11:05 AM   #4
RBB
First Lieutenant
 
RBB's Avatar
 
Drives: E92 M3
Join Date: Mar 2012
Location: NOVA

Posts: 344
iTrader: (10)

Quote:
Originally Posted by THE TECH View Post
No way to know without the codes. Pure speculation at this point.
I stopped at an Autozone later on last night. This was when it was running normally again. The M3 wasn't listed as an option in his scanner so we tried pulling codes for a 3 series. It didn't pull anything.
RBB is offline  
0
Reply With Quote
      06-19-2012, 06:48 PM   #5
mdosu
Banned
 
Drives: Double Vanos'd Civic-M3
Join Date: Oct 2009
Location: San Francisco

Posts: 8,517
iTrader: (6)

scanner should detect the codes properly. Unfortunately, nothing you can do until it acts up again. Good luck.
mdosu is offline   No_Country
0
Reply With Quote
      06-25-2012, 07:07 PM   #6
RBB
First Lieutenant
 
RBB's Avatar
 
Drives: E92 M3
Join Date: Mar 2012
Location: NOVA

Posts: 344
iTrader: (10)

So exactly one week later I start my car this afternoon and I've got the same four malfunctions. Stopped at Autozone to have the codes read and get the following.

U1140
U1151

Some sort of BMW specific codes....I guess that scanner couldn't read them. Only thing I noticed that was out of the ordinary at this time was the car was idling high, a little over 1K (I'm normally at 750). I turned the car off, waited about 5 seconds and fired it back up. All was well....no malfunctions and normal idle. I'll be taking it in this weekend. What do you guys think? Idle control valve?
RBB is offline  
0
Reply With Quote
      06-25-2012, 07:42 PM   #7
Prince_of_Persia
Colonel
 
Prince_of_Persia's Avatar
 
Drives: 6MT E92 M3
Join Date: Aug 2010
Location: Vancouver, BC

Posts: 2,366
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by RBB View Post
So exactly one week later I start my car this afternoon and I've got the same four malfunctions. Stopped at Autozone to have the codes read and get the following.

U1140
U1151

Some sort of BMW specific codes....I guess that scanner couldn't read them. Only thing I noticed that was out of the ordinary at this time was the car was idling high, a little over 1K (I'm normally at 750). I turned the car off, waited about 5 seconds and fired it back up. All was well....no malfunctions and normal idle. I'll be taking it in this weekend. What do you guys think? Idle control valve?
Definitely throttle actuator, take it to the dealer right away.

Here is several more members who had the same issue: http://www.m3post.com/forums/showthread.php?t=696718
__________________

AW|FR 6MT E92 ///M3
Prince_of_Persia is offline   Canada
0
Reply With Quote
      06-25-2012, 09:11 PM   #8
RBB
First Lieutenant
 
RBB's Avatar
 
Drives: E92 M3
Join Date: Mar 2012
Location: NOVA

Posts: 344
iTrader: (10)

Quote:
Originally Posted by Prince_of_Persia View Post
Definitely throttle actuator, take it to the dealer right away.

Here is several more members who had the same issue: http://www.m3post.com/forums/showthread.php?t=696718
Sounds like that could be it. Prince, is that really a $4 or $5K repair? I'm one month out of warranty with only 38K miles on the car. I don't see that being covered under goodwill, which would really suck.
RBB is offline  
0
Reply With Quote
      06-25-2012, 09:17 PM   #9
Prince_of_Persia
Colonel
 
Prince_of_Persia's Avatar
 
Drives: 6MT E92 M3
Join Date: Aug 2010
Location: Vancouver, BC

Posts: 2,366
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by RBB View Post
Sounds like that could be it. Prince, is that really a $4 or $5K repair? I'm one month out of warranty with only 38K miles on the car. I don't see that being covered under goodwill, which would really suck.
The service adviser is my friend at the dealership, he showed me the warranty invoice which was around $2,900. He told me out of warranty it would be $4-5k
__________________

AW|FR 6MT E92 ///M3
Prince_of_Persia is offline   Canada
0
Reply With Quote
      06-25-2012, 09:47 PM   #10
nineonenine
Second Lieutenant
 
Drives: M3
Join Date: Jun 2011
Location: USA

Posts: 214
iTrader: (0)

Don't get it done at the dealer?
nineonenine is offline  
0
Reply With Quote
      06-26-2012, 08:14 AM   #11
RBB
First Lieutenant
 
RBB's Avatar
 
Drives: E92 M3
Join Date: Mar 2012
Location: NOVA

Posts: 344
iTrader: (10)

Quote:
Originally Posted by H8onM3 View Post
how does something like this happen?
Beats me. My only question is if I take this in and the codes aren't going off when I bring it in are they going to take a look at it? It's my understanding that some codes are stored, so they should be able to figure it out, right? Everything is running smoothly today and I don't feel like making a wasted trip to the dealer.
RBB is offline  
0
Reply With Quote
      06-26-2012, 01:43 PM   #12
Prince_of_Persia
Colonel
 
Prince_of_Persia's Avatar
 
Drives: 6MT E92 M3
Join Date: Aug 2010
Location: Vancouver, BC

Posts: 2,366
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by RBB View Post
Beats me. My only question is if I take this in and the codes aren't going off when I bring it in are they going to take a look at it? It's my understanding that some codes are stored, so they should be able to figure it out, right? Everything is running smoothly today and I don't feel like making a wasted trip to the dealer.
The throttle actuator records the Abnormal voltage as far as I remember. My lights were all gone by the time I got to the dealership , but they could easily find the problem was due to the throttle actuator
__________________

AW|FR 6MT E92 ///M3

Last edited by Prince_of_Persia; 06-26-2012 at 01:57 PM.
Prince_of_Persia is offline   Canada
0
Reply With Quote
      06-26-2012, 01:48 PM   #13
RBB
First Lieutenant
 
RBB's Avatar
 
Drives: E92 M3
Join Date: Mar 2012
Location: NOVA

Posts: 344
iTrader: (10)

Quote:
Originally Posted by Prince_of_Persia View Post
The throttle actuator records the Abnormal voltage as far as I remember. My lights were all gone by the time I got to the dealership , but they could find easily the problem was due to the throttle actuator
Sounds good. I spoke to my SA today and he said he would put this in for a goodwill repair, although he couldn't guarantee anything. He also mentioned that he had seen quite a few M3's in for bad throttle actuators.
RBB is offline  
0
Reply With Quote
      06-26-2012, 01:56 PM   #14
Prince_of_Persia
Colonel
 
Prince_of_Persia's Avatar
 
Drives: 6MT E92 M3
Join Date: Aug 2010
Location: Vancouver, BC

Posts: 2,366
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by RBB View Post
Sounds good. I spoke to my SA today and he said he would put this in for a goodwill repair, although he couldn't guarantee anything. He also mentioned that he had seen quite a few M3's in for bad throttle actuators.
Yes, pretty common for all e9x M3s from 08-12
Good luck.
__________________

AW|FR 6MT E92 ///M3
Prince_of_Persia is offline   Canada
0
Reply With Quote
      06-29-2012, 12:26 PM   #15
RBB
First Lieutenant
 
RBB's Avatar
 
Drives: E92 M3
Join Date: Mar 2012
Location: NOVA

Posts: 344
iTrader: (10)

Quote:
Originally Posted by Prince_of_Persia View Post
Yes, pretty common for all e9x M3s from 08-12
Good luck.
Just got the full auto logic printout from indy shop. In addition to all of my modules having very old software I got the following faults.

279D Power management, closed circuit current violation
CDC0 CDBD Throttle valve actuator CAN message, bank 2
CD93 Bus Off throttle valve CAN

At BMW now waiting on their diagnosis. Indy shop thought it could just be software problems and said they would start with updating some modules.
RBB is offline  
0
Reply With Quote
      06-29-2012, 01:20 PM   #16
positiveions
Lieutenant General
 
positiveions's Avatar
 
Drives: 09 MKV JETTA 2.5 & E90 M3 :)
Join Date: Sep 2007
Location: La Verne, CA

Posts: 10,409
iTrader: (1)

Send a message via MSN to positiveions Send a message via Yahoo to positiveions
Quote:
Originally Posted by RBB View Post
Just got the full auto logic printout from indy shop. In addition to all of my modules having very old software I got the following faults.

279D Power management, closed circuit current violation
CDC0 CDBD Throttle valve actuator CAN message, bank 2
CD93 Bus Off throttle valve CAN

At BMW now waiting on their diagnosis. Indy shop thought it could just be software problems and said they would start with updating some modules.
how much the indy shop is going to charge?
positiveions is offline   Lebanon
0
Reply With Quote
      06-29-2012, 03:49 PM   #17
RBB
First Lieutenant
 
RBB's Avatar
 
Drives: E92 M3
Join Date: Mar 2012
Location: NOVA

Posts: 344
iTrader: (10)

Quote:
Originally Posted by eatrach73 View Post
how much the indy shop is going to charge?
Don't know, they advised me to take it to BMW and see if they would goodwill it. BMW agreed with them and said they thought it was software. They're updating me to 231E and gave me a 135 as a loaner. They put it in for goodwill, but will charge me $295 for the update if it doesn't go through. Car will be ready tomorrow....if that doesn't do the trick throttle actuator on bank 2 will need to be replaced.

Last edited by RBB; 06-29-2012 at 05:47 PM.
RBB is offline  
0
Reply With Quote
      06-29-2012, 07:17 PM   #18
positiveions
Lieutenant General
 
positiveions's Avatar
 
Drives: 09 MKV JETTA 2.5 & E90 M3 :)
Join Date: Sep 2007
Location: La Verne, CA

Posts: 10,409
iTrader: (1)

Send a message via MSN to positiveions Send a message via Yahoo to positiveions
Quote:
Originally Posted by RBB View Post
Don't know, they advised me to take it to BMW and see if they would goodwill it. BMW agreed with them and said they thought it was software. They're updating me to 231E and gave me a 135 as a loaner. They put it in for goodwill, but will charge me $295 for the update if it doesn't go through. Car will be ready tomorrow....if that doesn't do the trick throttle actuator on bank 2 will need to be replaced.
well I hope it works out for you.
positiveions is offline   Lebanon
0
Reply With Quote
      06-29-2012, 07:32 PM   #19
skim
Lieutenant
 
Drives: 07 Z4MC
Join Date: Nov 2007
Location: SF Bay Area, CA

Posts: 556
iTrader: (0)

just curious.. when this happens and if restart makes everything normal again, will the codes stay? when you take it into the dealer, if they can't repro it, will they send you home?
__________________
Future mod consideration: exhaust, pulley
otherwise, very happy with how the m3 was born
skim is offline   United_States
0
Reply With Quote
      06-29-2012, 07:52 PM   #20
Prince_of_Persia
Colonel
 
Prince_of_Persia's Avatar
 
Drives: 6MT E92 M3
Join Date: Aug 2010
Location: Vancouver, BC

Posts: 2,366
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by RBB View Post
Don't know, they advised me to take it to BMW and see if they would goodwill it. BMW agreed with them and said they thought it was software. They're updating me to 231E and gave me a 135 as a loaner. They put it in for goodwill, but will charge me $295 for the update if it doesn't go through. Car will be ready tomorrow....if that doesn't do the trick throttle actuator on bank 2 will need to be replaced.
They did initially update my software too. It was a waste of time in my case.
__________________

AW|FR 6MT E92 ///M3
Prince_of_Persia is offline   Canada
0
Reply With Quote
      06-29-2012, 08:36 PM   #21
RBB
First Lieutenant
 
RBB's Avatar
 
Drives: E92 M3
Join Date: Mar 2012
Location: NOVA

Posts: 344
iTrader: (10)

Quote:
Originally Posted by skim View Post
just curious.. when this happens and if restart makes everything normal again, will the codes stay? when you take it into the dealer, if they can't repro it, will they send you home?
Yes, the codes are stored in the DME.
RBB is offline  
0
Reply With Quote
      06-29-2012, 08:40 PM   #22
RBB
First Lieutenant
 
RBB's Avatar
 
Drives: E92 M3
Join Date: Mar 2012
Location: NOVA

Posts: 344
iTrader: (10)

Quote:
Originally Posted by Prince_of_Persia View Post
They did initially update my software too. It was a waste of time in my case.
Well, I hate to be negative, Prince, but I feel the same will probably happen here. There's clearly something wrong with the throttle actuator. I don't see how a software update can fix that.
RBB is offline  
0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 01:22 PM.




m3post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST