BMW M3 Forum (E90 E92)

BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read


Go Back   M3Post - BMW M3 Forum > E90/E92 M3 Technical Topics > Engine, Transmission, Exhaust, Drivetrain, ECU Software Modifications
 
ESS Tuning
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      04-29-2012, 12:47 PM   #1
mitch32
Private
9

 
Drives: e92 m3
Join Date: Apr 2012
Location: Canada


Posts: 80
iTrader: (0)

When filling gas, pump stops before full

As title; When I'm pumping gas the pump will stop before its full I have to then pull the pump out a bit and continue. Do these cars typically have problems with EVAP? Or is the fill tube just too narrow?
Appreciate 0
      04-29-2012, 01:20 PM   #2
M3SQRD
Colonel
United_States
25

 
M3SQRD's Avatar
 
Drives: E92 M3s, R56 Cooper S
Join Date: Jun 2009
Location: EC


Posts: 2,479
iTrader: (2)

I've never had any issues filling up my '09 or '12
Appreciate 0
      04-29-2012, 01:45 PM   #3
crabman
Captain
11

 
Drives: M3
Join Date: Dec 2011
Location: WA


Posts: 669
iTrader: (0)

I get very little in trying to top off. If you are using the same place to fuel it may be that they have a little zippier pumps than average, you run into them here or there.
__________________
2012 E92 Space Grey with fox red/black/black, comp, premium, DCT, premium sound, sirius, heated seats.
Appreciate 0
      04-29-2012, 03:49 PM   #4
Peahi
Captain
8

 
Peahi's Avatar
 
Drives: 2012 M3 CPE
Join Date: Jun 2011
Location: SF Bay Area


Posts: 671
iTrader: (0)

Always happens to me. I rotate the handle a bit and it usually will restart and continue. It bugs me. Never had this issue on any other cars.

Note: only happens to me at chevron....damn!
__________________

Last edited by Peahi; 04-30-2012 at 03:29 PM.
Appreciate 0
      04-29-2012, 03:53 PM   #5
atruelunatic
Second Lieutenant
12

 
Drives: n/a
Join Date: Jun 2011
Location: East Bay, California


Posts: 286
iTrader: (1)

This usually happens to me in Chevron only. Now I just go to Shell or 76.
__________________
2011 e92 JzB 6MT
Akrapovic Evolution, ESS Tune, UUC SSK w/ DSSR, Stoptech SS brake lines, Eibach springs, OEM gloss black kidney grills, keyhole delete, LUX H8 3.0, full front clear bra, 20% tint, Macht Schenll Stud Conversion, Apex ARC-8 18x9.5/10 w/ 265/35 & 285/30 AD08's
Appreciate 0
      04-29-2012, 04:09 PM   #6
Porschefile
Major
32

 
Porschefile's Avatar
 
Drives: E92 M3
Join Date: Jul 2008
Location: Tennessee


Posts: 1,233
iTrader: (6)

Never experienced this issue in my '08. As said by others, it is likely the pump that is causing the problem.
Appreciate 0
      04-29-2012, 04:44 PM   #7
JZBDCT
Second Lieutenant
10

 
Drives: e92
Join Date: Jul 2011
Location: yonder


Posts: 215
iTrader: (0)

This happens to me all the time. Annoys the crap out of me.
__________________
2012 BMW M3 Coupe JZB/Fox Red DCT ZCP. Vorsteiner Double Sided Carbon Fiber CSL Boot Lid. Paint Match Grills, Side markers, Reflectors. Carbon Fiber Splitters. Lux Angel Eyes. Custom Rear Section Exhaust with valves. Next mod: Valentine 1
Appreciate 0
      04-29-2012, 04:45 PM   #8
EuroTrip
BMW FAN
33

 
EuroTrip's Avatar
 
Drives: 2011 E92 M3 DCT ZCP Mineral Wt
Join Date: Jan 2008
Location: Laguna Beach, CA


Posts: 693
iTrader: (5)

Same here, this annoys me to no end. Not sure why it happens.
Appreciate 0
      04-29-2012, 04:49 PM   #9
radiantm3
Apex Everything!
United_States
285

 
radiantm3's Avatar
 
Drives: >1000 HP in my garage
Join Date: Sep 2008
Location: Danville, CA


Posts: 3,849
iTrader: (6)

Garage List
2011 E92 M3  [4.80]
2013 BMW X5M  [4.33]
2014 BMW i3  [0.00]
Only happens for me at Chevron stations with my E90's. Never had this issue with my E82 or E92. I think the pump isn't detecting a good seal so it stops.
__________________
2013 X5M for Sale
Appreciate 0
      04-29-2012, 05:30 PM   #10
HamburglarM3
New Member
Canada
2

 
HamburglarM3's Avatar
 
Drives: BMW E92 M3
Join Date: Mar 2012
Location: Toronto


Posts: 29
iTrader: (0)

It is not your car but the pump itself. That happens to me sometimes. I find if i rotate the pump to the right approx 30 degrees it solves the problem.
Appreciate 0
      04-29-2012, 10:59 PM   #11
MRM55
Private First Class
1

 
MRM55's Avatar
 
Drives: 2008 M3 E92
Join Date: Apr 2012
Location: Bay Area


Posts: 185
iTrader: (1)

happend to me at Chevron yesterday. I'll try other stations next week.
Appreciate 0
      04-29-2012, 11:55 PM   #12
M3PO
Colonel
45

 
M3PO's Avatar
 
Drives: '08 IB E92
Join Date: Sep 2011
Location: OC


Posts: 2,749
iTrader: (7)

Happens to me too. I rotate the handle.
__________________
2008 IB E92 M3| BBS | KW | Arkym | Platte Forme A.G. | Active Autowerke | K&N | Fabspeed | Dinan | Evolve-R
Appreciate 0
      04-30-2012, 09:56 AM   #13
flagger
Private First Class
United_States
13

 
Drives: E92 M3
Join Date: Mar 2008
Location: West Virginia


Posts: 143
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by HamburglarM3 View Post
It is not your car but the pump itself. That happens to me sometimes. I find if i rotate the pump to the right approx 30 degrees it solves the problem.
Agree. Not unique to Chevron as stated in other parts of this thread. I've had the same issue with Shell and Exon. There is another thread out there with this issue dissected. Something about a pressure buildup. Rotating the nozzle seems to fix the problem, albeit, it may take a couple of tries.
Appreciate 0
      04-30-2012, 10:01 AM   #14
CanAutM3
Brigadier General
Canada
67

 
CanAutM3's Avatar
 
Drives: 2015 M4 DCT
Join Date: Jan 2012
Location: Montreal


Posts: 4,165
iTrader: (0)

Garage List
2015 BMW M4  [4.75]
2006 Audi S4  [0.00]
Happens to me too once in a while. It seems to happen when I get a "fast" pump. Pulling the nozzle out a bit usually fixes the problem.
Appreciate 0
      04-30-2012, 07:43 PM   #15
bigjae1976
That's what she said...
128

 
bigjae1976's Avatar
 
Drives: 11 E90 M3 Individual
Join Date: Mar 2006
Location: Milwaukee, WI


Posts: 5,534
iTrader: (12)

Garage List
2004 BMW M3  [4.50]
2011 BMW E90 M3  [5.00]
2013 BMW 328i  [5.00]
Never had an issue but I always trust that its full on the first stoppage. My E46 and E90 ALWAYS overflows if I try to top it off.

Quote:
Originally Posted by CanAutM3 View Post
Happens to me too once in a while. It seems to happen when I get a "fast" pump. Pulling the nozzle out a bit usually fixes the problem.
That's what she said.
__________________


Sponsored by Momentum BMW #593...We Bleed BMW BLUE!
Appreciate 0
      05-29-2012, 12:31 AM   #16
suprafrank
Enlisted Member
0

 
suprafrank's Avatar
 
Drives: e92 M3
Join Date: Apr 2012
Location: NorCal


Posts: 42
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by flagger View Post
Agree. Not unique to Chevron as stated in other parts of this thread. I've had the same issue with Shell and Exon. There is another thread out there with this issue dissected. Something about a pressure buildup. Rotating the nozzle seems to fix the problem, albeit, it may take a couple of tries.
I agree. It seems to be pressure build up and the pump sensed it thought the tank is full. What I do is I squeeze the handle manually lightly so the gas goes into the tank slower and not too fast. That always help. When you do it as I mentioned, you can feel the back pressure but it wouldn't trigger the pump to stop pumping gas but the pump would still stop when the tank is full. I noticed that problem with my previous 350Z also and my Inifiniti FX also so it's not only the M3.
Appreciate 0
      05-30-2012, 01:23 AM   #17
IntegraXTR
Lieutenant
7

 
Drives: 2008 E92 M3
Join Date: Dec 2011
Location: Hawaii


Posts: 474
iTrader: (1)

sometimes if i tilt the nozzle too much it will stop...so i hafta fill propping the nozzle sort of upwards so the gas is flowing down.

just gotta fiddle with it at times
Appreciate 0
      05-30-2012, 01:50 AM   #18
tibra1
Banned
No_Country
90

 
Drives: 2011 ZCP M3 - 2007 335i crashd
Join Date: Apr 2009
Location: NYC


Posts: 6,777
iTrader: (4)

Just fill till it stops..who cares if its not all the way full..

or keep pumping and spill gas on your quarter panel
Appreciate 0
      05-30-2012, 03:02 AM   #19
dvpouldar26
Major
41

 
dvpouldar26's Avatar
 
Drives: 2008 e92 328i, Porsche 987.1
Join Date: May 2008
Location: Beverly Hills, CA


Posts: 1,489
iTrader: (4)

This happened to me on my e92 and on my cayman. I had to rotate the nozzle so it will fill up entirely or pull back the suction cup at the head of the nozzle. It is not because the EVAP of the car; it is because of the HEALY system installed on the gas pumps. Either rotate the nozzle or pull back the suction cup on the nozzle. This will occur at stations with new pumps: chevron, 76, wherever. HEALY systems recover the gasoline vapors which build up in pressure as you pump.
__________________
E92 328i
Jet Black / Gloss Black Grilles / 8000k D1S low beam / 6000k HID fogs / GP Thunder 8500k angels & cornering bulbs / black reflectors / gloss black vinyled window trim / tints / smoked rear turn signals / black roundels / AC Schnitzer roof spoiler / VRS style decklid spoiler / Matte black Stripes / Rear fogs / matte mirrors / 19" LM reps / APR lip
Appreciate 0
      06-01-2012, 11:42 PM   #20
MRM55
Private First Class
1

 
MRM55's Avatar
 
Drives: 2008 M3 E92
Join Date: Apr 2012
Location: Bay Area


Posts: 185
iTrader: (1)

so i figured it out finally on my car...when i put the hose in a little cocked to the side so the black boot on the hose doesn't form a good seal around my inlet (allowing air gap), it works just fine and fills up properly.
Appreciate 0
      06-28-2012, 07:05 AM   #21
bak5e
Registered
0

 
Drives: 2012 m3 conv
Join Date: May 2012
Location: Baltimore


Posts: 1
iTrader: (0)

Same problem

Had the same issue with a 3 week old 2013 m3 conv. Also had an icreased emmissions warning. Car has now been back at the dealer for a week with a new valve being replaced that was supposed to be shunting the gas fumes through the exhaust but instead out of the tank. Now replacing the dmtl valve. Pretty good start for 3 weeks in, don't you think? And this replaced a 2011 550i that had so many problems they let me out early....
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 07:52 AM.




m3post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST