BMW M3 Forum (E90 E92)

BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read


Go Back   M3Post - BMW M3 Forum > E90/E92 M3 Technical Topics > Engine, Transmission, Exhaust, Drivetrain, ECU Software Modifications
 
BPM Sport
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      04-18-2012, 10:49 AM   #1
Archiebabes
Lieutenant
 
Drives: 2008 BMW M3
Join Date: Jul 2011
Location: Van Nuys, CA

Posts: 523
iTrader: (10)

I have the P2198 code pulled out on my OBDII Scanner.

I am also running an X Pipe with dual Cat Deletes and I and also getting an P0030 error for both 02 Sensor not heating up?

The car has a tune and the check engine light was disabled, similar to an Akrapovic device that you hook up on the OBDII.

Symptoms:

1. Rough Idle during startup. ( The rev is not bouncing up and down, you can feel a slight vibration inside the car) It goes away after you reset it and warm it up for 2 min and it smooths out and the car drives like normal again.

2. The car is hesitating during normal driving conditons. ( If you reset it with an OBD2 it will go away, it will only come back when you start up the car again.)

Once I reset the codes and wait for the car to warm up properly the condtion goes away.

It will only come back when you re-start the car again.

I searched and found some more information about the code below.

The P2198 is for lack of O2 sensor switching, indicating rich.

The fuel system is trying to adjust to an overly lean condition & has maxed out on the rich side.

So look for vacuum leaks maybe look to the PCV valve & it's rubber connections.

Vapor recovery vacuum line to the intake manafold back to the vapor canister.

Low fuel pressure.

Intake manafold vacuum leak.


Any solutions on where the leak might be coming from? Maybe from the Intake?

Thanks.

Last edited by Archiebabes; 04-18-2012 at 11:15 AM.
Archiebabes is offline  
0
Reply With Quote
      04-18-2012, 10:53 AM   #2
atruelunatic
Second Lieutenant
 
Drives: n/a
Join Date: Jun 2011
Location: East Bay, California

Posts: 286
iTrader: (1)

Could still be almost anything. I got that code also recently... it was for precat O2 sensors. Good luck.
__________________
2011 e92 JzB 6MT
Akrapovic Evolution, ESS Tune, UUC SSK w/ DSSR, Stoptech SS brake lines, Eibach springs, OEM gloss black kidney grills, keyhole delete, LUX H8 3.0, full front clear bra, 20% tint, Macht Schenll Stud Conversion, Apex ARC-8 18x9.5/10 w/ 265/35 & 285/30 AD08's
atruelunatic is offline  
0
Reply With Quote
      04-18-2012, 10:55 AM   #3
Archiebabes
Lieutenant
 
Drives: 2008 BMW M3
Join Date: Jul 2011
Location: Van Nuys, CA

Posts: 523
iTrader: (10)

Quote:
Originally Posted by atruelunatic View Post
Could still be almost anything. I got that code also recently... it was for precat O2 sensors. Good luck.
Did you manage to fix the problem?

Same symptoms?

1. Rough Idle during startup.
2. The car is hesitating during normal driving conditons.

Last edited by Archiebabes; 04-18-2012 at 11:12 AM.
Archiebabes is offline  
0
Reply With Quote
      04-18-2012, 12:26 PM   #4
Bluesummer
Lieutenant General
 
Bluesummer's Avatar
 
Drives: slower than Ayrton Senna
Join Date: Dec 2006
Location: Nürburgring, be there once, your heart, your soul will stay there.

Posts: 15,410
iTrader: (13)

Garage List
2015 M4  [0.00]
2011 E82 135  [0.00]
2011 M3  [0.00]
2007 335  [0.00]
Idel valve perhaps? Pretty common problem on the 08s, my car had the same symptoms when the idle valve was bad
__________________

R.I.P. Steve Noh
Bluesummer is offline   Taiwan
0
Reply With Quote
      04-18-2012, 12:48 PM   #5
Archiebabes
Lieutenant
 
Drives: 2008 BMW M3
Join Date: Jul 2011
Location: Van Nuys, CA

Posts: 523
iTrader: (10)

Quote:
Originally Posted by Bluesummer View Post
Idel valve perhaps? Pretty common problem on the 08s, my car had the same symptoms when the idle valve was bad
Thanks.

I don't think its the idle valve becasue the idle is not erratic.
Archiebabes is offline  
0
Reply With Quote
      04-18-2012, 02:04 PM   #6
Sean05
Putcha ang ganda...
 
Sean05's Avatar
 
Drives: 08 MR E92 M3
Join Date: Feb 2010
Location: Los Angeles, Brea CA.

Posts: 5,331
iTrader: (9)

Send a message via Yahoo to Sean05
damn hope someone can chime in...

I have been running my xpipe same setup with akra with no cat/res and the only time that i had rough idle is when i went on vacation for 5 days then started the car... it was insane idle.. but after that i have no issue. the only codes im getting is the no cat issue increased emission.
Sean05 is offline   Philippines
0
Reply With Quote
      04-18-2012, 03:06 PM   #7
Singletrack
4th down; 4th quarter? Renegade.
 
Singletrack's Avatar
 
Drives: 09 SSII E92 M3; 12 AW X5d
Join Date: Aug 2008
Location: Pittsburgh, PA

Posts: 3,813
iTrader: (3)

Who did the tune? How long after the tune did the problem start? Can you flash back to stock to see if that resolves it or do you not have a flash tune?

Did you change the intake? The nipple is still attached to the elbow right?

Has the intake manifold ever been off? Make sure that is secure...
Singletrack is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-18-2012, 03:20 PM   #8
Archiebabes
Lieutenant
 
Drives: 2008 BMW M3
Join Date: Jul 2011
Location: Van Nuys, CA

Posts: 523
iTrader: (10)

Quote:
Originally Posted by Singletrack View Post
Who did the tune? How long after the tune did the problem start? Can you flash back to stock to see if that resolves it or do you not have a flash tune?

Did you change the intake? The nipple is still attached to the elbow right?

Has the intake manifold ever been off? Make sure that is secure...
Mike Benvo tuned the car when he was is still working with Powerchip.

He turned off the check engine light for having no cats, but I am still getting a
P0030 code for both cats and the P2198 which is probably a small vaccuum leak.

It only happened when I downshifted from 2nd to 1st it went to about 5.5k to 6k. DCT Transmision. Maybe some hose popped off but I do not know where to look.

I have the MS Stage 2 Intake and the nipple is still attached to the elbow.

I will open up the intake cover today to see that the intake cone is securely connected to the intake elbow. Worst come to worst I will put back the stock intake.

The intake manifodl has never been off, do you know which hose on the Intake Manifold to look for?

Thanks man.
Archiebabes is offline  
0
Reply With Quote
      04-18-2012, 07:51 PM   #9
Sean05
Putcha ang ganda...
 
Sean05's Avatar
 
Drives: 08 MR E92 M3
Join Date: Feb 2010
Location: Los Angeles, Brea CA.

Posts: 5,331
iTrader: (9)

Send a message via Yahoo to Sean05
Quote:
Originally Posted by Archiebabes
Quote:
Originally Posted by Singletrack View Post
Who did the tune? How long after the tune did the problem start? Can you flash back to stock to see if that resolves it or do you not have a flash tune?

Did you change the intake? The nipple is still attached to the elbow right?

Has the intake manifold ever been off? Make sure that is secure...
Mike Benvo tuned the car when he was is still working with Powerchip.

He turned off the check engine light for having no cats, but I am still getting a
P0030 code for both cats and the P2198 which is probably a small vaccuum leak.

It only happened when I downshifted from 2nd to 1st it went to about 5.5k to 6k. DCT Transmision. Maybe some hose popped off but I do not know where to look.

I have the MS Stage 2 Intake and the nipple is still attached to the elbow.

I will open up the intake cover today to see that the intake cone is securely connected to the intake elbow. Worst come to worst I will put back the stock intake.

The intake manifodl has never been off, do you know which hose on the Intake Manifold to look for?

Thanks man.
OIC now i see... Didnt see it was tuned im guessing its the tune...
__________________
Sean05 is offline   Philippines
0
Reply With Quote
      09-19-2012, 11:45 AM   #10
Archiebabes
Lieutenant
 
Drives: 2008 BMW M3
Join Date: Jul 2011
Location: Van Nuys, CA

Posts: 523
iTrader: (10)

Problem fixed.

It is not caused by the tune.

It turns out the Intake Elbow was loose and causing a vacuum leak triggering the code.

Mike Benvo helped me trouble shoot the problem.

Thanks Mike.
Archiebabes is offline  
0
Reply With Quote
      09-19-2012, 11:49 AM   #11
THE TECH
BimmerPost Supporting Vendor

 
THE TECH's Avatar
 
Drives: BPMsport 2012 E92 M3
Join Date: Jun 2011
Location: Kansas

Posts: 13,104
iTrader: (45)

Garage List
Send a message via AIM to THE TECH Send a message via Skype™ to THE TECH
Quote:
Originally Posted by Archiebabes View Post
Problem fixed.

It is not caused by the tune.

It turns out the Intake Elbow was loose and causing a vacuum leak triggering the code.

Mike Benvo helped me trouble shoot the problem.

Thanks Mike.
Good to hear!
__________________
THE TECH is offline   United_States
0
Reply With Quote
      09-19-2012, 12:01 PM   #12
Mike Benvo
BimmerPost Supporting Vendor

 
Mike Benvo's Avatar
 
Drives: Harrop SC M3 / E46 M3 / 7Turbo
Join Date: Apr 2008
Location: SoCal

Posts: 4,698
iTrader: (7)

Garage List
2008 BMW M3  [5.00]
1990 BMW 735i Turbo  [5.00]
2004 BMW M3  [0.00]
Send a message via Skype™ to Mike Benvo
Quote:
Originally Posted by Archiebabes View Post
Problem fixed.

It is not caused by the tune.

It turns out the Intake Elbow was loose and causing a vacuum leak triggering the code.

Mike Benvo helped me trouble shoot the problem.

Thanks Mike.
Glad it's sorted out. It's actually a good sign that it threw that code, means the ECU is working properly

Bring the car by whenever you have a chance and I'll upgrade you to the BPMSport tune. You'll like that a lot better
__________________

-----| Like us on Facebook | Instagram || Tuning Information | Remote Coding |-----
----Visit us at www.BPMSport.com - Emotion. Driven. | Toll Free: (888) 557-5133----
Mike Benvo is offline   United_States
0
Reply With Quote
      09-19-2012, 12:07 PM   #13
Archiebabes
Lieutenant
 
Drives: 2008 BMW M3
Join Date: Jul 2011
Location: Van Nuys, CA

Posts: 523
iTrader: (10)

Quote:
Originally Posted by Mike Benvo View Post
Glad it's sorted out. It's actually a good sign that it threw that code, means the ECU is working properly

Bring the car by whenever you have a chance and I'll upgrade you to the BPMSport tune. You'll like that a lot better
Sounds good Mike! Thanks
Archiebabes is offline  
0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 03:12 AM.




m3post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST