BMW M3 Forum (E90 E92)

BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read


Go Back   M3Post - BMW M3 Forum > E90/E92 M3 Technical Topics > Engine, Transmission, Exhaust, Drivetrain, ECU Software Modifications
 
Racewerkz Engineering
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      01-05-2012, 10:50 PM   #1
C|3R1C
So Kewl Guy
 
C|3R1C's Avatar
 
Drives: 2010 E93 M3 DCT
Join Date: Sep 2011
Location: Los Angeles

Posts: 502
iTrader: (0)

BMW Fault Code

So my E93 M3 currently throws up an engine malfunction after about 1 minute of driving. This engine malfunction is the 4k RPM limit and practically 0 power.

I used a BT cable and got the codes:

27E4
Underpressure pump Mastervac plausibility
Error will cause a warning light
Error is currently present

2789 and 278A, which are catalytic converter conversion bank 1 and bank 2, respectively, but I think those are just for the increased emissions.

Also got the codes for the engine malfunction too.

I am wondering what exactly is this.

List of mods I have: AA Tune, AA Power Pulley, AA HFC, and AA Catback.

Thank you in advance for all the help
C|3R1C is offline  
0
Reply With Quote
      02-01-2013, 10:00 AM   #2
Bubbles
Green Bastard
 
Bubbles's Avatar
 
Drives: ZCP-Powered
Join Date: Jun 2007
Location: Bishop Bend

Posts: 3,550
iTrader: (3)

Quote:
Originally Posted by C|3R1C View Post
So my E93 M3 currently throws up an engine malfunction after about 1 minute of driving. This engine malfunction is the 4k RPM limit and practically 0 power.

I used a BT cable and got the codes:

27E4
Underpressure pump Mastervac plausibility
Error will cause a warning light
Error is currently present

2789 and 278A, which are catalytic converter conversion bank 1 and bank 2, respectively, but I think those are just for the increased emissions.

Also got the codes for the engine malfunction too.

I am wondering what exactly is this.

List of mods I have: AA Tune, AA Power Pulley, AA HFC, and AA Catback.

Thank you in advance for all the help

My bet is your Vacuum line with pressure sensor under the brake reservoir went bad. Are you hearing a constant buzz from the front left of the car? if so thats my guess.
__________________
Bubbles is offline   Cayman Islands
0
Reply With Quote
      02-01-2013, 01:13 PM   #3
C|3R1C
So Kewl Guy
 
C|3R1C's Avatar
 
Drives: 2010 E93 M3 DCT
Join Date: Sep 2011
Location: Los Angeles

Posts: 502
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Bubbles View Post
My bet is your Vacuum line with pressure sensor under the brake reservoir went bad. Are you hearing a constant buzz from the front left of the car? if so thats my guess.
Hey thanks for the reply but this was 1 year ago

Our first thought was the master cylinder connecter shorted because some brake fluid might have spilled (not leaked) during replacement. The dealer when through all the steps, even changing out all the parts in my car with another M3 and that didn't do anything. It was determined that the DME went bad so they took out the ECU, sent that to germany, and gave me a fresh one. Problem was solved.
__________________
2010 E93 M3 / AA Catless X-Pipe / AA Catback / AA Pulley / Vorsteiner Vented Hood and Bootlid E93 Trunk / ADV1 7.1 Wheels GB / LS3 LED Lights / AFE Stage 2 / Velos Designwerks Tune
C|3R1C is offline  
0
Reply With Quote
      02-06-2013, 10:27 PM   #4
Bubbles
Green Bastard
 
Bubbles's Avatar
 
Drives: ZCP-Powered
Join Date: Jun 2007
Location: Bishop Bend

Posts: 3,550
iTrader: (3)

Quote:
Originally Posted by C|3R1C View Post
Hey thanks for the reply but this was 1 year ago

Our first thought was the master cylinder connecter shorted because some brake fluid might have spilled (not leaked) during replacement. The dealer when through all the steps, even changing out all the parts in my car with another M3 and that didn't do anything. It was determined that the DME went bad so they took out the ECU, sent that to germany, and gave me a fresh one. Problem was solved.
Gotcha, sounds like the dealer got a bit more money from BMW for the ECU replacement.
__________________
Bubbles is offline   Cayman Islands
0
Reply With Quote
      02-06-2013, 11:18 PM   #5
Mike Benvo
BimmerPost Supporting Vendor

 
Mike Benvo's Avatar
 
Drives: 08 E90 M3 / 400whp Turbo 7
Join Date: Apr 2008
Location: SoCal

Posts: 4,641
iTrader: (7)

Garage List
1990 BMW 735i Turbo  [5.00]
2004 BMW M3  [0.00]
2008 BMW M3  [5.00]
Send a message via Skype™ to Mike Benvo
I've never seen an MSS60 or MSS65 DME just "go bad". Bizarre.

They are incredibly reliable. Weird issues like this can happen if incorrect code was flashed or if a software update was incorrectly installed.

Glad you got it sorted.
__________________

-----| Like us on Facebook | Instagram || Tuning Information | Remote Coding |-----
----Visit us at www.BPMSport.com - Emotion. Driven. | Toll Free: (888) 557-5133----
Mike Benvo is offline   United_States
0
Reply With Quote
      02-07-2013, 02:03 AM   #6
C|3R1C
So Kewl Guy
 
C|3R1C's Avatar
 
Drives: 2010 E93 M3 DCT
Join Date: Sep 2011
Location: Los Angeles

Posts: 502
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Mike Benvo View Post
I've never seen an MSS60 or MSS65 DME just "go bad". Bizarre.

They are incredibly reliable. Weird issues like this can happen if incorrect code was flashed or if a software update was incorrectly installed.

Glad you got it sorted.
Yea believe me it was surprised too. I think it just might have been a bad flash or software.
__________________
2010 E93 M3 / AA Catless X-Pipe / AA Catback / AA Pulley / Vorsteiner Vented Hood and Bootlid E93 Trunk / ADV1 7.1 Wheels GB / LS3 LED Lights / AFE Stage 2 / Velos Designwerks Tune
C|3R1C is offline  
0
Reply With Quote
      02-07-2013, 10:27 AM   #7
Moxie
Lieutenant Colonel
 
Moxie's Avatar
 
Drives: AW 328d Touring/SG 335d
Join Date: Jul 2009
Location: Stuttgart

Posts: 1,859
iTrader: (11)

Quote:
Originally Posted by C|3R1C View Post
Yea believe me it was surprised too. I think it just might have been a bad flash or software.
I had the same code & symptoms & it was the brake pressure sensor hose. I prepared myself for the ECU replacement until BMW told me otherwise.

Did it occur immediatly after a flash?
Moxie is offline   Germany
0
Reply With Quote
      02-08-2013, 01:15 AM   #8
C|3R1C
So Kewl Guy
 
C|3R1C's Avatar
 
Drives: 2010 E93 M3 DCT
Join Date: Sep 2011
Location: Los Angeles

Posts: 502
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Moxie View Post
I had the same code & symptoms & it was the brake pressure sensor hose. I prepared myself for the ECU replacement until BMW told me otherwise.

Did it occur immediatly after a flash?
About a week after. The ECU was replaced under warranty
__________________
2010 E93 M3 / AA Catless X-Pipe / AA Catback / AA Pulley / Vorsteiner Vented Hood and Bootlid E93 Trunk / ADV1 7.1 Wheels GB / LS3 LED Lights / AFE Stage 2 / Velos Designwerks Tune
C|3R1C is offline  
0
Reply With Quote
      02-08-2013, 05:33 AM   #9
Mike Benvo
BimmerPost Supporting Vendor

 
Mike Benvo's Avatar
 
Drives: 08 E90 M3 / 400whp Turbo 7
Join Date: Apr 2008
Location: SoCal

Posts: 4,641
iTrader: (7)

Garage List
1990 BMW 735i Turbo  [5.00]
2004 BMW M3  [0.00]
2008 BMW M3  [5.00]
Send a message via Skype™ to Mike Benvo
Your sig says Velos tune...

Do you have an AA tune or a Velos tune? (Or are they the same?)

If it's a week after a flash that's slighty coincidental to need a DME replacement..
__________________

-----| Like us on Facebook | Instagram || Tuning Information | Remote Coding |-----
----Visit us at www.BPMSport.com - Emotion. Driven. | Toll Free: (888) 557-5133----
Mike Benvo is offline   United_States
0
Reply With Quote
      02-08-2013, 02:39 PM   #10
C|3R1C
So Kewl Guy
 
C|3R1C's Avatar
 
Drives: 2010 E93 M3 DCT
Join Date: Sep 2011
Location: Los Angeles

Posts: 502
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Mike Benvo View Post
Your sig says Velos tune...

Do you have an AA tune or a Velos tune? (Or are they the same?)

If it's a week after a flash that's slighty coincidental to need a DME replacement..
Lol this was over a year ago. That time it was the AA tune. I only recently got the velos tune (about 3 months) and it works flawlessly.
__________________
2010 E93 M3 / AA Catless X-Pipe / AA Catback / AA Pulley / Vorsteiner Vented Hood and Bootlid E93 Trunk / ADV1 7.1 Wheels GB / LS3 LED Lights / AFE Stage 2 / Velos Designwerks Tune
C|3R1C is offline  
0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 12:55 AM.




m3post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST