BMW M3 Forum (E90 E92)

BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read


Go Back   M3Post - BMW M3 Forum > E90/E92 M3 Technical Topics > Engine, Transmission, Exhaust, Drivetrain, ECU Software Modifications
 
Lux Angel Eyes
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      09-11-2011, 06:12 PM   #1
stefan
Colonel
 
stefan's Avatar
 
Drives: E92M3
Join Date: Feb 2008
Location: Calgary

Posts: 2,146
iTrader: (2)

Garage List
1999 VF BMW M3  [5.00]
2001 BMW M5  [0.00]
2008 135i  [5.00]
2003 M3  [3.10]
2011.75 BMW M3  [4.17]
2009 STi  [3.83]
Sticky throttle pedal

Anyone else have this? Around 10-30% throttle travel, it gets a little sticky. So when, cruising, it creaks and makes noise/minor vibration (just enough to make my OCD self lose it). Sounds like the hinge is too tight or something but I wouldn't know. Any ideas? Real OEM isn't helpful here as there's no breakout diagram for the throttle assembly.
__________________
///M Power - 2011.75 LMB M3 6MT (fuelly)

Last edited by stefan; 09-11-2011 at 06:17 PM.
stefan is offline   Canada
0
Reply With Quote
      09-11-2011, 06:17 PM   #2
piloto
Captain
 
Drives: 2011 E90 M3 - AW/FR
Join Date: Jun 2010
Location: Orange County, CA

Posts: 835
iTrader: (0)

No, I can't say that I have the same issue. Mine is also an M3post labelled 2011.75, with just over 5000 miles and the throttle pedal movement is pretty linear (6MT...no kickdown swtich). I'd say take it in have the dealer look at it.
piloto is offline  
0
Reply With Quote
      09-11-2011, 07:59 PM   #3
stefan
Colonel
 
stefan's Avatar
 
Drives: E92M3
Join Date: Feb 2008
Location: Calgary

Posts: 2,146
iTrader: (2)

Garage List
1999 VF BMW M3  [5.00]
2001 BMW M5  [0.00]
2008 135i  [5.00]
2003 M3  [3.10]
2011.75 BMW M3  [4.17]
2009 STi  [3.83]
It's not a manner of linearity or anything.. it's just a really subtle area where it isn't perfectly smooth. If you happen to be cruising at that amount of throttle, you hear squeaks. It's brutal! I will maybe have them address it at my break in service.. was hoping someone had a quick fix.
__________________
///M Power - 2011.75 LMB M3 6MT (fuelly)
stefan is offline   Canada
0
Reply With Quote
      09-11-2011, 10:07 PM   #4
kmarei
Major General
 
kmarei's Avatar
 
Drives: 1988 E30 M3 Evo II
Join Date: Jul 2008
Location: Reston, VA

Posts: 6,480
iTrader: (33)

Garage List
Quote:
Originally Posted by stefan View Post
It's not a manner of linearity or anything.. it's just a really subtle area where it isn't perfectly smooth. If you happen to be cruising at that amount of throttle, you hear squeaks. It's brutal! I will maybe have them address it at my break in service.. was hoping someone had a quick fix.
Well I know there is a rod that is attached to the bottom of the pedal
When you press the pedal
The the rod is inserted deeper into the hole
Try to clean that rod
Because of there is any dirt on it,the movement won't be smooth
Maybe a spray some wd40 on a towel, and just lubricate the whole rod?

(apologies for obvious sexual references)
__________________
This user has been banned from the 4 series forum because he doesn't sing its merits like the admins want us all to


Last edited by kmarei; 09-11-2011 at 10:14 PM.
kmarei is offline   Egypt
0
Reply With Quote
      09-11-2011, 10:11 PM   #5
piloto
Captain
 
Drives: 2011 E90 M3 - AW/FR
Join Date: Jun 2010
Location: Orange County, CA

Posts: 835
iTrader: (0)

^Top of the pedal.

+1 internets to you for well played sexual innuendo.
piloto is offline  
0
Reply With Quote
      09-11-2011, 10:15 PM   #6
kmarei
Major General
 
kmarei's Avatar
 
Drives: 1988 E30 M3 Evo II
Join Date: Jul 2008
Location: Reston, VA

Posts: 6,480
iTrader: (33)

Garage List
Quote:
Originally Posted by piloto View Post
^Top of the pedal.

+1 internets to you for well played sexual innuendo.
You are right
I meant the bottom of the pedal as in the underside

I was going to suggest ky jelly, but I thought that might be taking it too far
__________________
This user has been banned from the 4 series forum because he doesn't sing its merits like the admins want us all to

kmarei is offline   Egypt
0
Reply With Quote
      09-11-2011, 10:16 PM   #7
BimmerM
Lieutenant
 
BimmerM's Avatar
 
Drives: '11.5 E92 M3, '05 X5 4.8is
Join Date: Mar 2008
Location: NYC

Posts: 528
iTrader: (0)

Garage List
2005 BMW X5 4.8is  [0.00]
2011 BMW M3  [0.00]
I thought I was the only one! I had the same issue if I were to accelerate past half throttle. However, this seemed to have disappeared (or is less pronouced) now that I'm up to 1600+ miles.
__________________

Drives: '11.5 Interlagos Blue E92 M3, '05 LeMans Blue X5 4.8is
Sold: '03.5 Mystic Blue E46 M3
DIYs: Enable Rear Fog | Easy Side Gill Replacement | Front Grill Replacement
BimmerM is offline   United_States
0
Reply With Quote
      09-11-2011, 11:02 PM   #8
stefan
Colonel
 
stefan's Avatar
 
Drives: E92M3
Join Date: Feb 2008
Location: Calgary

Posts: 2,146
iTrader: (2)

Garage List
1999 VF BMW M3  [5.00]
2001 BMW M5  [0.00]
2008 135i  [5.00]
2003 M3  [3.10]
2011.75 BMW M3  [4.17]
2009 STi  [3.83]
Quote:
Originally Posted by kmarei View Post
You are right
I meant the bottom of the pedal as in the underside

I was going to suggest ky jelly, but I thought that might be taking it too far
Hahah.. very subtle...

Anyway that's helpful. I was looking for some confirmation that some lube was good to go on that rod and won't harm the throttle module. Man that really IS sexual. Also that depends how you interpret throttle module.
__________________
///M Power - 2011.75 LMB M3 6MT (fuelly)
stefan is offline   Canada
0
Reply With Quote
      07-09-2012, 07:55 PM   #9
Merlosso
Banned
 
Drives: Results
Join Date: Mar 2011
Location: Germantown, MD

Posts: 495
iTrader: (2)

I had this problem too. I removed the gas pedal assembly, then slid the pedal itself out from the base. I sprayed some lube on the springs through the back of the base but ultimately I determined the problem was that the pedal was rubbing against the base. The squeak was the plastic rubbing against the plastic. I put a dab of grease on the inside of the pedal and then when I put the pedal back on the base I slid it over to the side a tiny bit to give it some clearance.

I hope this helps anyone else that might have this problem.
Merlosso is offline   United_States
0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 11:35 PM.




m3post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST